מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פוריות האישה

מנהלי קהילה

פרופ׳ אבי בן הרוש
פרופ׳ אבי בן הרוש
מומחה ברפואת נשים, מיילדות ופוריות בתפקידו הציבורי הנוכחי , פרופ' בן הרוש מנהל את השירות לשימור הפוריות ביחידה לפוריות והפריה חוץ גופית במרכז הרפואי בילינסון. פרופסור מן המניין קליני בחוג למיילדות וגינקולוגיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מרכז מערכת הרבייה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מדריך סטודנטים ומתמחים בגינקולוגיה, פרסם למעלה מ-180 עבודות מחקר. בנוסף, מנהל פרופ' בן הרוש מרפאות פרטיות בתל אביב ובפתח תקווה העוסקות בתחומי הפוריות והגינקולוגיה. http://wikifertility.com https://www.facebook.com/prof.avibh
כמוניפוריות האישהמדריכים12 מיתוסים נפוצים על פוריות

12 מיתוסים נפוצים על פוריות

האם אפשר להתגבר על מגבלות גיל האישה ביכולת להרות רק בעזרת אורח חיים בריא? האם טיפולי הפריה חוץ גופית תמיד יצליחו בכוח ההתמדה? והאם שימוש ממושך בגלולות למניעת היריון פוגע בפוריות האישה? כל האמת סביב 12 מיתוסים על פוריות האישה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בעיות פוריות מהוות את אחת הדילמות המאתגרות עמן מתמודדים זוגות ויחידים הכמהים להביא ילדים לעולם. לא כל אחד מסוגל לממש את חלום ההורות ללא מאמצים. בניסיון לזהות את בעיות הפוריות ולהתמודד עימן – חשוב להבדיל בין אמת לפיקציה.

 

על רקע המידע הרב המצוי בתחום, שחלקו אינו מבוסס, התפתחו לאורך השנים אמונות ומיתוסים נפוצים על פוריות האישה, שבחלקם אינם משקפים את המציאות במלואה.

 

בכל הקשור למיתוסים על פוריות, רשויות בריאות מרכזיות בעולם זיהו זה מכבר יצרנים שונים שמשווקים תוספי תזונה לשיפור הפוריות המבוססים על צמחי מרפא למיניהם, תוך ניצול מצוקתם של המתמודדים עם בעיות פוריות, כאשר בפועל אין כיום הוכחה מדעית מבוססת על מרכיב צמחי כלשהו שמסוגל לטפל בסיבוכי פוריות. כך, במאי 2021 התריע מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) מפני חמש חברות שמשווקות באופן לא חוקי תוספי תזונה שלכאורה מבטיחים לטפל בבעיות פוריות, ועלולים אף להוביל לתופעות לוואי וסיבוכים מסכני חיים. באוגוסט 2023 דווח בקנדה על בת 39 שאושפזה בבית חולים עם הרעלת עופרת לאחר נטילה מרובה של "כדורי איורוודה" שמבוססים לכאורה על רפואה עממית בהודו העתיקה כנגד בעיות פוריות.

 

כתבה זו מציגה 12 מיתוסים נפוצים המתייחסים לפוריות האישה, ומה המידע המבוסס מדעית הידוע כיום בהקשר אליהם.

 

  1. נשים יכולות להביא ילדים לעולם בכל גיל

 

טיפולי הפריה חוץ גופית וטיפולי פוריות נוספים מקדמים בעשורים האחרונים מהפכה בתחום הפוריות – כאשר מתרבים הדיווחים על נשים מבוגרות שמצליחות להביא ילדים בעולם בגילים מבוגרים יחסית, בשנות הארבעים והחמישים לחייהם.

 

עם זאת, בהבדל מגברים שתאי הזרע שלהם מתחדשים לאורך החיים, נשים נולדות עם מספר קבוע של ביציות שאינו מתחדש, הסיכוי להיריון ספונטני אצל נשים יורד עם העלייה בגיל, כתוצאה מהידלדלות מאגר הביציות וירידה באיכותן.

