מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשות"שליח מוות" לאחר פגיעה בחוט השדרה

"שליח מוות" לאחר פגיעה בחוט השדרה

איתות מולקולה בשם CD95L, הידועה בתור "שליח "מוות", גורם לתהליך דלקתי ברקמות לאחר פגיעה בחוט השדרה ומונע הריפוי


מולקולה שגורמת לתהליך דלקתי לאחר פגיעה בחוט השדרה
מולקולה שגורמת לתהליך דלקתי לאחר פגיעה בחוט השדרה

על פי המחקר שנעשה בעכברים, אם "מכבים" את המולקולה CD95L, ישנו ריפוי של  חוט השדרה ולעכברים חזרה היכולת לזוז. לכן חומר אשר יצליח לחסום את "שליח המוות" עשוי להציע גישה חדשה לטיפול במחלות דלקתיות חמורות, וביניהן גם פגיעות בחוט השדרה.

 

כבר לפני מספר שנים, ד"ר אנה מרטין-ויללבה מהמרכז לחקר הסרטן בגרמניה הצליחה להפחית את ההשפעות של פגיעות בחוט השדרה אצל עכברים. היא הצליחה לשפר את יכולת החיות לנוע לאחר פגיעה בחוט השדרה על ידי ניטרול איתות של מולקולת CD95L. בעבודת מחקר שפורסם כעת, ד"ר מרטין-ויללבה והצוות שלה בחנו  כיצד CD95L משפיעה על רקמת העצב הפגועה.

 

עד כה, מדענים הניחו כי מולקולת CD95L, הידועה גם כ "שליח המוות"', נקשרת לקולטן המוות, CD95, על פני השטח של תאי העצב, ובכך מתחיל מוות תאים מתוכנן (אפופטוזיס) ונגרם עוד יותר נזק לרקמות העצב הפגוע .

 

ד"ר מרטין-ויללבה וצוותה הבחינו כי אצל עכברים לאחר פגיעות בחוט השדרה יש תגובה דלקתית ברקמות שמסביב לאתר הפגיעה. בתוך 24 שעות לאחר פציעה, מספר גדול של תאי דם לבנים נודדים למקום הפגיעה בחוט השדרה. תאים אלה הם בעיקר של מה שמכונה מערכת חיסון מולדת - מקרופאגים וניוטרופילים. החוקרים מצאו כי במקביל, עולה כמות CD95L על פני תאי הדם הלבנים, ככל הנראה כתוצאה מאיתות כימי בלתי מזוהה שנשלח על ידי הרקמה הפגועה.

 

במחקר האחרון שלהם, החוקרים הוכיחו כי איתות מולקולת CD95L אחראי להגירה של תאי המערכת החיסונית למקום הפגיעה. כאשר החוקרים חסמו את "שליח המוות" באמצעות סוכנים ספציפיים, ההגירה הגיעה לסיומה.

 

"אנו מניחים כי CD95L גורם לתגובות דלקתיות מזיקות בגוף האדם", אומרת מנהל הפרויקט ד"ר אנה מרטין-ויולבה. ניתוח של דגימות דם של חולים עם פגיעות בחוט השדרה הראה כי CD95L עולה על תאים של המערכת החיסונית תוך כמה שעות מרגע הפציעה.

 


זה סימן מעודד שמראה כי חסימת CD95L יכולה להוות גישה טיפולית מבטיחה עבור מחלות דלקתיות קשות כמו הפרעות אוטואימוניות, כגון דלקת מפרקים שגרונית או טרשת נפוצה. סוכן שיפעל נגד "שליח המוות" ימנע את ההגירה של תאים מעודדי דלקת של מערכת החיסון לתוך הרקמה הפגועה. 

 

חברה ביוטכנולוגית כבר פיתחה מעכב ספציפי אשר "מכבה" את מולקולת CD95L בגוף האדם.

 

252-Immunity, 2010; 32 (2): 240

 

מתוך-ScienceDaily

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן