שנוי במחלוקת - מוצרי חלב
08/06/16 18:06
1481 צפיות
שנוי במחלוקת – חלב ומוצריו
חג השבועות בפתח ווירוס "קדחת הקניות" מתפשט בארצנו. לפני שאתם מרוקנים את מדפי הגבינות וה"מעדנים" אל עגלת הקניות, כדאי שתקראו את הדברים הבאים.
המין האנושי צורך מוצרי חלב כבר אלפי שנים. החלב מוזכר בתנ"ך 47 פעמים והיה סמל לשפע ולברכה - "ארץ זבת חלב ודבש". בעבר נחשב החלב לרכיב חיוני בתזונת האדם ובריאותו ועם המצאת הפסטור ושיטות הייצור ההמוניות הוא הפך למוצר מזון מרכזי ומבוקש.
באמצע המאה הקודמת האחרונות החלו להתעורר ספקות בעניין זה, בעקבות גילוי מספר חסרונות של החלב וטענות לנזקים בריאותיים שהוא גורם. עיקר המתנגדים באים מקרב הטבעונים והנטורופתים, הטוענים שלחלב מספר תכונות שעלולות להזיק לבריאות האדם (שאריות חומרי הדברה ותרופות, שומן רווי, חוסר התאמה לתזונת האדם, גורם לאלרגיות ולתופעות גופניות שונות ועוד).
לעומתם טוענים המצדדים בצריכת חלב, כי מדובר במזון מלא, עשיר בחלבון, ויטמינים (A, B, E, D), מינרלים (בעיקר סידן שיחד עם ויטמין D חיוניים לבריאות העצמות), חיוני לבריאות האדם וכי הדברים אוששו במספר רב של מחקרים מדעיים.
בהמשך המאמר אפרט את חסרונות החלב ואת יתרונותיו.
כאדם המצוי שנים רבות בתחום התזונה הטבעית והבריאות הטבעית, אני טוען שבנושא זה יש לבחור ללכת ב"דרך האמצע", דרך של פשרות, הדרגתיות, שיקול דעת, לימוד והתאמת התזונה לאדם ולא התאמת האדם לתזונה.
כדאי לבדוק אם אנחנו בקבוצה הקטנה (כ 5% - 10% מהאוכלוסייה) האלרגיים לחלבון החלב (קזאין) או לא מסוגלים לפרק את הסוכר שלו (לקטוז). הדבר ניתן לביצוע בבדיקות מעבדה פשוטות ובתשאול רפואי.
בחלק גדול מהמקרים בהם אדם אלרגי למוצרי חלב פרה, מעבר לאכילת מוצרים מחלב עיזים עשוי לתת מענה לבעיה, שכן חלב העיזים קל יותר לעיכול והרבה פחות אלרגני מחלב הפרה. בנוסף עשיר חלב העיזים ביותר סידן וויטמיני B מאשר חלב הפרה. יש מגוון רחב של מוצרי חלב עיזים החל מחלב, גבינות ויוגורטים מסוגים שונים.
תחליפי חלב: קיימים בשוק תחליפי חלב העשויים מאורז, סויה, ושיבולת שועל שקיימים בהם רוב רכיבי התזונה הקיימים בחלב פרה (ללא ויטמין B12 , עם פחות חלבון, אך ללא שומן רווי, לקטוז או קזאין).
התחליף האופטימאלי בעיני עבור טבעונים ואנשים שאינם צורכים חלב הוא תחליב שקדים, אגוזים או זרעונים.
אופן ההכנה: לוקחים 10 שקדים שהושרו במים, מקלפים את הקליפה וטוחנים בבלנדר עם 1-2 כוסות מים. אפשר להוסיף כפית דבש, או מולסה, מעט קינמון או שורש ג'ינג'ר. אפשר להוסיף פרי בשל ורך כמו בננה, אגס או אפרסק ולהפוך את זה למעדן אמיתי המתאים גם לתינוקות, ילדים ומבוגרים. במקום שקדים אפשר לקחת 5-10 אגוזי מלך או פקאן, שתי כפות שומשום, גרעיני דלעת או חמניות.
חשוב לי להדגיש שבעיני עדיפה שתיית חלב פרה על פני שתיית משקאות "קלים", תוססים, משקאות אנרגיה, אלכוהול ומשקאות המכילים קפאין.
בעיני עדיף לאכול יוגורט עיזים, יוגורט "ביו" וגבינות דלות שומן (3% - 5%) ולהימנע מגבינות קשות, מלוחות, שמנות, מעושנות, מעופשות, שמנת ומ"מעדני חלב דיאט", או מעדנים אחרים העשירים בסוכר ובצבעי מאכל, חומרים משמרים, קקאו ותוספים כימיים אחרים.
בעניין זה חשוב להזכיר נתון מעניין ומדאיג. על פי דיווח של משרד החקלאות האמריקאי (USDA) חלה ירידה חדה ומתמשכת בצריכת החלב בקרב ילדים ובני נוער. מהדיווח עולה שבסוף שנות השבעים של המאה העשרים צרכו בני 12 עד 19 פי שניים יותר חלב ממשקאות קלים ואילו בתחילת המאה העשרים ואחת המגמה הפוכה וצריכת חלב מגיעה לכמעט מחצית מצריכת המשקאות הקלים.
במחקר מתמשך שנערך בארה"ב עולה, כי שתיית משקאות מוגזים בגיל הבגרות עלולה לגרום לירידה בצפיפות העצם ועלייה בסיכון לאוסטיאופורוזיס ולשברים מאוחר יותר בחיים. החוקרים בחנו את הקשר שבין שתיית משקאות קלים מוגזים, בעיקר קולה, על השכיחות של שברים בקרב 460 נערות תיכון.
נערות אשר שתו משקאות מוגזים היו בסיכון גבוה פי 3.14 לסבול משברים בגיל מבוגר בהשוואה לנערות שלא שתו משקאות כאלה. סיבות אפשריות:
א. ריכוז הזרחן הגבוה בקולה עלול לגרום לירידה במינרליזציה של העצם.
ב. דיאטה העשירה במשקאות מוגזים ענייה מטבע הדברים גם בסידן.
הערה: במאמר לא התייחסתי להיבטים הכלכליים, הסביבתיים, ההומניים ולסבל שהפרות עוברות בכל התהליך של ייצור החלב - נושא חשוב שראוי לתת עליו את הדעת.
בחלק הבא של המאמר אפרט את חסרונות החלב ואת יתרונותיו כפי שהן מוצגות על-ידי המתנגדים והתומכים בו ונתחיל בחסרונות החלב:
1. במוצרי החלב עלולות להימצא שאריות של תרופות, הורמונים וחומרי הדברה (קוטלי חרקים, עשבים, טפילים, פטריות וכד') שנמצאים בגוף הפרה. פרות לא ניזונות מעשב אורגני והן מקבלות מנה הגונה של חומרי הדברה כימיים מהמזון שלהן. כאשר פרה חולה, או כאשר יש לה דלקת בעטין, או טפילים על העור, מטפלים בה בתרופות ובמשחות אנטיביוטיות ואחרות.
2. "אי סבילות ללקטוז" (חוסר יכולת לפרק את הלקטוז שהוא סוכר החלב) גורמת לתופעות של נפיחות, בחילות, כאבי בטן, שלשול, וגזים נפוצות בקרב צרכני החלב החסרים אנזים המפרק לקטוז (לקטאז).