 

גיל הוכח כיום כגורם הסיכון הראשון במעלה לירידה בסיכויי פוריות האישה, וירידה זו הופכת למשמעותית בעיקר אחרי גיל 35. לפי סקירה מדעית בנושא, שפורסמה בינואר 2020, לאישה מתחת לגיל 30 יש 85% סיכויים להרות באופן ספונטאני תוך שנה. בגיל 30 הסיכויים להיריון ספונטאני עומדים על 75%. בגיל 35 הסיכויים יורדים כבר ל-66%, ובגיל 40 הם עומדים כבר על 44% בלבד. בגיל 45 הסיכויים הכלליים באוכלוסייה להיריון ספונטאני עומדים על אחוזים בודדים בלבד – ופחות מ-5%.

 

במחקר מדנמרק, שפורסם ביוני 2013 בכתב העת Fertility and Sterility, אצל נשים שביצעו באופן מבוקר יחסי מין פעמיים בשבוע, הסיכויים להרות באופן ספונטאני כעבור שנה עמדו על 79% בקרב נשים בגילי 24-20, 84% בקרב נשים בגילי 29-25, הגיעו לשיאן בקרב 88% מהנשים בגילי 34-30, ואז ירדו משמעותית ל-73% בגילי 39-35.

 

כיום, על רקע שיפור בטכנולוגיות רפואיות, קיים סיכוי להשיג היריון גם בגילים מבוגרים יותר. לדברי פרופ' אבי בן הרוש, רופא מומחה למיילדות וגינקולוגיה ומנהל השירות לשימור פוריות ביחידה לפוריות והפריה חוץ גופית בבית החולים בילינסון, "נשים עשויות להשיג היריון בגיל מבוגר יותר מתרומת ביציות, או כתוצאה מביציות או עוברים שהוקפאו מראש בגיל צעיר יותר במסגרת טיפולי שימור פוריות". בישראל מאפשרות תקנות משרד הבריאות להשתמש בביציות שהוקפאו להיריון עתידי עד גיל 54.

 

בעולם תועדו אמנם מקרים יוצאי דופן של נשים שהצליחו להשיג היריון ספונטאני או בעזרת טכנולוגיות רפואיות בגילים מאוחרים מאוד. בשנת 1994 נכנס רופא ישראלי לספר השיאים של גינס לאחר שיילד את היולדת המבוגרת ביותר אז – אישה בת 60 מצרפת שעברה בארץ טיפולי הפריה חוץ גופית. בדצמבר 2023 דווח על שיא עולם כשאישה בת 70 מאוגנדה הביאה לעולם תאומים לאחר טיפולי הפריה בבירה קמפאלה. אולם מעבר לכך שמדובר במקרים נדירים ביותר שאינם מעידים על הכלל, מצבים אלה גם טומנים בחובם דילמות אתיות הקשורות בהורות וגידול ילדים בגיל מבוגר.

 

  1. ניתן להתגבר על מגבלת גיל האישה באמצעות אורח חיים בריא

 

אין ספק שאורח חיים בריא תורם באופן כללי לבריאות וגם משפר את יכולת הפוריות של האישה. כך, למשל, מחקרים רבים מצביעים על סיכון גדל לפגיעה בפוריות אצל נשים עם משקל עודף. מטה אנליזה מבריטניה שפורסמה בסתמיו 2007 בכתב העת Human Reproduction Update מצאה כי בהשוואה לנשים עם משקל עודף (מדד השמנה BMI מעל 25 יחידות) – לנשים עם משקל תקין סיכויים גבוהים ב-40% להשיג היריון מוצלח, ובהשוואה לנשים עם השמנה (מדד השמנה מעל 30 יחידות) – לנשים אחרות סיכויים גבוהים ב-47% להיריון מוצלח. "משקל תקין שמקודם תוך הקפדה על אורח חיים בריא מלווה בביוצים תקינים יותר, ואולי בעקיפין גם משפר את איכות הזרע והביציות, אם כי הדבר טרם הוכח מחקרית באופן מוחלט", אומר פרופ' בן הרוש. יש מחקרים שמצביעים על כך שנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות שמפחיתות מהמשקל העודף ומגבירות את רגישות הגוף לאינסולין – עשויות לשפר את יכולת הפוריות. יש גם מחקרים שרומזים כי היענות לעקרונות התזונה הים תיכונית משפרת את סיכויי ההצלחה של טיפולי הפריה חוץ גופית.

