מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

תזונה במחלות מעי דלקתיות

כמוניבלוגיםתזונה במחלות מעי דלקתיותהאם שבועות חייב להיות חלבי?

02/06/14 23:03
1384 צפיות
חג השבועות בפתח ורבים מהסובלים ממחלות מעי דלקתיות נוטים לסגל לעצמם תזונה דלת לקטוז והימנעות ממוצרי חלב. הסיבות להימנעות יכולים להיות מגוונות, החל במיתוסים, דרך אידיאולוגיה טבעונית ועד להמלצות תזונתיות להימנעות כתוצאה מרגישות ללקטוז, משילשולים ממושכים או תופעות של מעי רגיש. חשוב להבהיר כי אינני תומכת בהימנעות ממוצרי חלב הנובעת ממניע מיתי או הנשענת על מחקרים שאינם מבוססים. אני בהחלט יכולה להבין ולתמוך בשאר הגורמים שהוזכרו לעיל  אך יש לשים לב כי ההשלמות התזונתיות הנוגעות בעיקר למקור הסידן אכן יושלמו ולא יווצרו חוסרים. 

אכילת מוצרי חלב או מאכלים חלביים בשבועות היא בעיקר מנהג ומסורת רבת שנים שלא ברור אם העומד בבסיסה אכן מבוסס... אבל מנהג זה עשוי להקשות מאוד על הנמנעים מחלב ומוצריו. זו הסיבה שהמתכונים לשבועות ייוחדו היום למתכונים נטולי לקטוז.

אם בעבר ניתן היה למצוא בעיקר בחנויות טבע חלב סויה אזי כיום ניתן למצוא ברשתות השיווק הגדולות מוצרי "חלב" נטולי לקטוז ממגוון מקורות ובשלל טעמים. חלב שקדים, אגוזי לוז, אורז, שיבולת שועל בטעמים: שוקו סויה, קפוצ'ינו (מעולה!), מעדני סויה ואף שמנת צמחית לבישול ואפילו כזאת עם בונוס: 5% שומן בלבד (והטעם נהדר!). אציין כי מלבד חלב קוקוס לכל משקאות ה"חלב" שציינתי יש מעט קלוריות ושומן ל-100 מ"ל (יחסית לחלב רגיל). חלב קוקוס לעומת זאת עשיר בשומן, בעיקר רווי ולכן כדאי להימנע ממנו בייחוד עם מחלת מעי דלקתית. בנוסף, שימוש בטופו יכול בקלות להחליף גבינה כחושה במתכונים הדורשים זאת.

אז קדימה לעבודה! 

קנלוני במילוי טופו ירוק ברוטב שום-שמנת

המצרכים:

חבילת קנלוני (צינורות עבים חלולים)

300 גרם טופו רך

קופסת תרד טרי שטוף

צרור בצל ירוק חתוך

2 כפות שמן

2 כפות פסטו בזיליקום

כף אורגנו יבש

2 קופסאות שמנת צמחית 5%

2 כפות שום כתוש

כפית אבקת שום

מלח ופלפל

אופן ההכנה:

מחממים תנור ל160 מעלות

בסיר רחב מרתיחים מים וכאשר הם רותחים מוסיפים את עלי התרד ל-10 שניות ומוציאים הזהירות למסננת. משאירים במסננת 15 דקות.

במחבת מחממים 2 כפות שמן ומטגנים את הבצל עד הזהבה . להיזהר שלא יחרך וישחיר !!

מעבירים את הטופו, התרד, הבצל הירוק, הפסטו, אורגנו וכפית מלח ופלפל למעבד מזון. טוחנים הייטב עד שהתערובת הופכת למשחה . טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.

ממלאים בתערובת את גלילי הקנלוני ומניחים בתבנית משומנת מעט בשורה אחת (כדאי לא להניח צינור אחד על צינור אחר כדי שיאפו הייטב).

בקערה נפרדת מערבבים את השמנת, השום , אבקת השום , מלח ופלפל .

שופכים את תכולת הקערה על גלילי הקנלוני .

אופים כ-30 דקות או עד שמזהיב והרוטב מסמיך.

 

פנקייק אגוזי לוז ברוטב נוגט- שוקולד

כמה מושחת ככה טעים...

מצרכים:

כוס+ ½ כוס חלב אגוזי לוז (אני משתמשת ב"אלפרו" שמכיל פחות סוכר מהשאר אבל אפשר להשתמש גם באחרים)

ביצה

¾ כוס קמח תופח

2 כפות אבקת סוכר

כפית תמצית וניל

3-4 כפות שמן לטיגון

100 גרם שוקולד מריר

3 כפות אבקת נוגט או ממרח נוגט (להשיג בחנויות של חומרי גלם לאפיה כמו "לגעת באוכל")

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה כוס חלב אגוזי לוז, ביצה, קמח, אבקת סוכר ווניל. התערובת צריכה להיות במרקם של שמנת סמיכה אם היא דלילה אפר להוסיף עוד מעט קמח

מחממים מעט שמן במחבת (בערך כף לכל 2 חביתיות) . מעבירים ½ מצקת מרק מתערובת הפנקייק למחבת ומטגנים על אש נמוכה עד שפני החביתית מתמלאים בועות ואז הופכים לצד השני.

מכינים את הרוטב: בקערת זכוכית שמים את חלב אגוזי הלוז, שוקולד מריר שבור לקוביות והנוגט. מעבירים למיקרוגל ומחממים 30 שניות בחום מקסימלי. מוציאים ומערבבים. אם השוקולד לא נמס חוזרים על הפעולה עד שהשוקולד נמס והרוטב אחיד.

על צלחת הגשה מניחים פנקייק ומעליו רוטב . אוכלים ונהנים (:

 שיהיה חג שמח, טעים ובריא

 

תגובות

אורית ינקו
אורית ינקו
דיאטנית קלינית במרכז למחלות מעי דלקתיות, המכון למחלות דרכי העיכול מרכז רפואי תל- אביב ע\\\"ש סוראסקי.