טיפים לקראת ה- MRI
הכרות והבנה לגבי מה שניתן לצפות במהלך בדיקת ה- MRI יכולה לעזור לעבור את הבדיקה בהצלחה ובקלות.
03/02/10 17:08
4425 צפיות
סריקת ה MRI (magnetic resonance imaging scans) - היא בדיקה חיונית לאבחון והמעקב אחר הטרשת הנפוצה. בדיקה זו נחשבת ע"י החוקרים, הרופאים והמטופלים לפריצה הגדולה ביותר בתחום הטרשת הנפוצה, מכיוון שהדמיה זו מעניקה הזדמנות "להציץ אל תוך המוח", בדרך שלא הייתה אפשרית לפני טכנולוגיה זו. עם זאת, הפרוצדורה עצמה יכולה להיות חוויה לא נעימה ולעיתים אך מפחידה, בעיקר בקרב אלו העומדים בפני הבדיקה הראשונה
.
הכרות והבנה לגבי מה שניתן לצפות במהלך בדיקת ה- MRI יכולה לעזור לעבור את הבדיקה בהצלחה ובקלות. הטיפים והנקודות מבוססים בחלקם על מאמרה של Julie Stachowiak, Ph.D..
שאל את הרופא אלו חלקים ממערכת העצבים המרכזית ביקש שיסרקו במהלך הבדיקה: המוח, חלק מעמוד השדרה או כולו, או שביקש את כל מערכת העצבים המרכזית במלואה (כלומר, המוח ועמוד השדרה במלואם, מהקודקוד עד עצם הזנב). במידה וביקש הרופא את כל מערכת העצבים המרכזית במלואה, קיימות 2 אפשרויות:
האחת לבצע את כל הסריקה, במלואה בפעם אחת. סריקה שכזו יכולה להמשך גם עד שעתיים. האופציה השנייה, היא לפצל את הסריקות, כך שכל סריקה תארך זמן קצר יותר, אבל מצד שני תאלצו להגיע כל פעם מחדש ולקבל זריקת גדוליניום (חומר ניגוד) פעם נוספת.
לפני שמגיעים לבדיקת ה- MRI ישנן הכנות ודברים שכדאי לשים לב אליהם עוד טרם היציאה מהבית. מכיוון שניתן להתייחס אל ה- MRI כ"מגנט ענק", חשוב וכדאי להשאיר את כל התכשיטים בבית ולהקפיד להיות "נטול מתכות". בחלק מבתי החולים מלבישים את הנבדק בחלוק של בית החולים, אך ברוב המקומות מאפשרים להיכנס למכשיר עם הבגדים שלך. במידה ואתה הולך להיכנס למכשיר עם הבגדים שלך, חובה לוודא שאין כפתורים, תגיות, רוכסנים או כל דבר אחר ממתכת, יש לשים לב לכך כאשר אתם מתלבשים לקראת הבדיקה. מומלץ ללבוש טי-שירט פשוטה ומכנסיים עם גומי. עוד כדאי לשים לב שחלק מהאנשים מדווחים שחם או קר להם במהלך הבדיקה, לכן כדאי להתלבש בשכבות (כולל גרביים) ולהתאים את עצמך לפני הכניסה למכשיר. לנשים מומלץ ללבוש "חזיית התעמלות", כזו שאינה מכילה מתכות ותעזור לכן להרגיש בנוח.
לפני הסריקה, חשוב לדעת שעליך להימנע מלזוז במהלך הבדיקה. כל תזוזה יוצרת "רעש" שיקשה על הנוירולוג שלך לפענח את הבדיקה. חלק מהאנשים מדווחים שעצם ההנחיה "לא לזוז!" גורמת להם להרגיש לא בנוחות ולנסות לזוז כמה שיותר. לכן אם אתה נוטה להשתעל השתדל לשתות לפני, או לקחת תרופה המקלה על השיעול. במידה ואתם חרדים או סובלים מקלסטרופוביה (מפחדים ממקומות סגורים) ניתן להיעזר בחומרים מרגיעים טבעיים שנמצאים כיום בשוק, במידה ואין הם מספיקים ניתן להתייעץ עם הנוירולוג, או הפסיכיאטר במרכז בו אתם מטופלים, לגבי חומר פוטנטי יותר.
במהלך הסריקה, יש להעביר בין חצי שעה עד שעתיים בתוך המכשיר, ללא תזוזה. אין הבדיקה כואבת, אך רבים מדברים על תחושה לא נעימה בשל חוסר הנוחות שבה. כל אחד והמרכיב בבדיקה שגורם לו לאי נוחות: הצורך לזוז, החום או הקור, הצלילים ה"מוזרים" שנשמעים במהלך הבדיקה, איבוד האוריינטציה של זמן ומקום במרחב, תחושת חוסר שליטה או חוסר ודאות, מחשבות המגיעות תוך כדי השכיבה במכשיר ועוד. אחד הדברים שיותר מועילים במצבים אלו הוא תרגול של דמיון מודרך, היפנוזה, מדיטציה או הרפיה. היכולת להשתמש בדמיון יצירתי (או יכולת המיקוד, תלוי בטכניקה בה בוחר המטופל להשתמש), מאפשרת "להתנתק" מן הבדיקה ואף לנצל אותה לחוויה מרגיעה. גם התמקדות בנשימות איטיות ועמוקות יכולות לעזור. חלק מהאנשים יכולים לדווח שהם מצליחים להירדם תוך כדי הבדיקה בזכות שיטות אלו.
לאחר הבדיקה, שתה הרבה. המים הרבים שייכנסו לגופכם יעזרו לשטוף הגדוליניום (חומר הניגוד) מגופכם. ופנקו את עצמכם, עברתם בדיקה חשובה שאיננה קלה, לכו למסאז', תאכלו עם חברים, כל אחד והמתנה שהוא בוחר להעניק לעצמו.
אשמח אם תגיבו ותספרו מה עוזר לכם להעביר את בדיקת ה- MRI? אולי מישהו יוכל להיעזר בטכניקה דומה.
תגובות
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
עוד פוסטים בבלוג: הבלוג של ערן ברקוביץ - מאחורי הנפש
דיווח מה ECTRIMS 2024: עידכון הקירטריונים לאבחון טרשת נפוצה
ד
קראו עוד
סלמה בלייר פורשת מ"רוקדים עם כוכבים"
בלייר המאובחנת עם טרשת נפוצה השתתפה בתוכנית ונאלצת לפרוש בעקבות המלצת הרופאים
קראו עוד
כמה מילים על חייו ומותו של רוני פינקוביץ' שבחר בהמתת חסד
בשבוע שעבר פורסם שהשחקן והבמאי רוני פינקוביץ', שהתמודד עם טרשת נפוצה מזה למעלה משלושה עשורים והיה מרותק לכיסא גלגלים...
קראו עוד
מיזם מעניין למטופלי טרשת נפוצה בתקופת הקורונה
תקופת הקורונה שעברה, וכנראה זו שהולכת עוד לבוא פוגעות ברצף הטיפולי והשיקומי של המטופלים לכן יש למצוא פתרונות להמשך התוכנ...
קראו עוד
בחירות 2019 – הכל זה מלמעלה
שלום לכולם,למי שלא מכיר אני ערן, פסיכולוג רפואי, ולאורך השבוע פוגש באנשים רבים במסגרות שונות, בנוסף גם מנגיש מידע רפואי ...
קראו עוד
Dafna
בבדיקה שלי כמעט נרדמתי לגמרי אבל כל פעם משהו הקפיץ אותי. הכי הפריע לי הרעש שנשמע כמו איזה רכבת מוזרה ומתחלף מתישהו לגמדים שחוצבים בסלע. היה מפחיד בהתחלה ואחר כך כל פעם שהרעש התחלף (עד שהתרגלתי לגמשים האלה...) אבל עזר לי לעצום עיניים ולהתרכז בעצמי, אם הרעש לא היה מתחלף ומקפיץ אפשר לנצל את זה לסייסטה.
ניר אדלר
ערן ברקוביץ
שלום ניר
שאלה מצויינת ואני שמח ששאלת
ביררתי עם מרכז ה- MRI בתל השומר והם סיפרו לי כי יש להם מערכת מיוחדת שתפקידה להרגיע את המטופל בזמן הסריקה. ניתן לבקש תחנת רדיו או סוג מוסיקה שישימו לך, או כפי שהצעת להביא דיסק אהוב מהבית ולבקש שינגנו אותו.
במרכז אמרו לי שאמנם שיבא הכניס מערכת זו לראשונה בארץ, אך כיום זה מקובל בכל המרכזים ברחבי הארץ וסביר כי בכל מקום בישראל בו מבצעים סריקת MRI ניתן לבקש להשתמש במערכת ולהשמיע מוסיקה נעימה (גם אם לא הבאת דיסק מהבית).
שיעבור בקלות...
מערן
אורלי 22
הבדיקה אינה קלה ואף קלסטרופובית ..הרעשים אכן "מפחידים" הרגשה שנכנסתי לתוך מכונת כביסה בסחיטה עם אבנים..הפחד שנמצא סביבי ואיני מוגנת..די מלחיץ..אחרי מספר פעמים לקחתי איתי חבר שאף סובל מקלסטרופוביה והוא פשוט חולל פלאים..כל פעם שחש שאני נתקפת בחרדה הוא דאג להזכיר לי שהוא נמצא לידי ..ליטף לי את הרגל ודאג שלא אתכווץ בבדיקה..
אני חושבת שעיף לחלק את הבדיקה לפעמיים ואולי ל-4 פעמים בכדי לקצר את השהות בבדיקה..הזמן בתוכה הוא סיבה די ברורה ...
ועוד דבר שאני בתוך המכשיר תמיד יש לי מלווה ..ובעזרת הדימיון מדמיינת שהוא בפנים ואני בחוץ ורק מסתכלת עליו ...
וגם...תמיד הם אומרים כמה זמן יש לבדיקה לדוגמא.."אורלי נכנסים ל-7 דקות של צילומים"...אורלי עכשיו עוד 6-דקות...כך אני סופרת את הזמן שאני בפנים..
tali100
הבדיקה היא בדיקה נוראית ... הרעש מכאיב לאזניים מבעד לאזניות, הגוף מעקצץ ונרדם וכואב אח"כ..
אחרי הבדיקה יש סחרחורות,בחילות וכאבי ראש ואזניים.. (לי זה נמשך כמה וכמה ימים..)
אבל אין מה לעשות...
והקטע הכי מעצבן- עשיתי אותה שבועיים לפני שפתחו את המכשיר החדש בשניידר-בלינסון.. זה עם האופציה לשמוע מוזיקה..
לאלה שנרדמו- תסבירו לי איך בדיוק.. אני סבלתי כל שניה.. לישון שם אי אפשר..
מישל ד
עברתי בדיקה של מח ועזר לי לעצום עיניים ולצחוק לעצמי על הרעשים. הם באמת מוזרים. אבל הפריע לי מאד ששמו לי משהו על הראש כדי שלא אזוז. הרגשתי בכלוב. כשפתחתי עיניים רציתי לבכות. אז סגרתי מהר בחזרה. אני צריכה לעבור עוד בדיקה של עמוד שדרה גבי ומותני. זה יהיה אותו דבר? ישימו עלי משהו שאני לא אזוז?
ערן ברקוביץ
תודה על הטיפ: לעצום עיניים ולצחוק על הרעשים יכול להיות פיתרון טוב מאוד, אני הרבה פעמים ממליץ על דבר דומה ולשלב את "הקולות המוזרים" בדמיון מודרך. תחושת "הכלוב" היא מאוד קשה ומטרידה. חשוב לי לציין שעושים הכל כדי שלא יהיו תזוזות במהלך הסריקה כי אז התמונות לא יוצאות ברורות, לעיתים ברמה כזו שלא ניתן לפענח את הצילומים ויש לחזור על ההדמייה שוב. יש שוני בין מכשירי ה- MRI השונים: באורך ורוחב הצינור אליו מוכנס האיבר שצריך לעבור הדמיה. למיטב ידיעתי הגב זז פחות ולא מקבעים אותו וגם סביר שהראש שלך יהיה מחוץ לצינור כך שירגיש הרבה יותר פתוח. רוב המטופלים אותם ליוויתי עשו מוח, חוט שדרה ומותני ביחד ואז עדיין נאלצו להרגיש כמו בכלוב גם שההדמיה הייתה מכוונת לאיזורים תחתונים יותר. מאוד מקווה שהדמיה רק של הגב תהיה מאווררת וקלה יותר.