מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך-מומלצים מאוד
הסיבות להשמנה ואינדקס גליקמי
24/08/09 13:34
33425 צפיות
כבר שנים רבות מגפת ההשמנה פוגעת כמעט בכל מקום , יש לנו הרבה יותר ילדים שמנים מאשר היו לנו לפני עשור, ובכלל אחוזי ההשמנה בקרב כלל האוכלוסייה רק עולה. ומידי שנה מתוספים עוד ועוד חולי סכרת, לחץ דם, וכדומה שהאשם היחיד בד"כ הוא ההשמנה.
מדוע זה קורה ?
לימדו אותנו לא לאכול הרבה קלוריות - היום יש כמעט לכל המשקאות תחליפי דיאט וזה ממש לא עזר לכלום.
לימדו אותנו לא לאכול הרבה שומן - כל מוצרי החלב הם דלי שומן , אנו מטגנים במחבת טפלון ללא שמן , וגם זה לא עצר את מגפת ההשמנה.
המפתח להבנת הדברים הוא להבין איך בדיוק המערכות בגוף האדם עובדים , ולפי זה נדע מה לאכול יותר מה פחות וממה להימנע. שלושת אבות המזון שאנו אוכלים הם - פחמימות (סוכרים) חלבון ושומן. כל מאכל שאנו אוכלים מכיל אחת או יותר מאבות המזון הנ"ל. בשנות השישים של המאה שעברה התחילה מגפת ההשמנה בארה"ב. כאשר הם חקרו את הדבר בצורה פשטנית ובכלים שהיו ברשותם, ואמרו דבר מאוד פשוט. אם אנשים צוברים הרבה שומן , שיאכלו פחות שומן, אם הם אוכלים הרבה קלוריות שיאכלו דברים דלי קלוריות. זו כל התורה על רגל אחת.
אולם בשנים האחרונות נתגלה שהדברים אינם פשוטים כל כך.
כל אחד יודע שאם הוא אוכל סטייק טוב (חלבון) הוא מרגיש שבע לזמן רב , ואם הוא יאכל אורז או תפוחי אדמה בלבד (אפילו אם הם יכילו אותם קלוריות כמו הסטייק) הוא ירגיש רעב לאחר שעה עד שעתים.
כלומר הבעיה היא לא רק קלוריות או שומן. אם כן מה הגורם לכך ?
לפני זה נבין איך הגוף עובד.
מאגר האנרגיה הזמין של הגוף הוא הסוכרים שיש לנו בגוף ובדם. צרכן הסוכר הגדול ביותר בגופנו הוא המוח , אבל אנו צריכים לעבוד בתוך תחום מוגדר של רמת סוכר, חריגה למעלה או למטה גורמת לירידה בתפקוד המוח והגוף. ויסות הסוכר בגוף נעשה ע"י האינסולין המופרש מהלבלב, האינסולין גורם לכבד להפוך את הסוכר לשומן ולאכסן אותו בתאי השומן בגוף.
מאגר האנרגיה הפחות זמין לגוף הוא השומן , גרם שומן מכיר כ 9 קלוריות והוא מותאם להחזיק אנרגיה גבוהה בנפח מועט יחסית.
גופנו מסוגל לאגור כ 2000 קלוריות בלבד כסוכר זמין, לאומת זאת גופנו מסוגל לאגור ללא כל הגבלה קלוריות כשומן .
חישבו כעת על הטלפון הסלולרי שלכם . טעינה של שעה מספיקה בד"כ לזמן עבודה רב. כך כל מכונה חסכונית אמורה לעבוד טעינה מהירה ופירוק איטי. כך גם גופנו עובד. לאכול עוגה של 500 קלוריות לוקח 2 דקות, להוציא 500 קלוריות בחדר כושר לוקח כשעה!
לאחר שהבנו זאת אנו נבין שרוב הבעיה של ההשמנה בעולם היא עקב אכילה של פחמימות פשוטות! כגון סוכר, לחם לבן, עוגיות, תפוחי אדמה, אורז ותירס מעובד, הפחמימות האלה הופכות במהירות לסוכר בגופנו. כאשר הדם מוצף בסוכר מופרש מהלבלב הורמון האינסולין, תפקיד האינסולין הוא להוריד את רמת הסוכר בדם ולהפוך את עודפי הסוכר לשומן.
כיצד אפשר לדעת איזה מזון מציף את הדם בסוכר?
כאן נכנס לביטוי המושג שנקרא אינדקס גליקמי של מזון שפירושו המהירות שבו הסוכר מתפרק מהמזון בקיבה ונספג בדם .
