אריכות ימים - פחות חלבונים ויותר ירקות. לכו על smoothies
חלומות על נעורי נצח וחיים ארוכים מלווים את המין האנושי מקדמת דנה אבל רק לאחרונה החלו במחקרים הבוחנים את תהליכי ההזדקנות ולהציע דרכים להאטה שלה.
בין נושאי המחקר המובילים נמצאת התזונה ונראה שרוח התזונה הנכונה נושבת יותר ויותר לכיוון הצמחונות כשאנחנו מייחלים למנוע הזדקנות, להיות בריאים ולהאריך את חיינו.
כתבתי כאן על תרומתם הגדולה של הירקות לבריאותנו, וזה כלל את הדיון בתקשורת הבין-מערכתית בגופנו באמצעות ה- NO שלדעתי מייצג את האינטרנט הפנימי שלנו.
מחקר מ-2016 מראה כי תוספת ניטראטים כמו המצויים באכילת ירקות ירוקים משפרת את הכושר של ספורטאים.
אז אם אנחנו מדברים על מעבר לערכם התזונתי של הירקות והפירות, איך בפועל נאכל כל כך הרבה ירקות כל יום? גם כשאנחנו יודעים שזה טוב למניעת סוכרת ושאר מחלות...
ניסיתם לאכול המון ירקות? תאמינו לי שתתעייפו במהרה (לדעתי זה גם בגלל שלאדם יש מעי קצר, ראו פירוט בפיסקה הבאה).
אפילו תמונה של סלט בתפריט מרתיעה את האנשים וכך כשיש תמונה יש פחות הזמנות סלט במסעדה.
מעניין אם בגלל זה בנות אוכלות יותר ירקות ופירות מבנים השומרים את כוחם להישרדות?
דברנו בחדשות על המצאת הבישול שהובילה להתפתחות האדם אבל יחד עם זה הובילה גם לקיצור המעיים. יש לנו מעי קצר ב- 30% בערך מזה של אבותינו-הקופים וזה אומר שאין לנו יכולת לעכל כל כך הרבה עלים וירקות כמו שעושים הקופים. את זה פתרו בוטנקו (ראו בבלוג של ג'וזפה) וטבעונים אחרים בחוכמה עם ה"חלקלקים הירוקים" – green smoothies שהם כתישת פרי/ירק עם עלי ירקות בבלנדר עד לשייק סמיך, שמאפשר לנו, בלי להתאמץ, להיזון מהמון צמחים.
אולי כדאי לאפשר למח השני שלנו (רשת המעי) להכתיב יותר את דרכינו?
בכל מקרה כדאי להשקיע בהגברת המודעות, ראו איך בניו-יורק הגבירו את קניית הפירות על ידי תלמידים כשרק העבירו אותם לסל קש והאירו אותם.
אחד מהנושאים הלוהטים בתזונה ובשמירת הנעורים הוא צמצום הקלוריות המתון שהראה בהרבה מיני חיות שפחות אוכל מאריך חיים.
הבעיה היתה שאצל אנשים אמנם הראו שהגבלת קלוריות תורמת לבריאות אך לא הצליחו להראות הארכת חיים.
נראה שאולי אצלנו עוד משתנים חשובים לקביעת אורך החיים, ואולי לא ההגבלה הקלורית היא החשובה אלא דווקא האיזון ויחסי הגומלין בין מרכיבי התזונה.
יש המקדמים את רעיון הצום המקוטע לבריאותנו...לתת הפוגה למערכת העיכול שכפי הנראה גוזלת הרבה אנרגיה.
בניסוי ראשוני עם קבוצת מגבילי הקלוריות עם תזונה אופטימלית - CRONies Calorie Restriction with Optimal Nutrition אכן הצליחו להראות שדווקא הגבלת כמות החלבון בתזונה קשורה עם הארכת החיים ולא בהכרח הפחתת הקלוריות.
עוד מחקרים הראו שלא צריך הרבה חלבון לשמור על השרירים, ואחרים הראו שעודף חלבון מגביר סיכוי למחלות מטבוליות כמו סוכרת.
בניסוי עם חולדות הראו שדיאטה עתירת חלבון מגבירה את הנטיה להשמנה.
וגם בניסוי באריזונה הראו שהאטת הזדקנות אכן הולכת עם פחות פחמימות ופחות חלבונים בתזונה.
ומזוית אחרת, אם אתם נוהגים לשתות משקאות חלבון אחרי פעילות גופנית, היזהרו כי חלקם מכילים הרבה מתכות רעילות כעופרת או קדמיום.
כדאי לדעת שיש גם הבדלים בהתנהלות השרירים בין נשים וגברים ואצל נשים אפקט תזונת החלבון על הכושר השרירי הוא קטן יותר מאשר אצל הגברים.
אז ממחר פחות חלבון ויותר ירקות ופירות "חלקלקים" – smoothies?
שמעתם איך באמת קוראים ל- smoothies בעברית? רשק = רסק + שיק.
שמעון
הבעיה היא שכל שבוע יש מחקרים חדשים שאומרים דברים שונים שלא מסתדרים זה עם זה. נראה לי שהמדע מתחיל להיות יותר ויותר כמו החדשות - מחזיק מעמד יום יומיים עד המחקר החדש וההפוך.
רק לפני חדשיים שלשה היה מאמר בסיינטיפיק אמריקה שסיכומו אמר - בפעם הבאה שאתה אוכל טוסט עם חמאה שנוטפת ממנו, תנסה לחשוב שמה שמזיק הוא הטוסט, לא החמאה. אין שום קורלציה בין שומנים, רוויים או לא, ובין בריאות - כולל סתימות של עורקים וכיו"ב.
כמה חדשים לפני כן קראתי מאמר בסיינס שסיפר שאין קשר בין אכילת ביצים - אפילו 3-4 כל יום - ובין בעיות, קשורות לכולסטרול או לא.
אם הסמוזי הוא טעים, למה לא? ואם לא, אפשר לחכות למאמר הבא שישנה את התמונה שוב.
ד"ר דינה ראלט PhD
הי שמעון,
כן, מתרבים המחקרים שמראים שלא השומנים הם בעוכרינו אלא הפחמימות וכאן הובאו נתונים לתוספת השבחת התזונה - פחות חלבון והרבה יותר ירקות...בינתיים זה לא אחר מהקודם אלא רק תוספות של עוד מחקרים.
האם תאכל הרבה ירקות?
דרך אגב בקשר לשומנים בטח תהנה לקרוא את הפוסט שהעלה אליפאז:
זה לא השומנים במזון שגורמים לטרשת עורקים, אלא הסטרס
http://www.camoni.co.il/?idr=402&pid=3512
מינרבה1
האמת, רוב מזונותי באים מירקות, פירות אני מוגבלת בגלל סוכרת, דברי חלב ולאחרונה גם לחם שיפון, חיטה מלאה וכו'.
רוב בדיקות הדם שלי לאורך השנים לא הראו על חסר.
מעולם לא אהבתי בשר/עוף/דגים.
אולי מערכת העיכול שלי כבר אינה רגילה, אבל קורה לא אחת שאם אני אוכלת בארועים מאכלים שאיני רגילה לאכול, כמו בשר וכו' אני נתקלת אחר כך בבעיות במערכת העיכול.
גם אם אני רואה משהו מפתה, משתדלת להתעלם, ולהסתפק בחוש הראיה והטעם.
שמחה שהמחקרים "מאששים" את אורח חיי..
שרה12
שרה12
היי דינה
ראשית הזמנתי לי את הספר על מיצי ירקות .תודה שהבאת לידיעתי את קיומו של הספר.
בזמנו קראתי את ספרה של ג'יליאן מקית .
לדעתי אכילת ירקות הינה הרגל שאנו מקנים לילדינו מגיל קטן.
מי שאוהב סלטים וירקות בכלל אינו ממש זקוק שידרבנו אותו לעשות כן.
כך שלצערי אין לי ממש עצה מה לעשות כדי לעודד אכילת ירקות.
אני מעולם לא הכרחתי את ילדיי. שימשתי להם דוגמא אישית גם בבית
וגם כשיצאנו למסעדות. פירות היו תמיד נגישים כך שהם הושיטו יד ואכלו .
יום טוב
שרה
אסנת 1
דינה שלום,
אני ממש מזדהה עם שמעון, צריך לחכות הרבה שנים עד שמחקר יתייצב , ראה הכולסטרול בביצים - נראה שהיום אף אחד כבר לא יודע אם ביצה זה טוב בגלל החלבון שבונה תאים או רע וכמה לאכול בכלל ... כך גם עם המחקר הזה - שומן זה רע, פחממה עוד יותר ועכישו גם חלבון ... הרי לא הגיוני שנאכל רק ירקות . לדעתי יש גם זיקה רבה לגיל - מה שמתאים בעשור הראשון לא נכון לעשור השלישי...
שרה12
היי דינה
אני קוראת בשקיקה את הספר ירוק לחיים.
ממליצה בחום למי שרק אפשר.
זהו שינוי עצום בתפיסה בקשר לחיוניותם של ירקות עליים בחיינו.
הבנה מחודשת שחלבונים אינם היכן שתמיד חיפשנו.
מודה לך שבזכות המאמר של הגעתי אל הספר.
יום ירוק
שרה
מינרבה1
מזה SMOOTHIES ?
מאחר ואיני אוכלת בשר, החלבון היחיד כמעט בא ממוצרי גבינה וקטניות.
אין לי בעיה עם אכילת ירקות.
פירות - מעט מאוד בגלל הסוכר
מינרבה1
בינתים בדקתי באינטרנט, נראה טעים, אבל לא נראה לי שפותר את בעית הסטטינים
hana
על איזה ספר מדובר ירוק לחיים האם כך הוא נקרא ואפשר לרכוש אותו בחנויות ספרים?
שרה 2
מר שמעון היקר , צודק לגמרי שכולם מבלבלי מוח עם המחקרים , בעודי ילדה התווכחתי עם אימי זל שהביצים בריאות וזה לא משנה כמה אוכלים מהם, וזאת הסכתי מהכנת מיונס שמכניסים לתוכו חלמון ביצה אחת ומערבבים לאט ובהדרגה עם השמן עד שמתקבל המיונד , וכשלקחתי את הכלי בו הכנתי מיונס להדחה , טיפת מיים והופ.... הוא נקי , היתי בהלם כי התכוננתי לקרצף ,ואז הסקתי שלא רק שלא מזיק לאכול ביצים , אלה אף מועיל איך חלמון כזה קטן לקח לעצמו כוס שמן שלמה מבלי להשאיר סימן לשמן , זה מזה יש להסיק ביצה זה בריא
ובעניין השתיה הירוקה , כל הכבוד לדוקטור דינה ראלט , היא מקפידה המון זמן על זה , וזה כן דבר שהייתי מאוד ממליצה לכל אדם , זה מרזה ,זה מייפה את העור , ומעדן אותו, ובעיקר מנקה , זה האקונומיקה של הגוף , כל אדם חכם לא מוותר על זה
ד"ר דינה ראלט PhD
יותר מחלות והרבה בשר אדום בתזונה...
ד"ר דינה ראלט PhD
מיצים ירוקים