אירוע מוחי
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
1 מכל 6 ישראלים יפגע מאירוע מוחי
דו"ח: 15,000 ישראלים נפגעים מדי שנה משבץ מוחי. התמותה באשפוז בעקבות אירוע מוחי פחתה בשליש
15,000 אנשים בישראל נפגעים מדי שנה משבץ מוחי. כך חושף היום (ב') האיגוד הנוירולוגי הישראלי עם פרסום ממצאים ראשוניים של NASIS 2010, סקר לאומי הממפה את תחלואת שבץ מוחי . הסקר נערך באמצעות ריכוז נתונים שנאספו בכל בתי החולים בישראל על החולים שאושפזו בעקבות אירוע מוחי במשך חודשיים בשנת 2010.
לאורך השנים, המספר של נפגעי אירוע מוחי בישראל נותר יציב. יחד עם זאת, החדשות הטובות הן שהתמותה באשפוז בעקבות אירוע מוחי פחתה בשליש מ-9% בשנת 2004 ל- 6% בשנת 2010.
על פי הנתונים, סוג האירוע המוחי הנפוץ ביותר הוא שבץ מוחי איסכמי (92% מהאירועים) בו נחסם כלי דם מוחי. כשמונה אחוז סובלים משבץ דימומי-אירוע שהוא אומנם פחות שכיח, אך חמור יותר בפגיעתו, כאשר על פי הנתונים 81% מחולי השבץ הדימומי נפטרו או נשארו עם נכות קשה.
מהסקר עולה גם כי נשים מהוות כמחצית מהנפגעים משבץ מוחי (47%) וחומרת הפגיעה בהן היא קשה יותר מאשר בקרב גברים מבחינת אחוזי התמותה וחומרת הנכות אצל השורדות.
הגיל הממוצע בו נפגעים ישראלים בשבץ מוחי הוא 72 אצל נשים ו- 68 בקרב גברים. יחד עם זאת, כ- 25% מהחולים נפגעים מתחת לגיל 60 וכ- 8% נפגעים מתחת לגיל 50, חלקם בשנות ה- 20 וה- 30 לחייהם.
"בכל העולם אנו עדים להצערת מחלת השבץ. הגיל יורד בהדרגה בדומה לתהליך שראינו במחלות הלב" אומר פרופ' נתן בורנשטיין, יו"ר האיגוד הנוירולוגי, מנהל היחידה לשבץ מוחי, מרכז רפואי תל אביב ומנהל תחום שבץ ב'כמוני': "הסיבות לכך קשורות ככל הנראה לאורח חיים וחוסר מודעות לגורמי סיכון כמו השמנת יתר ועישון".
האויב הגדול – לחץ דם גבוה
גורם הסיכון השכיח ביותר לאירועים מוחיים בישראל הוא לחץ דם גבוה המופיע ב- 80% מהאירועים. גורם הסיכון השני שנמצא בכ-73% מהמקרים הוא כולסטרול גבוה. 42% סבלו מסוכרת, 23% היו מעשנים פעילים ו-28% סבלו מאירוע מוחי קודם.
מחסור חמור ביחידות שבץ ייעודיות
באיגוד הנוירולוגים מוחים על כך שבשנת 2010 אין עדיין בישראל תשתית מוסדרת של יחידות שבץ בסיסיות ויחידות על ייעודיות. 50% מנפגעי השבץ בישראל מטופלים במסגרת יחידות פנימיות כלליות.
"הוכח כי יחידות שבץ מוחי ייעודיות מגבירות את הסיכוי לשרוד ולהישאר עצמאי, הן מאפשרות מתן טיפולים מתקדמים ושימוש בטכנולוגיות חדישות וכך משפרות סיכויי החלמה" אומר פרופ' דוד טנה, מזכיר האיגוד הנוירולוגי ומנהל מרכז לשבץ מוחי במרכז הרפואי תל השומר.
איחור בפינוי לבית חולים מונע קבלת טיפול מציל חיים
מרגע בו מתחיל התקף אירוע מוחי יש פרק זמן של 4.5 שעות המהווה חלון הזדמנויות לקבלת טיפול בתרופה ממיסת קרישים אשר מצילה חיים ומונעת נכות (T-PA). ככל שהזמן חולף ללא טיפול כך גדל הסיכוי שחומרת הפגיעה תהייה בלתי הפיכה או חמורה.
על פי הדו"ח, בשנת 2010 רק 5.9% מנפגעי השבץ בישראל זכו לקבל טיפול לפתיחת קריש הדם החסום, בעיקר טיפול בתרופה T-PA. עם זאת, מדובר בעלייה בהשוואה ל-0.5% בשנת 2004.
למרות החשיבות הרבה של חלון ההזדמנויות, על-פי ממצאי הסקר, רוב נפגעי שבץ מוחי מגיעים באיחור לבית החולים. בנוסף, למעלה מ- 40% מהנפגעים מאירוע איסכמי ו-20% מהלוקים בדימום מוחי הגיעו לבית החולים בכוחות עצמם במקום להתפנות באמבולנס.
על סימני אזהרה
חשוב להבין כי בניגוד להתקף לב אירוע מוחי אינו כואב, אך אסור לחכות שהתסמינים יעברו מאליהם. סימני האזהרה לשבץ מוחי הם:
• הופעה פתאומית של חולשה או הרדמות של הפנים, הזרוע או הרגל, לרוב בצד אחד. על פי הסקר, הופעה פתאומית של חולשה או שיתוק בצד אחד בגוף היא הסימן השכיח ביותר להתרחשות אירוע מוחי, ומופיע בכ- 3/4 מהאירועים האיסכמיים ו- 2/3 מהדימומים המוחיים.
• הופעה פתאומית של בלבול, קושי בדיבור או בהבנה.
• הפרעה פתאומית בשיווי משקל או בקואורדינציה.
• הפרעה פתאומית בראייה בעין אחת או שתיהן.
• כאב ראש חד פתאומי ללא סיבה ידועה.
• שקיעה במצב ההכרה (נפוצה יותר בדמום מוחי).
בכל מקרה בו מזוהה אחד מהתסמינים האלו אסור לחכות כדי לא לפספס את "חלון ההזדמנויות". זכרו: אירוע מוחי הוא מקרה חירום רפואי המחייב פינוי מיידי באמבולנס לבית החולים מכיוון ש"זמן אבוד הוא מוח אבוד".
מבחן מהיר המסייע לזיהוי שבץ מוחי-
FAST: FACE, ARM, SPEECH, TIME
•FACE– פנים : בקש ממנו/ה לחייך
•ARM – ידיים : בקש ממנו/ה להושיט ידיים קדימה
•SPEECH – דיבור : בקש ממנו/ה לדבר
•TIME – זמן : אם ניכר קושי בביצוע אחת מהפעולות הקודמות יש לפנות בדחיפות באמבולנס לבית חולים.
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה