מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםשיר השריריםהאינטרנט הביולוגי שלנו NO

16/05/10 19:02
11366 צפיות
האינטרנט הביולוגי שלנו NO

מה עשו בעלי החיים הפרימיטייבים כשרק התקבצו קבוצות תאים לנהל חיים משותפים ולפני שהתפתחו מערכות דם או מערכות עצבים? מעניין שעכשו (2015) מצאו NO על כוכב מרס...וגם מחוץ לגלקסיה שלנו.

אני חושבת שהיתה להם רשת תקשורת דמויית אינטרנט כשאחד הסיגנלים הבולטים בה היה הגז החמקמק ניטריק אוקסיד nitric oxide - NO.
אין פלא שמגליו זכו בנובל...

הגז הרדיקלי הזה, שבעבר התייחסו בעיקר אל היותו מזהם אויר, מעורב כמעט בכל תהליך שבגופנו וכבר הציעו להגדיר את חשיבותו בין גזי הנשימה בדומה לחשיבות גז החמצן.

אותי זה לא הפתיע שגז דווקא רעיל כ"כ מייטיב עימנו, וזאת היות שזכיתי לעבוד עם פרופ' אמוץ זהבי ולהטמיע את "עיקרון ההכבדה" המסביר את חיוניותו של עומס הסיגנל כתנאי למהימנותו.
רעילות יכולה לכן להיות ייתרון...ואכן בוחנים גם את תרומתם של גזים רעילים נוספים (כמו H2S) לבריאותנו.

בנוסף, זכיתי גם ללמוד טאי - צ'י ולהרגיש את הצ'י (מערכת תקשורת רשתית)...הנה מאמרי הראשון בנושא הרפואה הסינית...כך שבהסתכלות כוללת זה לא קשה להבין איך בחרתי לחקור את התחום הזה.

כשחיפשתי דרך להבין את הביוכימיה של הרפואה הסינית, רעילות ה- NO לא רק שלא הרתיעה אותי אלא בעיקר קרצה לי ביכולתה להיות המפתח לאמינות ה- NO כסיגנל תקשורת. רמת ה-NO הגבוהה אצל מתאמני טאי-צ'י מבוגרים, מתרגלי רלקסציה או אצל מתרגלי מדיטציה תמכה גם היא במודל. גם בנקודות האקופונקטורה מצאו קורלציה לנוכחות ה- NO.
לאחרונה הראו שהתעמלות שומרת על הלב מפני התקפי לב בעזרת NO.

תפיסת הסינים את הצ'י היא שהובילה אותי לחפש מערך תקשורת מוביל, וכאן מצאתי את ה- NO מתאים להוליך את הסיגנל מכל היבט שבחנתי. נקודת השקפה כזאת, המפרטת התנהלות הוליסטית של הגוף ברמה הבין-תאית, יכולה לאפשר הסבר מדעי גם להרבה תופעות שמוגדרות כמיסטיות.

היום, יותר מ- 10 שנים אחרי שמגלי ה- NO זכו בפרס הנובל אפשר להגיד שזאת אחת המולקולות הנחקרות ביותר בעולם ואני החלטתי שהגיע הזמן להציע מודל שיכיל, ממבט כולל, את שפע המידע הזה - נקודת הסתכלות חדשה של שפה בין-תאית ראשונית שהקדימה את התמיינות התאים... האם שפה כזאת ליוותה את הרב-תאיים הקדומים באבולוציה?
ראו את ההצעה על ניטרוזילציה וחיבור ה- NO לחלבונים כגורם אבולציוני ראשוני בחיידקים.

אם אתם מתעניינים בפיזיולוגיה, אני ממליצה על הרוויו של ג'ורג' סטפנו וחבריו שהציגו את המימצאים האחרונים על התהליכים הריתמיים של ה- NO והציעו איך הם מתנהלים.

ועוד, זמינות ה-NO בפלסמה שלנו קשורה עם כושר ההתעמלות שלנו, והיא אכן פוחתת עם ההזדקנות כמו שהראה המחקר שבחן רמות NO בהשפעת פעילות גופנית. רמת ה-NO גם קובעת את מידת התמיכה של מערכות גיבוי כלי הדם הנפגעים בזמן התקף. היא גם קשורה במחלת האלצהיימר. וגם קשורה עם שינה טובה בלילה (הפעלה של נוירוני nNOS+).

אולי גם בגלל מיומנותי בתקשורת האינטרנט, הרעיון שעלה על דעתי היה שיש בגופנו מערכת תקשורת דומה שהסיגנלים שלה הם מולקולות גזים כמו למשל ה- NO. הנה המאמר שכתבתי .
כאן רציתי לשלב את הדיון על רשת תקשורת כזאת עם מצב הסטרס שלנו ולהציע הסבר לקשר ההדוק בין סטרס ובין מחלות בחברת השפע המערבית.

ה- NO ידוע כסיגנל באינספור תהליכים, זוהי מולקולה כל כך חיונית שלגופנו 3 אנזימים (חלקם חילופיים) לייצר אותה. המודל המוצע מתייחס לעיבוד כולל של נתוני ה- NO שמוביל להחלטות המערכתיות של גופנו. חשוב לשים לב שה- NO הרדיקלי הוא רגיש לכל שינוי סביבתי ובקלות יעלם ולא יגיע ליעדו הרחוק. כך ניתן להבין איך עודף מידע תהליכי, זיהום, חסימה או אפילו רוח פרצים (זוכרים? זה גז) יפריעו לתקשורת הזאת וישרו עלינו תחושת סטרס מעיקה. זה כמו לנסות לשמוע ברעש כבד או לשמוע את המסר שמנסה להעביר קול חלוש שאינו מגיע ליעדו. הפרעות כאלה בתקשורת יובילו בהכרח גם לביצוע לקוי של מטלות הגוף ויכולות להסביר את הקשר ההדוק בין מצבי סטרס ובין מצבי חולי בחברתנו.

אם אכן מערכת תקשורת כזאת מנווטת את חיינו לא קשה להבין את הפריחה של גישות טיפול אלטרנטיביות במערב. כמעט כולן מבוססות על הגברת יכולת הקשב ו/או הפחתת הפרעות ועל כך פרטתי במאמר "הצעה להכל יהיה בסדר". ואכן כבר הראו שה-NO אכן יכול להיות מיוצר במקום אחד ולהשפיע במקום מרוחק בגוף.
ועוד, מחקר שפורסם לקראת סוף 2008 הראה כי NO יכול להגביר העברת מידע לנוירונים במח גם שלא דרך הסינפסות. דהיינו יש העברות מידע לא עיצביות.
 
ה-NO לא מפסיק להפתיע, ב-2013 הראו איך הוא מאריך חיים כשמוסיפים אותו לתולעת-עגולה שאין לה בכלל במקור NO.
שתי נקודות דיון על נשימה ניגזרות מהמודל המוצע ואשמח לשמוע את דעתכם עליהן -
1- ה- NO הוא גז הנפלט והנקלט גם בנשימה, מוגבר למשל בהימהום. איזה מסר אנחנו מעבירים ביננו כשאנחנו קרובים? ואיך משפיעה הסביבה על המעברים האלה? למשל, הדלקת נרות כמו כל תהליך בעירה יגבירו את יכולת המעבר של ה- NO הרגיש (אבל היזהרו מזהום אויר).
גם יותר אנשים בחדר או פחות רוח פרצים יגבירו את יכולת התקשורת. לתקשורת טובה יש לשמור על איזון, עודף NOX (מיגוון תרכובות מכילות NO) עלול לשבש את התקשורת.
אולי מכאן נובעים מינהגי עולם של טיהור הבית בעזרת עשן, כמו למשל ה"בכור". בכור זאת תערובת של צמחים, מינרלים ושרף עצים שמבעירים אותה, ואת העשן העולה בתהליך מפזרים בקפידה בכל פינות הבית. באנלוגיה לאינטרנט הייתי משווה את מינהג הבכור בסביבתנו לפירמוט המחשב.

2- הנשימה היא תהליך הקשור במודעות, בקשב מכוון, במעברים בין מודע ללא-מודע. האם מודעות היא תכונה גמישה והאם גזים כמו ה- NO הם בתווך ומשפיעים על יכולותיה? בסקר ספרות מקיף הראו קשר בולט בין NO ובין מיגוון שיטות רלקסציה, נשימה ומדיטציה.
אצל הטיבטים הגרים במקומות הגבוהים בטיבט עם רמות חמצן דליל, נמצאו כמויות של פי 10 תרכובות NO בדם בהשוואה לתושבים מניו-יורק. האם זאת אולי אחת הסיבות שהנזירים הטיבטים מסוגלים להגיע לרמות קשב כל כך מדהימות?
ואולי תגלית החולצות המשחררות NO תתרום ליכולת קשב???


על הקשר בין NO ומהלכי התקשורת בגופנו אפשר ללמוד גם מהמידע על יתרונותיה של הויאגרה וגם מהתוצאות של שימוש יתר בה המוליך לבעיות שמיעה או ראייה. הויאגרה הרי מעכבת את פירוקו של ה- NO. ויתכן שעודף מידע המתרוצץ בגופנו מוביל את המשתמש בויאגרה לעצור קליטת מידע נוסף מבחוץ - ראייה או שמיעה.

לאחרונה פיתחו ננו-חלקיקים משחררי NO היכולים לעזור לזקפה במריחה ישירה על העור, וזה אולי יהיה יותר טוב מהויאגרה שנלקחת בבליעה.
ועוד, במריחה על העור ה- NO עוצר את התפשטותו של ארס ממית של נחש.

מעניין לציין שמצאו כי תרומות דם מאבדות מיכולתן להציל אנשים אם רמות ה- NO בהן פוחתות מדי...

כדאי להזכיר ש- Pycnogenol שמיוצר מקליפת עץ האורן מיטיב עם בריאותנו על ידי הגברת יצירת ה- NO הטבעי.
וגם שימו לב למיץ סמיך מאבטיח, הוא תורם כמויות גדולות של ארגינין שממנו מגיע ה- NO שכן הוא מכיל כמויות גדולות של ציטרולין שהוא הפרקורסור של הארגינין...או לדבש כמו גם לשום וגם לרימונים שהם, אבל כמובן לא רק הם, מגבירים את זמינות ה- NO בגופנו. כדאי לציין שרימונים נחשבים למייטיבים יותר מתפוחי עץ...
מעניין לציין שארגינין לא עוזר במיוחד לאתלטים בריאים וצעירים, נראה שהם יכולים לייצר את כל ה- NO הדרוש להם. הנה עוד מחקר המראה שתוסף ארגינין לא מגביר את זמינות ה- NO.
על ספרו החדש (2017) של ד"ר נתן בריאן - Nitrate and Nitrite in Human Health and Disease

שימו לב גם לירקות (תרד, חסה, צנון או סלק) עתירי ניטרטים (שהופכים בגוף לניטריטים ול- NO) מגינים על הקיבה מאולקוס.
ועוד מחקר המראה כי העלים הירוקים עתירי הניטרטים תורמים לעליה ברמות ה- NO בגוף.
Food Funct 3, 522, 2012

ועוד, ארוחה מועשרת ב- 80 מ"ג איזופלבונים של סויה הגבירה את פעילות הניטריק אוקסיד על התרחבות כלי הדם של נשים אחרי גיל המעבר.
J. Nutr. 138:1288-1292, July 2008

מעניין אם ה- NO שייך גם לאפקט המלהיב והמחזק של פעולות משותפות כמו שירה יחד או מצעדים?
Psychol Sci. 2009 Jan;20(1):1-5
 
הנה הרצאת TED מעניינת הדנה ביכולתה של השמש לשחרר NO בעור שלנו ולשפר כך את מערכת הלב.
 
 
כמו בכל תקשורת, איזון היא מילת המפתח ועודף הוא לא תמיד מצב יותר טוב, ראו את המודל שהציעו לנזק הקוגניטיבי-חברתי שמלווה התנהגות סכיזופרנית בעכברים - עודף NO. מעניינת גם עמידות תאי הסרטן לכמותרפיה בעזרת ה- NO.
גם החיידקים נלחמים באנטיביוטיקה שנגדם בעזרת NO.

נראה שלא בכדי הגדירה לינדה סטון את בעיית החברה המערבית כתשומת לב חלקית מתמשכת הנובעת מהצפת המידע ומהניסיון שלנו שלא להחמיץ אותו.
מעניין שגם משוררים מרגישים את זה, אני מניחה שהשיר במילניום הבא, ספר-הספרים שכתב עודד פלד מתייחס גם לזמינות ה- NO (השיר במלואו הוסף בתגובות).

מעניין לציין שמחקר חדש מראה כי יכולת הזיכרון שלנו תלויה במספר הקשרים בין הנוירונים ולא במספר הנוירונים...תקשורת...וגם, לא גודל המח קובע אלא האינטראקטיביות בין התאים...תקשורת היא מילת מפתח בהבנת תהליכים.

ועוד שאלה, למה מאד כדאי לאכול ירקות?
האם לדעתכם אכילת עלים ירוקים תשפר גם את הקשב שלנו? הם אכן מעלים את ריכוז ה-NOX בפלסמה שלנו...אולי זאת עוד סיבה לקדם תזונת סלט ירוק...

וגם (בלי קשר לנושא פוסט זה), אל תשכחו לפזר נבטי ברוקולי על הסלט שכן מצאו שהם מכילים כמויות גדולות במיוחד של sulforaphane האנטי סרטני, בכלל ברוקולי לדעתי הוא הירק הכי בריא בעולם.

בעקבות המחקרים המצטברים, הוצעה עכשו הצעה לשנות את רמות הניטרטים המאושרים לתזונה שכן הניטרטים מירקות מיטיבים עם הבריאות.

דרך אגב, על NO בעולם הצומח, גם צמחים מדברים מרחוק ב"שפת" NO, מחקר מעניין הראה כי אבקת הפרחים pollen המתקרבת, מסמנת לשחלה/עלי stigma באמצעות ה- NO את התקדמותה. ועוד, על בקרה של NO בעולם הצומח.

ולסיום, האם סכנות הבריאות של תחמוצות החנקן השונות כמו NO2 שבאטמוספרה, שייכות גם לשיבוש מנגנוני התקשורת שלנו?

ועוד הערה, המידע שפרטתי כאן נוגע לגז - NO, אבל גם CO (המדכא דלקתיות ושעוזר גם לחולי אסטמה או גם לנפגעי שריר) או H2S שגם יכול לווסת לחץ דם וגם לסייע ללב פגוע וגם קשור עם דלקתיות שבהשמנה ואולי גם יהיה תחליף לויאגרה, הם גזים/סיגנלים שימושיים שיכולים להיות רלבנטיים לשפה הבין-תאית הראשונית.

תגובות

rafagav
28/08/10 9:09

מאמר מרתק אם כי קטונתי מלהבין את כולו...

עברתי גם על הקישורים - מעשיר מאוד!!

saral
04/06/11 12:53

 לד"ר ראלט
הכתבה לעיל מעניינת מאוד ואני בהחלט גיליתי בה "גילויים" שונים ומרתקים.
אני אכתוב על הצ'י- ואשתדל בהקשר ה- NO . יישר כח

על NO ועל חקר ההתנהגות בהרים הגבוהים/טיבט ששם יש מעט חמצן והשוואה למצבי חולי כמו שבץ שבהם לגוף יש מעט חמצן.

ועוד, על השמש המשחררת NO ממאגרים שבעור והירידה בלחץ דם המתלווה. פורסם בעיתון Investigative Dermatology בינואר 2014

http://www.the-scientist.com//?articles.view/articleNo/38915/title/Light-Lowers-Blood-Pressure/

ועל יכולת הניטראטים לשפר את הכושר של המתעמלים The FASEB Journal, 2014; 29 (3): 1102

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/03/150302105017.htm

מחקר המראה את מעורבותו של הניטירק אוקסיד בהרבה מחלות נפש

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150515083356.htm

מתחילים להבין את התקשורת בין תאי הגוף ובה נראה שאפקט התקשורת מועבר בין התאים דרך צמתי תקשורת. התקשורת משתפרת כשיותר תאים במערכת מעורבים ומגיבים.
PNAS, Aug 29, 2016

צילה
22/09/16 8:21

דינה יקרה,
מאמרים מרתק! לפחות בעניין של חומר חדש עם יכולת השפעה גופנית מטיבה כל כך.

אשמח להבין יותר את היכולת שלנו לקבל את הNO ממקומות זמינים-שאת חלקם ציינת כאן- ואיך אפשר לבדוק את ההשפעה.

(האם היא מטיבה עם סכרתיים למשל)

צילה

הי צילה,
הנה עוד מאמר על ניטריק אוקסיד עם עוד הפניות - איזה יופי הכל בסדר... וכן, כל מה שעוזר לבריאותנו עוזר גם לסוכרת שלנו. הטבה עם סוכרת קל לבחון עם הרמות היומיות של הגלוקוז ועם ה- A1C אחת לשלושה חודשים.

צילה
22/09/16 9:54

תודה דינה. מאלף!!  אקרא עוד מזה במאמרים שהעברת קישורים.
 

עוד סיבה לאכול שוקולד... הוא מכיל פלבנואידים ואלה מעודדים את יצירת ה-NO בכלי הדם וכך הרחבת כלי הדם, הגברת רגישות לאינסולין, הורדת לחץ דם ועוד מיגוון הטבות בריאות.
http://amsterdamnews.com/news/2017/jan/05/cocoa-has-flavor-and-flavonoids

במילניום הבא, ספר הספרים/ עודד פלד 
בַּמִּילֶנְיוּם הַבָּא אוֹ בָּזֶה שֶׁאַחֲרָיו
כְּשֶׁסִּפְרִיּוֹת הָאָטוֹם וּפֻלְחַן
אוֹטוֹסְטְרָדוֹת הַמֵּידָע יִזְלְלוּ
כָּל חֶלְקַת אֱמֶת טוֹבָה
(אֲפִלּוּ רוֹמָנִים שַׁרְמַנְטִיִּים
זָבֵי-מֶכֶר יַעַבְרוּ מִן הָעוֹלָם)
הָאָחוֹת הַגְּדוֹלָה תְּשַׁכְתֵּב אֶת
הַהִיסְטוֹרְיָה וּפָרֶנְהַיְט 451
יַהֲפֹךְ מִבַּלָּהָה לִמְצִיאוּת,
יִהְיֶה לִי רַק סֵפֶר אֶחָד
הֲלֹא-הוּא סֵפֶר-הַסְּפָרִים
לִסְתֹּם בּוֹ חוֹרִים בָּאוֹזוֹן
וְלִינֹק דְּבַשׁ נֶחָמָה;
אֲנִי אֶתְחַמֵּק מִמִּילִיצְיוֹת
הַמַּחֲשָׁבָה אֶחֱרֹת אוֹתוֹ
בֶּהָרִים, אוֹתִיּוֹת-אוֹתִיּוֹת
בַּסְּלָעִים, אֶשָּׂא אוֹתוֹ
מְגֻלְגָּל בְּמִיקְרוֹפִילְם
רָזֶה מֻשְּתָּל בְּבֵית-
הֶחָזֶה בְּמַסְוֶה שֶׁל
קוֹצֵב-לֵב אוֹ כְּמוֹ
מַבְרִיחַ הֶרוֹאִין בְּפִי-
הַטַּבַּעַת אוֹתוֹ אַטְמִין,
וְאֶתְפַּלֵּל יוֹם-יוֹם,
בְּכַוָּנָה גְּדוֹלָה,
עַד זַעַם יַעֲבֹר
עַד רֹגַע עֲדָנִים.
 

בדומה ל-NO גם גלולת H2S המתוכננת אמורה לקדם בריאות

להפעיל NO עם מכשיר קרינה אינפרא-אדומה LUMIWAVE ולהפחית כאב בלי תרופות.

מדען לא שגרתי פרופ' ג'פרי ווסט פיענח את החוקיות שמאחדת צמחים, חיות, בני אדם וערים, וזיהה את הרשתות שבבסיס כולנו

Cities Hold the Power to Save the Planet עוד מאמר של פרופ' ג'פרי ווסט על תרומת הערים ליצירתיות צומחת

CircO2 תוסף המופעל ברוק לקדם רמות ניטריק אוקסיד בגוף וגם למה תוסף ארגינין לא יעיל אחרי גיל 40

Insulin Reverses D-Glucose–Increased Nitric Oxide Generation

פרוקטוז בתזונה מעלה ח' אורית בדם ומפחית זמינות NO

אנזימים חדשים ורבים מעורבים בבקרת NO בתא וכך ניתן לכוון תפעול ה-NO במערכות השונות בתא

אפרים-שני
12/05/18 22:27

כתבה מעולה על NO. שמעתי הדרכה של ד,ר לואיס איגנרו שמופיע גם בלינק שפירסמת כאחד מזוכי פרס נובל שגילו את ה NO

אפרים-שני
12/05/18 22:43

ד"ר לואיס איגנרו פיתח מוצר שמכיל dietary supplement formulated with L-arginine and L-citrulline that help the body create more life-supporting Nitric Oxide. הוא גם פרסם ספר NO more heart disease. אני משתמש במוצר Niteworks כבר הרבה שנים לאחר שעברתי התקף לב וניתוח 4 מעקפים. לא לוקח תרופות, כל הבדיגות מראות שמערכת הלב וכלי דם שלי במצב מעולה.

הנסיעה המתוכננת לכוכב מרס...

לא להגזים עם nangs גז הצחוק nitrous oxide

אכזבה בניסוי ראשוני לתקן דום לב עם סודיום ניטריט

תמורה-קייל
30/05/20 19:25

על אוקסיטוצין ועל NO

מיץ סלק מוריד יתר לחץ דם

נוירונים במוח המפעילים NO לפתוח עורקי דם במוח וכך מפעילים אותו...חוקרים מה קורה במצבים שונים ובהזדקנות...

עוד סיבה להיזהר עם NO היא יכולתו לפגוע ביכולת האנטיביוטיקה... https://www.technologynetworks.com/immunology/news/antibiotic-effectiveness-hampered-by-our-own-immune-system-346833

ד
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.  

עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים

גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד