קונכיות דפי אורז במילוי אגוזים ופירות גוג`י בקרמל - בלי סוכר (בלי לקטוז ובלי גלוטן
תקציר הבלוג שלי פותח ב\'לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה... יש דבר כזה?\" ובכן, המתכון הבא מוכיח שיש! אחד משיאי העונג הקולינרי משופע בערך מוסף ובהעדר מגבלות לפלחים נרחבים באוכלוסיה: בלי גלוטן, בלי סוכר (גם לא תחליפים מלאכותיים!), בלי תירס, בלי לקטוז, בלי שומשום, בלי סויה, בלי כולסטרול, בלי ביצים... ועכשיו וודאי נפערות העיניים בתמיהה וללב חודר ספק באמיתות הפתיח שלי הטוען לאחד משיאי העונג הקולינרי. זה בסדר, האמת שגם אני - אם לא הייתי טועמת (אחד, ועוד אחד ועוד אחד...) הייתי מגיבה באותו חוסר אמון אך אלו מביניכם שהספיקו להכיר את הבלוג, מתכוניו והדיוק עליו אני מקפידה בתיאור התהליכים והתוצאה - יודעים שיש על מי לסמוך. ובהחלט יש.
05/06/10 22:26
3271 צפיות
קונכיות או 'כותרות', איך שתרצו לכנות את הגביעונים הפריכים והשבירים הללו מדפי אורז העמוסים באגוזים, שקדים ופירות גוג'י מקורמלים בצמיגיות מעודנת. ומה בעצם נותן לנו את השילוב המופלא הזה של טעם, פריכות ובריאות? אז ככה... הברשתם הקלה של דפי האורז במים מומתקים בסירופ אגבה מעניקה להם בתהליך הייבוש האיטי (בחום נמוך מאוד) קירמול עדין המקנה את הפריכות והמתקתקות הסמויה, החימום הקל של סירופ האגבה עם חמאת הלוז הביתית ביחס המושלם לכמות וגודל הגריסה של האגוזים ופרי הגוג'י והשלמת ה'עבודה' תוך כדי הייבוש האיטי הממושך בתוך דפי האורז - יוצרים את הקירמול המוזכר. והבריאות? כשאנחנו מדברים על שפע ומגוון אגוזים ושקדים טבעיים שלא מאבדים מאומה מערכיהם התזונתיים בזכות הייבוש בחום נמוך ולא מוסיפים סוכר/שומן מן החי או כל תוסף מלאכותי אחר - אנחנו מדברים על בריאות! וכאילו לא די בכך, בתוך כל העושר הזה משובצות כמו פנינים בקונכייה ה'תגלית' החדשה שלי שבה אני מעוניינת לשתף אתכם ולה יוקדש המבוא בהרחבה.
ובקצרה על ה'פנינים' שהחלטתי לזרוע בקונכיות הללו, בין כל האגוזים והשקדים: פירות הגוג'י. אני בטוחה שחלק מכם שומעים על הפרי הזה בפעם הראשונה, והאמת? רק לפני שלושה שבועות גם אני רק התוודעתי אליו והחלטתי לזרום עם החושים שלי, לרכוש את השקית הקטנה (אך הם נמכרים גם במשקל) ולעשות את המחקר שלי על יתרונותיהם וטעמם של התותים החמודים הללו, טרם אחליט באיזה מהמתכונים העתידיים שלי לשבצם. ברגע שהבנתי שברשותי אוצר של ממש, החלטתי להשקיע אותו בתבונה - קרי, לא להרוס את כל הטוב שבו עם מרכיבים שאינם תורמים מאומה לבריאות או אף מזיקים. אז על אלו יתרונות המידע מספר ומה הם בכלל פירות הגוגי' הללו?
פירות גוג'י (Goji berries) נחשבים פרי אקזוטי שמקורו במזרח (בעיקר מסין), שם הוא זוכה לכבוד הראוי לו כבר אלפיים שנה. בשנים האחרונות הוא קיבל גם את ההכרה העולמית והפך לאחד המובילים בקטיגוריית מזונות העל (Super Food) בזכות תכולת הויטמינים והמינרלים שבו: ויטמין C - יותר מאשר בתפוזים, בטא קרוטן - יותר מאשר בגזר וברזל - יותר מאשר בסטייק בשר. זאת כמובן לצד הרמות הגבוהות של נוגדי החימצון שבו.
בין הסגולות המיוחסות לפרי הגוג'י: ירידה בלחץ הדם ורמות הכולסטרול, מניעת סרטן, שיפור תפקוד המערכת החיסונית, שיפור הראייה, שיפור בתפקודי הכבד, הקלה בסימפטומים של מחלת השיטיון (אלצהיימר) ושיפור הזכרון בכלל, הרגעה, הרזייה, מניעת עייפות לאחר פעילות גופנית, ריפוי מואץ, שמירה על הנעורים והשיא, בהתבסס על המידע שליקטתי היה:
"מחקר שנעשה הציג יכולת של פרי הגוג'י להפחית את ההשפעה הרעילה ותופעות לוואי של כימותרפיה והקרנות. במחקר אחר נמצא כי הפרי משפר את ההשפעה של הקרינה במאבק נגד סרטן ריאות, מה שמאפשר לטפל בחולה במינון נמוך יותר"...
התכונות הללו, שהביאו את הסינים להפוך את הפרי למרכיב חשוב בתרופותיהם, מתבססות על מחקרים שונים שניתחו את מרכיביו מצד אחד ובדקו את השפעותיו על קבוצות ניסוי במקביל. כמו למשל: מולקולת סוכרים ייחודית הכוללת נוגדי חימצון רבי עוצמה במלחמה נגד הרדיקלים החופשיים הגורמים נזק לגוף (זה העניק לפרי את התואר "פרי אריכות הימים"), גירוי הפרשת הורמון הגדילה (זה אחראי בין היתר למראה הצעיר, נמרצות וחילוף חומרים יעיל), מולקולת הסוכרים הייחודית לפרי ותוצאות ניסויים בקבוצות שמנים - הם אלו שהביאו לקביעה כי הפרי משפר את ההמרה של מזון לאנרגיה במקום שומנים בגוף, תכולת הבטאין בפרי הגוג'י היא זו שאחראית לשיוך תכונת שיקום DNA ותאים שנפגמו כתוצאה מחשיפה לחומרים כימיים.
כמה מקיפים ומעמיקים מחקרים אלו - לא הרחקתי בחקירותיי, העובדה שמידע זה עקבי בפירסומים באתרים אמינים רבים, כולל כאלו השייכים לרשויות בריאות עולמיות, דיה כדי לשכנע אותי שיש ביסוס לסגולות המיוחסות לו. זו, לצד טעמו המעודן והמשובח, הם סיבה מספקת מבחינתי לצרוך אותו (ולהביא את היקרים לי לצרוך אותו), כמו הסינים, על בסיס יום יומי, אך כמובן מבלי להפריז גם בזה. ההמלצה המקובלת בצריכה של פירות בעלי השפעה מסוג אלו היא לצרוך על בסיס קבוע כמויות קטנות - כך ינוצלו יתרונותיהם הבריאותיים מבלי לגרום לתופעות לוואי הנגרמות ממינון גבוה. וקישור אחד מיני רבים לביבליוגרפיה: Health Benefits of Goji Berryכמה יחידות ביוגורט, בגרנולה, חליטת תה צמחים וגם ב... קונכיות שנעשות באהבה זרועות פירות ופנינים מהרי ההימלאיה, מתנתם של אבא טבע ואמא אדמה לאנושות.
וכעת, אחרי שגם אתם יודעים מה שאני יודעת - הגיעה העת שתיהנו גם ממה שאני וסביבתי נהנים. המתכון וגם הערה חשובה לפני שמחוסרי התרמומיקס נרתעים: בסוף המתכון אביא את ההנחיות להכנה מקבילה גם ללא תרמומיקס (מתכון כל כך פשוט שבהחלט ניתן להכינו בתהליכים מקבילים בעזרת ציוד נפוץ יותר ואפילו ללא ציוד כלל)
המצרכים (כמות ל-30 יחידות) 300 גר' סירופ אגבה 50 גר' חמאת לוז (הוראות להכנה ביתית בתרמומיקס - בסוף המתכון) 50 גר' פירות גוג'י 400 גר' תערובת אגוזים ושקדים טבעיים: אגוזי לוז, פקאן, קליפורניה, שקדים מולבנים, פיסטוק 30 דפי אורז בקוטר הקטן ¾ כוס מים רותחים + 2 כפות סירופ אגבה להברשת דפי האורז (לריכוך)
ההכנה (1-2) שמים במיכל התרמומיקס את סירופ האגבה וחמאת הלוז ומערבבים בטמפרטורה של 100ºCמשך 6 דקות בתוכנית בחישה עדינה. (3-4) מוסיפים את כל האגוזים, השקדים ופירות הגוג'י וטוחנים גס מאוד 10 שניות במהירות 3. מעבירים לכלי נוח ומשהים מספר דקות (כמובן שאפשר גם יותר) לפני שמתחילים במילוי. (5-6) על משטח/י במבוק (של גילגול סושי...) מסדרים בכל פעם מספר דפי אורז, מברישים אותם בקלילות במים המומתקים בסירופ האגבה, תוך מספר שניות הם מתרככים וניתן לקמטם. מקמטים את מרכז דף האורז כך שבמרכז מתהווה שטח עם שכבה עבה יותר, ממלאים בכפית גדושה מתערובת האגוזים וסוגרים עליה עם היקף הדף המרוכך תוך השארת החלק העליון גלוי - מציבים בשקע של תבנית שקעים קטנים (רצוי מסיליקון) ומסדרים למראה כותרת של פרח (Free Style). חוזרים על הפעולה עם כל יתר הדפים והמלית מחממים תנור לחום נמוך מאוד 100ºC ומייבשים את הקונכיות משך שעה וחצי. מכבים ומשאירים אותן לצינון מוחלט בתנור הסגור מאחסנים בכלי אטום, אפשר גם בתוך עטרות נייר
הערות/טיפים והוראות הכנה ידניות (ללא תרמומיקס או מעבד מזון): הכנה במעבד מזון רגיל או ללא מעבד מזון - מביאים לרתיחה את סירופ האגבה עם חמאת הלוז ומכבים את הלהבה. טוחנים גס את האגוזים והשקדים (אפשר גם בעזרת פטיש סטייקים), מעבירים לקערה, מוסיפים את פירות הגוג'י ויוצקים מעל את סירופ האגבה המחומם (עם חמאת הלוז) - מערבבים היטב ומכאן ממשיכים כמפורט לעיל. הכנת 100 גר' חמאת לוז בתרמומיקס - 100 גר' אגוזי לוז קלויים וקלופים (קלייה קלה ביותר רק על מנת שהקליפה תוסר בקלות, לחילופין ניתן גם להסיר את הקליפה ע"י השרייה במים רותחים ולאחר מכן לייבש אותם טוב) - טוחנים בטמפרטורה של 50ºC (אם האגוזים קלויים, אין צורך בטמפרטורה), משך 6 דקות במהירות 10 (אפשר 4 דקות ראשונות מהירות 10 ולהמשיך במהירות 7). פירות גוג'י - ניתן להשתמש במקום בחמוציות מיובשות (ללא תוספת סוכר) או צימוקים.לצפייה במתכון בליווי תמונות הדרכה של כל שלבי ההכנה
תגובות
קולינריא
איכשהו מצאתי את עצמי לצד הדיווש האינטנסיבי, נהנית לדאוג שכל מי שאוהב לאכול - יוכל לאכול את מה שהוא אוהב... גם אם אסור לו...
עוד פוסטים בבלוג: קולינריא
עוגיות בריאות שקדים וצימוקים (או אוכמניות/חמוציות)
עוגיות נפלאות בטעם ובמרקם לצד היותן קלות ומהירות להכנה, וכאילו לא די, הפעם מדובר בעוגיות שיחידה אחת בהחלט יכולה לספק (גם...
קראו עוד
ביסקוטי פירות יבשים מסובין שיבולת שועל וסובין חיטה (ללא תוספת סוכר)
זה הולך להיות הביסקוטי הכי טעים שטעמתם אי פעם, וכאילו לא מספיק... אז גם הכי בריא!
קראו עוד
מיני מאפינס מנטה-וניל (או קינמון-תפוז) מקמח שיפון מלא ללא סוכר, ללא כולסטרול
משהו קטן וטוב לחנוכה וגם ליתר ימות השנה - עם או על תקן הנס...
המיני מאפינס הספוגיים והנימוחים הללו, לא רק שעונים על כלל...
קראו עוד
דר' דינה ראלט מוציאה מן הדבש את העוקץ...
ציטוט: ד\"ר דינה ראלט "על הדבש ועל העוקץ"
כמה נחמד לבחור בנושא כמו דבש ל"קשט" את ראש השנה, ש...
קראו עוד
עוגת דבש בלי גלוטן ובלי סוכר
ראש השנה בפתח... איך אפשר בלי דבש? מילא בלי סוכר... אבל בלי דבש? אז אם אפשר בלי גלוטן, אפשר גם בלי דבש אבל... אפשר ורצוי...
קראו עוד
ד"ר דינה ראלט PhD
אין כמוך תמי!!!
באמת אין לי מילים...
תודה
קולינריא