 

עם זאת, "לפי הידוע כיום, מגבלת גיל האישה חזקה יותר מאורח חיים בריא", מבהיר פרופ' בן הרוש. מגבלת הגיל נחשבת לגורם המשפיע ביותר על ירידה בפוריות האישה, כאשר לשמירה על פעילות גופנית סדירה, מניעת עישון והקפדה על תזונה בריאה אין את היכולת להתגבר על מגבלה זו. כיום אין ראיות מדעיות כי אצל נשים עם משקל גוף תקין הקפדת יתר על תזונה בריאה תוכל לנטרל את הפגיעה בפוריות עם העלייה בגיל.

 

  1. טיפולי הפריה חוץ גופית הם המענה הטוב ביותר לנשים שמבקשות לדחות אימהות לגיל מאוחר

 

נכון שבגיל מבוגר יותר יש יתרון להציע טיפול של הפריה חוץ גופית לנשים שנתקלות בבעיות פוריות. ולפי הנהלים בארץ, המבוססים על קביעה של ועדת מומחים שמינה משרד הבריאות, גיל 39 בישראל יכול להיחשב כאינדיקציה רפואית לביצוע טיפולי הפריה חוץ גופית גם בהעדר גורמים אחרים, במימון קופות החולים לפי תנאי הטיפולים המקובלים בסל הבריאות.

 

עם זאת, ניתן לנסות להשיג הריון בגיל מבוגר יותר גם באמצעות טיפולי פוריות נוספים.

 

המרכזיים ביותר הם טיפולי שימור פוריות, שהתפתחו משמעותית בשנים האחרונות הודות לשיטת ההקפאה של ביציות ועוברים באמצעות "מכת קור" ("ויטריפיקציה"). טיפולים אלה מאפשרים כיום לנשים שמבקשות לדחות את גיל ההיריון להביא ילדים לעולם בגיל המבוגר, כאשר ככל שהביציות או העוברים הוקפאו בגיל צעיר יותר של האישה – כך גדלים הסיכויים להיריון בהמשך. ככלל, הסיכוי של אישה להשיג היריון מביצית שהוקפאה בגיל צעיר והופשרה בגיל מבוגר – גבוה מהסיכוי להיריון ספונטאני בגיל המבוגר מהביציות שהתקינות הספורות שנותרו לאישה באופן טבעי. לדברי פרופ' בן הרוש, "לנשים בגילי 45-44, כשהסיכוי להיריון ספונטאני נמוך במיוחד ועומד על אחוזים בודדים, קשה מאוד להוכיח במחקר שטיפול פוריות אחד עדיף על השני".

 

עוד על טיפולי שימור פוריות לנשים

 

טיפולי הפריה חוץ גופית

טיפולי IVF – לא בהכרח הפתרון הטוב ביותר לדחיית היריון לגיל מאוחר (צילום: Shutterstock)

 

  1. אם מתמידים – טיפולי הפריה חוץ גופית תמיד יצליחו בסוף להוביל להיריון ולידה

 

טיפולי הפריה חוץ גופית אמנם הביאו בשורה גדולה לעולם והצליחו להפוך אנשים רבים שהתמודדו עם בעיות פוריות למאושרים ביכולת להביא ילדים לעולם. יחד עם זאת, כפי שמבהיר פרופ' בן הרוש, "לא ניתן להבטיח בהם הצלחה מוחלטת".

