אנדומטריוזיס
07/06/12 23:27
499 צפיות
מה זה אנדומטריוזיס?
מאת: אודי לוריא,
אנדומטריום הינה אותה שיכבה של דם הנוצרת ברחמה של אישה, כתוצאה מהפרשת הורמון האסטרוגן, בכל חודש ויוצאת החוצה במהלך הדימום הווסתי.
אנדומטריוזיס הינו מצב בו קיימת רקמה של האנדומטריום מחוץ לחלל הרחם. הרקמה נמצאת בדרך כלל בחלל האגן: על פני השחלות, שלפוחית השתן, מעיים ועוד. במקרים נדירים, אף ניתן למצוא נגעים באזורים מרוחקים כגון הראות ואף המח.
מהם הסמנים שאני סובלת מאנדומטריוזיס?
הסימנים המרכזיים לנוכחות אנדומטריוזיס הינם:
- כאבים בזמן הווסת
- ווסתות עם דימום כבד
- הכתמות דם מתמשכות לפני ואחרי הוסת
- כאבים בזמן קיום יחסי מין (בעיקר בזמן חדירה עמוקה)
- שינויים בעיכול סביב זמן הווסת
- אי פריון
מדוע נגרם אנדומטריוזיס?
הסיבה להופעת אנדומטריוזיס אינה ידועה. ישנן מספר תיאוריות המנסות להסביר את התופעה. כפי הנראה, בזמן הוסת, חלק מהדם שאינו נפלט דרך הנרתיק ומכיל חלקים מרקמת האנדומטריום, עובר בזרימה אחורית אל האגן (מצב נורמאלי הקיים אצל כל אישה). אצל נשים הסובלות מאנדומטריוזיס הגוף אינו מצליח לספוג / לפרק את אותן חלקים והם "מתיישבים" על הרקמות השונות.
הימצאותה של רקמת רחם לא בחלל הרחם מוביל למצב בו בכל חודש מתפתח דימום ווסתי בחלל האגן. דימום זה אינו יכול לצאת דרך הנרתיק ולמעשה הינו דימום "סגור". תהליך זה מוביל לכאבי המחזור הקשים. כתוצאה נוצר במקום תהליך דלקתי ואף יתכנו הדבקויות בחלל האגן.
מה לאנדומטריוזיס ואי פריון?
לאנדומטריוזיס פגיעה משמעותית בסיכוי לפריון. בין שליש לחצי מהנשים שאובחנו יסבלו מאי פריון ויפנו לטיפולי פוריות.
ישנן שני מנגנונים המובילים לפגיעה בפריון: הראשון הינו הפגיעה המכאנית. ההידבקויות הנוצרות כתוצאה מהתהליך הדלקתי מובילות לעיתים לחסימה מלאה של המעברים בין השחלות לרחם ובכך נמנעת כל אפשרות של הביצית להיות מופרית באופן טבעי על ידי הזרע. מנגנון פגיעה שני נגרם כתוצאה מחומרי הדלקת המופרשים לאגן וכפי הנראה פוגעים באיכות הביצית המתפתחת בשחלה ואף בזרע.
איך מאבחנים אנדומטריוזיס?
התהליך האבחנתי היחיד הינו ביצוע לפרוסקופיה, תהליך בו מוחדר סיב אופטי לחלל האגן דרכו ניתן להיווכח בקיומם של הנגעים ואף לטפל בהם על ידי הסרתם או צריבתם.
בדיקת דם לנוכחות הסמן CA151 יכולה להעלות חשד לקיומו של אנדומטריוזיס. סמן זה (הנמצא ברמות גבוהות בדם בסרטן השחלות) נמצא לעיתים ברמות נמוכות באנדומטריוזיס.
אחת הבעיות באבחון הינה יחסי הציבור הנמוכים לה זוכה המחלה. פעמים רבות, נשים המתלוננות על כאבי מחזור קשים לא עוברות כל אבחון ומופנות לטיפול בגלולת למניעת הריון. טיפול זה יעיל במניעת הכאבים ואף עוזר לצמצם את גודל הנגעים, אך אינו פותר את בעיית הפריון. נשים שלא עוברות תהליך אבחנתי עלולות לדחות את גיל הפריון מבלי לדעת שהן עלולות לחוות קושי בכניסה להריון.
רפואה סינית וטיפול באנדומטריוזיס
לרפואה הסינית ולגניקולוגיה הסינית ניסיון רב שנים בטיפול בכאבי המחזור ותסמינים הנלווים. על ידי ביצוע אבחון מדויק הכולל תשאול, בדיקת הדופק, התבוננות בלשון, מישוש נקודות על פני הידיים והרגליים (הנותנות אינדיקציה למצב הרחם) ובדיקת אזורי רגישות שונים ניתן ליישם טיפול פרטני הכולל דיקור, צמחי מרפא סינים והתאמת תזונה, המובילים להקלה ואף להעלמות הכאבים והסימפטומים הנלווים.
הטיפול ברפואה הסינית, בנשים העוברות טיפולי פריון, הוכח במספר מחקרים כמעלה את הסיכוי לטיפול מוצלח ולהריון המיוחל.
יכולתה של הרפואה הסינית לטפל בכאבי הווסת, בסמנים הנלווים ואף להגדיל את סכויי הפריון הופך אותה ליעילה ונפוצה בקרב נשים הסובלות מאנדומטריוזיס ומאי פריון.
לקריאת מאמר נרחב על אנדומטריוזיס
קרא סיפור מקרה של טיפול באנדומטריוזיס ואי פריון