מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמוניבלוגיםסובלים מגזים והבטן כואבת?

26/01/13 17:15
17954 צפיות
סובלים מגזים והבטן כואבת?
  מהו מקור הגזים במערכת העיכול?    מקור הגזים  במערכת העיכול הינו בבליעת אוויר במהלך שתייה, אכילה  וכתוצאה של פירוק מזון לא מעוכל  במעי הגס.  הגזים הם נטולי ריח, מכילים חמצן, חנקן, מימן,  דו תחמוצת הפחמן ולעיתים מתאן. הגז נפלט ממערכת העיכול  באמצעות גיהוק, פליטה דרך פי הטבעת וספיחה  לזרם הדם.  הריח הלא נעים בעקבות  נפיחה, נובע מגזים המכילים  גפרית.     מהם הסימפטומים של גזים במערכת העיכול?   גיהוק: סימפטום ידוע ומוכר, המתקיים בעיקר במהלך ולאחר ארוחה.  הסיבה, בליעת כמות אוויר מרובה ושחרורה  בטרם כניסה לקיבה. גיהוק עלול ללהצביע על בעייה  בדרכי עיכול עליונים -  כמו חזרת תכולת הקיבה לושט בגלל רפלוקס ושט קיבה. יש ואנשים הנוטים לגהק כדי להקל על תחושת מליאות , אך בתת מודע הדבר עלול להפוך להרגל.   פליטת גזים - נפיחה:  מקלה על הרגשת המלאות, מתקיימת בין 13-21 פעמים ביממה.  ריבוי  גזים והרגשת מלאות עלולים  לנבע מהפרעה  מסויימת בפירוק פחמימות.   תפיחות והרגשת מלאות בבטן:  נובעים ריבוי גזים אך גם ממצבים הקשורים להתרוקנות מהירה או האטה בגלל חסימה מסוימת כמו הדבקויות במעיים (בעקבות ניתוח), גידול, בקע או צלקות. כמו גם לאכילת מזונות שומניים העלולה לגרום לתחושת מלאות בכך שמעכבת  את התרוקנות הקיבה.   כאבי בטן ואי נוחות: אנשים רבים חווים כאבי בטן כתוצאה  מהימצאות  ומעבר של גזים.  לפי מרכז המידע של הארגון העולמי למחלות דרכי עיכול National Digestive Diseases Information Clearinghouse – NDDIC  , כאבים כתוצאה מגזים , גורמים לאי נוחות וכאב ברמה בינונית עד קשה.  לעיתים הכאב  קשה לזיהוי ועלול לחקות מצבי בריאות אחרים.  כאשר הכאב ממוקם בבטן ימנית הוא עלול לחקות כאב הנגרם  מאבני מרה ואו דלקת התוספתן (אפנדיציטיס). כאשר  הכאב ממוקם בבטן שמאלית הוא עלול לחקות  כאב האופייני לאירוע לבבי.     אילו מצבים במעי עלולים להגביר את הכאב?    אנשים הסובלים מרפלוקס ושט-קיבה, מצבי דלקת במעי, ואלרגיה למזון עלולים לסבול מנטיית יתר ליצירת גזים ותחושת יתר של כאבי בטן.   מצבי היצירות או חסימה לאורך המעי, עללים לעכב או  למנוע התקדמות מזון שאינו מעוכל  ולהתאפיין בכאב כתוצאה ממאמץ והתכווצויות  יתר של דופן המעי.   תסמונת המעי הרגיז, עלולה להתאפיין ביציאות מרובות, עצירות או לסירוגין בשני מצבים אלה. כמו כן,  להשפיע על מעבר הגזים במעי, ולהתאפיין ברגישות יתר  לכאב גם  במצב בו כמות הגזים סבירה.      מה מגביר גזים במערכת העיכול?   עישון, לעיסת מסטיק, יניקה, מציצת סוכריות, שתיית משקאות מוגזים , חסר בשיניים או תותבות שאינן ממוקמות  היטב בחלל הפה- עלולים לגרום לכמות גזים מרובה.     מה תרומת  החיידקים להיווצרות הגז? חומרים כגון עמילן, מרכיבי סוכר וסיבים המצויים בפירות טריים שלא התפרקו ע"י אנזימים במעי  הדק, מטופלים ומפורקים ע"י  חיידקים במעי הגס. בתהליך זה, החיידקים משחררים גז המכיל גופרית המקנה את הריח הרע. כשליש מאוכלוסיית החיידקים במעי יוצרת את גז המתאן.     אילו מאכלים ידועים בתרומתם להיווצרות גזים במערכת העיכול?   לעומת שומנים וחלבונים התורמים ליצירת גזים בכמות מועטה,  תרומת הפחמימות רבה. תרומה רבה יש למוצרי מזון המכילים לקטוזה ( סוכר החלב), פרוקטוזה ( סוכר פירות)  וסורביטול הנמצא בקטניות, וברמה מסוימת בירקות ובדגנים מלאים. מוצרי מזון הידועים בתרומתם:   סוגי קטניות כמו שעועית סוגי ירקות: ברקולי, כרובית , כרוב, נבטים, בצלים,  פטריות, ארטישוק, אספרגוס. כל סוגי הדגנים  כמו חיטה מלאה וסובין. משקאות מוגזים כמו סודה, במיוחד אם מכילים  פירות ( תפוחים, אגסים) ואלה הממותקים בכמות גבוהה של פרוקטוז או ממתיק ממקור תירס. מאכלי חלב כמו: גבינה, יוגורט וגלידה – במיוחד בקרב אנשים הסובלים מאי סבילות ללקטוזה. מוצרי  לחם, דייסה, ורוטבי סלט המכילים  לקטוז. מאכלים  נטולי סוכר אך מכילים ממתיקים המכילים סורביטול.       מה תרומת הפירות ליצירת הגז?    פירות עשירים בפרוקטוז ידועים בתרומתם ליצירת גזים : אגסים, תפוחי עץ, שזיפים מיובשים ואפרסקים. אלה  מכילים סיבים  קשים לעיכול העלולים לגרום לכאב במהלך המעבר במעי .       כיצד ניתן לטפל ?   הפחתת כמות הגזים כתוצאה מבליעת יתר של אוויר:  מומלץ לאנשים הנוטים לגהק בתדירות גבוהה. לאכול יותר לאט, להימנע מלעיסת מסטיק ומציצת סוכריות,  להיבדק ע"י רופא שיניים  ולוודא שאין בעיות מבניות.   שינוי בהרגלי אכילה: להפחית את צריכת המזון הגורם לגזים, יחד עם זאת, מזונות בריאות רבים גורמים לכך כמו פירות, ירקות. דגנים ומוצרי חלב.  מאחר והתגובה לסוגי המזון השונים הינה אינדווידולית ושונה בין אדם לאדם – ההמלצה ללמוד בתהליך ניסוי וטעייה, אודות ההשלכה שיש לאכילת  סוגי המזון  השונים  ולהימנע מאלה שגרמו לתופעות הלא רצויות.   מומלץ להפחית מזונות שומניים ובכך לאפשר להתרוקנות יותר מהירה של הקיבה ובכך לאפשר תנועתיות ומעבר תקינים של גזים במעי הדק.   נטילת תכשירים מפחיתי גזים:  קיימות בשוק תרופות מדף ללא מרשם העשויות לסייע בהפחתת הגזים.  בניהן  אלה המכילות פחם פעיל,  סותרי חומצה ואו  אנזימים  המסייעים בתהליך העיכול. מומלץ  לקבל ייעוץ רפואי בהקשר.    נטילת תרופות להפחתת כאב:  לפי הוראה רפואית , במצבים בהם קיימת  תחושת יתר של כאב כמו בעקבות מחלה דלקתית של המעי או תסמונת המעי הרגיז.         מתי חשוב לגשת לייעוץ רפואי?   לרוב ריבוי גזים אינו  מעיד על  בעיה רצינית  אולם  יש לגשת לבדיקה וייעוץ רפואי כאשר:   הסימנים מלווים ברמה גבוהה של אי נוחות, מאוד מטרדים ומלווים בכאבים עזים. במצב בו עוצמה ותדירות הסמנים משתנים באופן פתאמי, ובמיוחד לאחר גיל ארבעים. במצב בו ריבוי הגזים מלווה בתופעות נוספות כמו:שלשולים, עצירות או ירידה במשקל.   הרופא/ה  ייקח אנמנזה מפורטת ויבקש תאור מדויק של  התופעה, כולל ביצוע בדיקה גופנית ולעיתים הדמייה לשלילת  מצבי תחלואה אפשריים. הפנייה לדיאטנ/ית לבחינת הרכב התזונה ובניסיון לאתר, לטפל ואו למנוע גורם מזון אפשרי – לדוגמא, בחשד של רגישות ללקטוזה,  יתכן ותתבצע בדיקת נשיפה, בהמשך  תיבחן התגובה בסמפטומים לאחר הימנעות מאכילה של מוצרי חלב.      לסיכום: אם אתם סובלים מריבוי גזים, ניתן לאתר את הגורם, מומלץ לקבל ייעוץ רפואי , לבחון  את הגורמים המעורבים במטרה לטפל ולהפחית סימני אי נוחות וכאב.       החומר הכתוב מבוסס על מידע National Digestive Diseases Information Clearinghouse – NDDIC       בואו נדבר על זה בפורום כאבים

תגובות

עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיא...