לא כל שכחה היא דמנציה
18/07/16 9:09
3532 צפיות
עם עליית משך החיים שלנו גם בעיות הזיכרון תופסות חלק יותר מרכזי בחיינו... ולמרות שאנחנו רחוקים עדיין מבאמת להבין את מהות הזיכרון, יותר ויותר מידע מעניין מצטבר. ראו ברשימה כאן קצת מהמחקרים האחרונים בתחום כמו למשל את המחקר על הזיכרון כדרגת הקישוריות בין תאי המוח או על הדמיות וזיכרון, על תנועה ותרומתה לזיכרון, או על אלה שלא שוכחים כלום.
מעניין גם שלמקומות נבחרים (כמו המסעדה בה אכלנו את הארוחה הכי רומנטית שלנו או מיקום העץ עם הפריחה המדהימה בגינה הסמוכה) אנחנו שומרים פינת זיכרון מיוחדת במוח.
גם לתחומים חשובים בחיינו הזיכרון שלנו נשאר פעיל, ראו את הפסנתרית המומחית שבגיל 101 היתה כבר דמנטית אבל כשנתבקשה לנגן על הפסנתר עשתה זאת ללא בעיה וזכרה נהדר איך לעשות זאת.
וגם חומרים בסביבה משפיעים על הזיכרון שלנו, כמו למשל המחקר הבריטי שהראה איך ארומת שמן הרוזמרין שיפרה תוך כמה דקות את הזיכרון של החווים את הריח.
וגם התזונה משפיעה, כמו למשל אומגה 3, רימונים, או תזונה קטוגנית ויש כמובן עוד...
מחקר ששימח אותי (אישית) הוא המחקר הקנדי האחרון בו הראו חוקרי אוניברסיטת מקגייל שניתן להבין את תהליכי השכחה המלווים את גיל העמידה וההזדקנות לא כבעיית זיכרון אלא כשינוי מכוון של המיקוד ואיזורי שליפת המידע שבמוח (ראו בתמונה את איזורי המוח המסומנים בכחול ובאדום).
החוקרים עקבו בעזרת fMRI אחרי פעילות מוח משתתפים אחרי שהסתכלו על סדרת תמונות אנשים שהוצגה על המסך. המשתתפים בגילים שונים (19-76 שנים), נתבקשו להיזכר ולהגיד אם דמות מסוימת הופיעה מצד ימין או שמאל של המסך ואם הופיעה מוקדם או מאוחר ברצף.
בניתוח מימצאי ה-MRI התיפקודי יכלו לראות איזה חלק במוח היה פעיל בזמן ההיזכרות. קל היה לראות שהצעירים הפעילו את איזור הקורטקס הויזואלי ואילו המבוגרים והזקנים הפעילו את הקורטקס הקדם חזיתית המדיאלי (איזור מוח הקשור עם מידע חיים והתבוננות פנימית). שינוי כזה משקף את תהליכי שידרוג חשיבות המידע המלווים את ההזדקנות, דהיינו שלא כמו הצעירים המבוגרים יותר מדרגים את המידע.
מכאן ניתן להבין את ההמלצה הגורפת לתירגולי התבוננות כדי לאמן ולשפר את הזיכרון וזאת על ידי שיפור הפניית תשומת הלב לאיזור שנרצה (רוצים לנסות?).
תגובות
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.
עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים
גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד
תמורה קייל
שלחו לי את הסרטון ממחקר באנגליה - Walk Through Dementia
denur1
מעניין שאצל מבוגרים הזיכרון קשור לרמת החשיבות, זה מסביר לי מדוע אני שוכח שמות של אנשים, גם כאשר אני מחנה את הרכב אני משנן לעצמי את מקום החניה. מנגד אני זוכר מצויין נקודות בהתפתחות הילדים שלי, שנים אחורה. כאשר אני עובד אני זוכר לשנים אחורה דברים שקשורים לעבודה, כאשר אני מסיים לעבוד במקום מסויים אני שוכח תוך זמן קצר את הדברים הללו, עד היום זה היה חידה עבורי מדוע זה קורה, אבל הפוסט שלך מבהיר זאת היטב. תודה ד"ר דינה ראלט.
Idan Saar
לפי התגליות של הרפואה החדשה, הגורם העיקרי לאובדן הזיכרון הם קונפליקטים חוזרים ונשנים של פרידה, או קונפליקט טראומטי של פרידה שמתעורר ומשפיע שוב ושוב בגלל טריגרים.
לפי הסבר נוסף, שמגיע ממקור אחר, פגיעה בזיכרון יכולה להיגרם במצבים חוזרים ונשנים בהם אנחנו מנסים להעביר מסרים כלשהם, מילוליים או לא מילוליים, ומרגישים שהאדם השני לא מקבל את מה שאנחנו אומרים ולמעשה מחזיר זאת חזרה אלינו בצורה מילולית ו/או בדרכים לא מילוליות. דרכים לא מילוליות יכולות להתבטא בצורה אנרגטית ברבדים שונים, כגון ברמה המנטלית, ברמה הרגשית, בשפת הגוף ועוד.
BMartin
....לא זוכר מה שכחתי...
ד"ר דינה ראלט PhD
וגם על שיפור הזיכרון המוטורי על ידי גרוי חשמלי של המוח בזמן השינה.
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160728143247.htm
ד"ר דינה ראלט PhD
לחובבי נוירולוגיה ראו עוד מחקר על מנגנון לא צפוי הקשור בזיכרון...
ד"ר דינה ראלט PhD
בדרך לתיקון נזקי אלצהיימר על ידי רענון תאי המוח עם תאים צעירים, בינתיים בעכברים
http://www.kurzweilai.net/method-discovered-to-remove-damaging-amyloid-plaques-found-in-alzheimers-disease
ד"ר דינה ראלט PhD
כדאי לזכור (לשכוח?) שיכולת השכחה מקדמת יכולת החלטות חכמות...
http://www.cell.com/neuron/abstract/S0896-6273(17)30365-3
ד"ר דינה ראלט PhD
תאוריה חדשה לזיכרון
ד"ר דינה ראלט PhD
תה ירוק וגזר עוזרים לזיכרון