הקשר בין תזונה ודיכאון
26/02/12 18:22
933 צפיות
מחקרים רבים עסקו ועוסקים בשאלה האם יש קשר בין תזונה נכונה לדיכאון. אחד מהמחקרים, שנערך באוניברסיטת מלבורן שבאוסטרליה, מצא כי רק ל- 26%מהאנשים העורכים דיאטה מסורתית, הכוללת פירות, ירקות ודגנים מלאים - יש סיכוי לסבול מדיכאון.
לעומת זאת, בקרב שאר הנחקרים, אשר "בחרו" בדיאטה מערבית המשלבת מזון מעובד ושומנים רוויים, הסבירות לדיכאון עלתה על 58%. באותו מחקר, נמצא גם כי אנשים שצרכו בשר בקר וכבש (עד ארבע פעמים בשבוע) סבלו פחות מדיכאון וחרדה, כשאחת הסיבות לכך נובעת כנראה מכמות האומגה 3 הנמצאת בבשר אדום. ממצאים אלו ואחרים הביאו למסקנה שלתזונה השפעה ישירה על מצב הרוח של כל אדם, כפי שנראה מיד.
ראשית: מהו דיכאון?
דיכאון הוא מחלה (או הפרעה נפשית), אשר באה לידי ביטוי בחוסר אנרגיה, הרגשת חוסר ערך ואשמה, עייפות, קשיי שינה, אי שקט, קושי להתרכז, תיאבון מוגבר ועלייה במשקל, דחף מיני ירוד, מחשבות אובדניות ועוד.
ישנם גורמים שונים שעשויים לגרום לדיכאון, כאשר כל שצריך הוא "גירוי" כלשהו, שיהפוך את המצב הביוכימי הקיים לתחושת דיכאון: פרידה מבן זוג, מוות של אדם קרוב, פיטורים מעבודה, לחץ וכדומה.
הבסיס הביוכימי שעלול להפוך לדיכאון נוצר ממגוון סיבות, כאשר הבולטת שבהן היא חוסר איזון תזונתי של ויטמינים ומינרלים חשובים בגוף: אומגה 3, ויטמין D, ויטמין B-12, חומצות אמינו וחומצה פולית. גורם נוסף הוא צריכת מזון שהגוף אינו מעכל בצורה טובה, כגון: מזון מקולקל, מעובד, מותסס או יבש, סוכרים ודבש, אלכוהול, קפאין ועוד.
הקשר בין תזונה נכונה ומאבק בדיכאון
נשאלת, אם כן, השאלה מדוע תזונה בריאה הכרחית למניעת דיכאון. ניתן למצוא לכך מספר הסברים:
הגוף שלנו מכיל כימיקלים הנקראים נוירו-טרנסמיטורים, שתפקידם להעביר מסרים מהמוח אל העצבים ואיברי הגוף. כימיקלים אלו מיוצרים בעזרת המזון אותו צורכים. לכן, רק תזונה נכונה הכוללת ויטמינים, חלבונים, פחמימות נחוצות, מינרלים, חומצות אמינו ועוד, יכולה להגביר את היווצרות כימיקלים חשובים אלו.
צריכה מוגזמת של סוכרים גורמת לגוף להשתמש במינרלים ובויטמינים, מבלי להוסיף לו אנרגיה חיובית. יש שאומרים, אפילו, כי סוכר מרוקן את האנרגיה מהגוף
פחמימות פשוטות גורמות לעלייה וירידה חדה של רמת הסוכר בדם, תהליך שגורם לדיכאון (היפוגליקמיה, לדוגמא, שהיא מיעוט סוכר בדם, היא אחת הגורמים לדיכאון)
קפאין, ניקוטין, צבעי מאכל וחומרים משמרים פוגעים בחומרים המזינים את הגוף, מחלישים את המערכת החיסונית ויוצרים בסיס נוח להיווצרות דיכאון.
תזונה נכונה כפתרון לדיכאון
מכל האמור לעיל, ניתן להבין כי תזונה לקויה משפיעה באופן ישיר על היתכנות מצב של דיכאון ועל כן, בכדי להתמודד עם הבעיה, יש ליצור תפריט בריא של תזונה נכונה. אפשר לקבל תפריט זה דרך כל דיאטנית, פרטית או מטעם קופות החולים. ניתן אף למצוא באינטרנט מגוון מתכונים לדיאטה "מסורתית", המכילה מצבור גדול של ויטמינים ומינרלים, שיסייעו להפחתת הסיכון לחלות בדיכאון.
צריכה של מזונות מקולקלים או מזונות שאינם עשירים במינרלים וויטמינים, עשויה לגרום להיווצרות דיכאון, מצב נפשי הבא לידי ביטוי בחולשה, עייפות, חוסר ערך ומחשבות אובדניות. אחת הדרכים היעילות לטיפול בדיכאון היא באמצעות שינוי מהותי בצריכת המזון: קביעת תפריט תזונה נכונה, המגביל אכילת מזונות ממותקים או כאלה שאינם בריאים לגוף, והמעשיר את הגוף במינרלים, חלבונים, חומצות אמינו ואחרים.
חוות הבריאות מצפה אלומות דוגלת בשיטות ריפוי טבעיות באמצעות שמירה על תזונה נוכנה (לפי שיטת אן ויגמור) לבעיות רפואיות שונות: דיכאון, לחץ דם, סוכרת, הפרעות אכילה, כולסטרול ועוד.