מסיבת פורים עם מחלת המעי הדלקתית
28/02/12 16:54
516 צפיות
שלום לכולם, פורים הינו חג שמח לכולנו. עבורי זוהי שמחה כפולה לאור הצטרפותי לצוות אתר "כמוני".שמי אורית ואני תזונאית קלינית במרכז למחלות מעי דלקתיות שבמכון למחלות דרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי. מטופלים רבים החיים עם מחלת מעי דלקתית מתעניינים מאוד בנושא התזונה, השפעתה האפשרית על מחלתם ועל הרגשתם ומה ניתן לעשות כדי לחיות חיים רגילים ככל שניתן, ליהנות ממזון ומיתרונותיו הרבים. מעתה אני כאן לשירותכם ולדיון משותף בנושאים המעניינים אתכם בתחום זה.
פורים מתקרב וזו סיבה מצוינת לחגיגה: תחפושות, מסיבות ומשלוחי מנות. לשני האחרונים (מסיבות ומשלוחי מנות) עשויה להיות השפעה על מצב המעי בחולים במחלות מעי דלקתיות ולכן החלטתי להקדים את "משלוח המנות האינטרנטי" לנושא זה.
נתחיל ממסיבות החג. על פי המסורת זוהי מצווה לחגוג "עד-לא-ידע" ולשלב כמובן אלכוהול למכביר. צריכת אלכוהול עשויה להגביר את התופעות הגסטרואינטסטינליות -למשל, לגרום לכאב בטן אפילו בחולים שמחלתם בהפוגה (רמיסיה).
באופן כללי, מומלץ לנסות להימנע מאלכוהול עד כמה שניתן. הדבר חשוב אף יותר כאשר המחלה פעילה ובמיוחד כאשר נוטלים תרופות בשל השפעת נגד שעשויה להתרחש וכן תופעות לוואי קשות (כגון בעת נטילת מטרונידזול-פלג'יל). אם אינך נוטל/ת תרופות, וומתקשה להתאפק, כדאי להסתפק בכוס יין אדום אחת בלבד.
וכעת למשלוח המנות – הצד המתוק של החג. מומלץ לשלב ממתקי שוקולד מריר איכותי במשלוח המנות בשל התועלת האנטי אוקסידנטית הרבה הקיימת בסוג שוקולד שכזה (70% מוצקי קקאו ומעלה). שוקולד מריר יכול להוות גם מלית מצוינת לאוזני המן. ואם באוזני המן עסקינן, כדאי לוותר על מילוי הפרג המסורתי . מליות טעימות לא פחות הן כאמור: שוקולד מריר , ריבת תות (אפשר בלי פרי) , ריבת חלב או חלבה- שהיא המועדפת עליי ביותר משום תכולת הסידן הרבה שבה (רווח כפול: גם טעים וגם מזין!).
ההמלצה שלי היא להשתמש במתכון ללא חמאה /מרגרינה אלא על בסיס שמן קנולה ובכך לוותר על השומן הרווי בבצק. שימו לב שבמתכון זה -משום שאינו מאוד שומני - כדאי להדביק היטב את קצות האוזן (בלי להשאיר רווח) כדי שלא יפתחו יותר מידי באפיה.
מתכון לבצק אוזני המן על בסיס שמן (15-20 יחידות קטנות):
החומרים:
1.5 כוסות קמח תופח
חלמון
1/3 כוס מיץ תפוזים
1/4 כוס שמן
2 כפות סוכר+ שקית סוכר וניל/ כפית תמצית וניל
להדבקת הקצוות: ביצה טרופה
אופן ההכנה: מכניסים את כל החומרים לקערת המערבל ולשים כ-2 דקות עד שנוצר בצק אחיד. אם הבצק מעט פירורי ניתן להוסיף עוד קצת מיץ תפוזים ואם הוא דביק אז להוסיף עוד מעט קמח. מוציאים מהמערבל, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים לקירור. לאחר כשעה מוציאים , מרדדים וקורצים עיגולים בגודל האוזן הרצויה. ניתן כאמור למלא בחלבה, ריבת חלב או קוביות שוקולד מריר שנמסות באפיה. אופים בחום של 180 מעלות מספר דקות עד שהאוזניים זהובות.
בתיאבון!
פורים מתקרב וזו סיבה מצוינת לחגיגה: תחפושות, מסיבות ומשלוחי מנות. לשני האחרונים (מסיבות ומשלוחי מנות) עשויה להיות השפעה על מצב המעי בחולים במחלות מעי דלקתיות ולכן החלטתי להקדים את "משלוח המנות האינטרנטי" לנושא זה.
