הצד ההורי - מעבר למזונות מוצקים
מה עלינו כהורים לעשות בכדי לפתח יחסי האכלה חיוביים וקשר בריא למזון מוצק ע"י הילד?
06/07/12 8:33
568 צפיות
בהתאם להנחיות משרד הבריאות ילדים מתחילים מעבר מיניקה או תמ"ל בשבוע ה-17 לחייהם. תהליך זה נמשך פעמים רבות עד גיל שנה וחצי. רבות כבר נכתב על מה ואיך. מעט דובר על תחושות ההורים בנושא.
לאימהות רבות, בעיקר המניקות, מדובר בתחילתו של תהליך היפרדות ועצמאות. תהליך שמצד אחד משחרר את האם לעניינה ומהצד השני דורש ממנה להסתמך ולסמוך על אחרים.
בין הגילאים 5-9 ח' הילד מתחיל לחוות התנסות עצמית והיפרדות ומפתח סקרנות לסביבה מעבר להורה.
הסביבה משפיעה על התנהגותנו בזמן האכלה גם אם בצורה לא מודעת. זה יכול להיות השכנה/הסבתא/החברה שתגיד "הילדים שלי בגילו כבר אכלו כל מה שהגשתי להם". במקביל קיים הגורם האישי, אימהות רבות חשות צורך להוריד את המשקל שהעלו בהריון ומפתחות כלפי אוכל יחס אמביוולנטי. אם נוסיף לכך את הצורך בבישול והשקעה במיוחד לאוכל אותו מגישים לפעוט, והנה הוא מסרב לאכול למרות כל ההשקעה, נוצרים גורמים העלולים לגרום לתסכולים המשפיעים על סיטואציה האכלה. חשוב לזכור, שבצורה לא מודעת הורה יעביר התנהגויות האכלה אותן חווה בהיותו ילד (העברה בין דורית). כל אלה יתכן וישפיעו על יחסי האכלה של ההורים עם הילד.
מה עלינו כהורים לעשות בכדי לפתח יחסי האכלה חיוביים וקשר בריא למזון מוצק ע"י הילד?
להיות מודעים להשפעות הסביבתיות ולמידת השפעתם עלינו.
לקרוא את סימני התינוק ומוכנותו למעבר למזונות מוצקים הכוללים פתיחת הפה לקראת הכפית, אחזקת הראש בצורה שתאפשר בליעה.
מתן אוכל על פי יכולת ההתמודדות של הילד ולא על פי 'מה צריך ילד בגילו לאכול'.
להאכיל את הילד על פי אופיו, כלומר מהר/לאט, מעט/הרבה, הרפתקן (המוכן להתנסות במגוון מזונות חדשים) / זהיר (החושש ממזונות חדשים).
במידת האפשר בהתאם להתפתחות הילד, לתמוך ולאפשר התנסותו במגוון מזונות ובהאכלה עצמית .
לכבד את תחושות הילד הקשורות לשובע ולקבל את השונות היומית בכמויות המזון אותן הוא אוכל.
לארגון סדר יום הכולל ארוחות ביניים כדי למנוע הגעה לארוחה במצב של רעב מוגזם. יש לזכור כי במצב זה לילד שעדין אינו מיומן בהאכלה עצמית, אין סבלנות להתנסות ותרגול.
ליצור אווירה חיובית והנאה מאוכל על ידי דוגמה אישית.
ילדים בגיל זה לומדים ומפנימים מהי אהבה ע"י קריאת סימנים המועברים אליהם מההורים והסביבה הכוללים: מבט, חיוך, חיבוק והענות לצרכיהם. הצרכים התזונתיים והענות אליהם בצורה נכונה הינם בסיס חשוב בבניית חוזקו הרגשי של הילד.
תרצה שני דיאטנית קלינית לילדים, יעוץ פרטני והנחית סדנאות להורים.
תגובות
תרצה שני
דיאטנית קלינית ילדים ונוער ומנחת קבוצות. מעבירה סדנאות להורים בתזונת ילדים.
עוד פוסטים בבלוג: תזונה, הורים וילדים
נייר עמדה בנושא האכלה ואכילה של ילדים
השבוע התפרסם נייר עמדה מטעם פורום הילדים של עמותת עתיד. "הרגלי אכילה וקשרי האכלה לגדילה והתפתחות בריאה בילדות, ב...
קראו עוד
שימו שמן, אבל אל תגזימו
חנוכה מגיע ועמו הקשיים המלווים אנשים רבים הרוצים לרדת במשקל וגם התלבטויות של אלה הרוצים לשמור על תזונה ברי...
קראו עוד
למה לנשים הרות כדאי להתרחק מצ'יפס
לאחרונה מתרבים המחקרים הקושרים בין תזונת האם בהריון וההשפעות המשמעותיות על בריאות העובר. כתבה שהתפרסמה במאקו חושפ...
קראו עוד
האכלה מבקבוק בינקות עלולה להעלות את הסיכון להיצרות השוער Pyloric Stenosis
סיבה נוספת לתמיכה בהנקה. בתינוקות שהוזנו מבקבוק נמצא שעור גבוה יותר של היצרות השוער בהשוואה לתינוקות שקיבלו הנקה.
קראו עוד
מסרים בריאותיים במקום הפחדה ואיום
ההכרה בעובדה כי ההשמנה הפכה למגיפה בעולם המערבי במבוגרים ובילדים חדרה כבר לכולם. המחיר הבריאותי שהיא גובה,...
קראו עוד