יום המודעות לסרטן הערמונית- כל מה שצריך לדעת
13/09/10 10:33
2080 צפיות
אל תגידו "לי זה לא יקרה", אם זה קרה לשחקנים רוברט דה-נירו ודניס הופר ואפילו לראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, זה עלול לקרות גם לכם. למעשה, אחד מ- 12 גברים ישראלים יחלו בסרטן הערמונית. לרגל יום המודעות הבינלאומי לסרטן הערמונית שיצוין ב – 15 בספטמבר, ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן, האגודה עונה על כל השאלות בנושא מחלת הסרטן השלישית בשכיחותה בישראל.
מהם גורמי הסיכון לסרטן הערמונית?
על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, בשנת 2010 אובחנו בישראל 2,890 חולים חדשים בסרטן הערמונית. הגורם העיקרי המגביר את שכיחות סרטן הערמונית הוא גיל מבוגר. כך למשל בקרב בני 40 עד 50 חלו בשנה האחרונה כ - 36 גברים בישראל, בקרב בני 50 עד 60 חלו כ – 400, בקרב בני 60 עד 70 חלו כ – 950 גברים ובקרב בני ה – 70 ומעלה כ – 1400 גברים.
גורמי סיכון נוספים למחלה הם היסטוריה משפחתית- כאשר גברים שלהם אב שחלה בסרטן הערמונית נמצאים בסיכון גבוה פי שניים לחלות בסרטן מסוג זה, תזונה לא נכונה, השמנה, חוסר פעילות גופנית, שתיית אלכוהול ועישון.
מה התסמינים למחלה?
בשלבים המוקדמים של התפתחות סרטן הערמונית אין תסמינים ולמעשה, למחלה אין כל סימן חיצוני. היות וסרטן הערמונית מתפתח לאט ובמשך שנים, הופעת התסמינים יכולה להתרחש מספר שנים לאחר היווצרות הגידול עצמו כאשר שטח הגידול מתרחב ומפעיל לחץ על צינור השופכה. מדובר בתסמינים המצביעים לעיתים על סרטן הערמונית אך דומים מאוד לתסמינים המאפיינים תופעה אחרת שאיננה סרטנית: הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית האופיינית מאוד לגברים מעל גיל 50.
ישנם מספר תסמינים שאמורים להוות תמרורי אזהרה: קושי במתן שתן, עליה בתדירות מתן השתן- בעיקר בשעות הלילה, כאב בעת מתן שתן ודם בשתן או במגע מיני (תסמין נדיר). אם אתה סובל מאחד התסמינים שפורטו, חשוב שתפנה מיד לרופא. עם זאת, יש לזכור כי ברוב המקרים הגורם לתסמינים הוא ערמונית מוגדלת לא סרטן.
איך ניתן למנוע התפתחות סרטן הערמונית?
עם התקדמות הרפואה, הולכות ומצטברות עדויות מדעיות המצביעות על יכולתו של סגנון חיים בריא למנוע ולהקטין את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית מחד ועל הרגלי חיים לא בריאים להגביר את הסיכון מאידך. גורמי הסיכון הידועים עד כה ולהם ממליצה האגודה למלחמה בסרטן לשים לב במיוחד הם תזונה לא נכונה, השמנה, חוסר פעילות גופנית, שתיית אלכוהול מופרזת, עישון סיגרים, סיגרים, מקטרות ונרגילה.
מחקר חדש שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת המדעי- Nutrition and Cancer קבע כי צריכת שומן מוקשה (שומן טראנס) מעלה את הסיכון לסרטן הערמונית. 1,797 שאלונים מולאו על ידי גברים שאובחנו כסובלים מסרטן הערמונית ו-2,547 שאלונים מולאו על ידי גברים שלא סובלים מן המחלה. בשאלונים נאסף מידע בנוגע לנתונים סוציו אקונומיים, הרגלי תזונה וסגנון חיים של המשתתפים. המשתתפים חולקו לרבעים בהתאם למידת צריכת השומן המוקשה. הממצאים הראו, שהגברים אשר נמצאו ברבעון העליון של הצריכה היו בעלי סיכון גבוה ב-45% לפתח סרטן ערמונית, לעומת הגברים אשר היו ברבעון התחתון של הצריכה.
הידע על גורמי המניעה מתבסס על מחקרים בתחום התזונה אשר מצביעים למשל על כך שמרכיבים כמו אומגה 3, נוגדי חמצון וירקות יכולים להוריד את הסיכון לסרטן הערמונית. לדוגמא, מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי- The Federation of American Societies for Experimental Biology קבע כי נוגדי חמצון, הקרויים פוליפנולים הנמצאים ביין אדום ותה ירוק, מעכבים התפתחות של סרטן ערמונית. החוקרים שתלו תאי סרטן ערמונית אנושיים בעכברים וטיפלו בהם במי שתייה עם וללא פוליפנולים. בקרב העכברים, אשר טופלו בפוליפנולים, נמצאה ירידה משמעותית בגודל הגידול.
איך נבדקים?
לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה, מומלצות בדיקות לאבחון מוקדם אחת לשנה החל מגיל 50. סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אח, אב או בן) שחלו לפני גיל 70. לגברים אלו מומלץ לערוך בדיקות PSA לגילוי חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית ונמצא בדם, בדיקה רקטלית וכן אולטרה-סאונד. בהתאם לכך נקבעות לכל נבדק בדיקות משלימות.
באשר לגברים שאינם בקבוצת סיכון גבוה, על פי המלצת המועצה הלאומית לאונקולוגיה בישראל, התואמות להמלצות ברוב מדינות המערב, בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית אינן כוללות בדיקות סריקה לכלל אוכלוסיית הגברים, פרט כאמור לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לגברים מגיל 50 להתייעץ עם רופא המשפחה בקשר לסוג הבדיקה המתאימה להם ולהבין את היתרונות והחסרונות של הבדיקות הקיימות.
פעילויות האגודה למלחמה בסרטן לקראת יום המודעות-
ביום רביעי תערוך האגודה למלחמה בסרטן, יום עיון בנושא סרטן הערמונית המיועד לגברים המתמודדים עם המחלה ובנות זוגם. במהלך היום בו ישתתפו מומחים בכירים, יערכו מגוון רחב של הרצאות אודות טיפולים חדשניים, גורמי סיכון ומניעה של סרטן הערמונית וכן יענו על שאלות מהקהל. יום העיון יתקיים בכפר המכביה ברמת גן החל משעה 09:00 עד השעה 16:00. ליום העיון ניתן להירשם ללא תשלום בטלפון 1800-599-995.
האגודה גם מפעילה פורום התייעצות בנושא סרטן הערמונית באתר האגודה למלחמה בסרטן בניהולו של פרופ' אבישי סלע חבר ועדת העדכון בנושא אורולוגיה של האגודה למלחמה בסרטן, מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי אסף-הרופא צריפין. במסגרת הפורום ניתן להתייעץ ולהציג שאלות.
בנוסף, המוקד הטלפוני של האגודה יאויש 24 שעות ביממה במטרה לענות על שאלות הציבור בנושא מניעה, אבחון מוקדם וטיפול בסרטן הערמונית, בחיוג ללא תשלום לטלפון שמספרו 1-800-599-995.
מאת: אלה הר-נוי
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
תגובות
עוד פוסטים בבלוג: כמוני - מדריכים, מאמרים ופרשנויות
חיי מין לאחר התקף לב
הפחד מהתקף לב חוזר, גורם לרבים מהמחלימים מהתקף לב להישאר במיטה, אבל לא בהכרח "לבלות" בה. פרופ' אריה רוט, מנה...
קראו עוד
שינויים קטנים בתזונה לשנה בריאה
שנה חדשה שוב בפתח. רבים מאתנו מנצלים הזדמנות זו כדי להחליט על שינויים גדולים והתחלות חדשות, בין היתר גם בתחום הבריאות....
קראו עוד
דעת מומחה- זהירות: משלשלים
לאחרונה החליט משרד הבריאות כי תרופות משלשלות ימכרו רק באמצעות מרשם רופא, בין היתר במטרה להלחם בתופעה של נשים ונערות המ...
קראו עוד
סיפורי כמוני
קיבלתם מחבר "כמוני" טיפ שעזר לכם להתמודד עם תופעות הלוואי של תרופות או עם תסמיני המחלה? שמעתם על טיפול חדש ש...
קראו עוד