מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

תזונה במחלות מעי דלקתיות

כמוניבלוגיםתזונה במחלות מעי דלקתיותחגי תשרי עם מחלת המעי הדלקתית

16/09/12 1:11
507 צפיות

 

הנה חלפה לה עוד שנה ואנו שוב ניצבים בפתחם של חגי השנה החדשה. יחד עם ההתרגשות והקדושה המלווה את החגים, רבים מאיתנו, החולים במחלות מעי דלקתיות, חשים גם חשש מהתלקחות פתאומית בתקופה זו, חשש מהשינוי בתזונה ובאורחות החיים ומשיבוש אפשרישל כל תוכניות החג. על מנת לסייע בידיכם להימנע (עד כמה שניתן) ממצב זה, להלן מספר המלצות רלוונטיות לתקופה:

 

 


ארוחת ערב החג- כפי שכבר ציינתי בעבר, השתדלו לא להגיע לארוחה רעבים אלא אכלו משהו קטן כשעתיים לפני הארוחה הכבדה. זאת, על מנת שבחירותיכם בארוחה יהיו נכונות ולא יגרמו לתחושת כובד וכאב בטן לאחר מכן. מזונות מאוד מתובלים (מלוחים או חריפים מאוד למשל) עשויים לגרום לשלשול ולכן אפשרויות טובות הן: סלט ביצים (מתכון מצורף),סלט טונה (שימו לב שסלטים אלו יצאו מהמקרר ממש לפני הגשתם) אנטיפסטי ירקות קלופים, כבד קצוץ, מרק צח עם אטריות, עוף בתנור עם תפוחי אדמה, פירה, אורז לבן. גם בגזרת השתייה העדיפו משקאות שאינם מוגזים. רעיון למשקה המשלב גם מסורת וגם כמות רבה של נוגדי חמצון וויטמינים הוא מיץ רימונים טרי מסונן אשר יכול בקלות להחליף את התירוש.  בכל מקרה, הקפידו על מנות קטנות והשתדלו שלא לסיים את הארוחה בתחושת מחנק (לפחות לא בגלל האוכל...) אלא עם טעם של עוד ולא לשכב מיד לאחר הארוחה.


 


טיולי חג- הם ללא ספק תענוג אמיתי בתקופת החגים אולם ישנם מספר דגשים שחשוב לשים אליהם לב. באם החלטתם לקיים פיקניק השתדלו לא לקחת סלטים על בסיס מיונז או טונה הנוטים להתקלקל מאוד מהר בחום. בעת צליית בשר "על האש" הקפידו כי הבשר יהיה עשוי לחלוטין ללא חלקים נאים אך יחד עם זאת שניתן יהיה ללעוס אותו היטב ולכן העדיפות היא לעוף/ פרגיות. בעת האכילה הקפידו על ישיבה זקופה ליד שולחן ולא בצורה כפופה. אם אוכלים במסעדה שימו לב כי זהו מקום עם תחלופה גבוהה, העדיפו מזונות שעברו בישול ארוך ולא צלייה קלה וכן הימנעו מסלטים המכילים מיונז או ביצים.


 


צום- ראשית, בטרם מחליטים לצום מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת באם הדבר אפשרי ואינו מהווה סכנה וכן בנוגע לאופן נטילת תרופות לפני ואחרי הצום. באם קיום מצוות הצום אושר שימו לב ששבירת הצום חייבת להיעשות באיטיות ובהדרגתיות. להתחיל משתיית מים ואכילת חתיכת עוגה בחושה קטנה/ קרקרים, להמשיך בשתייה ולאחר מכן להגיע לארוחת שבירת הצום שגם אותה מומלץ להתחיל משתיית מרק צח עם אטריות או אורז. את שאר הארוחה ניתן להמשיך על בסיס ההמלצות של ארוחת ערב החג.


 

חג שמח ושנת בריאות ואושר,

אורית ינקו 

מספר מתכונים שאפשר לשלב בארוחת החג בכל מצב מחלה :

סלט ביצים משודרג

החומרים (4 מנות):

6 ביצים קשות מגורדות על פומפייה גסה (חשוב – זה נותן נפח )

בצל קצוץ דק

2 כפות גדושות מיונז

כפית חרדל ללא גרגירים

מלח ופלפל לפי הטעם

3 כפות שמן

 

אופן ההכנה:


מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שמזהיב.

מערבבים את כל החומרים יחד עם הבצל המטוגן ומגישים.


 

 

שטרודל תפוחי עץ מהיר הכנה

החומרים (לתבנית אינגליש קייק):

3 עלי בצק פילו

3-4 תפוחי עץ מסוג גרני סמיט (ירוקים)

25 גרם חמאה +תרסיס שמן לשימון עלי הפילו

4 כפות סוכר חום

1/2 כפית קינמון

1/2 כפית אגוז מוסקט

אבקת סוכר

אופן ההכנה:


מחממים תנור ל-180 מעלות

בעזרת פומפייה מגרדים את התפוחים על הצד הגס ומעבירים למסננת . נותנים לתפוחים לנוח כשעה להגרת הנוזלים

במחבת רחבה ממיסים את החמאה

סוחטים בידיים את התפוחים משארית הנוזלים ומעבירים למחבת

מבשלים את התפוחים במחבת כ-10 דקות עד שמתאדים רוב הנוזלים (להשאיר ממש טיפה של רוטב תפוחים), מכבים את האש ומוסיפים את הסוכר החום, הקינמון ואגוז המוסקט ומערבבים לתערובת החמה. מצננים את התערובת לגמרי- מומלץ להכין יום מראש ולשמור במקרר

פורסים דף פילו , מתיזים עליו תרסיס שמן על כל שטחו ומניחים מעליו דף נוסף ולאחריו מבצעים את אותה פעולה שוב עם הדף השלישי

מורחים על שלושת שכבות הבצק את תערובת התפוחים בשכבה אחידה ומשאירים שוליים של 2 ס"מ בסופם ללא תערובת התפוחים . מגלגלים לרולדה ומעבירים לתבנית אינגליש קייק משומנת. מתיזים מעל הרולדה תרסיס שמן לציפוי כל הרולדה

מעבירים את התבנית לתנור ואופים כ-12 דקות עד שמזהיב מלמעלה. להגשה : מפזרים מלמעלה אבקת סוכר

תגובות

אורית ינקו
אורית ינקו
דיאטנית קלינית במרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול מרכז רפואי תל- אביב ע\\\"ש סוראסקי.