מהי אלקסיתמיה ?
אנשים שקשה להם להרגיש
אלקסיתימיה, ביוונית, היא חוסר יכולת להביע רגשות במילים. מדובר בהפרעה אשר פוגעת ביכולתו של האדם לזהות את הרגש שחש, לתת לו שם, וכן פוגעת ביכולתו להבין הבעת רגשות והבעות פנים של אחרים. אנשים הסובלים מאלקסיתימיה מתקשים להרגיש קשת רחבה של רגשות, ממעיטים בדמיונות ובחוויות. מתקשים לבטא כשהם שמחים, אך גם כשהם עצובים או כועסים, וכך נותרת להם הבעה עצמית "מכנית" מאוד וחד גונית. הסובלים מההפרעה נקלעים למצבים רגשיים, כדוגמת חרדה או דיכאון, ולא יודעים להסביר מה בדיוק קרה ומה הוביל לזה. חייהם של הסובלים מאלקסיתימיה הם דלים מאוד, חיי תסכול, אשר פוגעים במהלך החיים התקינים.
לעיתים, בגלל הקושי להביע עצמו ברגשות ובמילים, הגוף מביע עצמו בדרכים חלופיות:
מחלות, מכאובים ותעוקות. אנשים המתקשים להביע או להתחבר לרגשותיהם מתלוננים במקרים רבים על קוצר נשימה, תחושת מחנק, בעיות עיכול, כאבי ראש, מיגרנות, כאבי שרירים ועוד.
במקרים אדפטיביים פחות, פונה האדם הסובל מאלקסיתימיה להתמכרויות שונות המשככות רגשות, כמו התמכרות לאלכוהול ולסמים. אלה, מטשטשים את הבעיה ואת עוצמתה, משכיחים מהאדם את חריגותו.
במקרים רבים, הסובלים מההפרעה סובלים גם מהפרעות אכילה או נוטים לפגיעה עצמית. במקרים בהם האדם כה מרוחק מרגשותיו, התעללות עצמית היא היחידה שמעוררת בקרבו רגש עז שיותר ברור לו, כמו תחושת הכאב או הרעב, אשר הינם תחושות הישרדותיות אשר מוכרות לאדם מיום היוולדו. מדובר בניסיון נואש להרגיש רגש קונקרטי וברור.
בנוסף לכל אלה, הסובלים מאלקסיתימיה מתקשים לנהל מערכות יחסים או לקחת חלק בקבוצות חברתיות לאורך זמן, מתקשים ליצור התקשרות עם אנשים כיוון ומתקשים להביע אמפתיה כלפיהם, להבין את רגשותיהם וכן להביע את עצמם.
כיום, הגורמים לאלקסיתימיה עדיין לא ברורים, ולכן גם לא ברור מהו הטיפול הנכון ביותר להתמודדות עימה. עם זאת, טיפול פסיכותרפי נמצא כיעיל בהתמודדות עם ההפרעה ובשיפור המצב. לרוב, טיפול ארוך טווח הוא המתאים ביותר, כיוון ומאפשר לאדם הבנה עמוקה יותר של רגש, כיצד מזהים אותו, כיצד מביעים אותו. הטיפול מאפשר לאדם לקחת את הזמן בהערכה מחודשת של רגשותיו ולמידה, לעיתים ראשונית, של דרכים להבעה עצמית ולפרשנות רגשות של אחרים.
קשה מאוד למצוא מזור מושלם לאלקסיתימיה. לעיתים, הטיפול מסייע בהתמודדויות הלא אדפטיביות של האדם כגון התמכרויות שונות או פגיעה עצמית, ולעיתים מסייע בהפחתת התעוקות הפיזיות. מטפל מנוסה מפתח קשר יציב ומעמיק עם המטופל, אשר כולל חשיפת רגשות. המטפל מלווה את המטופל ברכישת היכולת להתחבר לרגשותיו ולהביע אותן, ואפילו אם לא יצליח לשנות מן היסוד את עולמו הפנימי של האדם, עדיין בכוחו ליצור שינוי משמעותי ויציב. הסובלים מאלקסיתימיה אשר עברו טיפול רפואי, מצליחים במקרים רבים להיכנס למערות יחסים זוגיות וחברתיות, להחזיק עבודה יציבה ולחיות חיים נורמטיביים יחסית, על אף הקושי הגדול בו נמצאים.
כתבה: יעל טל