ישראל - שיאנית במלנומה
ב-31 במאי בין השעות 08:30-13:30 בבניין סמי עופר שבבית החולים איכילוב בתל אביב יתקיים מרתון של בדיקות עור, לאיתור מוקדם ומניעה של סרטן העור. הבדיקות ייערכו על ידי רופאי עור של המרכז הרפואי ללא תשלום וללא הרשמה מראש. פריצת דרך בטיפול במלנומה אחרי שלושה עשורים בלי תקווה התרחשה השנה פריצת דרך בטיפול בסרטן העור מסוג מלנומה גרורתית. מלנומה היא סרטן העור המסוכן ביותר. בישראל מתגלים מדי שנה כ1,200- חולי מלנומה חדשים, כמחציתם צעירים. רוב החולים נרפאים באמצעות ניתוחים להסרת הגידול, אולם 15% מהם סובלים ממחלה גרורתית ומפושטת במערכות רבות בגוף, ותוחלת החיים שלהם עומדת על חודשים ספורים בלבד. שנים רבות נותרו החולים הקשים ביותר ללא טיפול משמעותי. ביוני השנה נערך בשיקגו כנס האונקולוגים שבו הוצגו שלוש פריצות דרך בטיפול במלנומה גרורתית, שמאריכות את חיי החולים ועשויות אף לתת תקווה לריפוי מלא. מומחים מעריכים כי זו פריצת הדרך הגדולה ביותר בתחום האונקולוגיה בשנה החולפת. התרופה הראשונה, Vemurafenib שמה, פועלת במנגנון פעולה ייחודי המותאם לחולים בעלי מוטציה גנטית מסוימת, המצויה בקרב כ50%- מחולי המלנומה. מחקר שכלל 675 חולי מלנומה גרורתית עם המוטציה המדוברת, מצא כי הטיפול בVemurafenib- מפחית ב63%- את הסיכון לתמותה בהשוואה לכימותרפיה המקובלת כיום. לאחר שישה חודשי טיפול 84% מהמטופלים בVemurafenib- נותרו בחיים, לעומת 64% מהמטופלים בכימותרפיה. נוסף על כך הראה המחקר כי הטיפול בתרופה השיג הקטנה משמעותית של הגידול ב50%- מהחולים בהשוואה ל5%- בלבד בקרב המטופלים בכימותרפיה. רופאים דיווחו כי השיפור במצבם של החולים נראה לעיתים כבר 72 שעות לאחר התחלת הטיפול. עם זאת, עד כה הראתה התרופה יעילות בהארכת חיים בכמה חודשים בלבד. תרופה אחרת, שכבר אושרה לשימוש מסחרי, היא Yervoy המבוססת על מערכת החיסון של החולה עצמו. מנתונים שהוצגו בכנס עולה כי היא יעילה אצל 40% מהחולים וגורמת לתופעות לוואי מינימליות בלבד. משך התגובה לתרופה ארוך מאוד ונמשך בחלק מהמקרים שנים. פיתוח אמריקאי אחר, שמיושם גם בישראל, מכונה "טיפול בתאי טיל". הטיפול הזה מבוסס על עידוד מערכת החיסון של החולה לתקוף את תאי הגידול ולהשמידם. הרופאים מוציאים גרורה אחת באופן כירורגי, מפיקים ממנה תאים של מערכת החיסון שאותם מגדלים ומרבים במבחנה במשך שלושה שבועות, עד ליצירת כמות ענק שלהם שלא קיימת בגוף באופן טבעי. אז הורסים את מערכת החיסון של הגוף באמצעות כימותרפיה במינון גבוה ומחדירים את התאים החדשים שתוקפים את הגידול ומשמידים אותו. במכון "אלה" לטיפול ומחקר במלנומה בבית החולים שיבא טופלו עד היום 60 חולים בשיטה זו. כ50%- מהם הגיבו לטיפול. החולה הוותיק ביותר, מורה בן 35 מצפון הארץ, נקי מהמחלה כבר שלוש שנים וחצי. "מדובר בטיפול חד-פעמי שנמשך שלושה שבועות, והחולה יכול לצאת אחריו הביתה," אומר פרופ' יעקב שכטר, מנהל המכון. "עד היום לא נפטר אף חולה, וב50%-40%- מהחולים חלה הקטנה משמעותית בגרורות. יש לנו חולים שהגרורות נעלמו אצלם לגמרי, והשיפור הזה נמשך בחלק מהמקרים שנים רבות. אנחנו מתחילים כרגע לדבר במונחים של ריפוי, אם כי המעקב צריך להימשך".
25/05/12 6:03
605 צפיות
איך הפכנו למדינה השלישית בעולם בשכיחות סרטן עור אלים, לאילו שינויים בעור חובה לשים לב ואיך בכלל הפך השיזוף מעסק מוקצה לסמל סטטוס?
לאורך ההיסטוריה הייתה השמש כוח מניע להתפתחות תרבויות ודתות שלמות (צילום: shutterstock)
ישראל נחשבת למדינה השלישית בעולם, אחרי אוסטרליה וניו זילנד שטופות השמש, בשיעור מקרי המלנומה. כדי להבין את הנתון ואת דרכי ההתמודדות עמו, עלינו להבין את המקורות לסגידה לשמש בעולם ובתרבות הישראלית בפרט.
לאורך ההיסטוריה הייתה השמש כוח מניע להתפתחות תרבויות ודתות שלמות. בימי קדם הימנעות משמש וחיוורון של העור היו סממן של השתייכות למעמד גבוה. הפועלים או האיכרים לעומת זאת עבדו בעבודות מחוץ לבית ולכן נאלצו להיחשף לשמש והיו בעלי עור כהה או שזוף.
בימי רומא העתיקה, נהגו נשות האצילים להלבין את עורן עם אבקה המכילה עופרת (מנהג שעלה להן בבריאות, שכן רבות מהן נפטרו מהרעלה). במאה העשירית ניסו את השימוש באבקה המכילה ארסניק להבהרת העור, ואילו בתקופת המלכה ויקטוריה השתמשו באבקה לבנה לאיפור ואף משחו פס כחלחל לרוחב המצח על מנת להעניק אשליית שקיפות ולובן לעור. נשות האצולה לא יצאו מביתן ללא כובע, שמשיה ושמלות ארוכות.
השיזוף הופך לסמל סטטוס
אי שם בשנות ה-20 של המאה העשרים, אמבטיות השמש של אייקון הסטייל קוקו שאנל בדרום צרפת נכנסו לאופנה
אי שם בשנות ה-20 של המאה העשרים, אמבטיות השמש של אייקון הסטייל קוקו שאנל בדרום צרפת נכנסו לאופנה. בשנות ה-30 וה-40 כוכבניות הוליוודיות שיקפו סגנון חיים נינוח וזוהר כאשר הצטלמו בחוף ובבריכה. הרבה סרטים הוליוודיים קידשו את תרבות החופים, בגדי הים הלכו וקטנו, הופיעו הביקיני ולהקות כמו נערי החוף, שחקנים שזופים (זוכרים את ג'ורג' המילטון?) - כולם חלק מתרבות הסגידה לשמש, כשהשיזוף נתפס כסמל לאיכות חיים, שפע, פנאי ומעמד כלכלי המאפשר זאת.
העליות שהגיעו לישראל מאירופה הביאו עימן את התפיסות התרבותיות של הערצת השיזוף, חופשות קיץ ארוכות ותפיסת השמש כבריאה. בשנות השישים והשבעים בארץ ישראל היו ההורים לוקחים את הילדים לים, וצולים אותם למען הבריאות במשך כל הקיץ, לעתים עד כדי הופעת שלפוחיות. מטרת קרם השיזוף באותם ימים הייתה לקדם שיזוף עמוק וניכר: השתמשו בחמאת קקאו, שמן תינוקות, בקרם גזר ובמה לא.
וכך, בהתחשב בהרגלי העבר הקלוקלים, בעובדה שבישראל השמש זורחת מרבית ימות השנה, ובפגיעה בשכבת האוזון וההתחממות הגלובלית, נקבל את הנתון הבא: ישראל היא השלישית בעולם אחרי אוסטרליה וניו-זילנד בשכיחות מלנומה ממאירה, אותו סרטן עור אשר מסכן חיים ושולח גרורות יותר מכל סרטן עור אחר הנגרם משמש. מלנומה אמנם שכיחה יותר ביהודים אשכנזים מהסיבות שתוארו, אולם מופיעה גם ביהודים יוצאי ספרד, ומתבטאת אצלם באופן אלים יותר.
לא מספיק למרוח את הפנים. חשוב לשים לב גם לצוואר, לאוזניים, לעורף - לכל אזור שחשוף
המטופל הטיפוסי מגיע למרפאת העור כשהוא בשנות החמישים לחייו, וכאשר הרופא מעיר לו על נזקי השמש הוא מוחה: "כבר עשרות שנים שאינני נחשף לשמש". עובדה - העור "זוכר" את הנזק משמש אשר נגרם לו במשך עשרות שנים. הנזק למבנה הגנטי של תאי העור נעשה בילדות ובנעורים ומתבטא עשרות שנים מאוחר יותר. כמו כן יש משמעות לרקע גנטי ולמינון קרינה מצטבר לאורך החיים. חטאי הנעורים ניכרים על העור כבר משנות השלושים ואילך, בצורת כתמים חומים למיניהם, נמשים, שומות, כתמים לבנים על האמות והשוקיים (המאובחנים תדיר בטעות כפטרייה), גידולי עור וקמטים.
הבשורה הטובה היא שנזקי השמש ניתנים לתיקון עד לגבול מסוים. לרפואה האסתטית כלים רבים לטיפול בנזקי שמש - בהם קילופי עור, טיפולי לייזר, קרמים מבהירים ומצעירים (במרשם מרופא עור) ועוד. אלו לא רק מצליחים כיום להעלים את הנזק הקיים, אלא אף מחזירים נעורים לעור ומשקמים ממש את תאי העור המזדקנים.
במקביל לכל טיפול, יש לצמצם את שעות החשיפה לשמש כדי להימנע מנזק נוסף. כל יציאה מהבית בין השעות תשע לחמש כרוכה בחשיפה לשמש הקופחת. חשוב למרוח קרם הגנה משמש בעל מקדם הגנה גבוה ככל האפשר. ההמלצה היא להשתמש בקרם בעל מסנן קרינה גבוה, SPF 50, עם חסימה של קרני UVA ו-UVB. אגב, אין צורך למרוח קרם בסיס ועליו קרם לחות ועליו קרם הגנה. קיימים תכשירים מצוינים בשוק הישראלי שבהם קרם ההגנה הוא גם קרם לחות. חשוב לרענן את קרם ההגנה במהלך היום אם חוזרים ונחשפים לשמש. נשים המשתמשות גם במייק-אפ ייהנו משכבת הגנה נוספת. לא מספיק למרוח את הפנים. חשוב לשים לב גם לצוואר, לאוזניים, לעורף - לכל אזור שחשוף, ובגברים לא לשכוח את הקרחת. וטיפ אחרון: שימו לב לעורכם. שינוי בנגעים, התכהות, גרד או דמם שלהם צריכים לעורר חשד - ופנייה לבדיקה. גם ללא סימנים מחשידים - היבדקו אחת לשנה אצל רופא העור שלכם, בתקווה שנצליח לרדת סטטיסטית מבחינת המיקום העולמי שלנו בדירוג שכיחות המלנומה.
אל תהססו להיבדק
לבעלי שומות ונמשים מרובים, נגע כהה או שונה בצורתו או בגודלו מן האחרים
לדברי פרופ' אלי שפרכר, מנהל מחלקת עור במרכז הרפואי תל אביב, "בשנים האחרונות חלה עלייה במודעות האוכלוסייה לבדיקה עצמית של הגוף ושל העור בפרט. אוכלוסיית מדינת ישראל נמצאת בחלקה הגדול בסיכון לחלות במלנומה, סרטן העור הקטלני ביותר. הדבר נובע מאוכלוסייה שהינה ברובה בהירת עור וחיה באזור גיאוגרפי שטוף שמש".
לדברי ד"ר אילת רשפון, מנהלת המרפאה לגילוי מוקדם של סרטן העור במרכז, ישנם ארבעה כללים לפיהם ניתן לזהות נגע עורי מסכן חיים המחייב בדיקת רופא:
1. כל נגע עורי הגדל או משתנה בגודלו, צורתו או צבעו במהלך הזמן.
2. כל נגע עורי מדמם בקלות וכל פצע שאינו מתרפא תוך 4 שבועות.
3. כל נגע עורי בעל קוטר הגדול מ-5 מ"מ, בעל צבע לא אחיד, צורה לא סימטרית וגבולות לא סדירים.
4. לבעלי שומות ונמשים מרובים, נגע כהה או שונה בצורתו או בגודלו מן האחרים.
5. ככלל, מומלץ לכל האוכלוסייה להיבדק על ידי רופא עור אחת לשנה לפחות.