 

כיום, לפי הנתונים העדכניים שנאספים מהיחידות להפריה חוץ גופית בישראל, נכון לשנת 2021, 81.5% מטיפולי הפריה חוץ גופית מגיעים לשלב החזרת העוברים, ומתוכם חמישית (19.8%) ממחזורי הטיפול שכללו החזרת עוברים הסתיימו בלידת חי, ובעשור האחרון נע השיעור בין 17% ל-21%. יש לציין כי ישראל נחשבת לאחת המדינות בעולם עם שיא של שיעור מחזורי טיפולי הפריה באוכלוסייה – 28 מחזורי טיפול לכל אלף נשים בגיל הפריון. וכ- 6% מהלידות בישראל הן של נשים שהרו בטיפולי IVF.

 

לפי סקר בינלאומי שנערך ב-48 מדינות על ידי חוקרים מקנדה, ופורסם עוד באביב 2002 בכתב העת Human Reproduction Update, בישראל תועד השיעור הגבוה ביותר של מחזורי טיפולי הפריה לשנה ביחס לאוכלוסייה (1,657 למיליון), הרבה מעל לאיסלנד שהייתה במקום השני (899 למיליון), ויותר מאשר בצרפת (610 למיליון), בריטניה (441 למיליון), גרמניה (417 למיליון), ארה"ב (126 למיליון) ויפן (101 למיליון).

 

כנקודה אופטימית, גם במצבים בהם הפריה חוץ גופית אינה מצליחה לאחר מחזורי טיפול רבים, וכשגיל האישה עולה, יש פתרונות נוספים לנשים מבוגרות – כמו תרומת ביציות, וכן פתרונות נוספים להורות כגון פונדקאות או אימוץ.

 

  1. הזמן הטוב ביותר לנסות להרות הוא בדיוק 14 יום לאחר קבלת המחזור

 

האמונה כי המועד עם הסיכויים הגבוהים ביותר להיריון ספונטאני הוא בדיוק 14 ימים לאחר קבלת המחזור איננה מדויקת. למעשה, חלון ההזדמנויות מבחינת היכולת להשיג הריון ספונטני תלוי במועד הביוץ, אולם הזמן המומלץ ביותר הוא בשלושת הימים שלפני הביוץ ועד ליום הביוץ עצמו.

 

לדברי פרופ' בן הרוש, "אצל חלק קטן מהנשים מועד הביוץ המדויק הוא 14 ימים מתחילת הווסת. לכן אנחנו ממליצים על קיום יחסים מספר ימים לפני מועד הביוץ המשוער. אורך המחזור של כל אישה עשוי להשתנות במעט, וישנן שיטות להערכת מועד הביוץ כמו בדיקות שתן ביתיות ובדיקות מעקב זקיקים באולטרסאונד המבוצעות לנשים בטיפולי הפריה".

 

  1. עישון סיגריות מסוכן רק לאחר שהאישה הרתה, ואין לו השפעה על יכולת הפוריות

 

האמונה כי הסיגריות מזיקות לפוריות לאישה רק לאחר שהרתה, וכי אין להן השפעה על יכולת הפוריות לפני ההיריון – היא שגויה. מחקרים רבים הוכיחו כי עישון סיגריות עלול לפגוע בפוריות – הן ברזרבה השחלתית של האישה והן באיכות הזרע של הגבר.

