גישת הרפואה המערבית והסינית לילדים עם בעיות משמעת וגבולות
דיון ראשון - גישת הרפואה המערבית והסינית לילדים עם בעיות משמעת וגבולות [מבוסס על הגישה המשולבת לטיפול בילדים עם בעיית גבולות]
10/08/11 12:05
364 צפיות
כבר בימי התנ"ך סיפרו על ילדים שהמרו את פי הוריהם. בין אם הילדים צדקו ובין אם היו סוררים, הגישה הלא סלחנית הייתה מעוגנת בהוראות מדויקות כיצד להתייחס להורים. "כבד את אביך ואת אמך...". במקומות שונים בעולם ההורים, ובעיקר האב, היו בעלי סמכויות על עד כדי כך שהייתה להם הזכות להעניש בעוד שלילד לא היו כל זכויות.
בעולם המודרני נשללו איומי ההענשה הגופנית (וטוב שכך) אבל הורים (וגם מורים) רבים אבדו את כושר ההרתעה שלהם ולא קבלו שום אלטרנטיבה חינוכית לשמר את סמכותם. ילד בוחן את גבולותיו עוד בטרם הגיע למודעות בנושא. זה יכול להיות בכי מתמשך על מנת לגרור את ההורה למיטתו באמצע הלילה או לחילופין, הפסקת נשימה עד כיחלון כדי לגרום להורה להיכנע לדרישותיו. אם לא מושמים גבולות בשלב מוקדם, עלול הילד לפתח גישה אנרכיסטית וקשה בסביבתו.
בלי גבולות, ילדים רבים היו חוטפים את הממתק או הצעצוע של ילד שכן, ובגיל מתקדם יותר פוגעים בזולתם. הפשיעה הייתה נוסקת שכן אלמנט ההרתעה לא היה אפקטיבי וקודים חברתיים רבים היו נשברים. מכאן שהגבולות חיוניים לנו. אבל עד כמה?
הרפואה הסינית מדברת על זרימה אנרגטית בגוף, זרימת הצ'י. אציג דוגמא: ילד שסובל מכאב ראש ממוקד, למשל, נטייה לעצירות ועקשנות יתר יעבור בירור רפואי כדי לשלול בעיות מסוכנות בראש או חסימת מעיים אך בהמשך, יטופל באמצעות תרופות. על פי הרפואה הסינית קיים קשר בין התופעות השונות: הכאב ממוקד ואינו זז ממקומו, כלומר תקוע. העצירות מצביעה על תקיעות במערכת העיכול והעקשנות על סוג של תקיעות נפשית שממנה הילד לא זז. תקיעות זו מכונה, ברפואה הסינית, בשם סטגנציה. הצ'י – אנרגיה של הילד חסומה וכדי לפתור את הבעיה יש להניע אותה. למידע אודות לימודי רפואה סינית.
אלא שהעקשנות היא לא הבעיה ההתנהגותית היחידה שעלולה ללוות ילד זה. בדומה לנהר שנחסם, כך גם הצ'י. כאשר קיימת חסימה, נוצר סכר שגואה וגואה עד שלבסוף מתפרס בשיטפון גדול. בילד זה קיימת חסימה פיזית ונפשית. גם כאן, כשמדחיקים רגשות הם עלולים להתפרץ בעוצמה גדולה המתבטאת באימפולסיביות והתקף זעם.
הרפואה הסינית יכולה להבחין בין מצבים הנובעים מחסימה לבין מצבים שההתפרצות אינה קשורה לסטגנציה. יש להם גם כלים טיפוליים המסוגלים להתמודד עם הבעיה. במפגשנו הבא נדון במושג סטגנציה ובסיבות נוספות על פי הרפואה המשולבת (מערבית וסינית) העלולים להוביל לבעיית גבולות בילד.
ד"ר ניר עמיר
מנהל אקדמי בבית הספר לשיאצו, טווינה ורפואה סינית בתמורות ומנהל מרפאה משלימה לילדים בוולפסון.
תגובות
ד"ר ניר עמיר
מטפל ומרצה ברפואה סינית, מנהל תמורות - בית הספר לרפואה סינית, שיאצו וטווינא, בוגר הפקולטה לרפואה בת\\\"א, מנהל מרפא...
עוד פוסטים בבלוג: הורות ורפואה סינית
חלקם של ההורים בגיבוש גבולות הילד
ראינו בדיוננו הקודמים שניתן לנתח את הילד "חסר משמעת" בראיה מערבית וסינית. הצגנו מספר סיבות, חלקן רפואיות...
קראו עוד
מעצורים וגבולות בילדים על פי הרפואה המערבית והסינית
בפוסט הקודם דנו בילד חסר הגבולות. הכרנו דרך סינית להבין מקור, אחד מתוך רבים, היכול לגרום לעקשנות והתפרצויות זעם. ל...
קראו עוד