חילבה, צמח מרפא קדום ועכשווי
06/11/09 8:21
15573 צפיות
החילבה (גרגרנית יוונית) Fenugreek
שם בוטני: Trigonella foenum-graecum
זהו אחד מצמחי המרפא המפיצים ריח לכל עבר כולל מהעור של האוכל אותם...אז קחו את זה בחשבון אם אתם או קרוביכם רגישים לריח החזק.
היסטוריה:
גרגרנית יוונית הוזכרה כצמח מרפא בתרבויות קדומות כגון יוון, סין ומצרים, שם שימש הצמח בעיקר להורדת חום, חיזוק הפוריות בקרב גברים וטיפול בתחלואי כליות. כמו-כן שימש כמרכיב בקטורת ובסמי חניטה, בדלקות ובתחלואי נשים.
על-פי יוסף בן מתתיהו, מגיני יודפת במרד הגדול, עשו שימוש בתבשיל חלק על בסיס זרעי הגרגרנית היוונית לפגיעה בחיילים הרומים אשר צעדו על גשרי עץ בעת ניסיון כיבוש יודפת. החיילים החליקו ונפלו לתהום.
לדברי אסף הרופא משמשים הצמח והזרעים לחימום הגוף בכלל והכליות בפרט, לריפוי שיעול ותחלואי ריאה ורחם. כמו-כן משמש לריפוי מפגיעת רעלים, הכשות נחשים ועקיצות עקרבים.
אל-כנדי מציין שימוש בצמח לטיפול בנפיחויות, כאבי ראש, כיב קיבה ותחלואי כליות.
אבן אלביטאר מצטט רופאים קלאסיים כגלינוס ודיוסקורידס ורופאים ערביים שונים ומציין כי הצמח, ובעיקר הזרעים משמשים לטיפול בדלקות, תחלואי מעיים, מחלות עור, חיזוק השיער וריפוי מחלות נשים.
רפואה עממית ושימושים כלליים:
הבדואים בנגב עושים שימוש בזרעים לריפוי כאבי בטן, טיפול בסוכרת, חיזוק נשים הרות והגדלת שפיעת החלב אצל נשים לאחר לידה.
פלחים ערביים בישראל מכנים את הצמח חנדקוקא ועושים בו שימושים רבים: עלים כתושים משמשים כצבע לאיפור, למאכל וכתבלין. מיצוי הצמח משמש בקוסמטיקה, הזרעים משמשים למאכל, לצביעה ולרפואה במיוחד לטיפול בסוכרת, כאבי בטן ופצעים פתוחים.
יהודי תימן עושים בזרעים שימושים דומים ובנוסף מוכר השימוש בזרעים לריפוי מחלות נשים, הגברת כוח הגברא, טיפול בטחורים, נפיחויות, תחלואי הטחול, כוויות וטיפוח השיער.
בעירק ובאירן משמשים הזרעים לטיפול בבעיות במעיים ובלב.
רפואה מודרנית:
זרעי הגרגרנית היוונית מכילים אלקלואידים שונים ובעיקר טריגולנלין Trigolnelline. חומר זה הוא מקור ריחו וטעמו הייחודי של הצמח.
כמו-כן מכיל הזרע ספונינים וסטרואידים המהווים חומרי מוצא לתרופות, פלבנואידים, שמנים בעלי ריח, חומצות אמינו חופשיות, ויטמינים ומינרלים כגון סידן וברזל.
זרעי החילבה עשירים בסיבים תזונתיים ויש ביכולתם להוריד רמות סוכר. כמו כן הם מסייעים במקרים של כולסטרול, טריגליצרידים ועצירות . החילבה משפרת את התגובתיות לאינסולין.
חוקרים מייחסים את סגולות המרפא שלו לסיבי הגלוקטומנן המצויים בו, אשר להם יתרונות מובהקים על פני סיבים אחרים. למרבה הצער, ריח וטעם חריפים מונעים מציבור גדול מארצות המערב ליהנות מיתרונות השימוש בחילבה.
תכונות החילבה: חריף, מר, מחמם. בעל ריח מאד חזק המורגש בהפרשות הגוף.
השפעות החילבה על מערכות הגוף:
סוכרת: מסייעת באיזון רמת הסוכר בדם.
עיכול: מגבירה טעם, מקלה בגזים, עוצרת שלשולים.
השמנה: מסייעת בשריפת השומנים.
אחרי לידה: מטהרת ומגבירה את חלב האם.
כולסטרול: עוזרת בשריפת השומנים ובהורדת כולסטרול.
לחץ דם: מווסתת רמות לחץ דם.
אנורקסיה: משפרת את התיאבון.
קצרת: מסייעת בבעיות אסטמה ומורידת ליחה. כפית חילבה טחונה בכוס מים להמתיק לפי הרצון.
טחורים: כפית חילבה טחונה בכוס מים 3 פעמים ביום.
נגד נשירה: משרה של החילבה מחזק שורשי שיער ומונע נשירה.
קשקשים: להשרות 100 גרם גרגרי חילבה במים למשך 10 שעות, לסנן ולשטוף את השיער היטב. ליבש ולמרוח שמן זית.
הנה כמה מחקרים מהשנה אבל יש עוד הרבה...
חילבה מורידה רמות סוכרInt J Vitam Nutr Res. 2009, 79(1):34-9חילבה מפחיתה שומנים בדםObesity (Silver Spring). 2009, Epub ahead of print
עם חילבה אוכלים פחות שומניםEur J Clin Pharmacol. 2009, Epub ahead of print
להכנת החִילְבֶּה, המצרכים:
3 כפות גדושות של חילבה טחונה דק
מיץ משני לימונים
1 כפית מלח
כפית עד כפית וחצי סחוג
מים
צרור כוסברה
אופן ההכנה
החילבה נמכרת בשווקים בצורה של גרגרים, או כאבקה טחונה.
מניחים בקערה 3 כפות גדושות של חילבה טחונה דק, ושופכים עליה כמה כוסות מים.
יש להשרות את החילבה במים מינימום 5-6 שעות, כדי להפיג ממנה את המרירות הטבעית שלה.
שופכים את מי השריה ומעבירים את החילבה לבלנדר.
מוסיפים קצת מים, (רק מה שדרוש כדי לערבל ולהקציף את החילבה). מוסיפים מיץ מחצי לימון, ואת המלח. אחרי ערבול והקצפה של 2-3 דקות, עוצרים את הבלנדר. מוסיפים את יתרת הלימון (עוד לימון וחצי) את הכוסברה ואת הסחוג ומקציפים שוב כשתי דקות.
מתקבלת קציפה ירקרקה, עם קצף לבנבן מלמעלה. אם היא סמיכה מדי אפשר לדלל במים או לימון.
טועמים. מתקנים טעמים. נותנים עוד הקצפה קלה, ומעבירים את החילבה המוכנה לצנצנת.
החילבה טובה לאכילה בערך עד 10 ימים במקרר.
מומלץ מאוד להתחיל את היום באכילת 50 גר' זרעי חילבה - כתושים ומבושלים, או מושרים במים. אחת מתופעות הלוואי הלא נעימות היא, שהגוף מדיף ריח רע. על תופעה זו ניתן להתגבר על-ידי הוספת תבלינים כמו פלפל חריף, או כפית דבש.
שתית מי חילבה - חליטה במים פושרים:
להשרות 100 גרם זרעי חילבה בחמש כוסות מים במשך 12 שעות, לשתות מהנוזל 2-3 כוסות ביום.
נבטי חילבה:
יש להם ריח מיוחד, מסוגלים להישמר לזמן רב ולנבוט גם בקור. בגלל טעמם המר פועלים על ניקוי הכבד מרעלים, כמו כן טובים לשמירה ולשיקום משק הסוכר בגוף ולכן מומלצים לחולי סוכרת, היפר/היפוגליקמיה, קנדידה, השמנה, התמכרויות למתוק. ההנבטה מנטרלת את הריח הרע וגם משפרת את הערך התזונתי. את נבטי החילבה רצוי להחזיק בקירור עד שבועיים בכלי סגור.
תגובות
יעל ישראל
סופרת, עורכת, מבקרת ספרות וקולנוע, מדריכת סדנאות כתיבה. וגם: מבשלת הרבה, ובעלת בלוג על אוכל ב\"על השולחן\".
עוד פוסטים בבלוג: טעם החיים
סלינו על כתפינו, ראשנו עטורים...
לכבוד חג השבועות כמה מתכונים מעניינים של ירקות מסלינו על כתפינו...
מצד אימי ילידת טורקיה הכינו בביתנו קציצות פרסה (כר...
קראו עוד
ד\"ר מרגרט פולנצקי, רופאה אופה
במקרה (האמנם?) ניתקלנו בבלוג המקסים של הרופאה ד"ר פולנצקי (Dr. Margaret Polaneczky), ראו את הפוסט על פריחת ה...
קראו עוד
ברוקולי - הירק הכי בריא בעולם
מה דינה אומרת על ברוקולי:
אני לא חושבת שיש מישהוא שלא יודע שברוקולי הוא ירק מבריא בהיקף שמעט ירקות מגיעים אליו ולמרות ש...
קראו עוד
בעיקר עדשים
הקטניות, שעדשים הם חלק מהן, הן פחמימות בריאות הרבה יותר מהפחמימות ה"ריקות" כמו בלחם לבן שלא לדבר שהן גם מכילות...
קראו עוד
כורכום - התבלין הכי בריא בעולם
אם היינו צריכים להצביע על תבלין אחד שכדאי להוסיף אותו תמיד, כפי הנראה היה ראוי שנצביע על הכורכום והקארי (קארי זה תערבת ת...
קראו עוד