סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
3 ימים בבית עם לבלב מלאכותי
התקדמות ישראלית: ילדים סוכרתיים בילו 3 ימים בביתם, תוך שהם מסתמכים על לבלב מלאכותי לאיזון הסוכר בדם
הלבלב המלאכותי - פיתוח של מומחים ישראלים ממרכז שניידר לרפואת ילדים - עשוי לסייע למיליוני חולי סוכרת התלויים באינסולין בארץ ובעולם. במסגרת מחקר בינלאומי הבוחן את הטכנולוגיה, ילדים חולי סוכרת סוג 1 יצאו עם הלבלב המלאכותי לשלושה ימים רצופים בבתיהם, תוך שהם ממשיכים בשגרת חייהם כרגיל, בעוד שהמערכת שומרת על רמות מאוזנות של סוכר בדמם.
סוכרת סוג 1 המכונה גם "סוכרת נעורים", נגרמת מהרס תאי הבטא - התאים שמייצרים אינסולין בלבלב - בעקבות התקפה של מערכת החיסון על תאים אלו. כתוצאה מהשמדת תאי הבטא, בגוף אין אינסולין, והחולה חייב אינסולין מבחוץ כדי לחיות. ללא אינסולין, סוכרים מצטברים בדם ונוצר חוסר של סוכר בתאים, מה שעלול לגרום לנזקים קשים.
כ-5,000 ילדים ובני נוער בארץ מאובחנים כחולים בסוכרת סוג 1 ועוד אלפי צעירים ומבוגרים בארץ חולים במחלה, הדורשת ניטור מתמיד של התזונה ושל רמת הסוכר בדם ומחייבת את החולים להזריק לגופם אינסולין במשך כל שעות היממה כדי לפצות על תפקודו הלקוי של הלבלב.
בשנים האחרונות מפתח צוות המכון לטכנולוגיות בסוכרת במרכז שניידר - הכולל מהנדסים, רופאים, אחיות ודיאטניות - את הפתרון הטכנולוגי: "הלבלב המלאכותי", המיועד לילדים ומבוגרים הסובלים מסוכרת סוג 1.
המערכת המכונה MD Logic כוללת חיישן שמוחדר לרקמה התת-עורית ומנטר את רמת הסוכר, ומשאבה המשחררת אינסולין. החיישן והמשאבה מחוברים למחשב המעבד את המידע ומגדיר את כמות האינסולין שיש לשחרר לגוף, על מנת לשמור את רמות הסוכר של החולה מאוזנות בתחום הנורמה. הפיתוח "סוגר את הלולאה" בין החיישן למשאבה ומשחרר את המטופל מהטרחה היום-יומית של הטיפול בסוכרת. הטכנולוגיה צפויה לשפר משמעותית את איכות החיים של מטופלי הסוכרת בעולם.
בשלב קודם של המחקר, בשנת 2011, ילדים חולי סוכרת המשתתפים בניסוי הלבלב המלאכותי חוברו לראשונה למכשיר מחוץ לכותלי בית החולים. 18 בני נוער סוכרתיים שהו במשך שלושה ימים במלון בקיבוץ מעלה החמישה ובמהלך הלילות חוברו למערכת הפרויקט. באותו זמן צוות המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בשניידר היה בחדר בקרה ייעודי שהוקם במלון ועקב אחר רמות הסוכר של הילדים הישנים בחדרים הסמוכים.
ב-2012 התקיים בהצלחה שלב נוסף של הניסוי, במסגרתו טופלו הילדים החולים בסוכרת באמצעות המערכת המצויה על מחשב נייד, במהלך לילה, כשהם ישנים בביתם. בכך נמנע מהם ומהוריהם העיסוק בשעות הלילה באיזון רמות הסוכר. אז שהה צוות המכון בחדר בקרה ייעודי בבית החולים ומשם שלט בניסוי ועקב אחר רמת איזון הסוכר בדם של הילדים אשר ישנו במיטה בבתיהם.
כעת מדווח צוות החוקרים כי לראשונה בעולם, התקיים בהצלחה ניסוי פרויקט הלבלב המלאכותי בבתי הילדים החולים בסוכרת, באמצעות טאבלט עליו מותקנת המערכת האוטומטית האחראית להזרקת האינסולין, במשך שלושה ימים רצופים. הילדים שמרו על אורח החיים הרגיל שלהם - השתתפו בחוגים, ישנו במיטותיהם והלכו לחברים - תוך שימוש במערכת אוטומטית האחראית להזרקת האינסולין. בכך נמנעו הילדים מעיסוק בשעות הלילה ובשעות היום באיזון רמות הסוכר.
"כל שלב במחקר מהווה בשורה אמיתית למיליוני חולי סוכרת המטופלים באינסולין, בארץ ובעולם". אומר פרופ' משה פיליפ, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר "פרויקט הלבלב המלאכותי יאפשר שחרור מעיסוק תמידי במדידת רמות הסוכר והזרקות האינסולין וישמור על חולי הסוכרת מאוזנים לאורך זמן, דבר המצמצם משמעותית את הסיכוי לסיבוכים של המחלה".
פרט לפרופ' פיליפ, את הפרויקט מובילים ד"ר רויטל נימרי, מומחית באנדוקרינולוגיה וסוכרת מהמכון לאנדו וסוכרת, צוות המהנדסים ערן אטלס, שחר מילר, אביאל פוגל ועידו מולר ושותפים לו אנשי צוות המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת. המחקר הוא חלק ממחקר בינלאומי הבוחן את המערכת הישראלית, לו שותפים הצוות בשניידר וכן צוותים מגרמניה וסלובניה.