כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
10 עובדות על נשים ובריאות
מהרחם ועד סוף החיים: 10 עובדות על נשים ובריאות לכבוד יום האישה הבינלאומי
עם כל הרצון לשוויון, כשמדובר בבריאות, קיימים הבדלים רבים בין גברים לנשים עוד ברחם- ועד המוות. לכבוד יום האישה שיצוין מחר (ג') אספנו עשר עובדות על נשים ובריאות.
1)כבר ברחם- בנות שורדות יותר- כשבוחנים את תחילת ההריונות, נוצרים 170 עוברים ממין זכר על כל 100 עוברים ממין נקבה. יחד עם זאת, הפלות טבעיות שכיחות פי שלוש בעוברים ממין זכר, ולכן בסופו של דבר היחס בלידות עומד על 51 אחוז בנים ו- 49 אחוז בנות.
2)נשים כיום הופכות לאמהות בגיל מאוחר יותר- הגיל בו נשים יולדות לראשונה נמצא במגמת עליה: הגיל הממוצע בו נשים ילדו ב- 2009 היה 26.5 לעומת 25.3 בשנת 2000.
3)נשים סובלות יותר מכאב כרוני - נשים וגברים חווים כאב כרוני באופן שונה. בקרב נשים, שיעור הסובלות מכאב כרוני גבוה בהשוואה לגברים. מחקרים הראו גם כי נשים סובלות יותר מכאב חוזר בהשוואה לגברים, ולעיתים קרובות הוא עז יותר ונמשך יותר זמן. מספר מצבים קשורים לכאב כרוני בשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים, ביניהם פִיבְּרוֹמִיאַלְגְיָה, תסמונת המעי הרגיז, דלקות מפרקים ומיגרנות. גברים לעומת זאת מדווחים יותר על כאבים כרוניים בשל כאב ראש מקבצי (cluster headaches). נשים גם מטופלות יותר מגברים. ייתכן כי הסיבה היא שנשים נוטות יותר לבקש עזרה, הסבר שחוזר על עצמו גם בתחומי בריאות אחרים. המומחים אינם בטוחים לגבי הסיבה לכך שגברים ונשים חווים כאב באופן שונה, אבל ייתכן שלהורמונים כמו אסטרוגן יד בדבר. ייתכן שחלק מהסיבה טמונה גם באספקטים פסיכולוגיים כמו הדרך בה מצפים שנשים או גברים ינהגו.
4)נשים מבקרות יותר אצל רופא- מחקרים הראו כי הגבר פחות ער לסימני מחלה, ופחות פונה לעזרה רפואית. גברים הולכים הרבה פחות להיבדק והם פחות מודעים למחלות. כך למשל, סקר בריאות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2009 מצא כי נשים מבקרות אצל רופאים יותר מגברים, למעט בגילים צעירים מאוד ובגילאי 75 ומעלה. בגילאי 25-44 ממוצע ביקורי הנשים אצל רופאים בשנה כפול משל גברים . דו"ח מדדי האיכות לרפואת קהילה 2006 הראה כי תיעוד המדדים של גובה ומשקל בתיקם הרפואי של נשים גבוה מאצל גברים וששיעור הנשים שביצעו בדיקת כולסטרול בדם היה גבוה ב- 11 אחוז משיעור הגברים. גם סקר שנערך על-ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות בשנים 2003-2004 הראה תוצאות דומות- 72.3% מהנשים ביצעו בדיקות לחץ דם בשנה שקדמה לסקר, בהשוואה ל- 67.3% מהגברים. 51.4% מהנשים ביצעו בדיקה של רמת הכולסטרול בדם, בהשוואה ל- 44% מהגברים. 30% מהנשים דיווחו כי התייעצו עם רופא משפחה בארבעת השבועות שקדמו לסקר, בהשוואה ל- 24.5% מהגברים. 18% מהנשים דיווחו שהתייעצו בתקופה זו גם עם רופא מומחה, בהשוואה לגברים - 11.7%. הבדל מגדרי נוסף שתועד הוא שהכנות של גברים במסירת תלונות מאוד תלויה ברופא שיושב מולם. מחקרים הראו שכשגבר יושב מול רופאה, ככל שהיא יותר צעירה ואטרקטיבית התלונות הולכות ונעלמות. אצל נשים המצב שונה.
5)מערכת החיסון של נשים חזקה יותר- מומחים מסבירים כי מערכת החיסון של גברים חלשה יותר משל נשים. גברים יותר פגיעים למחלות זיהומיות. אחד ההסברים לתופעה הוא שבתקופת החיים במערות, האישה גידלה את הצאצאים ולכן נחשפה יותר למחלות ילדים והייתה צריכה להיות יותר עמידה בפני מחלות זיהומיות. לעומת זאת, נשים חולות יותר במחלות אוטו-אימוניות (הנובעות מפעילות לא תקינה של מערכת החיסון) ומחלות אנדוקרינולוגיות.
6)גם נשים סובלות ממחלות לב- מחלת לב נתפסת כמחלה גברית, יכול להיות שזו חלק מהסיבה לכך שמספר מחקרים הראו כי נשים נוטות להתעכב זמן ממושך יותר מגברים בהגעה לבית החולים לאחר שתסמינים של התקף לב מתחילים להופיע. חשוב להבין כי למרות שהמחלה שכיחה יותר בקרב גברים, היא לא פוסחת על נשים. סקר האיגוד הקרדיולוגי משנת 2008, במסגרתו נבדקו החולים שאושפזו ביחידות לטיפול נמרץ לאחר התקפי לב, הראה כי 79 אחוז מהמאושפזים הם גברים. עד גיל 75- 80 שכיחות מחלות לב בקרב גברים היא פי שלוש מנשים. בקרב נשים מחלות אלה לרוב מתחילות מאוחר יותר. בגלל בעיות אבחון ובגלל שנשים לרוב סובלות מהתקפי לב בגיל מבוגר יותר, התקפי הלב בנשים עלולים להיות קטלניים יותר.
7)שכיחות השבץ לא נמוכה יותר בנשים- בגלל שהתקפי לב נפוצים יותר בגברים, רבים חושבים שכך הדבר גם בשבץ. אבל, מסקר NASIS של האיגוד הנוירולוגי הישראלי שנערך בשנת 2010, עולה כי נשים מהוות כמחצית מהנפגעים משבץ מוח (47%) וחומרת הפגיעה בהן היא קשה יותר מאשר בקרב גברים מבחינת אחוזי התמותה וחומרת הנכות אצל השורדות.
8)טרשת נפוצה שכיחה יותר בנשים- מחלת הטרשת הנפוצה, כמו רוב המחלות האוטואימוניות, שכיחה יותר בקרב נשים באופן מובהק. היחס בין נשים לגברים החולים בטרשת עומד על 2:1. יחד עם זאת, בנשים החולות בטרשת, למחלה לעיתים קרובות מהלך שפיר יותר.
9) נשים סובלות יותר מדיכאון- מחקרים וסקרים רבים מצאו כי שכיחות דיכאון ולחץ גבוהים הרבה יותר בקרב נשים. כך לדוגמא בסקר הבריאות הלאומי שנערך על-ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות שבמשרד הבריאות בשנים 2003-2004, 15.7% מהנשים בישראל טענו כי הן סובלות ממתח או לחץ "כל הזמן" או "רוב הזמן", בארבע השבועות שקדמו לסקר, זאת לעומת 11.4% מהגברים. מתוך הנשים, 6.5% דיווחו שהן במצב רוח רע "כל הזמן" או "רוב הזמן", בהשוואה ל- 4.6% מהגברים. ההבדל בין נשים לגברים בולט עוד יותר, כשמדובר בייאוש או דיכאון תמידי. 2.9% מהגברים טענו שסבלו מייאוש או דיכאון, רוב או כל הזמן, במשך 4 השבועות שקדמו לסקר. אך שיעור הנשים שסובלות מייאוש ודיכאון כמעט כפול, ועומד על 5%. הגברים זוכים ליותר רוגע או שלווה המנשים. 61.9% מהגברים דיווחו כי היו רגועים או שלווים , במשך רוב או כל ארבעת השבועות שקדמו לסקר. לעומת רק 52.4% מהנשים שזכו לתחושת רוגע או שלווה.
10)נשים חיות יותר מגברים – בשורה התחתונה, גם אם החיים של אישה הם לא פשוטים, בממוצע, נשים חיות ארבע שנים יותר מגברים. בשנת 2009 תוחלת החיים של נשים בישראל עמדה על 83.5 שנים ושל גברים על 79.7.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה