מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

תזונה במחלות מעי דלקתיות

04/04/12 23:26
504 צפיות
ערב טוב,
בימים האחרונים נשאלתי בפורום הרבה שאלות בנושא מה מותר ומה לא בפסח ולכן החלטתי לעשות קצת סדר כדי שנוכל לעבור את הסדר בשלום.
מצות- באופן עקרוני אין הוראה מפורשת להימנע מצריכת מצות. ההתרשמות כי מצות עשויות לגרום לכאב בטן, גזים ואי נוחות מגיעות מכם, המטופלים, אשר מדווחים על הרגשתכם ואנו מצווים להעביר הלאה את המידע החשוב הזה. בליל הסדר, מעצם המצווה, אין בעיה לאכול "כזית" ממצה אך במידה ובעבר חשתם לא בנוח לאחר אכילת מצה כדאי לא לצרוך מעבר לכך. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל האם אכילת מצה עשויה להוות בעיה בהתאם לאופי המחלה אצלכם.
חרוסת- בדרך כלל ועל פי היכרותי (הקרובה..) ורבת השנים עם החרוסת היא מורכבת מתמרים/ תאנים מיובשות , אגוזים, דבש/ סילאן ולעיתים יין מתוק- מה שהופך את החרוסת למאוד מרוכזת מבחינת מתיקותה. אכילה של מוצרים מאוד מרוכזים (אוכל סיני למשל או סחוג) בזמן התלקחות (או גם בהפוגה) של מחלת מעי דלקתית המתבטאת בשילשול עשויה לגרום לכניסה של מים לצינור העיכול (אשר מעוניין "לדלל" את הריכוז הגבוה) ובכך להגביר את השילשול. זו סיבה אחת לכך שכדאי להימנע מאכילת חרוסת מרובה. סיבה שניה היא בשל תכולת הסיבים הגבוהה שבה- לסובלים מהיצרויות במעי הדק (במחלת קרוהן) ואשר מונחים להימנע מסיבים כדאי להימנע מאכילת חרוסת. העיקרון דומה גם במקרה של מרור וחזרת אשר גם בהם מומלץ להפחית מאותן סיבות, אם כי מאכלים אילו ממילא נאכלים בכמות קטנה ברוב המקרים.
* אופציה לחרוסת עם פחות סיבים היא החלפת הפירות היבשים הקצוצים בתפוח עץ מגורר. אולם גם כאן בשל השימוש באגוזים קצוצים ודבש מומלץ לצרוך במידה.
בשרים ועופות- במחלת קרוהן כמו גם בקוליטיס כיבית אין המלצה להימנע מבשרים או עופות. ההיפך הוא הנכון, דווקא בשר הוא מקור נהדר לויטמין B12 וברזל שחסר אצל מטופלים רבים. שימו לב, שפעמים רבות בשר לא נלעס טוב מה שעשוי לגרום לבליעתו בחתיכות גדולות שלעתים כרוכות בכאב בטן. לכן, יש להקפיד שהבשר יהיה רך ושניתן היה ללעוס אותו הייטב כמו שלועסים עוף או דג.
גפילטע פיש/ קניידלך- לכאורה אין קשר בין הדברים: מצד אחד דג ומהצד השני פחמימה אבל, בשני המקרים מדובר בקציצות דחוסות מאוד אשר עשויות מאוד להכביד על העיכול בעת אכילתן. יחד עם זאת לא נרצה לוותר על מאכלים מסורתיים אילו. מומלץ להסתפק רק באחד מכל סוג (קציצה אחת של גפילטע וקניידל אחד) מאחר והארוחה לא נגמרת אחריהם ולא כדאי להכביד יותר כבר בשלביה הראשונים. בנוסף, מומלץ ללעוס הייטב גם כאן את המוצרים ולשלב עם אכילתם שתייה (גם מרק טוב לצורך העניין).
דגים חריפים- כמו החרוסת גם כאן הרטבים מרוכזים וחריפים ועשויים לגרום לכאב בטן. מומלץ לבקש, אם אפשרי הדבר, דגים לא מאוד חריפים (חריפות מעודנת..) או להשתדל להימנע מרוטב בכמות רבה.
יין ואלכוהול/ שתייה קלה- כפי שציינתי בפורים, בעת נטילת אנטיביוטיקה (כגון מטרונידזול) מומלץ להימנע משתיית אלכוהול שעשוי לגרום לתופעות לא רצויות במערכת העיכול. משקאות מוגזים הם גורם ידוע להיווצרות גזים. כדאי מאוד להימנע ממשקאות מוגזים ובכלל תמיד עדיף לשתות מים (אפשר לגוון את המים עם פלחי לימון ונענע) .

מקווה שהדברים ברורים יותר עכשיו בכל הקשור לחג ואם יש שאלות אני כאן ואשמח לענות!

חג פסח בריא ושמח!

אורית ינקו- בן מוחה

תגובות

אורית ינקו
אורית ינקו
דיאטנית קלינית במרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול מרכז רפואי תל- אביב ע\\\"ש סוראסקי.

עוד פוסטים בבלוג: תזונה במחלות מעי דלקתיות

האם שבועות חייב להיות חלבי?
חג השבועות בפתח ורבים מהסובלים ממחלות מעי דלקתיות נוטים לסגל לעצמם תזונה דלת לקטוז והימנעות ממוצרי חלב. הסיבות להימנעות ...
קראו עוד
להתחמם עם מרקי חורף מותאמים למחלת המעי הדלקתית
ימי חורף אפורים וקרים עוברים על כולנו בתקופה זו ומה יותר כיף מאשר להתחמם עם מרק מהביל ועשיר? אולם, רבים מהחולים במחלו...
קראו עוד
חגי תשרי עם מחלת המעי הדלקתית
  הנה חלפה לה עוד שנה ואנו שוב ניצבים בפתחם של חגי השנה החדשה. יחד עם ההתרגשות והקדושה המלווה את החגים, רבים...
קראו עוד
מחלות מעי דלקתיות , פירות וירקות
  מטופלים רבים הסובלים ממחלת מעי דלקתית נוטים, פעמים רבות, להפחית משמעותית את צריכת הפירות והירקות שלהם לעית...
קראו עוד
חשיבותו המשמעותית של הסידן במחלת מעי דלקתית
מטופלים רבים המגיעים למרפאתנו מדווחים כי הם נמנעים ממוצרי חלב מסיבות מגוונות. אולם, למרות המניעה האינדיבידואלית, לא כל ה...
קראו עוד