סרטן המעי הגס
מנהלי קהילה
4 סימני אזהרה לסרטן מעי גס בצעירים
חוקרים זיהו ארבעה דגלים אדומים שעשויים לסייע באבחון סרטן המעי הגס בבוגרים-צעירים בשלבים המוקדמים של המחלה
סרטן המעי הגס הופך בשנים האחרונות לנפוץ יותר בצעירים. למעשה, בעוד ששיעורי התמותה מסרטן המעי הגס יורדים בעשורים האחרונים במבוגרים שעוברים בדיקות לאבחון מוקדם באופן שגרתי וזוכים לטיפולים חדשים ומשופרים, יותר ויותר אנשים צעירים יותר מאובחנים בשלבים מתקדמים של סרטן המעי הגס, ויותר מהם מתים.
כעת חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון לרפואה בארה״ב מצביעים על ארבעה תסמינים שיכולים לאותת על סיכון לסרטן המעי הגס בבוגרים צעירים ולאפשר גילוי וטיפול מוקדם: כאבי בטן, דימום רקטלי, שלשולים ואנמיה על רקע חסר ברזל.
במסגרת המחקר שממצאיו פורסמו בסוף השבוע האחרון בכתב העת Journal of the National Cancer Institute, החוקרים בחנו 5,075 מטופלים עם סרטן מעי גס בגיל צעיר (פחות מ-50) כדי לאתר סימנים או תסמינים שעשויים לאותת על המחלה, מתוך רשימה של 17 תסמינים/סימנים מסוימים.
בממוצע, הופעה של אחד מארבעת הדגלים האדומים שאותרו במחקר – כאבי בטן, דימום רקטלי, שלשולים ואנמיה על רקע חסר ברזל – נקשרה לסיכון גבוה פי כמעט שניים להתפתחות של סרטן המעי הגס, כאשר נוכחות של שני תסמינים נקשרה לסיכון גבוה פי כמעט 4 (3.59) לסרטן המעי הגס ונוכחות של שלושה או יותר מהתסמינים נקשרה לסיכון גבוה פי 6.52. הקשר היה חזק במיוחד בגילים צעירים יותר ובסרטן הממוקם בפי הטבעת, והתסמינים המחשידים ביותר מבין הארבעה היו דימום רקטלי ואנמיה על רקע חסר ברזל.
מעוררים מודעות
עוד נמצא במחקר שאצל כמחצית (49.3%) מהחולים הצעירים בסרטן המעי הגס התסמין/סימן הראשון הופיע בשלושת החודשים שלפני האבחון, אך בקרב חמישית (19.3%) מהמאובחנים הצעירים התסמין/סימן הראשון הופיע בין 3 חודשים ועד שנתיים לפני האבחון.
החוקרים, שמציינים כי מקרים רבים של סרטן המעי הגס בצעירים מאובחנים בשלבים מתקדמים של המחלה, כשאלה מגיעים לחדרי המיון, מדגישים כי חשוב לעורר מודעות לסימנים המוקדמים בקרב האוכלוסייה וכן ובקרב רופאי משפחה, מומחי גסטרו ומומחים ברפואת חירום, כדי לאתר יותר חולים בשלבים מוקדמים יותר של המחלה.
החשיבות של אבחון מוקדם של סרטן מעי גס גדולה: שיעורי ההישרדות של המטופלים גבוהים כאשר המחלה מאובחנת בשלביה המוקדמים, אז על פי נתוני משרד הבריאות בישראל, שיעור המאובחנים שחיים למעלה מ-5 שנים מיום האבחון עומד על כ-85%.
עלייה בשיעורי התחלואה בסרטן המעי הגס בקרב צעירים מתועדת בשנים האחרונות במדינות מערביות רבות. למרות שלא ידוע מהו המקור לעלייה – במכון הלאומי לסרטן בארה"ב (NCI) מעריכים כי חלקה לפחות יכול להיות מוסבר בעלייה העולמית בממדי ההשמנה, שמהווה את אחד מגורמי הסיכון המוכרים למחלה. גם בישראל, נתונים חדשים של משרד הבריאות שפורסמו במארס האחרון, מצביעים על עלייה בשיעור הצעירים שמאובחנים עם סרטן המעי הגס והחלחולת בשנים האחרונות.
JNCI: Journal of the National Cancer Institute, djad068, https://doi.org/10.1093/jnci/djad068