לחץ דם
מנהלי קהילה
4 כוסות קפה ביום עשויות להועיל ללחץ הדם
כך עולה ממחקר צרפתי שניתח נתונים של למעלה מ-170 אלף נבדקים
לרוב, צריכת קפאין מחוברת לעלייה בלחץ הדם, קצב הלב ועוד. בחלק מן המקרים ישנן אפילו המלצות רשמיות להימנע מקפאין במקרים של לחץ דם. כעת, מחקר צרפתי רחב היקף מציע כיוון הפוך, דווקא שתיה של מעל 4 כוסות קפה ביום משפיעה לטובה על לחץ הדם ואף על קצב הלב.
למרות זאת ארגון הבריאות הבריטי ה-NHS אינו תומך בשתיית 4 כוסות קפה ומעלה וטוען כי יש סיכון לעלייה בלחץ הדם כתוצאה מכך.
המחקר שהוצג על ד"ר ברונו פנייר, מהמרכז למחקר והתערבות מונעת שבפריז, בכנס השנתי של החברה ללחץ דם באירופה, סיכם נתונים של 176,437 נבדקים בגילאי 16-95, שהגיעו לטיפול במרכז בשנים 2001-2011. כל נבדק נשאל כמה קפה או תה הוא שותה מדי יום, וכמובן נבדקו ערכי לחץ הדם. הניתוח חילק את הנבדקים לשלוש קבוצות: אנשים שלא שתו קפה או תה בכלל, כאלה ששתו עד 4 כוסות ביום, וכאלה ששתו מעל 4 כוסות ביום.
ככלל נמצא שקפה הוא משקה יותר נפוץ מתה, כאשר נמצאו הבדלים בהרגלי השתייה בין גברים ונשים – כאשר נשים נטו יותר לשתיית תה מגברים. כמו כן נמצא קשר משמעותי בין שתיית קפה לעישון טבק, רמות כולסטרול גבוהות יותר, וכן דיכאון ומתח. לעומת זאת שתיית תה נמצאה כקשורה לרמות כולסטרול נמוכות יותר, אך אותן תוצאות בקשר עם דיכאון ומתח.
לאחר ביצוע תיקונים שונים על מנת לבודד את השפעת המשקאות על לחץ הדם, נמצא שגם שתיית קפה וגם שתיית תה היו קשורות לירידה משמעותית בלחץ הדם (גם סיסטולי וגם דיאסטולי). מן התוצאות עלה כי שתיית מעל 4 כוסות קפה הביאה לירידה המשמעותית ביותר. (לחץ דם סיסטולי של 125.5 בקבוצה של 4 כוסות ומעלה לעומת 127.9 בקרב אלו שלא שתו).
לדברי פנייר המחקר לא עשה הבחנה של סוגי התה השונים שנצרכו, וכן השאלון לא היה מספיק רגיש על מנת לחשב את כמות הקפאין שנצרכה בקפה וזוהי מגבלה של המחקר. עם זאת טען פנייר כי נראה בקפה ותה ישנם חומרים שהם מרחיבים את כלי הדם (Vasorelaxing) כגון חומרים מסוג פלבנואידים מועילה להורדת לחץ הדם.
עדי בן יעקב
בלי שתים שלוש כוסות קפה בבוקר? אני לא יכול למדוד לחץ דם.... בכל מקרה בדקתי את הנושא מספר פעמים אין הבדל במדידות אבל התחושות שלי קשות ביותר חוךשה וכאבי ראש אם אני לא שותה כמה כוסות קפה בבוקר.
ד"ר דינה ראלט PhD
אינספור מחקרים בעד ונגד קפה...מה אתם מרגישים נכון לכם?
הנה כמה מחקרים שקיבצתי-
http://www.camoni.co.il/index.php?idr=402&pid=1541