מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

09/09/09 7:50
4820 צפיות
שקדים כל יום
אומרים שהשקדים זה המזון הכי בריא שאפשר לחשוב עליו ועל כך בהמשך, אז החלטנו לקראת ראש השנה להזכיר לכולנו כמה זה לא רק בריא אלא גם טעים. אז נכון שאפשר לאכול פשוט את השקדים (עדיף מקולפים אחרי שהושרו קצת במים) אבל כדאי גם לשבץ אותם במתכונים שונים. ההמלצה הרפואית היא לאכול כל יום, נכון, כל יום 70 גרם שקדים....ראו בסוף. יעל אומרת: שקדים היו מאז ומתמיד מרכיב בבישול הביתי בילדותי. אולי בגלל שאבי ממוצא פרסי, ופרסים אוהבים פיצוחים ופירות יבשים במזון שלהם. אז כמובן, אי אפשר בלי אורז פרסי חגיגי, שהשקדים הם החלק הכי חשוב ומפואר שבו, גם בגלל הטעם וגם בגלל הערכים התזונתיים.   אורז פרסי מתובל עם שקדים וצימוקים שתי כוסות אורז פרסי חצי כוס מים 4 כפות שמן קנולה רבע כפית הל כפית גרגירי כוזברה רבע כפית ציפורן חצי כפית פלפל אנגלי חצי כפית קינמון כפית כמון כפית כורכום שני עלי דפנה שתי כפיות פלפל שחור תפוח אדמה גדול פרוס לפרוסות 100 גרם שקדים מולבנים 100 גרם צימוקים כהים מלח לפי הטעם   אופן ההכנה: לבשל את האורז בסיר עם הרבה מים רתוחים. האורז צריך להיות חצי קשה. לסנן ולשטוף במים קרים. במקביל לטגן מעט את התבלינים במחבת, בשתי כפות שמן. לחמם את שתי כפות השמן הנותרות בסיר גדול. להניח את פרוסות תפוחי האדמה ולטגן משני הצדדים. כשמזהיב, להוסיף את האורז המסונן, שערבבנו לתוכו את התבלינים המטוגנים, המלח והצימוקים. לעשות בערמת האורז "חורי אדים" עם סכין, לשפוך מעל את חצי כוס המים. להביא לרתיחה. להעביר לאש קטנה ולבשל מכונה בבדים במשך כשעה. במקביל לטגן מעט את השקדים עד להזהבה. בתום הבישול לערבב את השקדים עם האורז. להגיש חם.   סלט עלים, סייטן ושקדים שתי שקיות תערובת עלים שטופות (רוקט, תרד, חסות שונות, ועוד) 200 גרם סייטן בטעם בשרי מאה גרם שקדים 50 גרם צימוקים כהים רבע כוס שמן זית רבע כוס חומת בלסמי (ומחי שלא אוהב, גם חומץ בין יין אדום ילך טוב) מלח ופלפל שחור לפי הטעם   אופן ההכנה: לשים את העלים בקערה גדולה. לחתוך את הסייטן לפיסות או רצועות. להוסיף את השקדים. לתבל ולערבב. דינה אומרת: מהו החטיף הכי בריא שאתם יכולים להעלות על דעתכם שתאכלו ושגם יקטין את סיכוי מחלות הלב שלכם? נכון ...השקדים.  שני מחקרים שהוצגו בכנס האחרון Experimental Biology conference 2008 הראו שמנת שקדים יומית של 73 ג' מורידה באופן דרמטי  (24%) את רמות הכולסטרול הרע LDL, מפחיתה הפרשת אינסולין (בייחוד עם אוכלים את השקדים מיד אחרי הארוחה) וגם משפרת את בריאות המעי. ואם אנחנו דנים בשקדים אז בוא נזכיר עוד כמה מחקרים קודמים שהובילו למימצאים הנוכחיים ושהראו כמה הם מיטיבים עימנו. אכילת שקדים (68 ג' ביום) משפרת את פרופיל שומני הדם אצל בריאים וגם אצל בעלי רמות כולסטרול גבוהות.Am. J. Clin. Nutr., 2003, 77(6), 1379-1384  השקדים מגינים על הלב, לגברים שאכלו לפחות פעמיים בשבוע שקדים היה רק 0.53 סיכוי למות מוות פתאומי מהתקף לב.Arch Intern Med. 2002;162:1382-1387  ועוד מחקר על אגוזים בכלל והגנה מפני מחלות לב לסוכרתיות.J. Nutr. 2009;139 1333-1338לשקדים גם ייתרון פרה-ביוטי, השקדים מקדמים התפתחות של חיידקים מיטיביים במודל מערכת העיכול שלנו.Appl Environ Microbiol. 2008 Jul;74(14):4264-70השקדים מפחיתים את רמות הפרשת האינסולין אצל בעלי רמת שומנים גבוהה בדם.Metabolism. 2008 Jul;57(7):882-7אכילת שקדים מקטינה את התיאבון, בייחוד אחרי לעיסה ממושכת.Am J Clin Nutr 2009;89 794-800השקדים מפחיתים את רמות הסוכר בדם המלוות את הארוחה.Metabolism. 2007 Mar;56(3):400-4 Metabolism. 2011, 60(9), 1312-7לשקדים יש פעילות אנטי חימצונית.J Nutr. 2008 May;138(5):908-13השקדים טובים ללב  Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1649S-56Sוגם לסינדרום המטבולי. וגם עוזרים ללב אצל חולים פרה-סוכרתיים ש- 20% מהקלוריות שלהם קיבלו כשקדים.J Am Coll Nutr. 2010, 29(3), 189-197כדאי לשים לב שהשקדים מכילים הרבה סידן עד כ- 200 מ"ג ב-100 ג' שקדים.וסקירה על שמן השקדים המייטיב עם בעיות עור. כדאי לדעת, בייחוד לאלה מאיתנו החוששים מהשמנה, תוספת שקדים לתזונה אינה גוררת עימה השמנה. ראו לדוגמה 3 מאמרים:Br J Nutr. 2007 Sep;98(3):651-6 Asia Pac J Clin Nutr. 2008;17 Suppl 1:337-9Am J Clin Nutr 89: 1913-1919, 2009כיום כבר מתחילים להבין שבהתחשב בעובדה שאנחנו מעכלים את המזון ולא שורפים אותו, אין זה פלא שהגדרת מספר הקלוריות היא לא תמיד רלבנטית להשמנה. זה יותר הפיזיולוגיה של גופנו, המשרה אינספור תהליכים, שמשפיעה על השמנה או אי השמנה.זוכרים את Polymeal רב-ארוחה השומרת על בריאות הלב? החוקרים שסיכמו מימצאי מחקרים על מרכיבי תזונה שונים ותרומתם למניעת מחלות לב, עקבו אחרי משתתפי סקר פרמינגהם עד 12 שנים ובנו מודל של רב-ארוחה יומית למניעת מחלות לב. הארוחה המורכבת שהציעו Polymeal יכולה להוריד את הסיכון למחלות לב ב- 76%. Polymeal יומי מייצג הארכת חיים לגברים ב- 6.6 שנים ולנשים ב- 4.8 שנים והארכת זמן ללא מחלות לב ב- 9 שנים לגברים וב- 8.1 שנים לנשים. מה מכילה התזונה הטובה ביותר להגנה על הלב: חצי כוס יין ליום, חצי ק"ג דגים בשבוע, 400 גרם ירקות ופירות ליום, 100 גרם שוקולד ליום, 68 גרם שקדים ליום ו- 2.7 גרם שום ליום. החוקרים לא שכחו להוסיף שגם מציאת אושר יכולה לתרום תמיכה נוספת בחיים הבריאים. BMJ 2004, 329(7480), 1447-1450 

תגובות

קולינריא
28/02/10 23:49

יששש!!! ידעתי שיום יבוא ואיתו ההכרה והכבוד לו ראויים השקדים בתפריט
אוהב שקדים יחיה! ואני?... אני כנראה הולכת לחיות הרבה מאוד ;-)
תודה יעל ותודה דינה

אריקו2
13/11/11 14:15

שקדים לא קלויים מושריים במים רתוחים ולהוסיף קצת מלח,להניח  במים עד שהקליפה מתקלפת בקלות.לי זה מאד טעים ,עד עכשו לא ידעתי שזה גם בריא.
 

nora-feit
26/04/12 19:01

 לגבי שבעים גרם של שקדים אם הייתי מהסוג שמסוגל לשלוט בכמויות מאגוזים או שקדים לבטח הייתי משתמשת בהם אבל לדעתי אוכלים כפייתים לא מצליחים לשלוט בתאווה ולאוכל שיש בו פחמימות וסוכר ובשקדים אם אני לא טועה יש פחמימות. אני אוכלת אוכל שאין בו פחמימות (שאגב הופכים לסוכר בגוף) וסוכר וזה גם הצליח להגמיד את הרצון של לזלזל כי לסוג מסוים של אנשים בעקר אוכלים כפייתים יש אלרגיה לאוכל הזה שגורם להם לחשוק ביותר.

sharon62
24/09/12 10:44

כל זמן שמצמצמים את הפחמימות ל60 גר, אין בעיה לאכול 90 גר' שקדים כל יום.

יעל ישראל
יעל ישראל
סופרת, עורכת, מבקרת ספרות וקולנוע, מדריכת סדנאות כתיבה. וגם: מבשלת הרבה, ובעלת בלוג על אוכל ב\"על השולחן\".