מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דרך הבטן. הבלוג של עדי זוסמן

כמוניבלוגיםדרך הבטן. הבלוג של עדי זוסמןיש קשר בין בשר אדום למחלות מעיים דלקתיות?

יש קשר בין בשר אדום למחלות מעיים דלקתיות?

13/04/12 13:03
1154 צפיות
יש קשר בין בשר אדום למחלות מעיים דלקתיות?
 הגיע הזמן לומר את האמת: נראה שיש קשר בין אכילת בשר למחלות מעיים דלקתיות. הבה נבחן את העובדות שעולות מהמחקרים: בחיפוש קצר עולים עשרות מחקרים שבדקו קשר בין תזונה למחלות קרוהן וקוליטיס כיבית. אסקור כאן את הממצאים הראשיים שעולים ממספר מחקרים, שנעשו במקומות שונים בעולם בשנים האחרונות: 1. צריכה של מרגרינה מעלה את הסיכון לקוליטיס כיבית, צריכה של גבינות קשות ובשר אדום מעלה את הסיכון למחלת קרוהן1 (מחקר איטלקי) 2. מניתוח של נתונים אפידמיולוגיים ביפן, ארץ ששכיחות מחלות IBD היתה נמוכה בה באופן יחסי למערב, חלה עליה באירעות המחלות הללו לפני כ-20 שנה. במקביל חלה עליה בצריכת השומן והחלבון מהחי, מוצרי חלב וירידה בצריכת האורז 2. יש לשים לב לכך שעיקר האורז הנצרך ביפן הוא אורז מלא עגול. החוקרים מייחסים את השינוי לחדירת המזון המערבי למדינה, וכן לשינוי שהוא משרה במיקרופלורת המעיים (אוכלוסיית החיידקים). 3. הקשר בין אוכלוסיית החיידקים במעיים לבין הסיכון למחלת מעיים דלקתית עולה גם ממחקר גרמני, אשר מצא שתאומים (זהים ולא זהים) שסבלו יותר מאירועים של זיהומי מעיים ונטילת אנטיביוטיקה תכופה - נטו לפתח יותר מחלות מעיים דלקתיות 3. מבחינת התזונה נמצא קשר מובהק לאכילת מוצרי בשר מעובד (במיוחד נקניקיות). מחקר זה מעניין במיוחד כי הוא שם דגש על השפעת הסביבה כגורם ראשי להתפרצות המחלה, ולאו דוקא גורם גנטי. 4. את מקומם של ירקות ופירות ביחס למחלות מעיים דלקתיות בדקו חוקרים אמריקאיים 4. מסקירת 19 מחקרים, שכללו סה"כ 1,269 חולי קרוהן ועוד 1,340 חולי קוליטיס כיבית, בהשוואה ל-4,000 נבדקים בריאים, הם מגיעים למסקנות שצריכת כמות גדולה של שומנים, סוכרים פשוטים ובשר אדום קשורה לסיכון מוגבר למחלת קרוהן וקוליטיס כיבית. צריכה מוגברת של פירות וסיבים מורידה את הסיכון למחלת קרוהן, ואכילה רבה של ירקות קשורה לסיכון נמוך יותר של קוליטיס דוקא. שימו לב – אין כאן המלצה לאכילת פירות, ירקות וסיבים תזונתיים בזמן התלקחות המחלה. תזונה בזמן ההתלקחות יש להתאים אחרת, ולרוב היא תהיה דלה בסיבים תזונתיים, על מנת למנוע גירוי המעי המודלק ולהקל על השילשולים. 5. עליה בסיכון למחלת קרוהן או קוליטיס נרשמה גם בקרב נשים צרפתיות, אשר אכלו יותר חלבון מן החי, לעומת אחרות. יש לציין שהעליה בשכיחות ל- IBD נרשמה יותר בקרב נשים שאכלו יותר בשר או דגים, לעומת אלה שקיבלו את החלבון שלהן מביצים או מוצרי חלב 5. את ממצאי המחקר כדאי לבחון גם מהיבטים אחרים, אך אין להקל ראש במחקר שסקר במשך 10 שנים יותר מ-67 אלף נשים בגילאי 20-40! לסיכום, את התזונה במחלות קרוהן וקוליטיס כיבית יש להתאים באופן אישי וזהיר. יש להבדיל בין תזונה בזמן התלקחות לבין תזונה בזמן רגיעה (רמיסיה). יחד עם זאת, חשוב להיות ערים לממצאים שפורטו לעיל, ולקחת אותם בחשבון בזמן מתן המלצות תזונתיות לחולי IBD. לדוגמא, אכילת בשר אדום בכלל, ובשר מעובד בפרט, הייתי ממליצה לצמצם מאוד, ולעומת זאת להעדיף דגי הים הצפוני (העשירים באומגה-3, כגון סלמון נורבגי). מוזמנים לבקר בדף שלי בפייסבוק -  מבואות: 1. Maconi G et al. Pre-illness changes in dietary habits and diet as a risk factor for inflammatory bowel disease: a case-control study .World J Gastroenterol. 2010 Sep 14;16(34):4297-304. 2. Asakura H et al. Is there a link between food and intestinal microbes and the occurrence of Crohn's disease and ulcerative colitis? J Gastroenterol Hepatol. 2008 Dec;23(12):1794-801. 3. Spehlmann ME et al. Risk factors in German twins with inflammatory bowel disease: results of a questionnaire-based survey. J Crohns Colitis. 2012 Feb;6(1):29-42. 4. Hou JK et al. Dietary intake and risk of developing inflammatory bowel disease: a systematic review of the literature. Am J Gastroenterol. 2011 Apr;106(4):563-73. 5. Jantchou P et al. Animal protein intake and risk of inflammatory bowel disease: The E3N prospective study. Am J Gastroenterol. 2010 Oct;105(10):2195-201. Epub 2010 May 11.

תגובות

עדי זוסמן RD
עדי זוסמן RD
דיאטנית קלינית ומאמנת בריאות,מומחית לטיפול ואימון של הסובלים ממחלות מעיים,מפתחת של שיטת הרמזור לתזונה עם מחלות מעיים, כג...