זהירות: שילובים מסוכנים- חלק א'
30/06/10 18:21
1747 צפיות
גם אם התוסף שאתם נוטלים הוא טבעי, זה לא אומר שהוא בטוח. כיצד שילובים של תרופות ותוספים עלולים להזיק לבריאותינו?
מאת: אלה הר-נוי
"יש הנחה שמה שטבעי הוא גם בטוח. ההנחה הזו אינה מדויקת, הרי ארס נחשים זה דבר טבעי" מבהיר ד"ר עופר כספי, מומחה ברפואה פנימית ומנהל היחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף שבבילינסון, המוסיף כי כ30 אחוז מהתרופות מקורן בעולם הצמחים.
כפי שעלולות להיווצר תגובות כשנוטלים מספר תרופות במקביל, גם בין חומרים טבעיים לתרופות עלולה להיות תגובה הדדית (אינטראקציה) מסוכנת.
"תרופה, צמח או מזון שנוטלים דרך הפה, עוברים מסלול מאוד מוגדר בגוף" מסביר ד"ר כספי "כל מה שנכנס לפה עובר ארבעה שלבים של עיבוד: ספיגה, חילוף חומרים, פיזור והרחקה. אצל כל חומר ארבעת השלבים שונים וכל שלב יכול להיות מושפע מחומרים אחרים שאנו נוטלים ואפילו ממזונות".
בשלב הספיגה, ספיגתם של חומרים בגוף עלולה להיות מושפעת מחומרים אחרים שאנו צורכים. לדוגמא, יעילות ספיגת הברזל באדם נמוכה. אם ניקח אותו עם מוצרי חלב, הספיגה תהיה נמוכה עוד יותר. אבל, אם ניקח אותו בסביבה חומצית, לדוגמא עם מיץ פרי הדר, הספיגה של הברזל תשתפר.
לגבי שלב חילוף החומרים, מסביר ד"ר כספי, כי לגוף יש מערכת מתוחכמת הממוקמת בכבד ובדופן המעי, האחראית על השינוי הכימי של החומרים שאנו נוטלים דרך הפה. ישנם למשל צמחים או תרופות שעוברים שינוי כימי בכבד שהופך אותם מחומר שאינו פעיל לחומר פעיל, או מחומר פעיל מאוד לחומר הפעיל מעט, כחלק ממנגנון ההגנה של הגוף מפני הרעלות.
גם בשלב הפיזור יש שונות בין חומרים שונים. יש תרופות, מזונות ותוספי תזונה שמתפזרים במים, ויש כאלה שמתפזרים בשומן.
השלב האחרון הוא שלב ההרחקה מהגוף - הגוף משתמש במה שהוא צריך ומרחיק פסולת, באמצעות ההפרשה בשתן, בצואה ובזיעה.
"מנגנון הספיגה של חומרים, הפיכתם לחומרים הפעילים מבחינה רפואית וסילוקם מהגוף הוא מנגנון מורכב מאוד ויש פוטנציאל לאינטראקציה בכל אחד מהשלבים" מסכם ד"ר כספי.
קיימות שלוש רמות של אינטראקציה. "יש דברים שידועים לנו ברמה התיאורטית- למשל ידוע שתרופות מסוימות עוברות חילוף חומרים באתר מסוים בכבד (מערכת הציטוכרום P450) ואם חומר אחר עובר באותה מערכת אנזימטית, קיים חשש לאינטראקציה: או ששני החומרים יבטלו זה את זה, או שהם יעצימו אחד את השני. לדוגמא, למיץ אשכוליות יש אינטראקציה עם שורה ארוכה של תרופות, ביניהן תרופות המשפיעות על מערכת החיסון למניעת דחייה של שתל, שמיץ האשכוליות יכול לסתור את יעילותן" מסביר ד"ר כספי.
הרמה השנייה היא רמת המחקר והדיווח. "מדובר במצבים שבהם מבחינה תיאורטית לא ציפינו שתהיה תגובה הדדית, אך בפועל התחלנו לראות בשטח עדות לאינטראקציה. למשל, פתאום החלו להופיע דיווחים על כך שנטילת אומגה 3 במינון גבוה גרמה לנטיית יתר לדילול הדם. מכאן אנו מסיקים כי תוסף אומגה 3 במינון גבוה עלול להעצים את הפעילות נוגדת הקרישה של תרופות שונות מדללות דם ועלול לגרום לנטייה לדמם".
הרמה השלישית היא רמת החולה הפרטני. למשל, יש אנשים האלרגיים לאכינצאה. "בנוסף, אין פיקוח על שוק התוספים וצמחי המרפא בישראל, ולכן בתוך פורמולה מסוימת עלולים להיות רכיבים שלא רצינו שיהיו שם אבל הם שם. בין אם מדובר בזדון (כמו משחות ברפואה הסינית שיש בהן סטרואידים) או בשוגג" אומר ד"ר כספי "חומרים משתנים בהרכבם גם בהתאם לתנאי הטבע, ולכן בניגוד לתעשיית התרופות, כל שנה אנו מקבלים הרכב צמח שונה שיכול להשפיע באופן אחר".
ד"ר כספי מסביר מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הסיכון:
1) תמיד ידעו את הרופא על תוספים וצמחי מרפא שאתם נוטלים. במידת האפשר רצוי לדבר עם רופא שמבין גם ברפואת צמחי מרפא וגם ברפואה קונוונציונאלית.
2) אסור ליטול משהו בלי שאתם יודעים מה ההרכב המדויק שלו.
3) שימו לב למה שקורה אצלכם בגוף – האם אתם חווים שינויים לא רצויים בגוף? תסמינים חדשים? אם כן, הפסיקו ליטול את התוסף.
בהמשך, נביא לכם חלק מהשילובים הנפוצים בין תוספי תזונה לתרופות, שעלולים להסתיים באינטראקציה.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה
תגובות
עוד פוסטים בבלוג: כמוני - מדריכים, מאמרים ופרשנויות
חיי מין לאחר התקף לב
הפחד מהתקף לב חוזר, גורם לרבים מהמחלימים מהתקף לב להישאר במיטה, אבל לא בהכרח "לבלות" בה. פרופ' אריה רוט, מנה...
קראו עוד
יום המודעות לסרטן הערמונית- כל מה שצריך לדעת
אל תגידו "לי זה לא יקרה", אם זה קרה לשחקנים רוברט דה-נירו ודניס הופר ואפילו לראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ז...
קראו עוד
שינויים קטנים בתזונה לשנה בריאה
שנה חדשה שוב בפתח. רבים מאתנו מנצלים הזדמנות זו כדי להחליט על שינויים גדולים והתחלות חדשות, בין היתר גם בתחום הבריאות....
קראו עוד
דעת מומחה- זהירות: משלשלים
לאחרונה החליט משרד הבריאות כי תרופות משלשלות ימכרו רק באמצעות מרשם רופא, בין היתר במטרה להלחם בתופעה של נשים ונערות המ...
קראו עוד
סיפורי כמוני
קיבלתם מחבר "כמוני" טיפ שעזר לכם להתמודד עם תופעות הלוואי של תרופות או עם תסמיני המחלה? שמעתם על טיפול חדש ש...
קראו עוד