נזקים סביבתיים של תרופות
הפנל הנשיאותי לחקר סרטן בארה"ב הוציא לאחרונה לאור דו"ח אל הנשיא שם ובו דיון על מצב מחלת הסרטן בארה"ב. המיוחד בדו"ח זה היה התמקדות בנושאים סביבתיים שגורמים לסרטן.
30/01/12 9:24
484 צפיות
נזקים סביבתיים של תרופות
מחבר ועורך: ד"ר מרדכי הוכברג, Ph.D, תזונאי
הפנל הנשיאותי לחקר סרטן בארה"ב הוציא לאחרונה לאור דו"ח אל הנשיא שם ובו דיון על מצב מחלת הסרטן בארה"ב. המיוחד בדו"ח זה היה התמקדות בנושאים סביבתיים שגורמים לסרטן. לפי נתוני הדו"ח, תרופות כימיות הן מזהם רב עוצמה ולהן חלק עיקרי בזיהום מקורות מי השתייה שם ובעולם בכלל. לא מיותר להזכיר שבארה"ב גם מפלירים חלק נכבד מן המים – בישראל אפילו יותר.
לאחרונה מתפרסמים יותר ויותר דיווחים אודות הזיהום התרופתי של מקורות המים – נחלים, אגמים וכדומה. אבל, הדוברים מטעם תעשיית התרופות והכימיה מכחישים שיש
בזיהום כזה נזק כלשהו לסביבה. דו"ח זה, שהופנה במישרין לנשיא ארה"ב ונכתב ע"י PCP (הפנל הנשיאותי לסרטן), מספק הוכחות חותכות לגבי הסכנה הקשורה בזיהום תרופתי. יש בו את הקביעות הבאות: תרופות נעשו גורם חשוב לזיהום סביבתי. תרופות מכל הסוגים נכנסות למקורות מי השתייה. זה קורה כאשר משתמשים בהן והן מופרשות מן הגוף או כאשר תוכנן נשפך לאסלה. ההשפעות הבריאותיות של מצב זה, הכרוך בחשיפה ממושכת לשלל תרופות שונות, לא ידועות. חשוב לציין שה-PCP נדרשת, על פי חוק, לספק נתונים למועצה הלאומית למלחמה בסרטן שם, לכן ההערכות שלהם אמינות, לגבי הסיבות שהיא מגלה כאחראיות להתפתחות סרטן. הפנל הינו, לפי חוק, חלק אינטגראלי של המועצה הלאומית לסרטן בארה"ב, כך שלמסקנותיו יש משקל רב בעולם המדע, או לפחות כך אמור להיות.
הדו"ח מאוד מפורט והוא מעריך כל דבר המוכר כגורם סרטן, החל מההשפעות הבריאותיות והסביבתיות של תרופות ורעלי חקלאות ועד לנזקי הטלפונים הניידים ושאריות של ניסויי האטום בארה"ב. החלק לגבי הזיהום התרופתי חשוב במיוחד, בהתחשב במספר הרב של מחקרים שהראו שתרופות ושאריות תרופות מוצאות את דרכן למקורות המים. כרגע, לרשויות המקומיות בארה"ב אין דרך לסנן אותן ולהוציאן ממי השתייה.
לאחרונה נחקקים חוקים שמטרתם להגן על האנשים והסביבה מפני מפגע בריאותי ואקולוגי זה. הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב (EPA) עוסקת בהסדרת החשיפה לכימיקלים, כרגע לא נכללות בזה תרופות והשאריות שלהן. למרות אזהרות רבות שנים שניתנו על-ידי מדעני איכות הסביבה, EPA הקדישה תשומת לב מועטה לסכנת הזיהום התרופתי.
סקר גיאולוגי שנערך בארה"ב כל שנה, החל משנת 2002, מגלה במים שאריות של תרופות נוגדות דפרסיה, תרופות נגד לחץ-דם, סוכרת, עוויתות, טבליות נגד הריון, הורמונים
חליפיים, כימותרפיות, תרופות אנטיביוטיות, תרופות ללב וקודאין – כולם נמצאים במי השתייה המסופקים בארה"ב.
לאור (או לחושך) כמויות התרופות הנצרכות בארץ, בעיקר על-ידי מבוגרים או חולים כרוניים, תוהה אני לדעת האם מצבנו הרבה יותר טוב. מחקר זה היווה את ההערכה הראשונה בקנה מידה לאומי שנעשתה כדי לאמוד את החשיפה לזיהום התרופתי בנחלים בארה"ב. כ-80% מדגימות המים שנלקחו שם נמצאו מזוהמות.
במחקר שנעשה בארה"ב מטעם AP, נמצא שלפחות 48 מיליוני אמריקאים שותים מים עם כמויות כלשהן של תרופות. וזה קרה אחרי שנלקחו מהברזים מים שעברו את הטיהור המקובל במערכות המים העירוניות שם. מאחר ובמחקר זה לא נבדקו מים של כרכים, סביר להניח שהמצב שם עוד גרוע יותר.
למרות כל זה, אין די נתונים על כמויות התרופות שבמים, מאחר והן המשרד לאיכות הסביבה והן רשות המזון והתרופות בארה"ב כשלו מלהתקין תקנות נכונות לגבי זיהום תרופתי של מי השתייה. למרבית האנשים אין שום מושג על כך שהמים שהם שותים מכילים קוקטייל מסוכן של תרופות.
בתי חולים, צרכנים וחברות התרופות, כולם אחראים לכשל מערכתי זה. זה לא מפתיע, מאחר ולפי חוק, בתי המרקחת שם, גם בארץ, לא מורשים לקבל בחזרה תרופות שנמכרו, אפילו אם הבקבוק או הקופסה לא נפתחו. אז אנשים זורקים מה שנותר אצלם, או פג תוקפו לפי רישום הזמן, או לאשפה או לאסלה. זאת ועוד – אנשים הנוטלים תרופות, עם או בלי מרשם, מפרישים אותן בשתן או בצואה ובכך תורמים לעומס היתר של תרופות הנמצאות על-פני הגלובוס. תרופות לא בהכרח מתפרקות במערכת העיכול.
ויש גם נוהג מקובל על בתי-החולים לשפוך מיליוני ליטרים (בארה"ב) של תרופות שלא השתמשו בהן. זהו נוהג שתורם רבות לזיהום התרופתי של הסביבה. היצרניות של התרופות, אף הן עצמן, שופכות לביוב חלק גדול
מתוצרתן. במחקר שנעשה ע"י AP נמצא שיותר מ-120 מיליוני ק"ג של שאריות תרופות נשפכים לדרכי המים ברחבי ארה"ב – רבים מנחלים כאלו משמשים מקור למי שתייה למיליוני אנשים. תודה לאל שאצלנו זה לא קורה, אצלנו הנחלים כל כך מזוהמים (חוץ מהירדן) שאיש לא מעלה על דעתו לשתות מהם מים...
מסתבר שארה"ב איננה המדינה המזהמת יותר מאחרות את מי השתייה של תושביה. בהודו, המצב גרוע שבעתיים. במחקר שנעשה בהודו בשנת 2001 נמצא שהנחלים שם מלאים אף הם בתרופות מסוכנות. באחד הנחלים בהודו מצאה בדיקה, שיותר מ-90 חברות תרופות שונות שפכו את התרופות הניסיוניות לנחל, בטרם החלו לייצר 21 תרופות מתוך המרקחת הזאת. בנחל אחד לבדו נמצאה כמות של אנטיביוטיקה מסוג קיפרופליקסדין, אנטיביוטיקה מאוד חזקה, שדי היה בה כדי לטפל ב-90,000 חולים, שנשפכה לנחל כל יום! מי תרופות אלו היו אמורים להיות מטוהרים עם הוצאתם מן המפעל ולפני הזרמתם לנחל. בהודו, זיהום הנחלים נמצא 150 פעמים חמור יותר מזה שבארה"ב. צאו להודו להנפש ולתפוס ראש בחיק הטבע... זה רק מלמד עד כמה חברות התרופות מסוגלות לנהוג בהפקרות כל זמן שלא ריסנו אותן בחוקים, קנסות ומאסרי המנהלים שלהן.
אבל, דוברי תאגידי יצרני התרופות אומרים שלא הוכח שיש נזק בריאותי או סביבתי כלשהו מזיהום כזה. זאת בניגוד למחקרים שמראים שבקוקטייל כזה של תרופות יש סיכון רב, אפילו במינון נמוך. בניסויים, נמצא שאפילו ריכוז נמוך של תרופות כאלו בלם התפתחות של תאי גזע.
בשנת 2000, חוקרים מאוניברסיטת אינסובריה באיטליה ערכו חיקוי לזיהום תרופתי כפי שהוא קיים בנחלים והשפעתו על תאי גזע. התחלקותם נעצרה, אפילו במינון נמוך. למרות היות זיהומי התרופות במים בחלקי מיליון או אפילו חלקי ביליון, אין כיום דרך למדוד את נזקיהם. אנשים שותים מים מזוהמים, מתקלחים בהם ומבשלים איתם ותרופות כמעט מעולם לא נבדקו להשפעתן כאשר נותנים תערובת שלהן – קוקטייל. יש בהן נזק לא רק לאדם, אלא לכל החיים בנחלים. בדגים שנדוגו בנחלים מזוהמים נמצאו תרופות שונות. תרופות כאלו גרמו לעלייה ברמת הכולסטרול, עלייה בלחץ הדם, דפרסיה ודפרסיה דו קוטבית. שאריות שלהן נמצאו ברקמות של דגים ובכבד שלהם. נזק נגרם לכל עולם החי במים ואין דרך להוציא משם את התרופות. יש אפילו דגים שעברו שינוי מין בהשפעת התרופות. מה קורה עם בני אדם?
נזקים כאלו קורים בכל העולם. אלו הם כימיקלים שלא שייכים לסביבה, אבל דוחפים אותם לסביבה בכל הדרכים. לגבי נזקי שאריות התרופות, עם בעלי חיים נערכו מחקרים רבים. כמעט ולא חקרו נושא זה עם בני אדם. כך, יש כיום יותר קשיים בפיריון אנושי, יש יותר מחלות בבלוטת התריס, יותר סרטן ואוסטיאופורוזיס. כולם נגרמים או יכולים להיגרם עם חשיפה ממושכת לשאריות תרופות, גם לפלואוריד, גם לכספית.
יש מקומות בהם החלו לנקוט בצעדי מנע. במדינת אילינוי, למשל, נאסר על בתי החולים לשפוך תרופות לביוב. יש כבר בארה"ב 5 חוקים פדראליים בנושא, אבל כל עוד יש שימוש כל כך נרחב, ומיותר, בתרופות כימיות, תמיד יהיה זיהום. מוטב לעבור רפואה סינית ,דיקור סיני ותזונה נכונה ולשימוש בצמחי מרפא .
מקורות
Pharmaceutical drug contamination of waterways threatens life on our planet/ NaturalNews July 29'2010