מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותעל תזונה ואבנים בכליות

על תזונה ואבנים בכליות

לנשים מבוגרות שתזונתן כוללת מעט מידי סידן או מים, או יותר מידי מלח, סיכון מוגבר לפתח אבנים בכליות


לנשים ששתו את כמויות הנוזלים הגדולות ביותר היה סיכון נמוך ב- 31% לפתח אבנים בכליות (צילום: Shutterstock)
לנשים ששתו את כמויות הנוזלים הגדולות ביותר היה סיכון נמוך ב- 31% לפתח אבנים בכליות (צילום: Shutterstock)

 

בנשים מבוגרות, הסיכון לפתח אבן ראשונה בכליות יורד ככל שצריכת הסידן וצריכת הנוזלים בתזונה שלהן גבוהה יותר. לעומת זאת, עם עליה בצריכה של נתרן, הסיכון לפתח אבנים בכליות עולה. כך מאשר מחקר חדש שנערך בקרב יותר מ- 78,000 נשים אמריקאיות ופורסם בכתב העת Journal of Urology.

 

אבנים בכליות מתפתחות כאשר חומרים כגון סידן, אוקסלאט, ציסטין וחומצת שתן, נמצאים בריכוזים גבוהים בשתן. חומרים אלו יוצרים גבישים, הנתקעים בכליות ובהדרגה הולכים וגדלים, עד ליצירת אבן בכליה. בדרך כלל האבנים מצליחות להתקדם ולנוע לאורך דרכי השתן, ובמקרים רבים יוצאות בסופו של דבר החוצה עם השתן. במקרים בהם זה לא קורה, דרושות לעיתים התערבויות כירורגיות או אחרות כדי להוציאן.

 

מזה זמן רב מומלץ לאנשים עם נטייה לפתח אבנים בכליות להעלות את צריכת הנוזלים שלהם, כדי לעזור לדלל את החומרים העלולים לגרום לאבנים. צמצום צריכת המלח יכול לעזור מכיוון שריכוז מלח גבוה מידי עלול להעלות את רמות הסידן בשתן. לגבי סידן – למרות שסידן בשתן מהווה את אחד החומרים שמהם נוצרות אבנים בכליות, מחקרים מצאו כי מוצרי חלב – מזונות עשירים בסידן - עשויים דווקא לעזור להגן מפני אבנים בכליות ולכן לרוב מומלץ על צריכתם. הממצאים מהמחקר החדש מאשרים.

 

החוקרים מבית הספר לרפואה וושינגטון עקבו אחר הנשים במשך 8 שנים בממוצע. במהלך התקופה, 2.5% מהן אובחנו עם אבנים בכליות לראשונה בחייהן.

 

החוקרים חילקו את הנשים לחמש קבוצות לפי צריכת הסידן שלהן, לפי צריכת הנתרן שלהן ולפי צריכת הנוזלים. בכל רכיבי התזונה שנבדקו נמצא יחס מינון תגובה – ככל שצריכת הנוזלים והסידן עלתה, כך ירד הסיכון לאבנים בכליות וככל שצריכת הנתרן עלתה, כך עלה הסיכון לאבנים בכליות.

 

כך למשל, בקרב הנשים שהיו בקבוצה עם צריכת הסידן הגבוהה ביותר בתחילת המחקר, הסיכון לפתח אבנים בכליות היה נמוך ב- 28%, בהשוואה לנשים שצרכו את כמויות הסידן הקטנות ביותר.

 

לנשים בקבוצה ששתתה את כמויות הנוזלים הגדולות ביותר היה סיכון נמוך ב- 31% לפתח אבנים בכליות בהשוואה לנשים בקבוצה שצרכה את כמויות הנוזלים הקטנות ביותר.

 

נשים שצרכו את הכמויות הגדולות ביותר של נתרן בתזונה היו בעלות סיכון גבוה ב- 61% לפתח אבנים בכליות, בהשוואה לנשים שצרכו את הכמויות המעטות ביותר של נתרן.

 

החוקרים מצאו גם כי השמנה בפני עצמה מעלה את הסיכון בכליות.

 

 

עוד על מניעת אבנים בכליות

 

Journal of Urology, online March 14, 2012

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה