הנקה מקלה כאב בפגים
14/11/11 17:54
1542 צפיות
במסגרת שבוע הכאב, בחרתי להציג את אוכלוסיית הפגים המועדת לתת טיפול בכאב.
פעם סברו כי לפגים לא כואב בגלל חוסר בשלות של מערכת העצבים. היום ידוע, כי בשבוע 24 להריון, קימת המערכת העצבית להובלת גירוי הכאב ותחושתו - ולכן גם עובר עלול לסבול כאב בעודו ברחם אמו.
פגים המאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ, חווים כאב כתוצאה מפרוצדורות טיפוליות מכאיבות. נמצא, כי חוויות חוזרות אלה, הינן רבות, ובמידה ואינן מטופלות, עלולות להזיק בטווח הקצר והארוך כמו: הארכת משך ההחלמה, החמרת התחלואה, סף גירוי נמוך לכאב, תחושת כאב מוגברת ועוד.
השאלה, כיצד ניתן להקל על הפגים ולמנוע את הכאב במהלך פרוצדורות כואבות חוזרות כמו בדיקות דם . עבודה שנערכה בבית חולים לילדים BC , ובשיתוף אוניברסיטת British Columbia, בוונקובר קנדה, בדקה את ההשפעה המקלה שיש להנקת הפג במהלך פרוצדורות כואבות. ובנוסף, האם למיומנויות היניקה של הפג, תהיה השלכה על ציוני הכאב מחד, והאם זו עלולה להינזק כאשר נעשה בה שימוש במהלך פרוצדורה כואבת.
קבוצת המחקר כללה 57 פגים שנולדו בשבוע 30-36 להריון, כולם בעלי מיומנויות יניקה. הקבוצה נחלקה לשניים: קבוצת יונקים שהאם הניקה אותם במהלך בדיקת דם, וקבוצה שלה ניתן מוצץ בלבד.
ציוני הכאב נקבעו בהתאם לסרגל אי נוחות המתבסס על צפייה בסימנים התנהגותיים ( הבעות פנים ותנועתיות גפיים) וסימנים פיסיולוגיים ( קצב לב ) שהפג הראה. הפגים צולמו במצלמת וידאו, כך שניתן היה לצפות בתגובות ההתנהגותיות והפיזיולוגיות .
ציון הכאב נמדד 30 דקות לפני ביצוע בדיקת הדם, הפג נמסר לאם 5 דקות לפני הדקירה , ו- 2 דקות לפני הדקירה בקבוצה האחת האם החלה להניק וובקבוצה השנייה הוכנס לפיו מוצץ.
במהלך הדקירה (2 דקות), הפג המשיך לינוק או למצוץ מוצץ, אומדן כאב חוזר, בוצע כעבור 5 דקות מגמר הדקירה. האמהות המשיכו להחזיק את הפג בתקופת ההירגעות לאחר הדקירה, אך לא הניקו.
לעומת פגים שקיבלו מוצץ, בקבוצת היונקים, סימנים ההתנהגותיים היו יותר מתונים לפני, במהלך ואחרי הדקירה. כמו כן , זמן ההתאוששות היה יותר קצר.
מיומנות היניקה של הפג הייתה משמעותית בקרב קבוצת היונקים. פגים בעלי מיומנויות מציצה יותר בשלות הראו ציוני כאב נמוכים באופן משמעותי, בכל שלבי הבדיקה המתוארים, ותקופת ההתאוששות שלהם הייתה יותר קצרה, מפגים שמיומנויות היניקה שלהם היו פחות בשלות.
מיומנויות היניקה לא הושפעו לרעה, כתוצאה מהשימוש בהן במהלך בדיקת הדם.
עבודה זו תומכת בעבודות קודמות המדגישות את יעילות הפחתת הכאב באמצעות שילוב מוצץ במקביל למתן תמיסה מתוקה על פני ההשפעה הייחודית של כל אחד בנפרד – במהלך פרוצדורה כואבת בילודים ותינוקות.
לדברי החוקרים, נדרש מחקר נוסף כדי להעמיק את הידע ביעילות ההנקה ויתרונות הרכב חלב אם, להפחתת כאב בפגים.
תגובות
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיא...
עוד פוסטים בבלוג:
מה מטופלים מדווחים על הטיפול באופיואידים?
השימוש בתרופות ממשפחת האופיואידים מיועד לכאב בעוצמה חזקה עד בינונית. להבדיל מכאב כרוני, בכאב חריף, לרוב השימוש מוגבל ...
קראו עוד
תרופות ותופעות לוואי בקשישים לאחר אשפוז בבית החולים
זיהוי תופעות לוואי כתוצאה מנטילת תרופות, באוכלוסיה מבוגרת ובעיקר בקשישים , דורש התייחסות מיוחדת במיוחד בתק...
קראו עוד
לחיות עם כאב כרוני
איכות הטיפול מתיחסת להבנת תהליכים נלווים ולא רק לפעולות המתמקדות בפתולוגיה. זאת, במ...
קראו עוד
הכשרה מוזיקלית בילדות משפרת עיתוי התגובה לצלילים בגיל המבוגר
תפקוד מערכת השמיעה יורד במהלך השנים, כפי שבא לידי ביטוי בתגובה העצבית לשינוי מהיר במרכיבי הצליל, קושי...
קראו עוד
האם החשש מכאב מציק יותר מהכאב עצמו?
כיצד אנשים הסובלים מכאב מתמודדים עם החשש שמא חוויית הכאב תחזור? במאמר שפורסם בתא...
קראו עוד