מה זה אישיאס?
13/08/12 22:29
14912 צפיות
אישיאס והטיפול בו
אשה בת 33 סבלה מכאבי גב כרוניים במשך 16 שנה. הכאבים ליוו אותה כפעמיים בשבוע ככאבים עזים ביותר מקרינים עד לעד שנצרכה לבקר מספר פעמים רב בחדרי מיון ולקבל על רקע תסמונת כאב עז תרופות ממשפחת האופיואידיים.
הכאבים החלו באופן עצמוני ללא סיבה נראית לעין. לפני שנה הכאבים החמירו מאוד, לבשו אופי מעיק ביותר ולא הרפו ממנה במנוחה או בפעילות. היא כבר ביקרה אצל מספר רופאים רב ובדיקות ההדמיה והבדיקה הקלינית היתה תקינה פרט לתסמונת האישיאס ממנה סבלה.
בבדיקה פשוטה יחסית אני מוצא רגישות עצומה מעל מספר שרירים באזור העכוז.
לחץ על נקודות אלו גורם לכאב עז המחקה באופן מדויק את הכאב שהיא מכירה.
בדיקות נוספות מאששות את האבחנה.
הטיפול כלל גירוי תוך שרירי IMS, וסוג מסוים של מסאג עדין הגורם שחרור המתח במעטפת השריר.
לאחר שני טיפולים המצב היה כבר כמעט תקין לחלוטין - בטיפול הרביעי נעלמו הכאבים לחלוטין. הטיפול בוצע לפני שנה ומאז היא משוחררת מהכאב.
אישיאס מקורו מהמילה Sciatica, כלומר בעיה הקשורה באחד העצבים הגדולים והארוכים ביותר ביותר שנמצא בגוף הוא עצב הנשית בעברית או הסכיאטיקה(אישיאס).
התסמינים של אישיאס נובעים מכאב מקרין לאורך מהלכו של העצב הסכיאטי, ונגרם בדרך כלל על ידי לחץ עליו לאורך מהלכו.
כ-8% מכלל האוכלוסייה סובלים מכאבי אישיאס. הסימפטומים כוללים כאבים חדים לאורך האחוריים, תתכן ירידה בתחושה בחלק הקדמי של הרגל וירידה בכוח הגס של השרירים. יתכנו הבדלי הפקת רפלקסים בין 2 הרגליים, וכל עלית הלחץ התוך בטני כמו למשל בזמן שיעול יכולה להחמיר את כאבי בגב לאורך החלק אחורי של הרגל.
האישיאס נגרם כתוצאה ממספר גורמים הלוחצים על העצב. עצב זה מתחיל את יציאתו בין שתי חוליות עמוד שדרה גבי. לחץ על העצב יכול לגרום להצטברות נוזלים בתוך העצב, לבצקת, ולהפרעה באספקת הדם אליו אשר יכולה לשבש את ההולכה החשמלית בעצב.
הגורמים לאישיאס הינם מרובים וכוללים:
1)פריצת דיסק או בלט דיסק.
2)היצרות של התעלה של עמוד השדרה.
3)גידולים בעמוד השדרה – יכולים לגרום לחץ על העצב במעברו לידם.
4)היצרות של תעלת השדרה שבתוכה עובר חוט השדרה .
5)העתקה של חוליה בעמוד השדרה קדימה על פני חוליה סמוכה ויצירת לחץ על עצב האישיאס.
6) תסמונת שרירית: שרירים ספציפיים הנמצאים באגן ובעמוד שדרה גבי תחתון, עלול ללחוץ על העצב הסיאטי כנגד עצמות האגן, או לגרום ללחץ על עצב האישיאס בגובה של עמוד השדרה. זוהי הסיבה השכיחה ביותר לאישיאס.
יש לטפל בשרירים בהקדם האפשרי של (48 – 72 שעות ראשונות) כולל טיפולים ב IMS, פיזיותרפיה ועיסוי האזור עם שחרור מיופאציאלי שיכולים להיות מרפי כאב יעילים מאוד.
כמו כן, גמישות חשובה לכל שריר. כאשר השרירים גמישים הם יכולים לבצע כמעט כל פעילות ללא צורך במתיחת יתר. לעומת זאת, שרירים תפוסים וקשיחים אינם יכולים לנוע בכל טווח התנועה הרצוי. אי לכך תרגילים לגמישות השרירים הינם חשובים ביותר ומהווים שלב הכרחי בתהליך ההחלמה.
לאחר תשאול מתאים ובדיקה גופנית מדוקדקת אם האבחנה היא בעיה שרירית, אני בד"כ מבצע הרפיות מתח של השרירים (מתיחות עדינות) יחד עם טכניקה טיפולית הנקראת IMS. זוהי טכניקה אשר פותחה ושוכללה בעשורים האחרונים בה מוחדרות מחטי דיקור זעירים לשרירים המעורבים תוך גירוי של השריר. גירוי זה גורם להפעלה מחדש של השרירי- מאין "reset" של המערכת.
פירוש השם הינו "גירוי תוך שרירי" או באנגלית "intramuscular stimulation".
תגובות
ד"ר פוגלמן יעקב
מומחה לטיפול בעודף משקל מטעם האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנת יתר./לאומית שירותי בריאות .
עוד פוסטים בבלוג: אכילה נכונה וחיים טובים
על 2 תרופות סוכרת
חלק מהתרופות המשמשות כיום להורדת רמות הסוכר בדם (תרופות כגון אינסולין מהדור הישן, גליבטיק, גליבוריד ...
קראו עוד
הלבלב המלאכותי
ההנחה המקובלת היום היא שאיזון "אידיאלי" של רמות הגלוקוז בדם אצל החולה הסוכרתי יושג רק אם האינסול...
קראו עוד
סיפור על לשקול אהבה
צילה הגיעה לטיפול אצלי כחולת סוכרת לא מאוזנת. לפני חודש היתה אצל רופאת המשפחה שלה וזאת בישרה לה כי מצ...
קראו עוד
שמן הוא יפה
<br />
קראו עוד
rzo
האם כאבי אישיאס משפיעים על מערכת העיכול? בכל פעם שכואב לי באזור העכוז והרגל בצד שמאל, אני מרגישה גם צורך ללכת לשירותים? או אולי להפך, פעילות מעיים מגרה את העצב ?