3. בנוסף, מוצרי חלב גורמים לאלרגיות במערכת הנשימה (ליחה, קוצר נשימה, מחלות בדרכי הנשימה), בעור (גירויים, ומחלות עור) ובמערכת העיכול (דלקות, הפרעות עיכול). האשם בכך הוא חלבון החלב – הקזאין. התופעה של אלרגיה לחלבון החלב נפוצה במיוחד אצל תינוקות ולכן משרד הבריאות ורשויות התזונה בארצות הברית ממליצים לא להזין תינוקות בחלב פרה עד גיל שנה.
4. מוצרי חלב מכילים שומן רווי וכולסטרול. במספר רב של מחקרים נמצא, כי שומן רווי מעורב ביצירת תהליכים דלקתיים בגוף ובמיוחד בכלי הדם ובכך מגביר סיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם.
5. מחקרים מראים קשר בין צריכת מוצרי חלב ובין סוכרת נעורים, אקנה וירוד (עכירות העדשה - קטרקט).
6. בכמה מחקרים נתגלה קשר בין צריכה מופרזת של מוצרי חלב וחוסר יכולת לפרק לקטוז, לבין מספר סוגים של סרטן כגון: סרטן השחלות, השד והערמונית.
7. צריכת מוצרי חלב פרה עלולה לגרום לחוסר ברזל אצל תינוקות וילדים.
ד"ר דן קרת, רופא ונטרופת בבית-החולים "אסף הרופא טוען, כי: "מחקרים הראו כי חלב ומוצריו לא רק שאינם גורם מונע של ירידת מסת העצם, אלא אף ייתכן שצריכתם גורמת נזק לעצמות. במדינות שבהן צורכים כמות גדולה ביותר של חלב ומוצריו נמצאו שיעורים גבוהים ביותר של אוסטיאופורוזיס. במדינות בהן צורכים כמות קטנה של חלב ומוצריו או לא צורכים אותם כלל נמצאו שיעורי אוסטיאופורוזיס נמוכים ביותר. "
הערה: אני טוען ש"בריחת סידן" לא נגרמת מצריכת מוצרי חלב, אלא מצריכה עודפת של קפאין, מלח, סוכרים, קמחים לבנים ומאפים, קקאו ומוצריו, משקאות מוגזים, אלכוהול וחלבון מהחי.
ניתן לקרא בצורה מפורטת יותר אודות נזקי החלב בשני ספריו של דר' אריה אבני: "תעזבו 'תעטינים שלי" ו"שוטי החלב". דר' אבני מפרט את נזקי החלב ומגבה את טיעוניו במחקרים ובניסיונו האישי כרופא פנימי.
מידע רב נוסף ניתן למצוא באתר: www.nomilk.com
לעומתם, התומכים בצריכת חלב ומוצריו באים בעיקר מקרב הממסד הרפואי (רופאים, אחיות, תזונאיות קליניות), אם כי ישנם גם נטורופתים שאינם מתנגדים לצריכת החלב. להלן כמה מיתרונות החלב:
1. חלב הוא מקור לחלבון בעל זמינות ביולוגית גבוהה. מעל 85% מחלבון החלב נספגים בגוף.
2. בחלב ובמוצריו ישנה כמות גדולה של סידן וויטמין D שתורם לספיגתו. הסידן חיוני לרבים מתפקודי הגוף: בניית השלד ושמירה על בריאותו, ויסות קצב הלב, העברת מסרים עצביים, גירוי הפרשת הורמונים, קרישת דם.
3. בנוסף, החלב מכיל ויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, מינרלים כמו: זרחן, מגנזיום, אבץ, אשלגן ועוד החיוניים לתפקוד כל תא בגוף ולשמירת הבריאות של כל המערכות בגוף.
4. יוגורט העשוי מחלב פרה או עיזים מכיל חיידקים פרוביוטיים החשובים לבריאות מערכת העיכול, לחיזוק המערכת החיסונית, למניעת דלקות בדרכי השתן ועוד.
5. החלב הרזה ומוצריו דלים בשומן רווי ובכולסטרול.
6. קיים מספר רב של מחקרים המוכיחים שלחלב סגולות רבות מלבד אספקת סידן וחלבון. לדוגמה: שמירה על משקל הגוף, סיוע בהפחתת משקל עודף, איזון לחץ הדם והגנה מפני מחלות לב, הקטנת בסיכון לסוכרת מבוגרים.
מחקר (DASH (DIETARY APPROACHES TO STOP HYPERTENSION: אחד המחקרים הידועים בנושא זה נעשה בארבעה מרכזים רפואיים גדולים בארה"ב ופורסם לראשונה ביוני 2000. המחקר הוכיח כי תזונה חלבית- צמחית, העשירה בפירות, ירקות ומוצרי חלב דלי שומן גרמה להפחתת לחץ הדם, לעומת תזונה מערבית טיפוסית הדלה בירקות ופירות ועשירה בשומן רווי. בעקבות זאת המליצו החוקרים על תפריט עשיר במוצרי חלב דלי שומן, לפחות 3 מנות ביום.
7. רופאי שיניים ממליצים על חלב כמשקה בטוח לשתייה בין הארוחות. צריכת חלב נמצאה קשורה בשכיחות נמוכה יותר לעששת ודלקות חניכיים. הקזאין, הסידן והזרחן שבגבינה מגנים על אמייל השן מפגיעה.
8. מחקרים עדכניים מראים שחלב הוא המשקה המתאים ביותר לספורט. שתיית חלב לאחר אימון כושר או כוח מגבירה את חילוף החומרים וסינתזת החלבונים בשריר. כך, השריר נבנה מהר יותר ובצורה משמעותית יותר. צריכת חלב גם יעילה במיוחד להשבת הנוזלים לגוף ולשיקום הגליקוגן בשריר.
ד"ר דורית ניצן קלוסקי, לשעבר ראש שירותי המזון במשרד הבריאות טוענת, כי: "ארגון הבריאות העולמי וארגונים אחרים של רופאים ברחבי העולם ממליצים על חלב כמקור לסידן. לדבריה, הכמות והזמינות של סידן בחלב ומוצריו גבוהה הרבה יותר מאלו של סידן מהצומח. לדברי ד"ר קלוסקי הטענה שצריכת חלבון מהחי מגבירה את אובדן הסידן מהעצמות אינה מבוססת. עוד טוענת ד"ר קלוסקי שאומנם במדינות שצורכות יותר תוצרת חלב שכיחות האוסטיאופורוזיס גבוהה יותר, אולם הדבר נובע מהטיה של גיל במדינות בהן בעבר נמצא שיעור נמוך של אוסטיאופורוזיס גדל שיעור המחלה עם העלייה בתוחלת החיים."
דר' חיים סדובסקי, נטורופת טוען, כי: "החלב עצמו טוב ויפה לבריאות. זהו אחד המזונות המושלמים, המלאים והבריאים ביותר. החלב מכיל את כל הוויטמינים, המינרלים, חומצות האמינו וחומצות השומן הדרושים לגדילה של בעלי חיים יונקים והטובים גם לתחזוקת גופם של יונקים גם כשהם בוגרים, מהטעם הפשוט שתאי הגוף מתחלפים כל הזמן והתאים החדשים שנבנים בנויים בדיוק מאותם חומרים שמהם היו בנויים התאים הישנים.
הגורמים לבעיות הבריאותיות הם דווקא חומרים שאינם קשורים לחלב. קיימים 55 חומרים שונים המופיעים כתוספים בחלק ממוצרי החלב. מרבית התוספים מוגבלים בכמותם על ידי משרד הבריאות, על מנת להימנע מפגיעה בריאותית. חלק מהתוספים המותרים בארץ אסור לחלוטין לשימוש במדינות אחרות".
הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת נדרשה לנושא בהקשר להשפעת החלב על בריחת סידן (אוסטיאופורוזיס). במסמך מפורט שהוגש לוועדה על ידי בכירי הרופאים בארץ הובאו טענות בעד ונגד החלב. בסיכום המסמך נכתב, כי: "מתברר שיש הטוענים שאכילת חלב אינה מסייעת בשמירה על מסת העצם ולא זו בלבד אלא שהיא אף תורמת לדלדולה ולהתפתחות מחלת האוסטיאופורוזיס. מנגד רוב נציגי מערכת הבריאות והאקדמיה שביקשנו מהם חוות דעת על הטענות האלה שללו אותן ותמכו באכילת מוצרי חלב כמקור העיקרי לסידן".
הקשר בין חלב ומוות מסרטן וממחלות לב: במחקר שנערך באוסטרליה במשך 16 שנה על 1,529 בוגרים בגילאי 25 – 78, לא נמצא כי חלב מגביר את הסיכון למוות ממחלות לב או מסרטן.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20372173
במספר מחקרים נמצא קשר בין צריכת מזונות עשירים בסידן לבין הפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס אצל ילדים ומבוגרים. פירוא בקישור הבא:http://www.inn.co.il/News/News.aspx/220784כמובן ששוללי השימוש בחלב, הציניקנים וחובבי תיאוריית הקונספירציה טוענים שכל המחקרים מממומנים על ידי מועצות החלב...
לסיכום, נראה, כי יתרונות החלב עולים על חסרונותיו, אבל חשוב לזכור שכדאי תמיד להפעיל שיקול דעת ולברר אם מוצרי החלב אכן מתאימים לנו, באיזו כמות ואילו סוגים. הדבר נכון במיוחד לקראת חג השבועות. אין צורך להתנזר לחלוטין ממעדני החג, אבל כדאי לעשות זאת במידה ובטעם טוב.
בנוסף, חשוב לי להזכיר שאין תחליף להימנעות ממזון קלוקל ולצריכת מזון טבעי, איכותי ומגוון כדי להבטיח בריאות טובה ואריכות ימים.
חג שבועות שמח!
תגובות
צביקה קורן
גמלאי
עוד פוסטים בבלוג: קורן - חיים בריאים
שנוי במחלוקת - סויה ומוצריה
סויה – מזון איכותי
הנושא של צריכת סויה ומוצריה שנוי במחלוקת ובשנים האחרונות הסויה ומוצריה סבלו מ"יחסי ציבו...
קראו עוד
שנוי במחלוקת - ללא גלוטן
שנוי במחלוקת – ללא גלוטן.
בשנים האחרונות אנחנו עדים לטרנד תזונתי-בריאותי חדש – "ללא גלוטן", שסו...
קראו עוד
התלהמות "מנפצי המיתוסים" בנושא החלב
האם החלב הוא באמת "אויב העם" כפי ש"מנפצי המיתוסים" מנסים להציגו?
קראו עוד
תבלינים בתזונה הטבעית - חלק ב\'
תבלינים - חלק ב'
כורכום
כורכום (Curcuma Longa) תבלין המופק משורש הצמח בעל אותו שם ומשמש ברפוא...
קראו עוד
קלצי
גבב של שטויות ועוד מפי טבעוני.
כן לפני 5000 שנים חשבו שחלב ודבש בריאים.
אז היה חוסר ידע נמדעי כיום ישנם רפי שכל רבים
צביקה קורן
לקלצי,
אני אמנם "רפה שכל" אבל כל מה שכתבתי במאמר מגובה באלפי מחקרים, חלקם עדכניים.
אתה ושכמותך "מגובים" על ידי "גורואים" של תזונה, "ניסיון" ואידיאולוגיה קיצונית.
לא ברור לי מדוע המתנגדים לחלב כל כך אלימים, אגרסיביים, משמיצים ומתלהמים?
אולי חסר להם סידן ו B12? ואולי אם יצעקו חזק מספיק אנשים ישתכנעו שהם צודקים...
בורות, קיצוניות ואדיקות יתר לא מובילות לשום מקום.