חלקם של ההורים בגיבוש גבולות הילד
11/02/12 10:02
359 צפיות
ראינו בדיוננו הקודמים שניתן לנתח את הילד "חסר משמעת" בראיה מערבית וסינית. הצגנו מספר סיבות, חלקן רפואיות לחלוטין, היכולות להשפיע על התנהגות הילד והישגיו.
ברור שלפני כל דבר, יש להתייעץ עם רופא מומחה (למשל נוירולוג ילדים) כדי לשלול כל בעיה רפואית. בין אם תהיה החלטה לשלב טיפול תרופתי ובין אם לאו, ברור שחלק מהצלחת התקדמות הילד היא באכיפת הסמכות ההורית.
מובן שדיון זה אינו בא למלא תפקיד של "סופר נני" או איש מקצוע, אך במקרים רבים, טיפ אחד יכול לעשות שינוי עצום בחיי הילד ומשפחתו.
אזכיר כי במקרים לא מעטים, בעיית גבולות של ילדים מתחילה כמה דורות קודם. "הורים אכלו בוסר ושיני ילדיהם תקהינה...". אם הפרעת הגבולות נובעת מהפרעת קשב ראשונית, למשל, אנו עלולים למצוא את אחד מהוריו או שניהם עם בעיה דומה. מכאן שלהורה חסר מודל המקנה כלים להתמודדות עם בעיית המשמעת של ילדם.
זהו בדיוק המקרה בו הטיפול בילד כולל טיפול בהוריו. הטיפול יכול להיות קונוונציונלי תרופתי או הדרכה פסיכולוגית, יכול לכלול כלים משלימים כמו הרפיה ושיאצו להתגברות על מתח ואימפולסים ולא פחות חשוב, הוא חייב לכלול הנחיה הורית.
שלב ראשון: שינה ותזונה!
הרגשתם פעם עייפים ורעבים? שמתם לב עד כמה אתם פגיעים, חסרי סבלנות או נוטים להתפרץ? קל וחומר התופעה מתרחשת בילד ובעיקר בכזה שלא מילא את מכסת שעות השינה המצופות או שדילג על ארוחת בוקר למשל.
חסכים בשינה יכולים לנבוע מבעיה רפואית הדורשת התערבות של רופא מומחה, אך ברוב המקרים מדובר בהרגלים לקויים. הורה שחוק מתלאות היום מעדיף לשבת מול הטלביזיה או המחשב ולזכות בשעת שקט. אם השקט מושג על ידי כך שהילד נשאר ער מול המחשב או הטלביזיה בחדרו עד השעות הקטנות של הלילה, שלא יתפלא שבבוקר קשה להעירו או שהוא אינו מרוכז בבית הספר.
ילד שלא ישן את מכסת שעותיו מגיב בחוסר סבלנות, מתפרץ ומנסה לשמר עצמו עירני על ידי השתוללות או רוגז. באחד מהדיונים הבאים, נדבר על הרגלי השינה של הילדים והנוער. אבל עד אז, חשוב להקפיד על שעת שינה מוסכמת שלאחריה, אם הילד עדיין לא נרדם, מותר לו לקרוא ספר במיטתו אך לא לצפות בטלביזיה או במחשב.
רעב הוא לא רק מצב הנובע מחסר במזון (למשל בשל דילוג או החמצת ארוחה מסוימת) אלא גם בשל אכילת מזון עם ערך גליקמי גבוה שגורם, זמן קצר אחר כך, לנפילת רמות הסוכר בדם. באנשים מסוימים ובעיקר בילדים זה עלול להתבטא בחוסר שקט, עייפות, חוסר ריכוז ונרגנות. מידע מפורט על כך נמצא במאמר עקרונות בתזונה והדרכתם לנוער, אך הכללים הם פשוטים וברורים: התזונה צריכה לכלול ארוחה רגועה (עדיף כחלק מארוחה משפחתית ולא בזמן צפייה בטלביזיה), מזון שערכו הגליקמי נמוך (בעיקר בארוחת בוקר) וערכו התזונתי גבוה (פרי במקום ממתק...).
אבל כל זה הוא רק חלק מהתמונה הטיפולית. בדיון הבא נתמקד בארגון סדר היום ובעיקר בארגון בוקר יעיל ושלב ובאותה הזדמנות נעלה את השאלה: אבל לילד שלי אין תאבון כשהוא קם, איך לגרום לו לצאת עם ארוחת בוקר?
ד"ר ניר עמירמנהל אקדמי בבית הספר לשיאצו, טווינה ורפואה סינית בתמורות. מנהל מרפאה משלימה לילדים בוולפסון.
תגובות
ד"ר ניר עמיר
מטפל ומרצה ברפואה סינית, מנהל תמורות - בית הספר לרפואה סינית, שיאצו וטווינא, בוגר הפקולטה לרפואה בת\\\"א, מנהל מרפא...
עוד פוסטים בבלוג: הורות ורפואה סינית
מעצורים וגבולות בילדים על פי הרפואה המערבית והסינית
בפוסט הקודם דנו בילד חסר הגבולות. הכרנו דרך סינית להבין מקור, אחד מתוך רבים, היכול לגרום לעקשנות והתפרצויות זעם. ל...
קראו עוד
גישת הרפואה המערבית והסינית לילדים עם בעיות משמעת וגבולות
דיון ראשון - גישת הרפואה המערבית והסינית לילדים עם בעיות משמעת וגבולות
[מבוסס על הגישה המשולבת לטיפול בילדים עם בעיית ג...
קראו עוד