נתחיל ממסיבות החג. על פי המסורת זוהי מצווה לחגוג "עד-לא-ידע" ולשלב כמובן אלכוהול למכביר. צריכת אלכוהול עשויה להגביר את התופעות הגסטרואינטסטינליות -למשל, לגרום לכאב בטן אפילו בחולים שמחלתם בהפוגה (רמיסיה).
באופן כללי, מומלץ לנסות להימנע מאלכוהול עד כמה שניתן. הדבר חשוב אף יותר כאשר המחלה פעילה ובמיוחד כאשר נוטלים תרופות בשל השפעת נגד שעשויה להתרחש וכן תופעות לוואי קשות (כגון בעת נטילת מטרונידזול-פלג'יל). אם אינך נוטל/ת תרופות, וומתקשה להתאפק, כדאי להסתפק בכוס יין אדום אחת בלבד.
וכעת למשלוח המנות – הצד המתוק של החג. מומלץ לשלב ממתקי שוקולד מריר איכותי במשלוח המנות בשל התועלת האנטי אוקסידנטית הרבה הקיימת בסוג שוקולד שכזה (70% מוצקי קקאו ומעלה). שוקולד מריר יכול להוות גם מלית מצוינת לאוזני המן. ואם באוזני המן עסקינן, כדאי לוותר על מילוי הפרג המסורתי . מליות טעימות לא פחות הן כאמור: שוקולד מריר , ריבת תות (אפשר בלי פרי) , ריבת חלב או חלבה- שהיא המועדפת עליי ביותר משום תכולת הסידן הרבה שבה (רווח כפול: גם טעים וגם מזין!).
ההמלצה שלי היא להשתמש במתכון ללא חמאה /מרגרינה אלא על בסיס שמן קנולה ובכך לוותר על השומן הרווי בבצק. שימו לב שבמתכון זה -משום שאינו מאוד שומני - כדאי להדביק היטב את קצות האוזן (בלי להשאיר רווח) כדי שלא יפתחו יותר מידי באפיה.
מתכון לבצק אוזני המן על בסיס שמן (15-20 יחידות קטנות):
החומרים:
1.5 כוסות קמח תופח
חלמון
1/3 כוס מיץ תפוזים
1/4 כוס שמן
2 כפות סוכר+ שקית סוכר וניל/ כפית תמצית וניל
להדבקת הקצוות: ביצה טרופה
אופן ההכנה: מכניסים את כל החומרים לקערת המערבל ולשים כ-2 דקות עד שנוצר בצק אחיד. אם הבצק מעט פירורי ניתן להוסיף עוד קצת מיץ תפוזים ואם הוא דביק אז להוסיף עוד מעט קמח. מוציאים מהמערבל, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים לקירור. לאחר כשעה מוציאים , מרדדים וקורצים עיגולים בגודל האוזן הרצויה. ניתן כאמור למלא בחלבה, ריבת חלב או קוביות שוקולד מריר שנמסות באפיה. אופים בחום של 180 מעלות מספר דקות עד שהאוזניים זהובות.
בתיאבון!
תגובות
אורית ינקו
דיאטנית קלינית במרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול מרכז רפואי תל- אביב ע\\\"ש סוראסקי.
עוד פוסטים בבלוג: תזונה במחלות מעי דלקתיות
האם שבועות חייב להיות חלבי?
חג השבועות בפתח ורבים מהסובלים ממחלות מעי דלקתיות נוטים לסגל לעצמם תזונה דלת לקטוז והימנעות ממוצרי חלב. הסיבות להימנעות ...
קראו עוד
להתחמם עם מרקי חורף מותאמים למחלת המעי הדלקתית
ימי חורף אפורים וקרים עוברים על כולנו בתקופה זו ומה יותר כיף מאשר להתחמם עם מרק מהביל ועשיר? אולם, רבים מהחולים במחלו...
קראו עוד
חגי תשרי עם מחלת המעי הדלקתית
הנה חלפה לה עוד שנה ואנו שוב ניצבים בפתחם של חגי השנה החדשה. יחד עם ההתרגשות והקדושה המלווה את החגים, רבים...
קראו עוד
מחלות מעי דלקתיות , פירות וירקות
מטופלים רבים הסובלים ממחלת מעי דלקתית נוטים, פעמים רבות, להפחית משמעותית את צריכת הפירות והירקות שלהם לעית...
קראו עוד
חשיבותו המשמעותית של הסידן במחלת מעי דלקתית
מטופלים רבים המגיעים למרפאתנו מדווחים כי הם נמנעים ממוצרי חלב מסיבות מגוונות. אולם, למרות המניעה האינדיבידואלית, לא כל ה...
קראו עוד