מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

תזונה במחלות מעי דלקתיות

25/03/12 11:10
476 צפיות
שלום לכל חברי הקהילה,
לקראת הפסח הבא עלינו לטובה, נשוחח קצת על פסח, דגשים אליהם יש לשים לב במאכלי פסח, שינויים אפשריים במתכונים קיימים כדי להתאימם למחלת המעי וכמובן, כמה מתכונים נחמדים שיתווספו למתכונים הנהדרים שהעלתם בפורום.
פסח הוא חג הסובב סביב אוכל ולכן במצב של מחלת מעי דלקתית חשוב לשים לב למספר דגשים חשובים שיאפשרו השתתפות בשמחת החג ובו בזמן עשויים למנוע הסתבכויות מיותרות ובילוי החג במקומות פחות רצויים...
אכילת מצות היא מצווה אך לרבים מהחולים -מוצר בעייתי שאינו מתעכל היטב וכרוך לעתים בתחושת גזים וכאב בטן. מומלץ לצרוך מצות כדי המצווה בלבד ומעבר לכך הימנע מהן ככל שניתן. הבעייתיות אגב נשמרת כאשר המצות רטובות. קמח מצות הוא פחות בעייתי בעקבות הפיכת המצות לאבקה אבל עדיין עדיף לעשות שימוש בקמחים אחרים הנמצאים כיום בשפע ברשתות השיווק כמו למשל: קמח תופח כשל"פ, קמח תפוחי אדמה ולאוכלי קטניות- קמח אורז. בנוסף, קמח אורז יכול לסייע במצב של שלשול רב. מצורף מתכון ללחמניות פסח מקמח תופח לפסח.
ארוחות ערב החג הגדושות בכל טוב עשויות להכביד על מערכת העיכול ולכן מומלץ לא להגיע לארוחה מורעבים. כך לדוגמא, אם הארוחה מתקיימת ב-20:00 אז בשעה 18:00 כדאי לאכול משהו קטן: פירות, עוגה עם קפה, מעדן ואם אתם המארחים אז כדאי לאכול את המנה הראשונה.
במנה הראשונה לחולים במחלת קרוהן הסובלים מהיצרויות במעי הדק ואשר מונחים להימנע מסיבים מומלץ להימנע מסלטי עלים, ירקות טריים או קטניות. ניתן לאכול סלט תפוחי אדמה אך ללא האפונה המוספת אליו לעיתים. אין בעיה עם מיונז או חרדל בכמות קטנה. מרק צח עם אטריות הוא מצוין כך גם דגים. יחד עם זאת כדאי להימנע מאכילת חזרת בכמות רבה, מרור או חרוסת בשל תכולת הסיבים הגבוהה שבהם.
למנה העיקרית מומלץ לבחור עוף ולהפחית צריכת בשר בקר אשר מתעכל לאט יותר ועשוי להכביד בארוחה לילית. תוספות, כאמור, מומלצות ללא קטניות. אורז, תפוחי אדמה אפויים או ניוקי של פסח (מתכון מצורף!) יכולים להיות תוספות נהדרות.
בקינוח אפשר ליהנות מעוגה בחושה לפסח אשר למראה מרשים אפשר להוסיף לה למעלה ג'לי תות ובתוכו "להטביע" פרוסות בננה. לחולים המונחים להימנע מסיבים מומלץ להימנע מתוספת של שקדים או אגוזים בעוגה . שימו לב שגם בעוגיות קוקוס או אגוזים קיימת כמות סיבים לא מבוטלת ולכן כדאי להסתפק בעוגיות יין או ופלים של פסח.
ולסיכום, שיהיה חג אביב שמח, כשר, טעים ובעיקר בריא!
שלכם,
אורית ינקו- בן מוחה


לחמניות פסח מקמח תופח /דונה קישוט
חומרים:
200 גר' קמח תופח כשר לפסח (חבילה קטנה)
1 כפית אבקת אפיה
50 גר' חמאה/ מרגרינה רכה
1/2 כפית מלח
1 ביצה
3 כפות חומץ
2-3 כפות מים
לציפוי : ביצה טרופה
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים לבצק אחיד ורך. מרדדים את הבצק וקורצים עיגולים בעובי ובקוטר הרצויים. אופים בחום של 220 מעלות כ-8-10 דקות עד שמשחים.


ניוקי לפסח ברוטב רוזה צמחי
***להכנת ניוקי מומלץ או לאפות את תפוחי האדמה בקליפתם עד ריכוך או לבשל עם קליפה עד ריכוך ואח"כ לייבש בתנור את הנוזלים. המטרה היא שתפוחי האדמה יהיו רכים ויבשים.
חומרים:
1 ק"ג תפוחי אדמה עשויים לפי ההנחיה למעלה ומעוכים
4 ביצים
כוס קמח תפוחי אדמה
1/2 כוס שמן
מלח, פלפל ומעט כורכום (לא חובה אבל מקנה צבע יפה)
לרוטב: 2 מיכלים שמנת צמחית
קופסת עגבניות מרוסקות
2 שיני שום כתושות
פפריקה אדומה לא חריפה
מעט סוכר, מלח ופלפל
3 כפות שמן זית

אופן ההכנה- ניוקי:
מערבבים את כל החומרים לניוקי לבצק אחיד רך ולא דביק. שימו לב שהבצק לא צריך להיות רך ונעים כדי שלא יצאו אבנים במקום ניוקי ... ולכן כדאי להוסיף את קמח תפוחי האדמה בסוף ובהדרגתיות ולא חובה להשתמש בכל הכמות המצוינת. תלוי בנוזליות העיסה. כדי לדעת מה המידה הנכונה כדאי לקחת מידי כמה לישות חתיכת בצק ולראות שאפשר ליצור ממנה נקניק- זה המרקם שצריך להגיע אליו. מכניסים למקרר לחצי שעה –שעה . לאחר מכן מוציאים יוצרים נקניקים וחותכים לפיסות קטנות. מכניסים את החתיכות לסיר מים רותחים שהומלחו ושומנו (כף שמן במים) קלות. מבשלים כ-5 דקות. אפשר להוציא אחד לחצות אותו באמצע ולראות שעשוי בפנים. מוציאים, מסננים ומעבירים לרוטב.
הרוטב:
לסיר רחב יוצקים שמן זית, פפריקה ושום. מערבבים 1/2 דקה ונזהרים שלא יישרף. מוסיפים את קופסת העגבניות המרוסקות ומערבבים. מוסיפים קצת סוכר, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מוסיפים את השמנת , מערבבים ומבשלים על אש בינונית כ-20 דקות עד שהרוטב מצטמצם. מוסיפים את הניוקי ובתיאבון!

תגובות

אורית ינקו
אורית ינקו
דיאטנית קלינית במרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול מרכז רפואי תל- אביב ע\\\"ש סוראסקי.

עוד פוסטים בבלוג: תזונה במחלות מעי דלקתיות

האם שבועות חייב להיות חלבי?
חג השבועות בפתח ורבים מהסובלים ממחלות מעי דלקתיות נוטים לסגל לעצמם תזונה דלת לקטוז והימנעות ממוצרי חלב. הסיבות להימנעות ...
קראו עוד
להתחמם עם מרקי חורף מותאמים למחלת המעי הדלקתית
ימי חורף אפורים וקרים עוברים על כולנו בתקופה זו ומה יותר כיף מאשר להתחמם עם מרק מהביל ועשיר? אולם, רבים מהחולים במחלו...
קראו עוד
חגי תשרי עם מחלת המעי הדלקתית
  הנה חלפה לה עוד שנה ואנו שוב ניצבים בפתחם של חגי השנה החדשה. יחד עם ההתרגשות והקדושה המלווה את החגים, רבים...
קראו עוד
מחלות מעי דלקתיות , פירות וירקות
  מטופלים רבים הסובלים ממחלת מעי דלקתית נוטים, פעמים רבות, להפחית משמעותית את צריכת הפירות והירקות שלהם לעית...
קראו עוד
חשיבותו המשמעותית של הסידן במחלת מעי דלקתית
מטופלים רבים המגיעים למרפאתנו מדווחים כי הם נמנעים ממוצרי חלב מסיבות מגוונות. אולם, למרות המניעה האינדיבידואלית, לא כל ה...
קראו עוד