לחץ דם
מנהלי קהילה
"קפיצת" הבוקר בלחץ הדם היא גורם סיכון עצמאי לאירועים קרדיו-וסקולריים
"קפיצת" הבוקר בלחץ הדם היא גורם סיכון עצמאי לאירועים קרדיו-וסקולריים
מטרת עיבוד נתונים מ - International Database on Ambulatory Blood Pressure in Relation to Cardiovascular Outcome היתה לבדוק את הערך הפרוגנוסטי של "קפיצת" הבוקר בלחץ הדם.
בעיבוד נכללו 5645 אנשים (גיל ממוצע 53, 54% נשים) שנבחרו אקראית מ – 8 מדינות. נבדקו ההפרשים בין לחץ הדם בבוקר לבין ערכי לחץ הדם הנמוכים ביותר בשינה (sleep-through) וערכי לחץ הדם לפני ההתעוררות. יחס הסיכון המתוקנן לגורמים שונים חושב לגבי הקשר בין הסיכון בין העשירונים השונים של קפיצת הבוקר (בהקשר לקבוצה אתנית ומין) לסיכון היחסי של כלל האוכלוסייה.
לאחר מעקב ממוצע של 11.4 שנים נמצא שהסיכון היחסי לתמותה כללית היה 1.32 (מובהק) בעשירון העליון של קפיצת הבוקר הסיסטולית שחושבה לפי sleep-through (מעל 37 ממ"כ). יחס סיכון זה לא היה מובהק לגבי תמותה קרדיו-וסקולרית אבל מובהק לגבי תמותה לא-קרדיו-וסקולרית (יחס סיכון של 1.42).
לעומת זאת, יחס הסיכון של העשירון העליון של קפיצת הבוקר הסיסטולית לכלל האירועים הקרדיו-וסקולריים היה 1.3, 1.52 לאירועים לבביים, 1.45 לאוטם שריר הלב (כולם מובהקים) ו- 0.95 לאירועים מוחיים (לא מובהק). העיבוד לגבי הקשר בין לחץ הדם הסיסטולי לפני התעוררות וקפיצת הבוקר הדיאסטולית הראה תוצאות עקביות.
Li Y, Thijs L, Hansen TW, et al; International Database on Ambulatory Blood Pressure Monitoring in Relation to Cardiovascular Outcomes Investigators. Prognostic value of the morning blood pressure surge in 5645 subjects from 8 populations. Hypertension 2010;55:1040-1048.
במחקרים קודמים נמצא קשר בין "קפיצת" הבוקר בלחץ הדם לבין מחלה וסקולרית, LVH ולקויות בחומר הלבן במוח. במחקרים פרוספקטיביים מיפן נמצא בין השאר שכל עלייה של 10 ממ"כ ב"קפיצה" הסיסטולית של לחץ הדם מעלה ב – 22% את הסיכון לשבץ מוחי בעיקר לשבץ דמי.
במרבית המחקרים לא דווח על המספר המוחלט של האירועים ולכן היו חסרי יכולת סטטיסטית להבהיר באיזה רמה של "קפיצת" הבוקר עולה הסיכון.
במטה-אנליזה הנוכחית נכללו אנשים רבים מקבוצות הטרוגניות, עם מעקב ארוך יותר מאשר במקרים הקודמים ודווחו מספרי האנשים שסבלו מהאירועים הקרדיו-וסקולריים. "קפיצת" הבוקר מעל העשירון ה – 90 של לחץ הדם היתה חזאית מובהקת ועצמאית לתמותה ואירועים קרדיו-וסקולריים ולבביים בעיקר במעשנים. מצד שני, "קפיצת" בוקר סיסטולית נמוכה מ – 20 ממ"כ לא היתה קשורה בסיכון.
בעיבוד זה בניגוד לממצאי המחקרים היפנים לא נמצאה עלייה בסיכון לשבץ מוחי ששיעורו גבוה באוכלוסייה אסיאתית. נחכה לתוצאות מחקרים פרוספקטיביים על השפעת הטיפול בקפיצת הבוקר על הפרוגנוזה הקרדיו-וסקולרית.
מתוך אתר החברה הישראלית ליתר לחץ דם