אנטיביוטיקה הא חרב פיפיות
05/12/09 17:08
1831 צפיות

תצפיתו המדעית של אלכסנדר פלמינג ב - 1928 על כך שפטריה בשם פניציליום, מפרישה חומר הגורם לעיכוב צמיחת חיידקים בתרבית הביאה, כעשר שנים מאוחר יותר לפתוח החומר האנטיביוטי הראשון הפניצילין אשר הוכנס לשימוש בעת מלחמת העולם השניה ב .1942
תחילה הספיקו אלף יחידות פניצילין כדי לרפא מורסה ומספר זריקות של כמה אלפי יחידות כדי לרפא דלקת ראות. אולם החיידקים, בתהליך מזורז של בחירה אבולוציונית, פיתחו מנגנוני תנגודת לפיניצילין. כיום רוב החיידקים יציבים לפניצילין וגם באלה שנותרו רגישים נדרשים עשרות מיליוני יחידות על מנת לגרום לעיכוב צמיחה ולהשמדת החיידקים.
כשלוש שנים לאחר הפניצילין פותח הסטרפטומיצין ואחריו הכלוראמפניכול הטטרציקלינים וכך לכל אורך המאה העשרים, קרוב למאה סוגי אנטיביוטיקה שונים. אולם, החיידקים שקצב התרבותם נמדד בשעות פיתחו מנגנונים אנזימטיים המנטרלים או מפרקים את האנטיביוטיקה. במרוץ בין פיתוח תכשירים חדשים ע"י האדם לבין פתוח תנגודת לתכשירים ע"י החיידקים האחרונים.
מראשית המאה ה - 21 בכל שנה מזהים זני חיידקים חדשים היציבים לרוב, אם לא לכל, סוגי האנטיביוטיקה הידועים. וכך הולך ונסגר המעגל. כ – 65 שנה לאחר שהאדם חגג את נצחונו הגדול על הזיהומים החיידקים, אנו הולכים ומתקרבים בחזרה לנקודת המוצא, זיהומים חיידקיים שאין כנגדם תרופה יעילה.
זנים מסויימים של חיידקים שונים, הפסאודומונס הקולי הפרוטאוס הסטפילוקוקוס ולאחרונה הקלבסיאלה , הפכו יציבים לכל סוגי האנטיביוטיקה.
קצב פיתוח תכשירי אנטיביוטיקה חדשים הואט מאד, למעשה בחמש השנים האחרונות לא נוסף אפילו תכשיר אחד משמעותי למאגר החומרים האנטיביוטיים. חיידקים יציבי אנטיביוטיקה נוספו גם נוספו.
הגורמים להתפתחות הרת האסון כולם בידי האדם: שימוש נרחב ולרוב לא נחוץ באנטיביוטיקה בחקלאות ,ברפואה וטרינרית וברפואה הראשונית חשף חיידקים רבים לריכוזים נמוכים של תרופות אנטיביוטיות ובכך סייע להתפתחות נוחה של זנים יציבים.
רופאי משפחה בכל העולם נוטים לרשום אנטיביוטיקה כאמצעי להרגעת מצפונם וכמענה לדרישת החולה. רק פחות מ – 20% ממחלות המעיים החדות נגרמות ע"י חיידקים ואילו אנטיביוטיקה נרשמים ל – 60% מהחולים. ברונכיטיס חדה אינה דורשת אנטיביוטיקה, שפעת היא מחלה ויראלית שכלל אינה מושפעת מאנטיביוטיקה, אך לרוב החולים נרשמת אנטיביוטיקה מיותרת והם הופכים בכך למעבדה ליצור זנים של חיידקים יציבים.
עד כה הנפגעים העקריים הם חולים קשים בבתי חולים אשר עקב מחלות לב או מחלות ריאה רגישים במיוחד לזיהומים. אולם, אם המגמה תימשך ,יפגעו יותר ויותר אנשים ביניהם גם כאלה ללא מחלות רקע. אמצעי הבידוד הננקטים בבתי החולים על מנת למנוע התפשטות זיהום מחולה לחולה אין בהם די, אנשים חדשים ידבקו חדשות לבקרים.
הדרך למנוע משבר ברמה לאומית עוברת במרפאה הראשונית אצל רופא המשפחה ובתודעת האוכלוסיה.
יש לצמצם בצורה דרסטית את השימוש באנטיביוטיקה. חולי שפעת וברונכיטיס, חולים בהרעלות מזון או שלשול מצוי יבריאו ללא אנטיביוטיקה. בחולים הזקוקים לאנטיביוטיקה יש לבחור תכשירים מתאימים רק לאחר שזוהה החיידק ונמצא התכשיר שהוא רגיש לו כמו כן יש לקצר זמן הטיפול ככל שניתן.
למשל, הוכח שטיפול בן שלושה ימים יביא להבראה מדלקת ריאות פשוטה באותה יעילות כמו טיפול בן שמונה ימים. בזיהום בדרכי השתן מספיק טיפול בן יומיים שלושה ולפעמים אפילו טיפול חד יומי. המסורת של מתן אנטיביוטיקה לשבוע שלם מיותרת ומזיקה.
האמונה שתמיד יש לסיים קורס טיפול היא אמונה טפלה – ברוב מחלות החום בהן נדרש טיפול אנטיביוטי אפשר להפסיק את הטיפול ברגע שמתחילה ירידת החום.
הולנד היא המדינה היחידה באירופה בה כמעט אין חיידקים יציבים לאנטיביוטיקה, וזאת כיון שהרופאים רושמים מעט מאד אנטיביוטיקה ורק לחולים שאין לגביהם ברירה אחרת. רוב תושבי הולנד מגיעים לבגרות מבלי שנטלו אי פעם תכשיר אנטיביוטי, וראה זה פלא תוחלת החיים בהולנד ומדדי הבריאות טובים מאד בהשוואה לכל ארץ אחרת.
בישראל ידרש שינוי דחוף ומשמעותי בהרגלי החיים ולא רק ברפואה על מנת למנוע אסון. קרוב לודאי שתדרש חקיקה מהירה ופעולה זריזה של משרדי החקלאות, התעשיה והמסחר והבריאות גם יחד.
יש להפסיק לחלוטין שימוש באנטיביוטיקה בחקלאות, לצמצם בצורה דרסטית את השימוש באנטיביוטיקה ברפואה וטרינרית, להגביל בהנחיות ברורות את השימוש באנטיביוטיקה ברפואה ראשונית ולהקפיד מאד על נהלי בידוד ומניעת זיהומים במוסדות רפואיים. במקביל, המדינה חייבת להשקיע בפתוח חלופות לאנטיביוטיקה.
קיים בארץ ובעולם מחקר ענף בנושאים אלה אולם, כמו בתחומים אחרים, עד שלא מתרחש אסון נוח להמשיך בדרך הסלולה מאשר לחפש מסלולים חדשים.מאמר ממרכז רפואי מעיני הישועה
תגובות

מנהל רפואי ומנהל האגף הפנימי ביה\"ח מעיני הישועה. פרופסור מן המנין, לרפואה פנימית באוניברסיטת תל אביב. חבר המועצה ה...
עוד פוסטים בבלוג: הבלוג של מוטי רביד
To be or not to be דילמת הפוליו
המלט של שיקספיר רלוונטי כיום יותר מתמיד. לחסן או לא לחסן. זו השאלה ,האם לחסן 200,000 ילדים הצעירים מגיל תש...
קראו עוד
על חשיבותו של האינסולין
פרופ' איתמר רז - פרופ' מוטי רביד בשם המועצה הלאומית לסוכרת הפרסומים על הסכנות שבאינסולין רחו...
קראו עוד
קנביס הוא תרופה
הקנביס הוא התרופה הפעילה העתיקה ביותר בתולדות האנושות. עדויות לשימוש בקנביס, כ- 10,000 שנה לפני הספירה, נמ...
קראו עוד
שמרו על החמלה
אם רופאים צעירים יבינו שחמלה היא רגש לגיטימי, שאין צורך להסתירו על מנת להיראות אסרטיבי וחשוב, הם ייתנו לה דרור, לטובת...
קראו עוד
אחרי החגים, מכתב גלוי לשר הבריאות הבא
מערכת הבריאות היא הרזה ביותר מכל המערכות המשרתות את האזרח בישראל. האוצר, השולט בלעדית על תקציב הבריאות, נו...
קראו עוד
דר' יוסי ווסק
אנטיביוטיקה, עלייתה ונפילתה של האימפריה
התרשמתי מאוד מהכתבה וחשתי את מצוקותיו של פרופ' רביד קרובות ללבי. אבל דעותנו מעט שונות בחלק מהדברים. אין זה משנה את העובדה שהכאב והתסכולים של שניינו זהים וקרובים מאוד.
שלושים ושש השנים שלי בארץ מלווים בקולות רמים של ראשי רפואה ציבורית ואנשי אקדמיה לצימצום טיפול אנטיביוטי רחב ופזיז מדי. מדובר בשימוש באנטיביוטיקה למקרים בעלי אינדיקציה קלינית ברורה, וכל רופא קלינאי יודע עד כמה הגדרה זאת בעייתית.
אינני מאמין גדול שההפצרות בציבור הרופאים, שלא הצליחו במשך > 36 שנים הולכות להרשים מישהו עכשיו.
אינני רואה גם ברופאי המשפחה גורמים עיקריים למדיניות שגויה בטיפול אנטיביוטי.
לא הצלחתי לראות מכתב שחרור מבית חולים לחולים ששהו שם ולא מהסיבות זיהומיות, כמו מקרה של מחלת חום בלתי ברורה, אי ספיקה קרדיאלית, נשימתית או כלייתית ועוד מקרים חסרי קשר ישיר לזיהום ולא נרשמה שם המלצה לרופא בקהילה למתן אנטיביוטיקה.
הבעיה איננה ברופאים ראשוניים, ולא מכאן יורדת תהילת האנטיביוטיקה לטימיון.
לדעתי הכשל האמיתי הוא של מרכזי מחקר אקדמי ומנהיגות קלינית ליצירת סוגי אנטיביוטיקה חדשים ויעילים.
בכל העולם ובארץ, אין לנו לדאבוננו פלמינגים, בעלי חשיבה רפואית בלתי תלותית ויצירתית.
עד היום אנטיביוטיקה מהווה תרבות מושרשת בהתמודדות עם הזיהום ולא נתפסת ככלי בודד, אומנם מאוד חשוב, בהתמודדות אבולוציונית של מיליוני שנים מול עולם מיקרוסקופי סביבנו ובתוכינו. מבחן "תרבית חידקים" לדוגמה, הומצא על ידי אינהורן ב- 1911. מאז למדו הרופאים את מעלות ומגרעות השיטה. ידוע לרופאים היטב שחידק "רגיש" לאנטיביוטיקה על צלחת הפטרי, לא בהכרח יהיה רגיש לה בדם, בפצע או בהפרשות. עד היום נחשב המבחן כמודרני ובלתי מעורער, למרות שלעיתים מוצאים הרופאים שאנטיביוטיקה שחיידק רגיש לה בבדיקת מעבדה אינה תואמת את התרבותו במבחן המציאות הקליני.
כ- 50 שנה ידוע שאנטיביוטיקה אינה יעילה בתרכובות שומניות. אך רוב המקרים הזהומיים ראשוניים מטופלים על ידי מיני משחות והזיהום מתעצם בינתיים.
מימי פלמינג ידוע לנו שאין אנטיביוטיקות בקטריוצידיות (הורגות חיידקים) בדומה לחומרים בקטריאוצידיים כמו אלכוהול, יודין, ליזול או פורמלין. האנטיביוטיקה הנה תכשיר ה"מזייף" את מנגנון הרבייה של החיידקים, לכן חובה להשתמש באנטיביוטיקה לפחות שנים-שלושה דורות שלו על מנת להוריד את נוכחות החיידקים ברקמות הגוף ולהביאם לכמויות עליהם יוכל להשתלט המנגנון החיסוני שלנו. עבור רוב החיידקים מדובר ב- 5-6 ימי טיפול.
הבעייה שאם לא נצחת - הפסדת, החיידקים ש"טעמו" אנטיביוטיקה, פיתחו כבר מוטציות יציבות יותר לאנטיביוטיקה וכך יהיו החיידקים העתיד - עמידים. הסיבה העיקרית של יצירת זני חיידקים יציבים, איננה בשימוש רחב מדי באנטיביוטיקה, אלה בטיפולים הכושלים שהשאירו בגוף חיידקים שלא הוכרעו סופית.
