כבד את גופך ואת בריאותך
02/02/12 19:29
557 צפיות
עשרת הדיברות שאנו מכירים מן המקרא נחלקים למצוות שבין אדם למקום ולאלה שבין אדם לחברו. אלה הן מצוות יסודיות ביהדות ואף בנצרות, ובמידה מסוימת מזינות את המשפט והמוסר בהיסטוריה האנושית. ומה לגבי הזנת הגוף?
תזונה נכונה מספקת לגוף את כל המרכיבים החשובים לקיומו, לשמירה על חיוניותו וכמובן לשמירה על משקל גוף תקין, ובתוך כך – לשמירה על הבריאות! לפניכם אפוא עשרת הדיברות לשמירה על תזונה נכונה – מצוות שבין האדם ומזונו. קִראו, חקקו על לוחות לבכם – ויַשְׂמו.
1. זִכרו לשלב את כל אבות המזון ואת קבוצות המזון
אבות המזון הם רכיבים החיוניים לתפקודו התקין של הגוף, כמפורט להלן:
פחמימות – סוכר, דגנים, קטניות, ירקות ופֵרות: משמשות מקור לאנרגיה.
שומנים – שמן זית, טחינה, אגוזים, גרעינים, חמאה: נחוצים כמאגר אנרגיה. השומנים חיוניים לתפקודן התקין של מערכות שונות בגוף, הם מסייעים לגדילה ושומרים על העור.
חלבונים – בשר, דגים, ביצים, קטניות, מוצרי חלב, אגוזים: נחוצים לבניית רקמות ותאי הגוף ופעילותם.
ויטמינים – כל המזונות מהחי והצומח: מקור המילה "ויטמין" הוא במילה הלטינית "ויטה", שמשמעה חיים. ואכן, ויטמינים הם אחד מסוגי הרכיבים התזונתיים החשובים ביותר שגופנו זקוק להם, וחיוניים לתהליכים הביולוגיים בגוף.
מינרלים – רובם אנאורגניים, ואנו מקבלם אותם מהמזון. הכמות שלהם בתזונתנו תלויה בכמות שבה הם מצויים בקרקע, והם מסייעים בבניית הגוף ובתפקודו.
2. צרכו מזון עשיר בסיבים
זהו רכיב תזונה הבונה את דופן תא הצמח, בעל יכולת לקשור מולקולות כמו מים, סוכר, שומן ופסולת במערכת העיכול, להוציאן מהגוף או למתן את ספיגתן בדם ולהוביל לתחושת שובע.
מזונות עשירים בסיבים הם: חיטה מלאה, שיבולת שועל, קטניות, עלים ירוקים, שורשים, תפוחי עץ.
3. זכרו לצרוך מזון מלא
מזון זה הוא טבעי ועשיר בסיבים וברכיבי תזונה חיוניים כמו ויטמינים ומינרלים. אכלו אורז מלא, ולא אורז לבן; וכן קמח מחיטה מלאה, ולא קמח מחיטה לבנה.
4. לא תאכלו מזון מעובד, אלא מזון טבעי, טרי ונקי
צרכו מזון ללא תוספים כמו חומרים משמרים, צבעי מאכל ואבקות מרק למיניהן. חומרים אלה זרים לגוף, מכבידים עליו, מזהמים אותו – ומזיקים!
5. שתו הרבה מים
המים מהווים כשני שלישים משקל הגוף, ולכן חשוב לספק אותם לגוף באופן קבוע. כמות המים היומית המומלצת היא כעשר כוסות ביום (שני ליטר), ויותר מכך בתנאים של חום, יובש ואיבוד נוזלים.
6. צרכו מזון דל בסוכר פשוט
מזון זה ממכר, מחליש את מערכת החיסון, מעודד סוכרת ונזקים אחרים לגוף. המעיטו במזונות כמו: סוכר לבן, ממתקים, עוגות ושתייה מתוקה.
כדי לספק את הצורך העז במתוק מומלץ לאכול פרות או פרות יבשים, חלבה מלאה, קרקר עם דבש או עם מולסה, עוגיות קוואקר ועוד.
7. הסתפקו במזון דל במלח
מזון עשיר במלח מוביל לאגירת נוזלים, לעלייה בלחץ הדם, להכבדה על הכליות ולנזקים אחרים לגוף. יש להמעיט אפוא במזון ממולח, מעושן, כבוש, משומר, מוכן ומעובד. תבלו את המזון שלכם בעשבי תיבול, במלח, בעשבים ובלימון.
8. התרחקו משומן רווי ומשומן טראנס
שומנים אלה שוקעים בעורקים, מעודדים דלקות ובנייה לא תקינה של הגוף. המעיטו אפוא בשומן מהחי (בשר, חמאה, מוצרי חלב, שמנים), מרגרינה, בשמן מחומם ובמזון מטוגן.
מומלץ לצרוך שומן חד לא רווי: שמן זית וקנולה, טחינה, אבוקדו, אגוזים, גרעינים.
9. בבוקר אכלו כמו מלכים, בצהריים כנסיכים, ובערב – כאביונים
את זה אמר הרמב"ם לפני. ארוחת הבוקר שוברת את הצום של הלילה, ולכן היא חשובה לשיפור התפקוד שלנו במהלך היום. ארוחת הצהריים קוטעת את הרעב ומספקת אנרגיה להמשך היום. ארוחת הערב צריכה להיות קלה, וחשוב שתהיה עד השעה 20:00, כדי לאפשר לגוף לעכל את המזון ולפנות פסולת באופן יעיל.
10. זכרו לגוון במזונותיכם
בכל יום אכלו קצת אחרת… כך תמנעו הרגשת חסך ושעמום, שיובילו אתכם לחטא הבא.
שלכם,לוסי רבין