כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
10 דרכים טבעיות להפחתת כאב
ממריחואנה, דרך דיקור ועד שיטות לרמות את המוח. 10 אמצעים לא-תרופתיים שיסייעו לכם להפחית את הכאב
כאב עלול לגרום לפגיעה קשה באיכות החיים ובתפקוד היומיומי. קיימות תרופות רבות לטיפול בכאב, אך הן כרוכות בתופעות לוואי וסיכונים ועלולות לגרום להתמכרות. מספר מקרי המוות שנגרמים עקב נטילת מנת יתר של משככי כאבים עלה פי 3 בארצות הברית בעשור האחרון. כדי לסייע לכם להתמודד עם כאב במינימום סיכון, ריכזנו 10 אמצעים לא-תרופתיים שיכולים להפחית את הכאב ואת הצורך בתרופות.
1.מדיטציה
מחקרים רבים מצאו כי מדיטציה מסייעת להפחתת כאבים. בשנה שעברה אף פורסם מחקר שמצא כי מדיטציה יעילה יותר מתרופות לשיכוך כאבים. מתנדבים בריאים למדו טכניקת מדיטציה בה מתרכזים בנשימה ומשחררים מחשבות ורגשות מסיחות דעת. לפני ואחרי המדיטציה, נבחנה הפעילות במוחם באמצעות בדיקות הדמיה, במהלכן מכשיר גרם לחום מכאיב ברגלם. החוקרים מצאו הפחתה של כ- 40% בעוצמת הכאב לאחר המדיטציה. לדבריהם, מדיטציה מפיקה הפחתה גדולה יותר בכאב אפילו ממורפיום ומשככי כאב אחרים, שבאופן טיפוסי מפחיתים את דירוג הכאב בכ- 25%. סריקות המוח הראו כי מדיטציה הפחיתה באופן משמעותי את פעילות המוח באזור המעורב ביצירת התחושה של מיקום הכאב ועוצמת הגירוי הגורם לכאב.
מחקר שפורסם ב- 2010 מספק הסבר אפשרי ליעילות המדיטציה. לפי המחקר, אנשים שעושים מדיטציות זן חשים בכאב, אך הם לא חושבים עליו הרבה או מתעסקים בו בהשוואה לאנשים אחרים ולכן סובלים ממנו פחות. המחקר נערך על אנשים שביצעו מדיטציות זן ונחשפו לגירויי חום כואבים. החוקרים סרקו את מוחם והם גם דיווחו על הכאב שחשו. הממצאים הושוו לאנשים שלא מבצעים מדיטציות. נמצא כי אנשים המנוסים מאוד במדיטציות דיווחו על פחות תגובות של כאב ונצפתה אצלם פחות פעילות באזורי המוח הקשורים לתהליכים קוגניטיביים ורגשות. לדברי החוקרים ייתכן ולעוסקים במדיטציה יכולות שנוצרו בעקבות אימון, "לכבות" תהליכים מוחיים שמעורבים בעיבוד כאב.
2.מריחואנה רפואית
מריחואנה עשויה לסייע נגד כאב. יש בה חומרים נוגדי דלקת וחומרים שמסייעים לשיכוך כאב ולשינה. כיום, המריחואנה מוכרת לטיפול בכאב כרוני - כולל מיגרנות קשות ופיברומיאלגיה – כשטיפולים אחרים לא עוזרים. בשנת 2010 פורסם מחקר קליני מבוקר שמצא כי מריחואנה מסייעת להפחית כאב, לשפר מצב רוח ולהביא לשינה טובה יותר, בסובלים מכאב נוירופתי כרוני בשל פציעה או ניתוח. 25 מ"ג מריחואנה שהכילה 9.4% חומר פעיל - שנצרכה באמצעות מקטרת שלוש פעמים ביום למשך חמישה ימים - הפחיתה את עוצמת הכאב בהשוואה למריחואנה פלצבו שלא הכילה חומר פעיל. חשוב לזכור כי למריחואנה גם תופעות לוואי אפשריות בהן התקפי חרדה, התקפי פאניקה וסיכון לאי ספיקת לב. עם זאת, מחקרים שפורסמו ב-2012 מצאו כי מריחואנה לא פוגעת בריאות וגם לא ביכולות הקוגניטיביות בטווח הארוך.
