מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםקולינריאדר' דינה ראלט מוציאה מן הדבש את העוקץ...

דר' דינה ראלט מוציאה מן הדבש את העוקץ...

06/09/10 16:59
2302 צפיות
ציטוט: ד\"ר דינה ראלט "על הדבש ועל העוקץ" כמה נחמד לבחור בנושא כמו דבש ל"קשט" את ראש השנה, שהוא גם יום השנה הראשון של כמוני. ובייחוד בנוסף למתכון הבריא של עוגת הדבש של "קולינריא". על מעלותיו של הדבש ידעו עמים רבים, הוא היה מרכיב חשוב כבר ברפואת מצרים העתיקה וזאת למרות שהוא מכיל סוכר הנחשב למזיק לא קטן. אני כמדענית תמיד חושדת שלאנשים יש דעות קדומות אז בלי הדעות הקדומות שלנו הנה ניסוי עם חולדות ודבש. חולדות שקיבלו דבש בילו בשבילי מבוך, כפול זמן מחולדות שהוזנו בסוכר, דהיינו, הדבש מקל על חרדות ודאגה ומשפר זכרון מרחבי. וגם, דבש לא משמין כמו סוכר - בניסוי עם חולדות שנערך בניו-זילנד, נמצא כי חולדות שהואכלו במשך שנה בדבש, לא השמינו כמו חולדות שקיבלו סוכרוז בתזונתן. מעניין לראות אצל הדבורים, שההבדל היחידי בין מלכת הדבורים הפורייה והפועלת הלא-פוריה הוא מה שהן מקבלות לאכול. כמה משפיע הרכב המזון שלנו על ייעודנו? לדבש ניזקפו כבר הרבה מעלות כמו הקלה על שיעול ילדים בלילה, ריפוי פצעים, פעילות אנטי-אוקסידנטית או כחומר אנטיבקטריאלי ואנטי פטריתי, ועוד על פעילות אנטי חיידקית. ניסוי גדול נעשה באנגליה לבחינת דבש ניו-זילנדי הידוע באיכותו, בהקלה על סרטן הפה והגרון. בסקר Cochrane נמצא בו כי הדבש מזרז החלמת פצעי כוויות. עוד מידע על כישוריו האנטיביוטיים של הדבש… לשם הזהירות כדאי לשים לב שלא תמיד השמועות הבריאותיות הן נכונות… למרות הגישה העממית משכבר הימים של טיפולים בחבישת דבש לכיב רגלי של חולי סוכרת והדיווחים המעטים על יעילותה בהחלמה. בניסוי מקיף עם כארבע מאות חולים לא נמצא ייתרון בהחלמה לשימוש בחבישת דבש. ומה עם דבש ועם סיכוני הסוכרת המתרבים בעולמנו? בהסתכלות על תגובת אנשים עם סוכרת גבולית (impaired glucose tolerance), נמצא כי צריכת אותה כמות סוכר כשהיא בדבש מובילה לריכוז גלוקוז נמוך יותר בדם לעומת ריכוזו אצל צרכני הסוכר בלבד. כמו שאנחנו יודעים, לא רק הסוכר קובע את ריכוזו בדם… מחקר מעניין, לגמרי מכיוון אחר, נעשה על השפעת האינסולין על חיי החברה של הדבורים… דבורים מבוגרות יותר אחראיות על השגת מזון דרך חיפוש נקטר ואבקת פרחים בעוד שהדבורים הצעירות יותר עסוקות ב"טיפול" בלרוות הקטנות. החלוקה בין סוגי העבודה של הדבורים תלויה במאזן האנרגיה ובמזון. דהיינו, מצב שבילי האינסולין במערכת קשור ישירות בהתנהגות החברתית של הדבורים. מעניין איזה הבדלים חברתיים משרה האינסולין בבני אדם… לאוהבי פוליטיקה, על חיי החברה הסוציאליסטיים של הדבורים. ולמתעניינים בעוקץ – מצגת מקיפה של ד"ר רשף על עקיצות דבורים וצרעות. לדבורים דרך אגב, יש תפקיד הרבה יותר חשוב עבורנו מאשר יצירת הדבש והוא ההאבקה בטבע. ההאבקה של שליש מהיבול החקלאי בארה"ב נעשית על ידם, זה לא מפתיע שיש כרגע דאגה גדולה לחקר הסיבות לקריסת הכוורות… ראו למשל את תמותת הדבורים ביוון...אבל כדאי לשים לב, האם הקריסה באמת כ"כ מסיבית? וזה נכון, כמו שקראנו בספרי הילדות, דובים נורא אוהבים דבש… ומה קורה בישראל? מיקבץ "נתוני משרד החקלאות" 40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל נצרכת סביב חגי תשרי, ובעיקר סביב ראש השנה. המדובר ב- 1,500 טון הנצרכים בחודש אחד, בשווי כולל של כ- 60 מיליון ₪ במונחי מחיר לצרכן. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ- 300 גרם דבש בממוצע (לפי חישוב האוכלוסייה החוגגת את חגי תשרי). במהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ- 3,500 טון דבש. סוגי הדבש מראים שונות גדולה בטעם ובארומה. העובדה שהדבורים אוספות צוף מפרחים שונים גורמת לשינויים בהרכב הדבש מלבד השינויים הבולטים של טעם, ריח וצבע. איכות הדבש הישראלי גבוהה, ביחס לדבש האירופאי או האמריקאי הודות למגוון גדול של צמחיה ותנאי סביבה. דבש מסווג לפי מינים על פי הפרח ממנו נאסף הצוף ועל פי העונה והמיקום בהם נאסף הצוף. לדברי חיים אפרת, מרכז מקצועי ראשי לדבורים בשירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות: "הדבש בארץ ישראל נחשב לאיכותי במיוחד, נוכח מגוון הצומח ותנאי הסביבה בארצנו. למרות זאת, רק אחוז קטן מהאוכלוסייה, כ- 20% מהצרכנים, מבחין ומחפש דבש לפי זנים, העשוי מצוף פרחים של צמח אחד, דומיננטי, כדוגמת דבש מצוף הדרים, צוף אבוקדו, צוף זעתר וצוף אקליפטוס, שערכו התזונתי והבריאותי רב. לרוב ניתן למצוא דבש זני במכוורות הבוטיק". ככלל, מבחינים בין הדבש הכהה, שמקורו לרוב בצוף אבוקדו או בצוף אקליפטוס, לדבש בהיר, שמקורו בצוף הדרים וצוף פרחי בר. הדבש הכהה מכיל שיעור גבוה יותר של מינרלים, בהם אשלגן, ברזל, זרחן, נתרן ומגנזיום, ומתאים למאכלי "חורף", כדוגמת: קדירות ובשרים. הדבש הבהיר מתאים לבישולים "קיציים" של ירקות, עוף, סלטי ירקות ופירות ויוגורט. הדבש הנרדה נוזלי וצמיגי בעת הרדייה. במהלך חיי הדבש הוא מתגבש והופך מנוזלי למוצק. לכל דבש קצב ההתגבשות וצורת ההתגבשות האופייניים לו. דבש מגובש הוא טבעי לכל דבר ועניין, יש צרכנים המעדיפים אותו על דבש נוזלי מסיבות טעם ואסתטיקה.

תגובות

קולינריא
קולינריא
איכשהו מצאתי את עצמי לצד הדיווש האינטנסיבי, נהנית לדאוג שכל מי שאוהב לאכול - יוכל לאכול את מה שהוא אוהב... גם אם אסור לו...