מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

תזונה במחלות מעי דלקתיות

כמוניבלוגיםתזונה במחלות מעי דלקתיותמחלות מעי דלקתיות , פירות וירקות

22/07/12 14:46
554 צפיות

 

מטופלים רבים הסובלים ממחלת מעי דלקתית נוטים, פעמים רבות, להפחית משמעותית את צריכת הפירות והירקות שלהם לעיתים ללא צורך ממשי בכך.

 

החשש מפני ריבוי יציאות או חסימת מעי הוא לרוב הגורם להמלצה להימנעות. חשוב לציין כי חשש זה רלבנטי בעיקר במצבי התלקחות של מחלת קרוהן המערבת את המעי הדק וכאשר קיימות בו היצרויות. 

 

במקרים אחרים בהם המחלה באה לידי ביטוי במעי הגס (קוליטיס כיבית או מחלת קרוהן) החשש מפני חסימת מעיים כתוצאה מאכילת פירות וירקות נמוך מאוד. במקרים אילו ההמלצה להימנע מפירות וירקות נובעת בעיקר מהרצון להפחתה במספר יציאות.

 

לפירות וירקות חשיבות רבה בשמירה על אורח חיים בריא ע"י אספקת ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. הסיבים המסיסים הנמצאים בפירות והירקות מהווים מצע גידול לחיידקי מערכת העיכול.

 

בעת התלקחות מחלת מעי דלקתית פעמים רבות הטיפול הוא אנטיביוטי. טיפול מסוג זה פוגע בכלל אוכלוסיית חיידקי המעי ולאחריו יש צורך לשקמה אם ע"י צריכת תוסף פרוביוטיקה, אם ע"י צריכת תוסף סיבים מסיסים (פרה-ביוטיקה) ואם ע"י שניהם. פירות וירקות (גם טריים וגם מבושלים) הם מקור מצוין לסיבים מסיסים ויכולים להחליף צריכת תוסף סיבים.

 

בנוסף, פירות וירקות הם מקור עיקרי לנוגדי חמצון (אנטיאוקסידנטים) החשובים בייחוד בעת התלקחות דלקת. דלקת פעילה, מעלה את הדרישה לחמצן בתאים וכתוצאה מכך נוצרים יותר רדיקלים חופשיים אשר עשויים ללבות את המצב הדלקתי ולגרום לעקה חמצונית. צריכה של נוגדי חמצון מנטרלים את אותם הרדיקלים החופשיים ומורידים את העקה החמצונית וכך עשויים לתרום לשליטה במצב תהליכי הדלקת.

 

בעת הימנעות ממושכת (אך יכול להיות גם בהמנעות קצרה..) מפירות וירקות עשוי להיגרם חוסר משמעותי בויטמינים ומינרלים חיוניים.  אמנם את רמת חלק מהויטמינים והמינרלים ניתן לבדוק בעזרת בדיקת דם פשוטה אבל, במקרים רבים לא ניתן לבדוק בבדיקה שגרתית רמת ויטמינים ומינרלים משום שמקום פעולתם ומאגרם הוא בתוך התא ולא בדם. לכן, בעת הימנעות כלשהי מפירות וירקות מומלץ לשקול בחיוב נטילת תוסף מולטי ויטמין לצורך השלמת הויטמינים והמינרלים החסרים.

 

כיום קיים בשוק מגוון רחב של מולטי ויטמינים והמלצתי היא לרכוש תוסף של חברה ידועה (מוצרים הנמצאים בבתי המרקחת של הקופות ובפארמים למינהם הם מצוינים) המותאם לגיל. יש להקפיד על נטילה של כדור אחד ביום לפחות באופן קבוע.

 

שימו לב כי קיימים פירות וירקות שלהם תכולת סיבים יחסית נמוכה אך עדיין תרומת הויטמינים והמינרלים שבהם גבוהה לדוגמא: בצל, אשכוליות ותפוזים (ללא ציפה), ענבים (15 יחידות), מלון, בננה, קישואים, תפוחי אדמה, דלעת, גזר.

 

אי לכך, מומלץ להתייעץ עם הרופא/ה הדיאטנ/ית המטפלים לגבי המועד הקרוב ביותר שבו ניתן לחזור לצריכת סיבים (ולו הקטנה ביותר) ובכך להחזיר חלק מהפירות והירקות לתפריט. החזרה לאכילת פירות וירקות צריכה להתבצע באופן הדרגתי ואיטי על מנת לגלות אם קיימים סוגים הגורמים לרגישות או כאבי בטן ואותם לצרוך במתינות.

 

לסיכום, לפירות וירקות חשיבות רבה בשמירה על אורח חיים בריא בכלל ובוודאי בעת מחלת מעי דלקתית. יש להקפיד לא להימנע בלי סיבה ברורה מצריכתם משום שהחוסרים העלולים להיווצר מכך עשויים לתרום לתהליך הדלקתי. במידה וההנחיה הרפואית מורה על הימנעות מוחלטת מפירות וירקות יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לנטילת תוספי מולטי ויטמינים בתקופה זו.

 

אז, קחו פרי ותהיו בריאים,

אורית ינקו

תגובות

אורית ינקו
אורית ינקו
דיאטנית קלינית במרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול מרכז רפואי תל- אביב ע\\\"ש סוראסקי.