למה מפהקים?
04/07/15 13:50
2493 צפיות

ספורטאים מפהקים לפני תחרויות, כנרים לפני שעולים לבמה להופיע בקונצרט או צנחנים לפני הקפיצה מהמטוס. למה לפני אירוע מלחיץ נוטים לפהק באופן בלתי רצוני? מה ההיגיון?
רובנו מייחסים פיהוק ל3-6 שניות לפני ההרדמות או לשעמום ולא למצבי תעוזה וכישרון. מה שמציעים החוקרים ממרילנד הוא שהפיהוק מקל על המעבר בין מצבים כמו בין עירות להירדמות או ההפך.
אבל נראה שלפיהוק עוד תפקודים, העובר ברחם מפהק כבר מגיל 20 שבועות ולראות או לשמוע פיהוק גורם גם לנו לפהק וגם כשעצבנים מפהקים יותר.
זוחלים, צפורים, יונקים ודגים, כולם נוטים לפהק לפני עימות או לפני פעילות מלחיצה או מאיימת. יש פסיכולוגים המציעים שהפיהוק הוא סוג של העברה של פעילות מלחיצה ודומה לפעילויות כמו לגרד בראש, ללטף זקן דימיוני או למשוך את תנוך האוזן המתרחשים בתגובה למצבים לא נוחים.
אחד הרמזים להבנת הפיהוק מגיע מכיוון אחר. ד"ר גלופ מאוניברסיטת ניו-יורק מפנה תשומת לב ליכולת של הפיהוק לשמור את הטמפרטורה הנכונה למוח ולמנוע את התחממות המוח שיכולה להזיק לפעילותו גם בהאטה וגם בפגיעה בפעילות כמו למשל ביכולת הזיכרון.
כבר ב- 2010 הראה ד"ר גלופ שהעלאת טמפרטורת המוח של חולדות אפילו ב- 0.18 מעלות פרנהייט, גרמה לחולדות לפהק, פעולה שהורידה מהר את הטמפרטורה של הגולגולת שלהן.
ד"ר גלופ מציע שגם מוח האנשים פועל דומה. בפיהוק, הלסתות, עם פעירת הפה, דוחפות דם למוח וזה מוציא בכח את הדם החם ממנו. בנוסף, גם השאיפה העמוקה מביאה זרם אויר מוגבר לראש והוא מפזר את החום ומקרר את העורקים.
מחקרים חדשים תומכים בהצעה זאת, אנשים נוטים לפהק יותר בקיץ מאשר בחורף או הראו שפעילות כמו קפיצות בקור מפחיתה את תדירות הפיהוקים.
סטרס וחרדה, אף הם מחממים את המוח ולכן יתאים הפיהוק במצבים כאלה כדי להפחית את עליית טמפרטורת הראש.
מחקר של ד"ר תומפסון מאנגליה מראה שהפיהוק קשור גם עם עליה ברמת הקורטיזול בדם שקשור גם הוא בסטרס ויכול להפעיל עם אדרנלין את ההיפותלמוס כדי לצנן את המוח.
נראה שלא סתם נהוג לציין שעדיף לשמור על ראש קר...
http://www.wired.com/2015/06/big-question-yawn-im-nervous-stressed/?mbid=nl_062315
תגובות

קראתי מחקר על אתרי הכרויות שהראה כי בהעדר תמונה, השיחות יותר לעומק. מעניין אם זה גם נכון לחברויות באתרי בריאות?
עוד פוסטים בבלוג: שירה, נשימה ותמורה
שינוי או החולי המכוון
היום הבנתי למה בחרתי בתמורה כשם האלטרנטיבי שלי... מיום שאני זוכרת את עצמי רציתי להיות אחרת ואתמול כשראיתי את הסרט הנהדר ...
קראו עוד
רעב העור = השתוקקות למגע
גם העור שלנו "רעב" למגע ובהסגר הקורונה ולבד מעל חודש כבר, הצורך במגע מתעצם עד כדי שרבים עוקפים את ההנחיות ובכל...
קראו עוד
לדעת מראש...
מקדמת דנא אני מתעניינת ברשתות תקשורת ולאחרונה התחלתי להפנות תשומת לב לרשתות הלא מודעות שלנו ואפילו הצעתי את הגז המרתק ני...
קראו עוד
לאכול מאכלים שיש להם אור שמש
כל כך מרגש לראות איך ב. עינן כבר לפני יותר מ-50 שנה דיבר בחוכמה על התזונה וכמעט כל דבר שאני מגלה בדרך להבראתי אני רואה ש...
קראו עוד
איך מנגנת המוסיקה במוח?
להקשיב למוסיקה יכולה להיות חוויה אופורית. אבל האמת שלא ברור למה המוסיקה מרגישה לנו כל כך טוב. האם זה איזה ייתרון אבולוצי...
קראו עוד
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד מחקר המראה שפיהוק מצנן את המוח ולכן ככל שמוח גדול יותר מפהקים יותר...גם חיות...
https://www.scientificamerican.com/podcast/episode/yawns-help-the-brain-keep-its-coo
ד"ר דינה ראלט PhD
מה קורה במוח בזמן פיהוק? What happens in the brain to make us 'catch' yawns http://www.bbc.co.uk/news/health-41107399