לבריאות הלב – הרימון הוא הפתרון וגם המנגנון (זה שמעבר לסטטינים)
09/10/12 8:15
1123 צפיות
כמות הכולסטרול בדם, הן ב- LDL ("הכולסטרול הרע") והן ב- HDL ("הכולסטרול הטוב") מהווה גורם סיכון מרכזי להתפתחות טרשת העורקים ותוצאותיה – מחלות לב וכלי דם. ואולם, מחקריו של אבירם הראו כי גם לאיכות הכולסטרול יש תפקיד חשוב כגורם סיכון למחלות אלו. כאשר הכולסטרול מתחמצן (ממש כפי שברזל הופך לחלודה), אזי הכולסטרול המחומצן שוקע בדפנות העורקים וגורם להאצת טרשת העורקים, וזאת גם כשרמתו של הכולסטרול בדם תקינה. ממצאים אלו הביאו למחקרים רבים על השפעת נוגדי-חימצון (אנטיאוקסידנטים) על התפתחות טרשת העורקים. אבירם הראה כי נוגדי חימצון ייחודיים מקבוצת הפוליפ נולים המצויים בפרי הרימון (POM ) מגינים מפני התהליך הטרשתי וזאת בעיקר כתוצאה מהפעילות האנטי-אוקסידנטית שלהם. חימצון הכולסטרול איננו "סוף הדרך" מבחינת התפתחות טרשת העורקים, שכן האנזים פאראאוקסונאז (PON ) הקשור ל-HDL שבנוזל הדם, מסוגל לפרק כולסטרול מחומצן ובכך- לעכב את התפתחות התהליך הטרשתי. צוות המחקר שלנו פיענח בעשור האחרון את מנגנון פעולת PON לפירוק הכולסטרול המחומצן, וכתוצאה מכך – לעיכוב התהליך הטרשתי ותוצאותיו – התקף לב ושבץ מוחין. יכולתם של מרכיבי פרי הרימון (POM ) לעכב מחד גיסא את חימצון הכולסטרול, ולזרז מאידך גיסא, את פירוק הכולסטרול המחומצן (על ידי הפעלת PON ) תורמת לעיכוב בהתפתחות טרשת העורקים. מאחר והתהליך הטרשתי קשור הן ביצירת יתר של כולסטרול והן בחימצונו המוגבר של הכולסטרול, חקרנו לאחרונה את השילוב של POM עם סטטינים. הסטטינים הם תרופות המעכבות יצירת כולסטרול ומונעות אירועים לבביים , ואולם בכמות גבוהה , יש להם תופעות לוואי (פגיעה בשרירים ובכבד). לאחרונה, הראתה קבוצת המחקר שלנו כי שילוב של סטטינים במינון נמוך (ללא תופעות הלוואי דלעיל) ביחד עם פרי הרימון (המכיל הן פיטוסטרולים - המעכבים גם הם את יצירת הכולסטרול, והן אנטיאוקסידנטים יחודיים – המעכבים את חימצון הכולסטרול), מעכב אמנם באופן משמעותי ביותר את צבירת הכולסטרול והכולסטרול המחומצן בתאי דופן העורק , ועל כן – את התפתחות טרשת העורקים ותוצאותיה – מחלות לב וכלי דם (שביטוים הוא בהתקף לב או שבץ מוחי). עוד מחקרים על בריאותם של הרימונים...
תגובות
פרופ' מיכאל אבירם
מנהל המעבדה לחקר ליפידים, מרכז רפואי רמב\"ם, הפקולטה לרפואה של הטכניון, ומכון רפפורט למחקר במדעי הרפואה, חיפה. http...
עוד פוסטים בבלוג: הבלוג של פרופ' אבירם
פוליפנולים ממיץ בצל מעכבים חימצון LDL
השפעה של איחסון מיץ הבצל ושל מיץ הקליפה החיצונית של הבצל רותם אבירם ומיכאל אבירם, המעבדה לחקר ליפידים, הפקו...
קראו עוד
שביעין חביבין
על שבעת המינים
קראו עוד
תזונה ים תיכונית עשירה נוגדי חימצון (אנטיאוקסידנטית) כנגד מחלות לב וכלי דם
טרשת העורקים הינה גורם התחלואה והתמותה העיקרי בעולם המערבי. טרשת העורקים מתבטאת בהתקף לב או בשבץ מוחין וקשורה בצבירת כ...
קראו עוד
יואב תל
שלום,
מבקש לשאול האם תכונות הרימון לשיפור איכות הכולסטרול נשמרות גם לאחר פיסטור
תודה,