יש כאלה שמתפרקים לאט (והם הבריאים יותר) וכאלה שמתפרקים מהר (הלא בריאים).
פירוק מהיר של הסוכר גורם לתגובה מהירה של הפרשת כמות גדולה של אינסולין לדם, האינסולין כאמור מוריד את רמת הסוכר והופך את העודפים לשומן, התוצאה היא שלאחר שעה או שעתיים רמת הסוכר הדם מאוד נמוכה ואנו מרגישים כאילו לא אכלנו כלום אנו שוב רעבים ורוצים לאכול מתוק , ובינתיים התווספו עוד כמה גרמים של שומן לגוף. אנו נכנסים למעגל כמעט אין סופי של צריכה של פחמימות פשוטות , הפיכת הסוכר העודף לשומן, השמנה, רעב , וחוזר חלילה.
מה עושים ?
א. משתדלים לאכול יותר חלבון , החלבון משביע יותר מפחמימות וכמעט שאינו מכיל סוכר.
ב. לאכול פחמימות בעלי אינדקס גליקמי נמוך.
תהליך הפוך נגרם כאשר אוכלים מזון עם ערך גליקמי נמוך, ישנה עליה מתונה ונורמנית של סוכר בדם, סוכר הדרוש להפעלת השרירים בגוף, אך לא יוצר עודפי סוכר אשר הופכים לשומן, כאשר רמת הסוכר בדם מתחילה לרדת - הגוף משחרר הורמון שתפקידו לפרק את מאגרי השומן בגוף ולהפוך אותם לאנרגיה זמינה, כלומר לסוכרים. אנשים שבדיאטה צריכים להשתדל להיות במצב הזה תמיד כך הם יפטרו מעודפי השומן וירזו באופן עקבי, וללא מאמץ גדול מידי.
האינדקס גליקמי מחולק לשלוש: נמוך - עד 55
בנוני - 56 עד 70
גבוה - מעל 71
שימו לב לדוגמה- פריכיות אורז שנחשבות לאוכל דיאטטי הן בעלות ערך גליקמי של 110, ז"א הן מציפות את הדם בסוכר וגורמות להפרשת כמות גדולה של אינסולין ומכניסות את הגוף למעגל של אכילה והשמנה בלתי נשלטת!
אכילת מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, דהיינו מזונות אשר מעלים מהר והרבה את רמת הסוכר בדם, עלולה לאורך זמן לגרום לבעיות בריאותיות, כמו למשל התפתחות הסוכרת מטיפוס 2, פגיעה בחלבונים, בהמוגלובין, התפתחות מחלות לב וכלי דם, בעיות ראייה – עד לעיוורון ובעיות בריאותיות נוספות.
עקב כך רצוי שהמזון שאנו אוכלים יכיל כמה שיותר מרכיבי מזון בעלי אינדקס גליקמי נמוך ופחות מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה.
להלן רשימה חלקית של מורצרים בעלי אינדקס גליקמי נמוך: פסטה מחיטה מלאה דייסת שיבולת שועל -קווקר אפונה בטטה סויה שעועית לבנה לחם שיפון עדשים תפוחי עץ דובדבנים שזיפים
אורנה וניר בר-עוזסדנאות אינטרנטיות לתמיכה בבקרת משקלואורח חיים בריא בקבוצות וליווי אישי
תגובות
אורנה וניר
מאמנים אישיים לאורח חיים בריא, תזונה נכונה ודיאטה
עוד פוסטים בבלוג: תזונה נכונה ואורח חיים בריא
פירות זה טוב לנו!
פירות זה בריא, טעים, מרענן ומזין.
אנשים שצורכים פירות באופן קבוע בתפריט היומי שלהם, סביר שייחלו פחות במחלות כרוניות ...
קראו עוד
כמה משקל תורידו עם מספר שינויים קטנים בחיים
דיאטה אין פירושה מהפכה באורח החיים. שינויים קלים בתזונה ומעט פעילות גופנית יכולים להביא לתוצאות ממשיות.
קראו עוד
כך אפשר לשלוט בחילוף החומרים ולרזות מהר יותר - תזונה נכונה ופעילות גופנית
איך לשפר את חילוף החומרים בגוף
קראו עוד
השמנה ודיאטה - החלום ושברו
ירידה במשקל ושמירה עליו - האם זה אפשרי? בפוסט זה אנו מראים מספר מיתוסים בנושא ואיך אפשר באמת לשלב אורח חיים בריא ותזונה ...
קראו עוד