נשימה
מנהלי קהילה
"חכם בשמש" – המימד התזונתי
תזונה נכונה יכולה להפחית את הסיכון לסרטן העור. מה כדאי להעמיס על הצלחת?
כבר ידוע שכדי למנוע סרטן העור יש לצאת לשמש בשעות הבטוחות, להקפיד על שהייה בצל, על חבישת כובע, הרכבת משקפי שמש ושימוש בקרם הגנה. אבל כדאי גם לדעת מה לאכול לפני שיוצאים לשמש. לכבוד שבוע המודעות לסרטן העור שיפתח ביום ראשון, ד"ר ניבה שפירא, דיאטנית קלינית באוניברסיטת תל-אביב ויועצת "האגודה למלחמה בסרטן", מסבירה על הקשר שבין תזונה לסרטן העור, ועל מה כדאי לכם להכניס לפה כדי לשמור על עצמכם ממנו.
לתזונה תפקיד משמעותי בבריאות הכללית, כולל בריאות העור, בסיכון לחלות בסרטן וביכולת הגוף להתמודד עם המחלה. למרות שסרטן עור נתפש כ"חיצוני", תפקוד העור - הגנתו, חיסונו, יכולת תיקונו, והתחדשותו, כמו שאר פעולותיו, מושפעות מהתזונה הקובעת את זמינות החומרים הדרושים לגוף ומשפיעה על יעילות תפקודיו.
על מחמצנים ונוגדי חמצון-
קרני השמש אינן עוצרות בעור. הארוכות שבהן (UVA) חודרות פנימה, גורמות לתהליך "חמצון אור" במסגרתו הן פוגעות בבולמי החמצון בעור ובדם ופוגעות בקרומי התאים, בחלבונים ואפילו ב-DNA. בכך קרני האור משנות את התפקוד ואת בקרת התא וחלוקתו, גם בכיוון הסרטני. לכן כל השפעה על גורמי החמצון ועל בולמי החמצון, היא למעשה השפעה על יכולת ההגנה של הגוף ויכולתו לנטרל, להפחית ולתקן את נזקי קרני השמש.
הרעיון של הגנה מהשמש על ידי אכילת גזר ידוע לרפואה כבר עשרות שנים ורופאים אף השתמשו בו כשיטת ריפוי נגד רגישות יתר לאור. הגזר מכיל קרטנואידים שהם פיגמנטים הפועלים לנטרול רדיקאלים חופשיים (מחמצנים) ובכך מונעים תהליכי חמצון.
במקביל, מחקרים שנערכו בחיות מעבדה הוכיחו לדוגמא, ששומנים רב בלתי רווים, שהם רגישים יותר לתהליכי חמצון, מגבירים את נזקי קרינת השמש.
כלומר, ככל שהתזונה שלנו תורכב מגורמים שמכילים בולמי חמצון, גם העור שלנו יהיה מוגן יותר. ולהפך ככל שיגדלו החומרים הרגישים לחמצון ויפחתו המרכיבים בולמי החמצון, ייווצר "חור" בהגנה ונהיה חשופים יותר לסיכוני חשיפת יתר לשמש.
לגורמי התזונה המגנה חשיבות גדולה במיוחד בילדים כיוון שהוכח שחשיפה וכוויות שמש בילדות, אפילו מעטות, יכולות לגרום לשינויים בתאי עור שיכולים להוביל לסרטן עור בבגרות.
הדיאטה הים תיכונית-
הדיאטה הים-תיכונית שהוגדרה כ"תקן-זהב" למניעת מחלות לב ומחלות נוספות של העולם המערבי, היא עשירה במרכיבים שהוכחו כתורמים להגנה משמש. הדיאטה עשירה בין היתר בפירות וירקות, דגים, דגנים מלאים, ושמן זית. האוכלוסיות שצורכות את הדיאטה הים תיכונית מראות סיכון נמוך במיוחד לסרטן עור, למרות החשיפה הרבה לשמש באזור. כך למשל במחקר אוסטרלי נמצא שמהגרים יוונים ששמרו על הדיאטה הים תיכונית היו מוגנים יותר מהשמש מאשר מהגרים יוונים שאימצו הרגלי תזונה אוסטרליים.
לאחרונה מחקר נוסף מצא שדיאטה ים תיכונית הייתה קשורה בירידת סיכון לסרטן עור. במסגרת המחקר שפורסם בכתב העת הבינלאומי לאפידמיולוגיה ב- 2008, נאספו נתונים מ-609 אנשים. 304 מהם היו חולים בסרטן העור ואלה הושוו לקבוצת ביקורת של 305 אנשים בריאים, מבחינת מאפיינים כגון סוג העור, החשיפה לשמש, היסטוריה משפחתית של המחלה, והרגלי התזונה.
נמצא שבקרב הנדגמים שאכלו מעל שלוש פעמים בשבוע ירקות בכלל ובפרט עלים ירוקים כמו תרד וירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי וכרוב, הסיכון לחלות ירד בכ- 50%. יתרונות דומים התקבלו מאכילת עשבי מרפא טריים, במיוחד רוזמרין ומרווה. אכילת דגים בכלל ובמיוחד דגים עשירים באומגה 3 כמו סרדינים או סלמון יותר מפעם בשבוע, הייתה קשורה בירידת הסיכון לחלות במלנומה ב- 35%. גם שתיית תה ואכילת פירות תרמו להגנה. לעומת זאת לבשר, כבד, גבינה, חמאה, ביצים וחלב לא הייתה השפעה מגנה.
החוקרים ציינו שכל המזונות הצמחיים שעזרו להורדת הסיכון לחלות במלנומה ידועים בעושרם בחומרים אנטי מסרטנים מסוג בולמי חמצון- בעיקר קרוטנואידים ופוליפנולים. חומרים אלה, יכולים להגן על תאי הגוף מנזקי לחץ חמצוני, הגורם לתקיפת תאים ורקמות באופן כמעט זהה לדרך בה חלודה הורסת עמודי ברזל, ולפגוע בתפקודם ובבקרה הגנטית שלהם.
מזונות מגנים ומזונות מסכנים- מה להעמיס על הצלחת
בין המזונות שהם בעלי השפעה מגנה מסרטן העור הם ירקות, בעיקר עלים ירוקים כמו תרד, ירקות ממשפחת המצליבים כגון ברוקולי וכרובית, ירקות כתומים כמו גזר דלעת ובטטה, וגם פלפל ועגבנייה. גם לחלק מהפירות השפעה מגינה, ביניהם קיווי, ענבים סגולים (שמכילים כמות יפה של פוליפנולים), תותים, תפוזים וקלמנטינות. דגים בכלל ובמיוחד דגים עשירים באומגה 3 כמו סלמון, פורל ובורי הם בעלי השפעה מגנה גם כן. כך גם שומנים שנמצאים בשמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים. גם משקאות יכולים לסייע בהגנה על העור, לתה יש אפקט כזה, וגם לקקאו, אבל כזה שעתיר במוצקי קקאו. תבלינים שיכולים להועיל הם רוזמרין ומרווה.
אבל יש גם מזונות התורמים להגברת הרגישות לשמש מכיוון שהם מגבירים רגישות לחמצון. המאכלים הבעייתיים הם בשר אדום, בשר מעובד ובשר חרוך על האש. כך גם שמנים העשירים באומגה 6 כמו שמן חמניות, חריע, תירס וסויה. מאכלים מטוגנים עלולים להעלות את הסיכון. גם מאכלים מסוימים מהצומח עלולים להגביר את הסיכון למחלה. קיימים בטבע מזונות העשירים בפסורלן- חומר המגביר רגישות לשמש ומשמש ברפואה בטיפולים פוטוטרופיים. החומר קיים בפטרוזיליה, סלרי, ליים, חושחש, תאנים וגזר לבן, ולכן מאכלים אלה עלולים להגביר את הסיכון לחלות.
למידע נוסף על סרטן העור ושבוע המודעות ניתן לפנות לאתר האגודה למלחמה בסרטן
עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה