גרלין, יותר רעב ופחות דיכאון
29/12/09 18:12
4466 צפיות
למה לאכול יותר מדי משרה עלינו מצב רוח מדוכדך? ולמה במצבי סטרס אנחנו רוצים לאכול כדי להרגע?
כמו שכולנו מרגישים המערכות שלנו קשורות זו בזו ולאט לאט גם המדענים חושפים את הקשרים.
חוקרים מטקסס גילו אספקט חדש של הורמון "הרעב" גרלין, הוא מרגיע דיכאון...האמת שאם נחשוב על זה נראה שזה לא מפתיע שכן כשאנחנו רעבים, רצוי שיהיה לנו מצב רוח טוב כדי שנשיג לעצמנו את המזון החסר ביתר הצלחה.
הגרלין מופרש לדם על ידי הקיבה הריקה ממזון, ומשם הוא מגיע למח ומפעיל את תחושת הרעב הגורמת לנו לרצות לאכול. כמו שניתן לשער, לאוכלים פחות מדי יש רמות גרלין גבוהות יותר.
מחקר חדש מראה שאנחנו מוכנים לשלם יותר עבור אותו מזון כשבגופנו יותר גרלין, בקבוצת הבקורת שנבחנה לראות אם היא מוכנה לשלם יותר (עם גרלין) עבור תכשיטים נמצא שלא.
בעבר הציעו החוקרים לחסום את תגובת הגוף לגרלין כדי להפחית את מידת האכילה של הנוטים להשמנה אבל נראה שגם בלי קשר לדיונים בבלוג הזה (המרמזים שחסימת הורמון זה או אחר לא באמת תשפיע לאורך ימים), לא כדאי לחסום את הגרלין שכן חסימתו תדכא את מצב הרוח.
החוקרים מטקסס הגבילו את אכילת העכברים במשך 10 ימים וגרמו אצלם לעליה של פי 4 ברמות הגרלין. במבחני התנהגות ומבוכים הראו עכברים אלה הרבה פחות סימני חרדה ודיכאון לעומת עכברים שאכלו כל מה שרצו במשך עשרת הימים. אצל עכברים מוטנטים להורמון, לא נראה אפקט ההקלה בחרדות, גם אחרי צמצום האכילה. מעניין שעכברים הגבירו את הפרשת ההורמון גם כשנחשפו למצבי סטרס, מה שיכול להסביר מעוד כיוון, איך לחץ דיאטות יגרום במוקדם או במאוחר לאכילת יתר.
הנה עוד סיבה למה צום מיצים החביב עלי, קשור עם מצב רוח משופר...Nat Neurosci. 2008, 11(7), 752-753לשמנים אכן תגובה לקויה לגרלין בעקבות האכילה.J. Nutr. 2009, 139, 1286-1291ועוד מימצאים על הסטרס המעורר רצון לאכול שהורמון הגרלין מעורב בו.
J. Clin Invest. 2011;121(7):2684–2692בניסוי אחר עם חזירים עצרו החוקרים את הפרשת הגרלין על ידי חסימת עורק קרקעית הקיבה המוביל את הגרלין אליה, החזירים רזו מאד ואני מניחה שהיה להם גם מצב רוח רע ביותר...
ועוד בתחום אבל מזוית אחרת, בניתוח מימצאים של 24 מחקרי סקר נמצא רק קשר רופף בין השמנה ובין דיכאון והוא בא לידי ביטוי רק ב- 10 הסקרים שנעשו בארה"ב. דהיינו אם יש קשר לדיכאון הוא שייך יותר לארה"ב ופחות להשמנה. נראה שהרעבים יותר לא מדוכאים יותר...International Journal of Obesity (2008) 32, 881–891 וגם, שיפור תזונה ומבנה גופם של זקנים (עליה ברמות הלא-שומן בגופם) על ידי שימוש בתחליף גרלין.Ann Intern Med. 2008;149:601–611
ובכנס ENDO 2009... שיפור מצבן של נשים זקנות שאבדו את כח החיים, רזו ונחלשו עד שקיבלו גרלין.
גם צריכת אלכוהול קשורה עם גרלין... מעניין אם השמנים נוטים יותר או פחות לאלכוהוליזם? הייתי מנחשת שזה תלוי בסוג ההשמנה.Proc Natl Acad Sci U S A. 2009, 106(27), 11318–11323ועוד הראו, עם עכברים, שהגרלין מעצים את תחושת ההנאה מאוכל.ומודל חדש להבנת תבנית הפעולה של גרלין מציע שהוא האחראי לדווח למח "הגיע אוכל!!!", דהיינו הוא מרגיש את השומנים המגיעים למערכת העיכול.
תגובות
ד"ר דינה ראלט PhD
מדענית (ביולוגיה של התא) חובבת רשתות תקשורת בגוף ומחוצה לו.
עוד פוסטים בבלוג: שיר השרירים
גם ללב יש את המוסיקה שלו
אחד הדברים שלימדה אותי התקשורת המרתקת אותי מאז ומתמיד, הוא החיבורים החדשים הנוצרים בין תחומים לכאורה רחוקים, ואלה פותחים...
קראו עוד
ועל צום דופאמין שמעתם? מנסים יום אחד...
יותר ויותר מידע מצטבר על היתרונות של צום חלקי בתזונה, דהיינו לא צריך תמיד לאכול, מספיק למשל שליש מהיממה (8:16) לאכול ו-1...
קראו עוד
למה כדאי לאכול אגוזים ופיסטוקים...
לא מפתיע שאגוזים הם מזון כל כך בריא שכן מתוך הזרע יצמח הצמח אז ברור שהוא מכיל את כל המרכיבים החיוניים לחייים...במהלך שיט...
קראו עוד
לרפא כל (או כמעט כל) חולי
אחרי עשרות שנים שאני חוקרת את בעיותי המטבוליות כמו השמנה וסוכרת2 היתה לי הארה !!! ואני יודעת איך להבריא. פתרונות חלקיים ...
קראו עוד
להרגיש, להרגיש, להרגיש ועוד להרגיש...
איזה מזל שחליתי לפני כחודשיים במחלת לב לא קלה ואף אחד מהרופאים שפניתי אליהם לא ידע איך לעזור לי... אפילו אושפזתי פעמיים....
קראו עוד
ארתמיס
ניתוח שרוול קיבה למשל
מוריד את רמות הורמון הרעב גרלין
לכן מרגישים אחרי הניתוח
תחושה של שובע מתמשכת