3.היפנוזה
למוח שלנו יכולת השפעה מדהימה על הגוף. כל אחד מאתנו יכול להחליט על רעיון – במודע או שלא - ולהפוך אותו למציאות. היפנוזה משתמשת ביכולת הזו למטרות חיוביות. היפנוזה היא מצב של ריכוז מנטאלי ממוקד, שכתוצאה ממנו המוח מיישם ביעילות רעיונות שהוא מרוכז בהם. באמצעות ההיפנוזה הטיפולית, אפשר לעזור למטופל לגלות את הכישרון הגלום בו לגרום לרעיון להפוך למציאות, ולכוון את הכישרון למטרה חיובית.
במצבים בהם לכאב אין הצדקה גופנית, אפשר להפחית את מידת הסבל באופן משמעותי באמצעות היפנוזה. אם הסיבה לכאב היא מחלה גופנית כרונית, ההיפנוזה פחות יעילה. למשל, יכול להיות שסימפטום שאין לו הצדקה רפואית, נוצר מתוך ציפייה שהוא יגיע. אנשים שסבלו מכאבי ראש או סימפטום אחר שיכול היה לעבור, לא במודע ובטעות מצפים כי יחזור, והגוף מגיב בהתאם. כאב גם יכול להיווצר בעקבות כיווץ של קבוצות שרירים - גם באיברים פנימיים - לרוב על רקע של מתח. כשהכיווץ הופך להרגל, נוצר כאב כרוני. במצבים כאלה מבהירים למטופלים כי הכישרון שלהם יצר את הבעיה, ושמכך נובע כי הם מסוגלים לעשות דבר הפוך. בהמשך יוצרים הרפיה וממשיכים עם "שטיפת המוח" החיובית.
היפנוזה יכולה לעזור לכאב גם באמצעות שינוי התפיסה של התחושה. המוח והנפש יכולים להתייחס לתחושה כמשהו בלתי נעים, באדישות או כמשהו רצוי. לכן אנשים שונים עלולים להגיב לאותו גירוי בצורות ובעוצמות שונות. מה שעושה את ההבדל זה התייחסות לכאב – עליה ניתן להשפיע באמצעות היפנוזה.
4.דיקור סיני
מחקר שפורסם ב-2011 מצא כי דיקור יעיל יותר מטיפול תרופתי במניעת מיגרנות. המחקר נערך בקרב מטופלים הסובלים מהתקפי מיגרנה בשכיחות גבוהה, מחציתם טופלו בדיקור והיתר בתרופה טופירמט. שיפור משמעותי נמצא בקבוצת הדיקור: מספר הימים בחודש בהם הנבדקים סבלו ממיגרנות ירד מ- 20 בממוצע ל- 10. גם עם הטיפול בטופירמט חלה ירידה, אך קטנה יותר. בנוסף, שיעור תופעות הלוואי עמד על 6% בקבוצת הדיקור, בהשוואה ל- 66% בקבוצת התרופה.
שנה לפני כן פורסם מחקר שמצא הסבר אפשרי ליעילות הדיקור: הוא משנה את התפיסה והעיבוד של כאב במוח. מתנדבים עברו בדיקות הדמיה בזמן שמכשיר שלח זרמים חשמליים כואבים לקרסולם - עם ובלי דיקור. נמצא כי הפעילות באזורים במוח המעורבים בתפיסת כאב פחתה או שונתה באופן משמעותי תחת הדיקור. לדברי החוקרים זה מצביע על כך שדיקור אכן יעיל לטיפול בכאב.
מחקר נוסף שפורסם באותה השנה מציע הסבר אחר: הדיקור מסייע על-ידי גירוי לשחרור של משככי כאב טבעיים בגוף. הדיקור הגדיל בגופם של עכברים את כמויות הכימיקל הטבעי אדנוזין. הכימיקל מוכר כנוגד דלקתיות, מיטיב עם בריאות הלב, מסייע בוויסות השינה ומקל על כאבים.
יש לציין שמספר מחקרים מצאו כי דיקור אינו יעיל יותר מפלצבו (דיקור דמה). כך למשל, מחקר שפורסם ב- 2010 מצא כי מטופלים שסבלו מדלקת מפרקים ניוונית וטופלו באמצעות דיקור סיני לא זכו ליתרונות מהטיפול יותר מאלה שקיבלו דיקור מזויף. יחד עם זאת, בשתי הקבוצות לדיקור הייתה השפעה משמעותית בהפחתת הכאב. אז גם אם מה שבעצם מסייע זה אפקט הפלצבו – הציפייה שהטיפול יועיל – זה עדיין יכול לעזור.
5.חשיבה חיובית
באותו עניין, חשיבה חיובית בפני עצמה יכולה לסייע. מחקר שפורסם ב- 2011 מצא כי הציפיות שלנו מהטיפול יכולות להשפיע על האפקטיביות של משככי כאבים: אופטימיות יכולה לשפר את האפקטיביות, בעוד שפסימיות עלולה להפחיתה. לפעמים לא צריך משככי כאבים, מספיקה רק ציפייה: סקירת מחקרים שפורסמה באותה שנה מצאה כי מטופלים רבים הסובלים מכאבי ראש מרגישים יותר טוב, גם אם הטיפול שהם מקבלים הוא רק תרופת דמה.
"כאשר חולים מצפים שתרופה תעבוד טוב היא עובדת יותר טוב" אומר ד"ר גל איפרגן, סגן מנהל המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי סורוקה "תרופות חדשות פעמים רבות ישפיעו יותר רק כי הן נתפסות כיעילות יותר. פעם היינו נותנים לחיילים אקמול צהוב שהיה אפקטיבי יותר מאקמול לבן, רק בגלל הצבע. החיילים היו רגילים לאקמול לבן ואקמול צהוב היה נראה להם משהו מאוד רציני". גם רופא שמביע ביטחון ביעילות הטיפול יכול להשפיע על יעילותו בפועל. אפילו הגודל של תרופה יכול להשפיע -קפסולות גדולות יעילות יותר מקטנות. כך גם לגבי מחיר התרופה.
6.לא לעשן
מחקרים רבים מראים כי מעשנים סובלים יותר מכאב. כך למשל מחקר שפורסם ב- 2010 מצא כי חולי סרטן שלא יפסיקו לעשן יסבלו מכאב חמור יותר, שיפריע להם יותר בחיי היום-יום. החוקרים מצאו כי חולי סרטן שעדיין מעשנים חוו כאב חמור יותר מאלה שמעולם לא עישנו. בקרב מעשנים-לשעבר, ככל שעבר זמן מאז שחולה הסרטן הפסיק לעשן, הוא סבל פחות מכאב. מחקר אחר שפורסם באותה השנה מצא כי מעשנים מדווחים על כאבים קשים יותר לאחר ניתוח מאשר לא-מעשנים.
7.לרמות את המוח
קיימות שיטות רבות באמצעותן ניתן "לרמות את המוח" ואת האופן בו הוא תופס את הגוף, כדי להפחית כאב. כך למשל מדענים מצאו כי כשכואב, אימוץ תנוחה "דומיננטית" של הזדקפות ומשיכת הכתפיים לאחור, במקום תנוחה "כנועה" של התקפלות, יפחית את הרגישות של אדם לכאב. באמצעות ישיבה או עמידה זקופה, דחיפת החזה קדימה והרחבת הגוף, האדם בעצם מרמה את הגוף לחשוב שהוא חזק יותר ושיש לו יותר שליטה על הסיטואציה ולכן הוא יכול לסבול יותר כאב. המחקר מתווסף למחקרים קודמים שמצאו כי יציבה דומיננטית שנקשרת עם תחושת כוח עשויה להעלות את רמות הטסטוסטרון – הורמון שנקשר לעמידות רבה יותר לכאב, ולהפחית את הורמון הלחץ קורטיזול. המחקרים מראים שאנשים צריכים לפעול נגד התגובה האינסטינקטיבית להתכרבל לתנוחת כדור כשהם סובלים מכאב.
מחקר אחר מצא כי הנחת הידיים לפנים בצדדים הפוכים משבשת את התפיסה החושית במוח ומפחיתה כאב ביד. במחקר נוסף מדענים גילו כי אשליה - בה באמצעות צילום וידאו גורמים למוח להאמין כי האיבר הכואב נמתח או מתכווץ - מפחיתה באופן משמעותי ולפעמים באופן מוחלט כאב ביד. את זה אומנם עדיין אי אפשר לעשות לבד בבית, אבל יש משהו שכן ניתן לעשות – פשוט לגעת. מחקר שפורסם ב- 2010 מצא כי נגיעה בפציעה של עצמנו מפחיתה את הכאב כי היא מאפשרת לשנות את ייצוג הגוף במוחנו. עם המגע אנו בעצם "מאתחלים" מחדש את התמונה של הגוף במוחנו, על מנת לעזור להפסיק את הכאב.
8.קשר יציב
מחקרים מצאו כי נישואים יכולים להפחית כאב, אבל רק אם הקשר טוב. כך למשל, מחקר שפורסם ב- 2010 מצא כי אנשים עם דלקת מפרקים שגרונית הנשואים באושר, סובלים מפחות כאב מפרקים, הם בעלי תפקוד טוב יותר ופחות נכויות, מאשר אלה שנמצאים בנישואים שאינם טובים. כאשר הנישואים אינם טובים ויציבים, אין הבדל בין אנשים נשואים לרווקים מבחינת הכאב והנכויות.
9.מוזיקה
מחקרים רבים מצאו כי מוזיקה עשויה להפחית כאב. כך למשל, סקירת מחקרים שפורסמה ב- 2011 מצאה כי מוזיקה מפחיתה חרדה וכאב בחולי סרטן. מחקר שפורסם שנה לפני כן מצא שהמוזיקה מהווה דרך נגישה ויעילה להפחתת הכאב בסובלים מפיברומיאלגיה. מחקרים מצאו כי מוזיקה מעודדת הפרשת אנדורפינים טבעיים בגוף - חומרים שלהם תפקיד בהפחתת כאב, בהעלאת סף הכאב והפחתת קורטיזול - הורמון המופרש במצבי כאב. המוזיקה יכולה אף להפחית את הצורך בטיפול תרופתי - ילדים לאחר ניתוח שנחשפו למוזיקה צרכו פחות מורפיום מאחרים.
10.פעילות גופנית
רבים הסובלים מכאב נמנעים מפעילות גופנית, אך למעשה, במקרים רבים פעילות – על סוגיה השונים - יכולה להפחית כאב. כך למשל מחקר שפורסם ב- 2011 מצא כי פעילות גופנית יעילה כמו תרופות למניעת מיגרנות. נבדקים הסובלים מהתקפי מיגרנה חולקו לשלוש קבוצות. במהלך שלושה חודשים קבוצה אחת התבקשה לבצע 40 דקות של פעילות גופנית, שלוש פעמים בשבוע. קבוצה שנייה ביצעה תרגילי הרפיה והשלישית טופלה בתרופה למניעת מיגרנות. התוצאות הראו כי הייתה ירידה בתדירות התקפי המיגרנה בכל הקבוצות – בלי הבדל משמעותי ביניהן.
בכאבי צוואר נמצא כי מתיחות יעילות אפילו יותר מתרופות. נחקרים חולקו לקבוצות שקיבלו כירופרקטיקה, טיפול תרופתי או סדרת תרגילים עדינים ופשוטים לביצוע בבית. הטיפולים נמשכו 12 שבועות. התוצאות הראו כי כירופרקטיקה ומתיחות היו אפקטיביות יותר מתרופות לשיכוך כאב בסיום הטיפול ושנה לאחר מכן. כ- 57% מאלה שטופלו על-ידי כירופרקט ו- 48% מאלה שביצעו תרגילים דיווחו על הפחתה של לפחות 75% בכאב, בהשוואה ל- 33% בקבוצה שטופלה בתרופות. 30% מהמטופלים בקבוצות הכירופרקטיקה והתרגילים דיווחו על הפחתה של 100% ברמת הכאב, בהשוואה ל- 13% בקבוצת התרופה.
במחקר אחר, מתיחות רגילות ויוגה נמצאו כבעלות יכולת להרגיע כאב כרוני בגב התחתון ולהפחית את הצורך במשככי כאבים – בלי יתרון משמעותי של יוגה על פני מתיחות. אבל עזבו את המחקרים - אין כמו ניסיון של אחרים. 2,300 אנשים הסובלים מכאבי גב תחתון דיווחו בסקר ענק כי הם מוצאים יוגה ומתיחות כטיפולים היעילים ביותר לבעיה – יותר מתרופות, ניתוחים וטיפולים אחרים.
רינה 1951
יש מכשיר שנקרא טנס והוא עשוי לעזור סכאבים מסויימים. ניתן להשאיל אותו ביד שרה. בעבר היו לי כאבי ברכיים ועשו לי טיפול פיזיותרפיה עם מכשיר טנס, דבר שעזר מאוד להפגת הכאבים.
benporat101
מי פנויה לחתונה? או קשר טוב ויציב ? אם המדע גילה שזה מפחית כאב הם בטח יודעים .........בן 55 ג בלי דתי 0546693781 יונתן
ד"ר גור רות
כך או אחרת - בין אם הפתרון לשינוי החוק הוא הכנסת או כיכר מלכי ישראל, מה שבטוח בוודאות מלאה הוא שהפיתרון איננו בידי הרופאים. הרופאים בכל מקרה לא יעברו על החוק. אפילו לא כדי להציל את שאריות הפליטה של הרפואה הציבורית כולה.
חשוב מאד שמי שכותב כאן יפנים את זה.
עם ישראל רגיל להגיע עם מכאוביו לחפש מזור אצל הרופאים אולם בשני העשורים האחרונים המצב משתנה. גם אם יש בידי הרפואה את הפתרון הוא לא תמיד נגיש: לאחרונה תרופות קיימות - לא ניתנות משיקולי תקציב, משיקולים משפטיים (אלגוליזין), ומשיקולים פוליטיים.
עם ישראל ויחד עימו הכותב שהגיב כאן ראשון צריכים להפנים שבסוגיות אילו - יש להפנות את הבקשה לגורמים האחראים על התרת או איסור השימוש וגורמים אילו אינם רפואיים.
ד"ר גור.
BENO1952
אינו ניתן לטיפול במדינת ישראל.הציבור אינו חכם מספיק לדברים "הפעוטים" שציינת.כל ישראלי חי בדלת אמותיו "ואחריי המבול".אם עברו שישים ושלוש שנים ועדיין אין לנו חוקה,זה בטח לא יקרה בימיי חיינו.הציבור מצפה לפתרונות מן ההנהגה המכהנת ואינו מסוגל להבין שמנהיגות רק מנציחה את עצמה והציבור זה כלי שניתן לעשות בו כראות עיניו.איך נאמר בשיר ההוא הידוע?--הציבור מטומטם ולכן הציבור משלם,,!!
ד"ר גור רות
לבעיית החוקיות של כל דבר יש רק כתובת אחת המחוקק. ליתר דיוק - 120 חברי הכנסת הנבחרים שרוב שלהם משנה את החוק.
היו ניסיונות להכניס מפלגות על בסיס זה - למשל מפלגת עלה ירוק. הן לא הצליחו.
אולי כדאי לכם ללמוד היטב את המפה הפוליטית ואת ההצלחה במדינות שכן עשו את זה ולנסות אחרת.
לי באופן אישי נראה שיש עוד כמה דברים פעוטים על סדר היום שיש לתקן קצת לפני העיסוק בסוגיה זו - למשל את בעיית הפנסיה, את המיסוי הגבוה, את השחיתות... ויותר מכל דבר אחר את האדישות והפילוג בציבור הישראלי.
dreamweaver
למי אני פונה בשביל לקבל מרשם?