 

מחקרים על השפעות הסיגריות על פוריות האישה החלו להופיע עוד בשנות ה-90, לפני כשלושה עשורים. במחקר אמריקאי שפורסם במארס 1992 בכתב העת Fertility and Sterility נמצא כי למעשנות מעל לחפיסת סיגריות ביום סיכון גבוה ב-36% לסבול מבעיות פוריות, ולאלו שמתחילות לעשן לפני גיל 18 סיכון גבוה ב-30% לבעיות פוריות, בהשוואה ללא מעשנות. לפי מחקר מבריטניה שפורסם בנובמבר 1994 בכתב העת American Journal of Epidemiology, לאחר תקנון למשתנים מתערבים, לנשים מעשנות סיכויים נמוכים ב-11% להיכנס להיריון בהשוואה ללא מעשנות. בהמשך, במחקר בריטי שפורסם באוקטובר 2020 בכתב העת Fertility and Sterility התברר כי גם חשיפה לעישון פסיבי עלולה לפגוע בפוריות האישה ומעלה ב-17% את הסיכויים לעיכוב ביכולת להרות.

 

יש לציין כי לאחר השגת היריון – לעישון סיגריות השפעה שלילית לא רק על מהלך ההיריון עצמו, אלא שמחקרים חדשים מזהים השפעות מרחיקות לכת של חשיפה לעשן סיגריות על בריאות העובר לעתיד – גם בחלוף השנים. במחקר שסיכם עבודות מחקר בנושא, שפורסם במארס 2021 בכתב העת BMC Pregnancy and Childbirth  התבסס הקשר בין חשיפה לסיגריות בשלב העוברי לבין השפעות רפואיות חמורות על בריאות היילוד, לרבות עלייה בסיכון ללידה במשקל נמוך, מוות בעריסה, ובגילים מאוחרים יותר גם השמנה (עלייה של 60% בסיכון) ואסתמה (עלייה של 85% בסיכון למחלה).

 

עישון סיגריות בהיריון

עישון סיגריות – לא משפיע רק על ההיריון, אלא גם לפני על יכולת פוריות האישה (צילום: Shutterstock)

 

  1. נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות יכולות להרות רק בעזרת הפריה חוץ גופית

 

תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) היא הפרעה הורמונאלית מורכבת, שקשורה אצל חלק מהמטופלות לעמידות לאינסולין ועודף משקל – ובעיקר להשמנה בטנית. אחד המאפיינים השכיחים בתסמונת הוא הפרשה מוגברת של הורמונים זכריים, והיא מתבטאת באי סדירות במחזור החודשי, אקנה, שיעור יתר, ביוץ לא סדיר שעלול להוביל להפרעות בפוריות בהמשך החיים ואף עיבוי רירית הרחם אשר מעלה את הסיכון העתידי לסרטן רירית הרחם. מקור שם התסמונת הוא במראה השחלות המאופיין בציסטות (שלפוחיות) קטנות וריבוי זקיקים קטנים. המדובר בתסמונת שכיחה עמה מתמודדות כ-8% עד 13% מהנשים בגיל הפוריות, והיא מהווה את אחת הסיבות להעדר ביוץ וכך מהווה גורם מוביל לפגיעה ביכולת פוריות האישה. ההנחה בארגון הבריאות העולמי כי כ-70% מהנשים שהתופעה מתפתחת אצלן כלל אינן מאובחנות.

 

יחד עם זאת, הפגיעה בפוריות על רקע שחלות פוליציסטיות אינה בהכרח לצמיתות. לרוב ניתן להתאים לבעיה טיפול הולם תרופתי או ניתוחי שמטרתו לגרות יכולת ביוץ סדירה.

 

לדברי פרופ' בן הרוש, "בעזרת טיפול נכון זהיר וסבלני ניתן להשיג הריון ולידה אצל למעלה מ-70% מהמטופלות עם שחלות פוליציסטיות אף ללא טיפולי הפריה חוץ גופית (IVF), כפי שנמצא במחקרים בהם טופלו נשים עם שחלות פוליציסטיות במשך כשנה וחצי עד שנתיים לתופעה". לדבריו, "ברור שטיפול של הפריה חוץ גופית הוא מהיר יותר ולעתים בטוח יותר מבחינת הסיכון להיריון מרובה עוברים".

 

  1. לנשים עם סוכרת אסור להרות

 

כל מצב רפואי משמעותי עלול להעלות סיכונים בהריון גם לאם וגם לעובר, אך ישנם מעט מאוד מקרים רפואיים שבהם אסור לחלוטין להרות כדי שלא לחולל לנזקים בלתי הפיכים ומסכני חיים לאם ו/או לעובר, ובמקרים אלו נהוג להמליץ על פונדקאות או אימוץ.

 

בין המצבים הללו נמנות מחלות גנטיות נדירות שמסכנות את חיי העובר, מומים מולדים והריונות מסכני חיים שמחייבים הפלה, למשל במצבים של היריון מחוץ לרחם, זיהום חריף או רעלת היריון חמורה.

 

סוכרת היא מחלה כרונית, אשר באמצעות טיפול נכון מאפשרת להגיע לאיזון ותוצאות טובות בהריון ולידה. נשים עם סוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2 עשויות לחשוש להרות, מאחר שהן חשופות לסיכונים שונים, אולם הכנה נכונה מאפשרת לרוב היריון תקין שיסתיים בלידה של תינוק בריא.

 

הערכות מתאימה כוללת לרוב הקפדה על בדיקות לרמות הסוכר בדם כדי לוודא שהסוכרת מאוזנת ואימוץ אורח חיים בריא, וכן התאמות שעשויות להידרש במהלך ההיריון – שינויים הורמונאליים ואחרים בגוף משפיעים על רמות הסוכר בדם, ובחלק מהמקרים יש צורך בשינויים בזמני הארוחות, בשגרת הפעילות הגופנית ובמינונים ומועדי הנטילה של הטיפול התרופתי. חלק מהמטופלות בתרופות לסוכרת גם נדרשות בהיריון למעבר להזרקת אינסולין.

 

לסוכרת עצמה לרוב אין השפעה על הסיכויים להרות, וכשנשים סוכרתיות מדווחות על בעיות פוריות – הדבר לרוב נובע מסיבוכים רפואיים נלווים, למשל תסמונת השחלות הפוליציסטיות. נשים סוכרתיות לא מאוזנות נמצאות בסיכון לפתח סיבוכים של סוכרת במהלך ההיריון, שדורשים התייחסות מיוחדת, ובהן מחלת כליות כרונית בסוכרת (נפרופתיה סוכרתית), יתר לחץ דם בהיריון וסיבוכים במערכת העצבים (נוירופתיה סוכרתית) ובראייה (רטינופתיה סוכרתית).

 

ישנן נשים להן מתגלה סוכרת במהלך ההיריון, ככלל כ-4% מהנשים ההרות, ותופעה זו מתפתחת לרוב במחצית השנייה של ההיריון ודורשת מעקב במסגרת 'היריון בסיכון', והטיפול בה מבוסס על אורח חיים בריא וטיפול בתרופות ו/או אינסולין. תופעה זו מעלה את הסיכוי ללידת תינוקות במשקל לידה גדול מ-4 ק"ג, מצב אשר לרוב דורש ניתוח קיסרי.

 

עוד על היריון אצל נשים עם סוכרת

 

עוד על סוכרת היריון

 

  1. בעיות פוריות אצל זוגות הן לרוב תוצאה של בעיה בצד של האישה

 

ההנחה כי אצל נשים טמונה לרוב הסיבה לבעיות פוריות של בני זוג היא אמונה חברתית שאין לה כל אחיזה במציאות. "לפי מחקרים, במחצית מהמקרים בהם זוגות מתמודדים עם בעיות להביא ילדים בעולם – הגבר הוא התורם המשמעותי או הבלעדי לבעיית הפוריות", מבהיר פרופ' בן הרוש. בספרות הרפואית התבססו העדויות כי בכ-50% מהמקרים של העדר פוריות יש לגבר תרומה משמעותית לבעיה.

 

מחקר מטה אנליזה בינלאומי שרוכז בישראל, וממצאיו פורסמו במארס 2023 בכתב העת Human Reproduction Update, זיהה כי בין השנים 1973 ל-2018 ירדה ספירת הזרע הממוצעת של גברים בעולם ב-62%, ייתכן שכתוצאה מהשפעות סביבתיות שונות, מה שמעיד על החמרה בבעיות פוריות שקשורות בגבר, אולם הנושא אינו זוכה לחשיפה ציבורית הולמת.

 

עם זאת, עבודות מזהות פערים מגדריים בתפיסות של בעיות פוריות בחברה. במקרים רבים בעיות פוריות אצל הגבר נתפסות משניות לבעיות פוריות של האישה, וזאת כתוצאה מכך שפגיעה בפוריות הגבר נתפסת בחברה כפגיעה בגבריות והשיח הציבורי בנושא לרוב מלווה בסטיגמות ומושתק.

 

תאי זרע - פוריות הגבר

תאי זרע. בשנים האחרונות מתועדת ירידה עקבית בספירות זרע על רקע השפעות סביבתיות (צילום: Shutterstock)

 

  1. שימוש ממושך בגלולות נגד היריון פוגע ביכולת הפוריות

 

קיימת אמונה כי שימוש ממושך בגלולות למניעת היריון פוגע ביכולת הפוריות, אולם מדובר באמונה שגויה מן הייסוד. לדברי פרופ' בן הרוש, "נטילה ממושכת של גלולות עלולה לגרום למראית של רזרבה שחלתית נמוכה למשך מספר חודשים, הן בבדיקות לזקיקים באולטרסאונד והן בבדיקות דם להורמון AMH המשמשות לאבחון התופעה. אולם במרבית המקרים מראה השחלה ותפקודה חוזר למצב בסיסי לאחר הפסקה של מספר חודשים".

 

רזרבה שחלתית נמוכה (DOR) היא מצב רפואי שמלווה בכמות נמוכה של ביציות הנותרות בשחלות, בהשוואה לכמות הביציות המקובלת בהתאם לגיל האישה.

 

תופעה נוספת שתיתכן על רקע נטילה ממושכת של גלולות למניעת היריון מתבטאת בעיכוב בפעילות הציר ההורמונלי באופן שגורם להעדר וסת (אל וסת) למספר חודשים, אך "גם תופעה זו חולפת במרבית המקרים", מבהיר פרופ' בן הרוש.

 

מטה אנליזה שבחנה את הנושא, וממצאיה פורסמו ביולי 2018 בכתב העת Contraception and Reproductive Medicine בחנה 22 מחקרים בנושא בהשתתפות 14,884 נשים, והעלתה כי השימוש בגלולות למניעת היריון ללא קשר למשך השימוש אינו משפיע לרעה על הסיכויים להרות לאחר תום נטילת הגלולות, והן אינן מעכבות באופן מובהק את יכולת הפוריות". החוקרים מחדדים כי יש צורך להסביר לנשים על העדר הקשר בין הגלולות לפגיעה בפוריות כדי לצמצם את הסיכויים שנשים יימנעו מהשימוש בגלולות וייקלעו להריונות לא רצויים.

 

עוד על רזרבה שחלתית נמוכה

 

  1. זוגות שמבקשים להרות צריכים לנסות שנה באופן טבעי לפני פנייה לגינקולוגים

 

ההמלצה לזוגות לנסות להרות באופן טבעי שנה לפני פנייה לטיפולי פוריות היא המלצה כללית הנכונה בעיקר לזוגות בריאים ללא בעיה רפואית או פריונית ידועה ובגיל צעיר. "ככל שגיל האישה מבוגר יותר, מומלץ לפנות מהר יותר להערכה וטיפול. כמו כן, אם ידועה בעיה רפואית כמו הפרעת ביוץ או בעיית זרע – כמובן שמומלץ לפנות מהר יותר להערכה וטיפול", מציין פרופ' בן הרוש.

 

לנשים צעירות שיודעות על רצונן לדחות את מועד ההיריון העתידי בגלל אי מציאת בן זוג הולם או מסיבות של רצון להשקיע בגיל צעיר בקריירה – מומלץ לשקול את האפשרות לטיפולי שימור פוריות הזמינים כיום.

 

ככלל, אצל זוגות "רגילים" וללא בעיות, כ-60% עד 70% מההריונות הטבעיים מושגים תוך פרק זמן של כחצי שנה של ניסיונות. לפי מחקרים, כ-30% מהזוגות משיגים היריון תוך חודש אחד בלבד של ניסיונות, 90% תוך שנה ו-95% תוך שנתיים של ניסיונות. "לכן, במקרים רבים אנו מתייחסים לחצי שנה עד שנה כזמן סביר, שמעבר לו כדאי גם לשקול הערכה וטיפול. בגיל מבוגר יותר של האישה, ובייחוד מעבר לגיל 35 – זאת בהחלט ההמלצה", אומר פרופ' בן הרוש.

 

  1. מתח נפשי משפיע על יכולת הפוריות

 

ההנחה כי לחץ ומתח נפשי משפיעים על הסיכויים להרות שנויה במחלוקת בקהילה הרפואית והמדעית.

 

באופן כללי, מתח נפשי עלול לפגוע במחזור החודשי, בתהליך הביוץ ובסדירות המחזורים, ולכן בהחלט עשוי לפגוע בניסיונות להרות. מנגד, אין כיום די מחקרים שקבעו באופן חד משמעי על קשר בין מתח נפשי לבין סיכויי הצלחה של היריון טבעי ו/או טיפולי פוריות או מנגד מחקרים שמזהים קשר בין מתח נפשי לעלייה בסיכון להפלות. יש לציין כי קשה להוכיח קשר מסוג זה, שכן קשה לבודד מתח נפשי ממשתנים מתערבים נוספים כדי לבחון את השפעתו הגולמית על פוריות האישה. במאי 2014 חוקרים אמריקאים דיווחו בכתב העת Human Reproduction כי לנשים עם רמות גבוהות של האנזים 'אלפא עמילאז' בבדיקות רוק – אנזים המהווה סמן ללחץ נפשי מוגבר – יש עלייה של מעל לפי 2 בסיכוי לבעיות פוריות ועיכוב של 29% במשך הזמן להיריון טבעי. יש מספר מחקרים שרומזים כי שינויים מסוימים בהפרשת הורמוני הלחץ עשויים לפגוע ביכולת הפוריות של נשים.

 

לעומת זאת, יש כיום עבודות רבות שקושרות מהעבר השני בין בעיות רפואיות למתח נפשי.  סיבות רפואיות שונות יכולות להוביל לבעיות פוריות של האישה, כאשר בכ-15% עד 30% מהמקרים לא ניתן לספק הסבר מניח את הדעת לבעיות הפוריות, ובמצבים אלו מתמודדת האישה עם מתח נפשי רב יותר שעשוי להיות מלווה בתחושות אשם רבות והתבודדות מהסביבה. מתח נפשי מוגבר הוא לעתים גם תוצר של ציפיות חברתיות להביא ילדים לעולם, אשר נחשב חזק במיוחד בתרבות הישראלית. 

 

כיום יש מטפלים ברפואה משלימה שממליצים על הפחתת מתח נפשי כאמצעי לשיפור הבריאות הכוללת באופן שעשוי גם לשפר את יכולת הפוריות, ובשורה התחתונה, "אני תמיד אומר לנשים שכל מה שמפחית חרדה/ לחץ יכול לתרום לרווחה נפשית ואישית וגם להצלחת טיפולי הפוריות", מציין פרופ' בן הרוש. 

 

עוד על היבטים רגשיים בטיפולי פוריות של האישה

 

פרופ' אבי בן הרוש הוא רופא מומחה למיילדות וגינקולוגיה ומנהל השירות לשימור פוריות ביחידה לפוריות והפריה חוץ גופית בבית החולים בילינסון

 

עדכון אחרון: אוגוסט 2024