מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הבלוג של עודד

כמוניבלוגיםהבלוג של עודד פריצת דיסק - מה ש(כנראה) עדיין לא סיפרו לך

פריצת דיסק - מה ש(כנראה) עדיין לא סיפרו לך

יום אחד זה קורה, מופיע כאב חד, הולכים לרופא, עושים צילום, ו... פריצת דיסק. בשלב ראשון מקבלים תרופות, זריקות, מנוחה. בין אם זה עזר ובין אם פחות, הנה כמה דברים שיעזרו לך ללמוד ולהתמודד עם ה"ממצא" החדש


 

06/02/17 17:46
1851 צפיות
פריצת דיסק - מה ש(כנראה) עדיין לא סיפרו לך



1. הרבה פעמים הכאב לא קשור בכלל לפריצת הדיסק, אלא לשרירים שהתכווצו באותו אזור ומייצרים את הסימפטומים. במצב כזה קל יותר להביא לשיפור בעזרת טיפול מדויק. סתם לידע כללי - הרבה אנשים שיש להם פריצת דיסק לא מודעים אליה ולא מרגישים כאב. לכן, אני ממליץ לא להיבהל לאור האבחנה החדשה שלך.

2. שאלה נפוצה – "אפשר להחזיר את הדיסק פנימה?". חוץ מפרוצדורות ניתוחיות, מדובר במצב בלתי הפיך. אבל, וזה אבל גדול – אפשר להפחית ואפילו להעלים את הכאב עד לחזרה לתפקוד מלא בלי לשנות את מצב הדיסק. במקרים רבים מספיק שמביאים להפחתה של הדלקת המקומית ויוצרים הרפיה של השרירים שעוטפים את עמוד השדרה.

3. "אז למה לא ניתוח וזהו? חותכים – הולכים". אם הסעיפים הקודמים עזרו לך להבין שהסיבה לכאב היא לא בהכרח הדיסק לבדו שמפעיל לחץ על העצבים, פעולה פיזית פולשנית לא בהכרח תביא להקלה (ולפעמים אפילו תסבך את המצב). לכן, זו צריכה להיות האופציה האחרונה לאחר שניסית שיטות טיפול שמרניות שלא הועילו.

4. שאלה נפוצה מס' 2 – "פעילות או מנוחה?" – תנועה מזרזת ריפוי. כדאי להמשיך בפעילות גופנית כרגיל בהתאם ליכולת שלך, אבל להיות עם אצבע על הדופק ולשים לב אם פעולה מסוימת מעוררת או מחמירה את הכאב, וממנה להימנע. כמובן שבמצב של התקף שלא מאפשר לך לזוז, מומלץ לנוח עד יעבור זעם.

5. יש מצבים שבהם אפשר למצוא קשר בין תקופה קשה בחיים (גירושים, פיטורים או כל מקרה של קושי נפשי) לבין הופעת הכאב. במצב כזה מומלץ לשלב עבודה פנימית (לדוגמה מדיטציה) להורדת המתח הנפשי, בהדרגה זה יחלחל וייצור הרפיה גם ברמה הפיזית.
 
אפשר להפחית את הכאב כבר מרגע זה
הנה תרגיל קצר שיכול לעזור כבר עכשיו למי שסובל מכאב מקומי (כזה שנמצא במקום ספציפי, נניח גב תחתון). התרגיל הזה משתמש ביכולת של המוח ליצור הרגעה והפחתת כאב - זאת במנגנונים שונים כמו הפרשת נוגדי כאב והזרמת דם למקום הכואב.
כל מה שצריך על מנת לבצע את התרגיל הוא למצוא מקום נוח לישיבה או שכיבה, בהתאם להעדפה. זה הולך כך:
שלב 1
התמקמו בנוחות ובצעו 10 נשימות איטיות ועמוקות ואחרי כל שאיפה החזיקו את האוויר כמה שניות לפני ההוצאה. חיזרו לנשום כרגיל.
שלב 2
התחילו לסרוק במחשבה שלכם את כל הגוף מהראש, לחזה, לבטן, לגב, לידיים, לאגן ולרגליים. חיזרו למעלה עד הראש.
שלב 3
התמקדו (עם הדמיון) במקום שבו כואב לכם. דמיינו אותו מתחמם, משתחרר, דמיינו את הדם זורם אליו. כדאי להתעכב שם עוד קצת ולסיים את התרגיל בסריקת גוף כללית. סיימו בעוד מספר נשימות.
אני יודע שהקונספט הזה נשמע מוזר, אבל חשוב להבין- עצם החשיבה והריכוז במקום מסוים בגוף, גורם להשפעה פיזית אמיתית. נסו ותרגישו.

תגובות

לילה5
09/02/17 12:17

צריך לתת יותר מקום בתכניות הבריאות לתחום הזה!

sharivy
12/02/17 5:23

עודד היקר מנסיוני ומנסיון אחרים - אין קשר בין מקום פריצת/בלט הדיסק (אצלי בין L4 ל L3 ) לבין מקום הכאב (לאורך העצם בירך ימין) משום שהבליטה לוחצת על עצב מסוים. בגב לא חשתי שום כאב ושום הגבלה, כך שאני מעט סקפטי לגבי התרכזות דמיונית באיזור הכואב. הגורם שזוהה בוודאות היה פיזי ולא נפשי/מנטלי. תרגילי מתיחה מסוימים אותם מתאימים בהדרכת פזיוטרפית עוזרים בהקלת הכאבים. מתיחות יומיומיות בכיוון ש"מחזיר את הבלט למקום", במשך שנים מונעות, מנסיוני, (שלוש שנים מאז ההתקף האחרון) התקף חדש.

עודד-מלר
13/02/17 14:52

sharivy.
1. לא ברורה לי טענתך לגבי הקשר בין מקום הכאב לבין מקום הפריצה - מובן שיש קשר, שכן כמו שאתה מבין, הבלט או הפריצה מייצרים לחץ על עצב ש"רץ" לאורך הרגל ולכן הכאב מופיע ברגל - כל מקום לאורך העצב יכול להגיב. אצל אחד זה יורגש בשוק ואצל האחר בירך או בגב. 
2. תרגיל הדמיון אותו אני מציג כאן לא בא להגיד שמקור הכאב הוא מנטאלי/נפשי/מדומיין. ברור שהכאב הוא פיזי. כל זה לא שולל את העובדה שתרגול סדיר של נשימות וריכוז הינו בעל יכולת משמעותית ליצור הרפיה והפחתה של הכאב. מניסיון שעובד על מטופליי.

בברכה,
עודד

sharivy
14/02/17 12:01

עודד שלום
התיחסתי ל"שלב 3" בהוראות שלך - להתרכז במקום הכואב.
פשוט טענתי שהמקום הכואב אינו המקור לכאב ולכן התרכזות בו מחטיאה את המטרה

לימור-חורש
22/02/17 7:37

ד"ר שדה, אודה לך שתרחיב את התמחותך כד"ר והאם תואר הד"ר הינו רופא. מכשיר הגב BACK הוא לא מתאים לכל המקרים של כאבי הגב והוא עלול להיות מסוכן ביותר עבור חלק מהחולים. המלצה על המכשיר ללא כניסה לעומק המקרה, עלולה להיות לא רצויה. כבר בחנו מספר מקרים שבהם המכשיר אינו רצוי להמלצה כי עלול לגרום להחמרה.