כורכום - התבלין הכי בריא בעולם
14/12/09 7:40
6908 צפיות
אם היינו צריכים להצביע על תבלין אחד שכדאי להוסיף אותו תמיד, כפי הנראה היה ראוי שנצביע על הכורכום והקארי (קארי זה תערבת תבלינים שעיקרה כורכום), שהח' הטומרית שבהם מביאה מזור לאינספור מדוויים (סוכרת, השמנה, אלצהיימר). לא בכדי הוא מכונה בהודו "האבקה הקדושה".
אז לפני רשימת המחקרים המראים כמה זה בריא הנה 2 מתכונים טעימים...ואחרי זה סרטון.
ספיגתו דורשת קצת פלפל שחור.
כרובית בקארי – אלו גובי (הודי)
מצרכים:
כרובית גדולה מפורקת לפרחים
כף גינג'ר טרי מגורר
ארבע שיני שום גדולות, כתושות
כף קארי
צי'לי טרי קצוץ לפי הטעם
כף זרעוני כמון
שלוש כפות שמן קנולה
חופן כוזברה
מלח לפי הטעם, קצת פלפל שחור
אופן ההכנה:
מאדים מעט את פרחי הכרובית.
מטגנים את הכמון, הג'ינג'ר, השום והקארי שלוש דקות בשמן. מוסיפים את הכרובית הצ'ילי, ומטגנים-מבשלים עוד רבע שעה. כשמתרכך ומעט מיטגן, מוסיפים את הכוזברה והמלח.
אוכלים עם אורז לבן וראיטה (יוגורט עם צ'ילי, בצל אדום וכוזברה).
אטריות בכורכום עם ירקות מוקפצים (תאילנדי)
מצרכים:
250 גרם פסטה דקה (מס' 8)
כפית כורכום
שלוש כפות שמן קנולה
בצל אדום חתוך לפרוסות דקות
כף ג'ינג'ר טרי כתוש
ארבע שיני שום כתושות
כפית צ'ילי טרי קצוץ
כוס נבטים סיניים
פלפל ירוק חתוך לרצועות דקות
שני גזרים חתוכים לרצועות דקות
כוס כרוב לבן חתוך לרצועות דקות
חופן עלי בזיליקום קצוצים
רבע כוס סויה איכותית (תמרי, קיקומן)
מלח לפי הטעם, קצת פלפל שחור
אופן ההכנה:
מרתיחים חמש כוסות מים מעט כפית מלח וכפית כורכום. כשרותח להכניס את הפסטה ולבשל עד שמגיע לאל דנטה.
בינתיים להקפיץ במחבת עם שמן קנולה את הג'ינגר, השום, הבצל והצ'ילי. להזהיב. להוסיף את הירקות ולהמשיך להקפיץ כמה דקות. להוסיף את האטריות שסיננו מהמים, הם יוצאות צהובות ויפות השל הכורכום. לערבב ולהוסיף את הסויה, המלח והבזיליקום.">embed>מחקרים המעידים על יכולת הריפוי של הכורכום:
כורכום מייטיב עם שמנים ועם סוכרתיים בעיכוב מיגוון תהליכים דלקתיים ומזיקים.Endocrinology. 2008, 149(7), 3549-3558
הח' הטומרית אכן מעכבת צמיחת רקמת שומן. J Nutr. 2009, 139(5), 919-925כורוכום כל שבוע ועיכוב אלצהיימר ועוד מחקר שהראה עיכוב אלצהיימר בשילוב עם ויטמין D3.
הכורכום מתקן נזקי עישון.
אחת מדרכי פעולתו של הכורכום היא שיפור מבנה ממברנת התא.J Am Chem Soc. 2009, 131(12), 4490-4498
הכורכומין מסייע בטיפול בסרטן הצוואר והראש.
הכורכום גם מגן על הכבד מפני תהליכים המובילים לצירוזיס (שחמת).Gut 2010, 59, 521-530ועוד, מחקר מ- 2012 על פעילותו הביולוגית של הכורכומין בתא.
ןעוד מאמר מעניין בניו-יורק טיימס המראה כי הכורכום עוזר לכאבי מיפרקים, ההמלצה, גם בכדורים, 1000מ"ג ליום. דרך אגב, ההודים מוסיפים לתבשילים גם פלפל שחור העוזר לכורכום להיספג מהמעי.
כדאי לקחת בחשבון שהכורכומין אינו נספג טוב ולכן סקירת מחקרים מ-2017 מצאה שחלק גול מהמימצאים אינם רלבנטיים.
ואם עוד לא התעייפתם...הנה הרצאה של ד"ר מרכולה על נפלאות הח' הטומרית שבכורכום.
תגובות
יעל ישראל
סופרת, עורכת, מבקרת ספרות וקולנוע, מדריכת סדנאות כתיבה. וגם: מבשלת הרבה, ובעלת בלוג על אוכל ב\"על השולחן\".
עוד פוסטים בבלוג: טעם החיים
סלינו על כתפינו, ראשנו עטורים...
לכבוד חג השבועות כמה מתכונים מעניינים של ירקות מסלינו על כתפינו...
מצד אימי ילידת טורקיה הכינו בביתנו קציצות פרסה (כר...
קראו עוד
ד\"ר מרגרט פולנצקי, רופאה אופה
במקרה (האמנם?) ניתקלנו בבלוג המקסים של הרופאה ד"ר פולנצקי (Dr. Margaret Polaneczky), ראו את הפוסט על פריחת ה...
קראו עוד
ברוקולי - הירק הכי בריא בעולם
מה דינה אומרת על ברוקולי:
אני לא חושבת שיש מישהוא שלא יודע שברוקולי הוא ירק מבריא בהיקף שמעט ירקות מגיעים אליו ולמרות ש...
קראו עוד
בעיקר עדשים
הקטניות, שעדשים הם חלק מהן, הן פחמימות בריאות הרבה יותר מהפחמימות ה"ריקות" כמו בלחם לבן שלא לדבר שהן גם מכילות...
קראו עוד
שרה 4
האם זה נכון שכורכום מעכב קרשת דם? ואיזה כדןרים של כורכום ואיזה מינון מומלצים ?
מינרבה1
הטעם והריח של הכורכום מזעזעים...ניסיתי ולא יכולתי לסבול...
מינרבה1
ד"ר דינה ראלט PhD
ד"ר דינה ראלט PhD
עוד מחקר המראה את תרומתו של הכורכום לבריאות הלב...בדומה לפעילות גופנית.