מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

לב אישה - כל הפרקים

כמוניבלוגיםלב אישה - כל הפרקיםלב אישה - פרק 1: גורמי סיכון ומניעה

22/05/10 23:01
1734 צפיות
לב אישה - פרק 1: גורמי סיכון ומניעה


לב אישה – ספרו של פרופ' יעקב דרורי – פרק 1: גורמי סיכון ומניעה:

גורמי סיכון הם אפיונים של הפרט, וקיומם מגדיל את מידת הסיכון היחסי שלו )מבחינה סטטיסטית( ללקות במחלת לב וכלי דם, לעומת אנשים ללא אותם אפיונים. המדובר לא רק במחלת לב כלילית, אלא במכלול ביטוייה של טרשת העורקים, שאותם גורמי סיכון משפיעים על התהוותם ועל מהלכם. ביטויים אלה כוללים מחלת כלי דם במוח ושבץ מוחי, מחלת כלי הדם ההיקפיים, מפרצת של הוותין )אאורטה( הבטני, ואף אין-אונות אצל גברים.


גורמי הסיכון ה"קלאסיים" בקרב נשים דומים לאלה של גברים, וכוללים עישון, יתר- כולסטרול בדם, יתר-לחץ-דם, סוכרת, השמנה, אורח חיים נייח )סדנטרי(, גיל גבוה, ותולדות מחלת לב כלילית במשפחה: אצל נשים − לפני גיל 65 , ואצל גברים − לפני גיל 55 .


גורמי סיכון ייחודיים לנשים הם גלולות למניעת הריון וחֶדלון-אורח )מנופאוזה(. למרות הדמיון בגורמי הסיכון בין המינים, קיימים הבדלים בשכיחותם ובעוצמת השפעתם על הסיכון לחלות במחלת לב וכלי דם. חמשת גורמי הסיכון הראשונים ברשימה דלעיל מוגדרים כגורמי הסיכון העיקריים (major).


מנתונים שפורסמו באחרונה על-ידי המרכז לבקרת מחלות בארצות-הברית עולה, כי שיעור הנשים והגברים באוכלוסייה, שלא זוהה אצלם גורם סיכון עיקרי אחד לפחות, נמצא במגמת ירידה בעשור האחרון, ובמקביל חלה עלייה בשכיחותם של גורמי הסיכון העיקריים באוכלוסייה ובהצטברותם (clustering ) .


משך שנים רבות רווחה ההנחה, כי גורמי הסיכון הביו התנהגותיים הקלאסיים מסבירים רק 50% מהשונות הסטטיסטית בהתהוותה של מחלת הלב הכלילית ובמהלכה. . הדבר הביא לחיפוש בלתי פוסק אחר גורמי סיכון נוספים, הן בתחום הביולוגי והן בתחום הנפשי והחברתי, בניסיון להסביר בצורה טובה יותר את התהוות המחלה, ולשפר את הבנתנו ביחס לתהליכים המעורבים בגרימתה. בשנה האחרונה פורסמו כמה מחקרים שבהם הוכח, כי אצל רובם הגדול של הלוקים במחלה )כ 85%- ( ניתן למצוא לה הסבר בגורמי הסיכון הקלאסיים. אין בכך כדי להפחית מחשיבות זיהוים של גורמי סיכון נוספים, העשויים לשפר את הבנתנו ביחס לתהליך האחראי לשיעורים כה גבוהים של תמותה, תחלואה ונכות.



גורמי סיכון ומניעה
העמקת הידע בנושא גורמי הסיכון אינה בעלת משמעות אקדמית גרידא, אלא בעלת חשיבות מעשית רבה ביותר, כבסיס ליישומו של טיפול מונע. מניעה היא צמצום חשיפתו של הפרט לגורמי הסיכון, באמצעות שינוי בדפוסי ההתנהגות )בעיקר( ובאמצעות תרופות במקרה הצורך, במטרה למנוע את התהוותה, להאט או לעצור את התקדמותה של מחלת הלב הכלילית )ומחלת כלי דם באופן כללי(.


אין-ספור מחקרים הוכיחו באורח חד-משמעי, כי יעד זה הוא ריאלי ובר-השגה. אנשי המקצוע העוסקים בתחום זה מדגישים, כי יישום המניעה חייב להתחיל מן הלידה ולהימשך כל החיים, תוך הדגשת השמירה על אורח חיים בריא.


בעבר נטו להפריד בין מניעה ראשונית )באנשים ללא עדות למחלת לב( למניעה מִשנית )בקרב אנשים שלקו במחלה(. . ההפרדה היא מלאכותית במידה רבה, מאחר שמדובר בתהליך חולני רציף העלול להתחיל כבר בגיל הילדות מחד-גיסא, וברצף של מאמצי מניעה מאידך- גיסא.


חשיבותם של מאמצי המניעה של המחלה בטרם באה לביטוי קליני מובלטת על-ידי העובדה, שהביטוי הראשון של המחלה אצל נשים )וגם אצל גברים( עלול להיות קטלני או לגרום לנכות. לפרָט (בהקשר הנוכחי: לכל אישה( נועד תפקיד מרכזי בייזום המניעה, ביישומה ובבקרת-האיכות של האמצעים שננקטו − בפיקוח מערכת הבריאות, כמובן. מעורבותן הפעילה של הנשים בתוכנית.


המניעה המותאמת להן זוכה למשנה חשיבות לנוכח הדיווחים בספרות המדעית, כי נשים מקבלות ייעוץ והדרכה במידה פחותה מגברים בנושאים פעילות גופנית, תזונה והפחתת משקל )גם הייעוץ שהגברים מקבלים רחוק מלהשביע רצון(. לנטילת אחריות אישית בנושא כה חשוב דרוש ידע בסיסי, שחייב להיות חלק בלתי נפרד מההשכלה הכללית בתקופתנו. - כל עוד שלא הוסר האיום של מחלת לב וכלי דם.


כמה היבטים משמעותיים בנושא זה יידונו בפרק שלפנינו.



המשך – בשבוע הבא


כל הזכויות שמורות למחבר



אין להעתיק, לשכפל, לצלם, לתרגם, להקליט, לשדר, לקלוט ו/או לאכסן במאגר מידע בכל דרך ו/או אמצעי מכני, דיגיטלי, אופטי, מגנטי ו/או אחר – חלק כלשהו מן המידע ו/או המאמרים ו/או התמונות ו/או האיורים ו/או כל תוכן אחר שצורף ו/או נכלל באתר אינטרנט זה, בין אם לשימוש פנימי ו/או לשימוש מסחרי.




תגובות

פרופ יעקב דרורי
פרופ יעקב דרורי
יליד תל-אביב (1937), בוגר ביה\"ס העממי \"הכרמל\" (1951), תיכון עירוני א\' (1955) וביה\"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית ו\...

עוד פוסטים בבלוג: לב אישה - כל הפרקים

השפעת חוסר פעילות גופנית על מחלת לב בנשים
אורח חיים נייח (sedentary ) נחשב לאחת המגיפות של תקופתנו, בד בבד עם ההשמנה. אורח חיים מזיק זה מאפיין נשים וגברים כאחת. מ...
קראו עוד
השפעת ההשמנה על מחלת לב אצל נשים
בשנת 2000 הכתירו גופי הבריאות הבינלאומיים את ההשמנה בתואר "מגיפת המילניום". לכבוד מפוקפק זה זכתה ההשמנה בזכות ולא בחסד: ...
קראו עוד
השפעת סוכרת על לב אישה
השפעת סוכרת על לב אישה אמות-המידה לאבחון על-פי הנחיות משנת 2003 , האבחנה של סוכרת נקבעת אם מתמלאת אחת מ 3- אמות-המיד...
קראו עוד
לב אישה - יתר כולסטרול וסיכון כלילי - גורמי סיכון
יתר-כולסטרול בדם המושג "יתר-כולסטרול" כולל לקויות בפרופיל השומנים, שמייחסים להן תפקיד מרכזי בהתהוותה של ט...
קראו עוד
השפעת יתר לחץ דם על מחלות לב בנשים
יתר-לחץ-דם יתר-לחץ-דם הינו גורם סיכון חשוב למחלת לב וכלי דם, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. אמת-המידה לאבחונו: לחץ-דם סיס...
קראו עוד