מפחדים מעכבישים? חרדות?
29/08/16 7:57
1118 צפיות

רבים מאיתנו (כ- 30% מכלל האוכלוסיה) מפחדים וסובלים מהרבה חרדות ואחת משיטות ההתמודדות היא תרפיית החשיפה. במחקר חדש מאוניברסיטת אופסלה מצאו שניתן לשפר את השפעת תרפיית החשיפה על ידי שיבוש בתהליך העלאת זכרונות הפחד וזאת עשו עם מטופלים הסובלים מפחד עכבישים – arachnophobia.
החרדות יכולות לגרום להרבה ייסורים בחיים ואחת השיטות שנמצאה לעזור בהתמודדות היא חשיפה הדרגתית לגורם האחראי להתעוררות הפחד. החשיפה ההדרגתית מאפשרת יצירת זכרון חדש ובטוח עם אותו גורם וזה מאפיל את הזכרון הישן שעורר את החרדה.
יחד עם זה, לא כולם מצליחים בהתמודדות הזאת עם הפחדים לאורך זמן, ולפעמים הזיכרון הישן והמפחיד שב לאיים גם אחרי ההצלחה הראשונית.
דרך הטיפול היותר מצליחה שאותה בחנו במחקר החדש היתה לשבש/לעכב את תהליך ההיזכרות של המטופל. נראה כי בעת ההיזכרות הזיכרון נהיה בלתי יציב לתקופות, ואז ניתן להתערב ולשמור אותו מחדש בגרסה פחות מאיימת.
כשמזכירים למישהו נושא כלשהו, נהיה הזיכרון בלתי יציב ואז הוא נשמר מחדש. אם מפריעים לתהליך שמירת הזיכרון מחדש (תהליך ביסוס - reconsolidation), ניתן לשבשו וכך לשנות את הזיכרון. התהליך, פוטנציאלית יכול להחליש או למחוק גם זיכרון של פחד, וזאת יחד עם זה שזכרונות חזקים הינם יותר קשים לשיבוש.
במחקר שפורסם בעיתון Current Biology הראו החוקרים לראשונה שניתן להשתמש בהתערבות בתהליך ביסוס הזיכרון כדי להפחית פחד גם בפוביות ממושכות ימים. הם חשפו אנשים עם פובייה מעכבישים (arachnophobia) לתמונות של עכבישים תוך כדי מדידת פעילות איזור האמיגדלה במוח, איזור הקשור חזק לפחד.
הם מצאו שהפעלה מינורית (בלתי מספיקה לתהליך הביסוס) בת 10 דקות של זכרון הפחד, לפני חשיפה יותר מסיבית, הובילה להפחתה דרמטית בפעילות האמיגדלה כשהסתכלו המשתתפים שוב על עכבישים למחרת היום. כצפוי, הפחתת הפחד באה לידי ביטוי גם בירידה בהתנהגות של הימנעות מעכבישים.
מעניין שמניפולציה כל כך פשוטה השפיעה כל כך בברור על פעילות המוח ועל התנהגות המשתתפים ונראה שכדאי להשתמש בה כדי להיפרד מחרדות מעיקות.
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160825130602.htm
תגובות

קראתי מחקר על אתרי הכרויות שהראה כי בהעדר תמונה, השיחות יותר לעומק. מעניין אם זה גם נכון לחברויות באתרי בריאות?
עוד פוסטים בבלוג: שירה, נשימה ותמורה
שינוי או החולי המכוון
היום הבנתי למה בחרתי בתמורה כשם האלטרנטיבי שלי... מיום שאני זוכרת את עצמי רציתי להיות אחרת ואתמול כשראיתי את הסרט הנהדר ...
קראו עוד
רעב העור = השתוקקות למגע
גם העור שלנו "רעב" למגע ובהסגר הקורונה ולבד מעל חודש כבר, הצורך במגע מתעצם עד כדי שרבים עוקפים את ההנחיות ובכל...
קראו עוד
לדעת מראש...
מקדמת דנא אני מתעניינת ברשתות תקשורת ולאחרונה התחלתי להפנות תשומת לב לרשתות הלא מודעות שלנו ואפילו הצעתי את הגז המרתק ני...
קראו עוד
לאכול מאכלים שיש להם אור שמש
כל כך מרגש לראות איך ב. עינן כבר לפני יותר מ-50 שנה דיבר בחוכמה על התזונה וכמעט כל דבר שאני מגלה בדרך להבראתי אני רואה ש...
קראו עוד
איך מנגנת המוסיקה במוח?
להקשיב למוסיקה יכולה להיות חוויה אופורית. אבל האמת שלא ברור למה המוסיקה מרגישה לנו כל כך טוב. האם זה איזה ייתרון אבולוצי...
קראו עוד
תמורה קייל
בדרך להבין איך משתחררים מחרדות...
תמורה קייל
תאי "אומץ" נמצאו בהיפוקמפוס במוח