רצוי בהחלט להתחיל טיפול אנטיביוטי בכל מקרה של זיהום חיידקי בעל וירולנטיות גבוה והיוצר מצב קליני מאיים. לא בזיהום נגיפי. אך גם בזיהומים נגיפיים יש אנדיקציה חיובית לשימוש באנטיביוטיקה כאשר כעבור 3-4 ימי מחלה נגיפית מצטבר מידע קליני על הצטרפותם של החיידקים למתקפה על הגוף הנחלש על ידי הפלישה הנגיפית. בכל מקרה של החלטה על שימוש באנטיביוטיקה עלינו לעשות זאת ללא כל דיחוי, בסוגי אנטיביוטיקה רחבות ספקטרום ובעוצמה של "מנות דחף", כמו בזמנים הנאורים של פלמינג. רצוי שהצורך בבדיקות מעבדה ותרבית לא יבלום אותנו ורצוי לא לערב במצבים בלתי ברורים עוד בדיקות שלא תמיד הן אמינות. הערכה מושכלת של תמונה קלינית אין לה תחליף בשום בדיקת עזר לניהול הקרב הקשה מול פלישה זיהומית.
גם היום לאנטיביוטיקה יש עוצמה אדירה לבלום מתקפה זהומית על ידי חיידקים אך עלינו, על הרופאים, לנצל את עוצמתה מתוך ידע על טבעם של החיידקים, נקודות תורפתם הרבות ויכולות אחרות לא מבוטלות של התמודדות מול הזיהום. כאשר אני שומע על מוות מחיידקים אלימים או קטלניים בבתי חולים אני גאה בכך שבמשך שנים רבות (מעל 43) של עבודה קלינית בלתי פוסקת לא הצלחתי לפגוש מקרה של מחלה זהומית חסרת מרפאה.
עדיין ובקנאות הנני מאמין שבכל אחד מהמקרים אלה הייתה סיבה האמתית - שיבוש מערכות ניהול המחלה, זחילה אחרי התרחשויות קליניות במקום ציפיה להתפתחויות בטווח מאפשר נקיטת צעדים בעלי יכולת לשנות מגמות מחלה.
דעתי הכנה הינה שהרופאים מפסידים בקרב מול מחלות זהומיות משום שלפחות שני הדורות האחרונים של הרופאים גדלו בבועה מעוורת שדי באנטיביוטיקה בלבד כדי להכריע בהתמודדות מול מחלות זהומיות. פגשתי לא מעט רופאים צעירים שמאמינים שבתקופה תרום-אנטיביוטית היתה הרפואה תוהו-ווהו וטיפול מצליח נגד מחלות זהומיות לא היה קיים בכלל. ברור שנשכחו שיטות לא מעטות בהם התמודדו הרופאים מול החיידקים. זאת דוגמה לאיך טומנת זרע רע לעתיד המצאה רבת חשיבות וגאונית אחד. זאת בדומה לכך שחקר מוצלח להפליא של תפקוד הלבלב והמצאת האינסולין ותרופות יצרו אשלייה הרת אסון של ניצחון מוחלט על מחלת הסוכרת. אותם גילויים גאוניים של תחילת המאה ה- 20 בלמו לשנים רבות את החיוניות בחשיבה קלינית יוצרת הבנה של מהות הסוכרת. ניצחון הסטורי אשר הביא את העולם בן זמננו לקראת מגיפה נוראית.
נ.ב. אינני מאמין גדול שמדינה חייבת, או מדינה מסוגלת ולא רוצה לעשות פעולות אלה או אחרות לשימור יעילות טובה יותר של אנטיביוטיקה, או לחילופין על מציאת פתרונות טיפול יעיל לסוכרת. זאת כאשר אנחנו האזרחים שהכרזנו על עצמנו כעל בעלי הכשרה לתת תשובות מספקות לציבור הסובלים ממחלות במדינה, עומדים מול ציבור המדובר ואין ביכולתנו לתת את התשובות הנדרשות.
דר' י ווסק